Džabe ovde pišete, kad ćemo dobiti kinesku kantu sa 40 sedišta i očajnim rasporedom sedenja, al ćemo dobiti motor iz kamiona i turističkih vozila koji će povećati potrošnju i opteretiti šasiju, ali bar će bolje da vuče.
Za to su šanse minimalne, a i da se obori, namestiće bolje sledeći put.Не ако се обори тендер.
takodje 99% ljudi ne interesuje koji je prevoznik. Bitno im je da dodje na vreme i da ih preveze od tačke A do tačke B i da ima klimu.
I ja sam na prvu bio u fazonu “Ma ovo je smeće” ali sad posle nekog dužeg vremena sam promenio mišljenje i slažem se sa tobom. Po pitanju vešanja i završne obrade i nije baš na nivou svog prethodnika, ali nije ni toliko strašno, dok su neke stvari baš unapredili u odnosu na prethodnika, naročito po pitanju dizajna koji je baš moderan i nekako se baš ističe kad dođe na Ustaničku pored Cobri, Otokara iz prošle serije i Bmc-eva. Jedina zamerka iz ugla vozača je što su spoljni retrovizori nekako minijaturni i samim tim je preglednost lošija, a takođe fali i taster za staničnu kočnicu koji se koristi na semaforima, da ne mora stalno da se vuče ručna.Ja evo sam vrlo često u novim Otokarima. Lupanje vrata mi najviše smeta na njima, negde manje, negde više, al sa druge strane odaju utisak vrlo dobrog kvaliteta. Završna obrada, pa bože moj, moglo je to i dosta bolje, al opet nije strašno ništa za sad. Stolice su vrlo dobre po meni, Kiel. Hodnici dosta širi od Higera, klima ga rashladi kao od šale, nije bučan, a vešanje po tradiciji Otokara vrlo dobro, ne znam šta više očekivati od gradskog autobusa. Pegla ove kratere po ulicama bez problema. Preglednost ne mogu da komentarišem, nisam vozač. Vizuelno, generalno gledano, odaje dosta bolji utisak, pa i enterijer u odnosu na bilo kog drugog "Turčina". Performanse, ne znam šta bih tu zamerio. Ide bukvalno kao putnički auto, bez zadrške, uzbrdo isto, nikakvu tromost nisam primetio. Vrata i crvrčci, sa moje strane kao putnika, najveće mane, a ovako bus uopšte nije tako loš. Među prvima sam iznosio i ponešto pozitivno za nove BMC-e u GSP-u, da su ipak bolji dosta od prethodne serije, iskustva i od strane vozača, iako su i oni dočekani na nož uz pljuvanje da su mnogo gori od prethodnika. Kasnije se priča menjala. Za Otokare ću videti vremenom, ako uspem da se raspitam i od kolega, al smatram da se preterano pljuju na samom startu. Još treba da se dokažu. Moguće da tasteri vrata i retrovizori nisu dobri, al ja stvarno to ne mogu da znam u ovom trenutku, al nazivati ga đubretom i kantom, čini mi se ipak prestrogo barem za sad.
Za zemunske u fazi raspadanja su vrh karaburmini isto jedan na 32 nema gde ne trese mislio sam da će otpasti i vrata i pregradna stakla...не знам за остале, али Хигери из Космаја су језиви
Te i takve probleme imaju apsolutno sva nova vozila. Isto to je mučilo i Solarise na početku. To je normalno. Proizvođači nemaju kad, prosto je neizvodljivo, da podvrgnu autobuse ne znam kakvim testovima pre isporuke, a ako pređu sa njima 20000 kilometara zarad peglanja dečijih bolesti, to onda više ne bi bila nova vozila. Nekada su autobusi od elektronike imali senzor ABS-a i elektronsku jedinicu rada automatskog menjača, naravno da parazrafiram sad, al prosto nije imalo šta toliko da pravi probleme kao danas. Sada su tu sistemi bezbednosti, a posebno sistemi naknadne obrade izduvnih gasova, kao vrlo složeni, skupi i brojni. Proizvođačima je to nametnuto raznim regulativama, što je poslednjih godina dovelo i do znatnih rasta cena. Te greške i nisu ništa strašno sa sve safe modom. Tu već nastupa ozbiljnost servisne podrške. Solaris je imao svoje ljude u našim pogonima, sada je SDT tu, dok BMC nije preterano ozbiljan po tom pitanju. Higer već jeste.e sad ću ja da poklopim sve ovo što ste pisali o plavim QRC nečim što niko od vas nije primetio a što je verovatno najveći nedostatak po meni.
naime, ove kršine, između ostalog, redovne su i na liniji 65. većini su verovatno poznati usponi sa trase ove linije. zašto je to bitno? zato što plavi QRC ima velike probleme sa elektronikom. ima probleme do te mere da svaki od 4 redovna na 65 vozi sa žutom check engine lampicom a u saobraćaju nije ni godinu dana. kada dođe na uspon, ta lampica postane crvena i vozilo bukvalno ne može da ide brže od 15-20 na sat. to je ono što je đole opisao u svojoj poruci.
problem ovoga je što u 3/4 slučaja vozilo oduzme gas i neće da vuče, te uđe u onaj kvar režim kad ide 10-20 na sat. posledica ovoga je da maksimum jedna od tri kvarteta posada koje duže ta 4 redovna plava na 65 izguraju smenu do kraja. ja redovno primećujem zamenska vozila na 65 koja upadaju da bi ovo bilo neosećeno, ali je već među vozačima jasno da se GSP opekao ovom nabavkom i da sledeća nabavka neće biti od ovog proizvođača.
samo ako radi klima. Inače radije bi plavi BMC.Mnogo mi je zanimljivija i lepša vožnja u Ikarbusu, pogotovo leti.
Uglavnom je tu problem u eger ventilu koji se vremenom zapuši gradskom vožnjom, zato busevi pale check engine čim temp. motora predje nekih 90ak stepeni, bus trgne i onda izgubi vuču. Nema BMCa koji to ne radi nazalost, mada ne bi trebalo da se to pojavljuje na još tako novim vozilima…naime, ove kršine, između ostalog, redovne su i na liniji 65. većini su verovatno poznati usponi sa trase ove linije. zašto je to bitno? zato što plavi QRC ima velike probleme sa elektronikom. ima probleme do te mere da svaki od 4 redovna na 65 vozi sa žutom check engine lampicom a u saobraćaju nije ni godinu dana. kada dođe na uspon, ta lampica postane crvena i vozilo bukvalno ne može da ide brže od 15-20 na sat. to je ono što je đole opisao u svojoj poruci.
Ma dobro sad 77 (ne treba da se ponovi solo na 77), nego pogon Novi Beograd kao da zabušava malo. Na 37 oni logično moraju svih 10 polazaka svojih da pokriju solarisima ili plavim bmc (do sad nisu slali plavi bmc). NE, EVO ga solo bmc 3349 na 37ko kaže da ne može solo bmc na 77. Upravo 3290 na 77
Pretpostavljam da zbog tog pregrevanja i stariji a evo i noviji urlaju i čuju se kao najglasniji usisivač na svetu. I spolja i iznutra je neprijatno, samo što ne eksplodiraju.Uglavnom je tu problem u eger ventilu koji se vremenom zapuši gradskom vožnjom, zato busevi pale check engine čim temp. motora predje nekih 90ak stepeni, bus trgne i onda izgubi vuču. Nema BMCa koji to ne radi nazalost, mada ne bi trebalo da se to pojavljuje na još tako novim vozilima…
kad polazi iz stanice, turira kao avion xDPretpostavljam da zbog tog pregrevanja i stariji a evo i noviji urlaju i čuju se kao najglasniji usisivač na svetu. I spolja i iznutra je neprijatno, samo što ne eksplodiraju.