Šta je novo?

PVC i ALU stolarija iskustva i preporuke

A traku oko prozora spolja i unutra u srb niko ne stavlja oni u austriji mora su blesavi kad to rade
Screenshot_20250531-013542_Viber.jpg

Screenshot_20250531-013551_Viber.jpg

Da, to je tkzv RAL montaža. Tu ima nekoliko različitih traka - vodonepropusnih, paropropusnih, univerzalnih za spolja i iznutra, dilatacionih, ekspandirajućih, itd.
Sve su to lepo smislili Nemci (RAL Institute, IFT ROSENHEIM Institute, razne hemijske firme) ali prvenstveno za nove zgrade i novogradnju. Što zbog drugačije gradnje, drugačijih materijala, termomostova, nekad davno RAL ugradnja nije ni mogla da se primeni. Već 10, 15 godina ovo postoji i kod nas, ali se retko koristi.
Ako je u pitanju novogradnja, velika većina investitora gleda da prođe što jeftinije, arhitekte i razni inženjeri ni ne znaju da ovo postoji i kako se koristi, jedno veliko neznanje i sramota.
Ako je u pitanju zamena starih prozora, kada se izčupaju i izvade stari prozori, mora da se špaletna dovede u stanje kao na ovom klipu, da bude ravna, bez grbina i rupa, bez prašine i šuta. Da bi se to ostvarilo, mora da prođe minimum dva dana kako bi se sve uradilo, osušilo, pripremilo. Mislim da ne postoji varijanta da stan ili kuća budu bez prozora dva /tri dana kako bi se sve uradilo kako treba.
Na žalost, mi iz branše znamo odlično za sve ovo, ali tržište diktira svoje uslove.

Dobar dan i pozdrav svima. U procesu smo kompletnog renoviranja stana, pa je na red došla i zamena stolarije. Nakon što smo isčitali prethodne strane i pokupili puno saveta, zamolio bih @deka u akciji za pomoć. Imamo 4 otvora (1 prozor, 2 dvokrilna balkonska vrata i velika klizna vrata) i odlučili smo se za PVC stolariju i troslojno staklo 4+16+4+16+4. Što se tiče okova i on je u rangu top 5 brendova.
Ono što me zanima je okov za klizna vrata (postojeća trokrilna vrata koja bismo zamenili kliznim su dimenzija 274 x 218cm). Nismo sigurni koja vrsta okova koja nam se nudi je najbolja. Pominju se podizno-klizni, uskočno-klizni, izvlačno-klizni, kombi..., pa smo malo zbunjeni. Takođe, da li je prihvatljivo da takva vrata budu od PVC profila ili zbog težine stakla i same eksploatacije treba da budu od alu profila? Inače, polovina je fiksna, a polovina kliza sa mogućnošću otvaranja na kip.
I još jedan savet. Hteli bismo plise komarnik, ali za klizna vrata (otvor je >130cm) kada je komarnik spakovan, štrči bilo da je na srednjem fiksnom stubu, bilo da je uz ivicu vrata. Da li imate ideju za rešenje ovog "problema"?
Hvala unapred,
Nikola

Dobar dan i pozdrav svima. U procesu smo kompletnog renoviranja stana, pa je na red došla i zamena stolarije. Nakon što smo isčitali prethodne strane i pokupili puno saveta, zamolio bih @deka u akciji za pomoć. Imamo 4 otvora (1 prozor, 2 dvokrilna balkonska vrata i velika klizna vrata) i odlučili smo se za PVC stolariju i troslojno staklo 4+16+4+16+4. Što se tiče okova i on je u rangu top 5 brendova.
Ono što me zanima je okov za klizna vrata (postojeća trokrilna vrata koja bismo zamenili kliznim su dimenzija 274 x 218cm). Nismo sigurni koja vrsta okova koja nam se nudi je najbolja. Pominju se podizno-klizni, uskočno-klizni, izvlačno-klizni, kombi..., pa smo malo zbunjeni. Takođe, da li je prihvatljivo da takva vrata budu od PVC profila ili zbog težine stakla i same eksploatacije treba da budu od alu profila? Inače, polovina je fiksna, a polovina kliza sa mogućnošću otvaranja na kip.
I još jedan savet. Hteli bismo plise komarnik, ali za klizna vrata (otvor je >130cm) kada je komarnik spakovan, štrči bilo da je na srednjem fiksnom stubu, bilo da je uz ivicu vrata. Da li imate ideju za rešenje ovog "problema"?
Hvala unapred,
Nikola
Poštovani, za otvor 274 x 218 možete staviti i jedno i drugo. Ali, to su različite stvari. Obe mogu da se izvedu u pvc-u i aluminijumu.
Podizno-klizni, kao što mu ime kaže, ima baš veliku ručicu kojom se prvo podigne krilo oko 15 mm, i zatim to krilo kliza levo ili desno, ispred spoljnog krila, koje takođe može da kliza.
Kod ovog sistema je dihtovanje nešto lošije od klasičnih prozora, veličina krila može da bude baš velika jer je nosivost tog skupog okova 300 kg.
Uskočno-klizni, kombi, psk ili nagibno-klizno otvaranje se aplicira na prozorske sisteme koji mnogo bolje dihtuju, a i bitno su jeftiniji. Tu se jedno otvarajuće krilo povuče ka unutra i onda paralelno kliza preko fiksnog dela. Može i da kipuje. I ovde je okov skup, ali je nešto komplikovaniji i zahtevniji za upotrebu. Okov ima nosivost od 160 kg, ali je vaše troslojno staklo u oba slučaja oko 110/120 kg sa sve krilom.
Plise komarnik mora da štrči, ali može za ovu veličinu otvora na dve strane sa tim da se na sredini spaja preko magnetne trake.

Poštovani, za otvor 274 x 218 možete staviti i jedno i drugo. Ali, to su različite stvari. Obe mogu da se izvedu u pvc-u i aluminijumu.
Podizno-klizni, kao što mu ime kaže, ima baš veliku ručicu kojom se prvo podigne krilo oko 15 mm, i zatim to krilo kliza levo ili desno, ispred spoljnog krila, koje takođe može da kliza.
Kod ovog sistema je dihtovanje nešto lošije od klasičnih prozora, veličina krila može da bude baš velika jer je nosivost tog skupog okova 300 kg.
Uskočno-klizni, kombi, psk ili nagibno-klizno otvaranje se aplicira na prozorske sisteme koji mnogo bolje dihtuju, a i bitno su jeftiniji. Tu se jedno otvarajuće krilo povuče ka unutra i onda paralelno kliza preko fiksnog dela. Može i da kipuje. I ovde je okov skup, ali je nešto komplikovaniji i zahtevniji za upotrebu. Okov ima nosivost od 160 kg, ali je vaše troslojno staklo u oba slučaja oko 110/120 kg sa sve krilom.
Plise komarnik mora da štrči, ali može za ovu veličinu otvora na dve strane sa tim da se na sredini spaja preko magnetne trake.
Hvala na odgovoru, upravo to me je interesovalo. Puno ste mi pomogli, dobro dihtovanje nam je od presudne važnosti.

Pozdrav svima. Treba da menjam prozore u dve sobe, dimenzija 2550x1550mm. Stan je okrenut ka prometnoj ulici i sunce je od 3 popodne do uveče. Iščitavanjem foruma shvatio sam se da mi je za dobru izolaciju najbitnije staklo tako da sam tražio ponude za 4cgp x 16 x 6float x 16 x 442 sa termix lajsnama. Od 12 poslatih ponuda firmama u Beogradu dobio sam 8 odgovora, od čega 2 uopšte nisu navele koji staklopaket je u pitanju. Ostali su ponudili:
  1. Termix 331 CGSolar +16+4Flot+16+331 CGPremium / rehau synego / 3360 eur
  2. (clima guard-flot-niskoemisiono) 4-16-4-16-4 /rehau synego/ 2750 eur
  3. 3.3.1Pampl - AL12*Arg - 4Float - AL16*Arg - 4LowE /rehau synego/ 3300 eur
  4. AGC-442CGPx12Tx6FLx14Tx4S+AN.F /veka softline 82 / 3350 eur
  5. 4+12+6+14+441 lowe /rehau synego/ 2900 eur
  6. 331Flot +16+4Flot+14+ 4CG.Premijum /rehau synego/2700 eur
Obzirom da nijedna ponuda nije tačno ono što sam tražio, da li neko zna neku firmu koja može da isporuči takav staklopaket? Ako ne, koja od ovih ponuda bi bila odgovarajuća zamena?

Tražio sam komplet roletne i komarnike, okapnicu, podprozorsku dasku, montažu i demontažu. Negde nisu uključili montažu ili komarnike na svim prozorima, otuda možda i razlika u cenama.

Pozdrav svima. Treba da menjam prozore u dve sobe, dimenzija 2550x1550mm. Stan je okrenut ka prometnoj ulici i sunce je od 3 popodne do uveče. Iščitavanjem foruma shvatio sam se da mi je za dobru izolaciju najbitnije staklo tako da sam tražio ponude za 4cgp x 16 x 6float x 16 x 442 sa termix lajsnama. Od 12 poslatih ponuda firmama u Beogradu dobio sam 8 odgovora, od čega 2 uopšte nisu navele koji staklopaket je u pitanju. Ostali su ponudili:
  1. Termix 331 CGSolar +16+4Flot+16+331 CGPremium / rehau synego / 3360 eur
  2. (clima guard-flot-niskoemisiono) 4-16-4-16-4 /rehau synego/ 2750 eur
  3. 3.3.1Pampl - AL12*Arg - 4Float - AL16*Arg - 4LowE /rehau synego/ 3300 eur
  4. AGC-442CGPx12Tx6FLx14Tx4S+AN.F /veka softline 82 / 3350 eur
  5. 4+12+6+14+441 lowe /rehau synego/ 2900 eur
  6. 331Flot +16+4Flot+14+ 4CG.Premijum /rehau synego/2700 eur
Obzirom da nijedna ponuda nije tačno ono što sam tražio, da li neko zna neku firmu koja može da isporuči takav staklopaket? Ako ne, koja od ovih ponuda bi bila odgovarajuća zamena?

Tražio sam komplet roletne i komarnike, okapnicu, podprozorsku dasku, montažu i demontažu. Negde nisu uključili montažu ili komarnike na svim prozorima, otuda možda i razlika u cenama.
Poštovani,
troslojno staklo koje će vam rešiti koliko toliko termo a i zvučnu izolaciju je
Spolja 4mm clima guard ili 4 godisnja doba /16mm thermix argon 90 %/6mm float extra clear /16mm thermix Argon 90 %/ pamplex 4.4.2. gde ide 4mm niskoemisiono ili low-e pa antifonska folija, pa 4 mm float extra clear.
Ovo je izuzetno dobro staklo, ima najbolji odnos cene i kvaliteta.
Postoje staklopaketi sa boljim karakteristikama za termo i zvučnu izolaciju, ali je cena bitno veća.
Iole ozbiljna proizvodna firma radi sa ozbiljnim staklarskim firmama, pa nije problem da se nabavi ovakav staklopaket.
Probajte sa firmama koje su pominjane na ovoj temi
Mond Line Pro
TERMOPLAST
Danito
Sunce Marinković
MR PVC SYSTEM

Kod mene je problem buka zbog prokletog stana koji je u samom centru(manji grad ali ipak buka). Saobraćaj mi toliko i ne smeta koliko pijane budale koje narocito vikendom prolaze i galame do kasno u noc. Znam sa varijante sa dva ili tri stakla i karakteristike ali me zanima da li se ta toliko jaka buka od ovih manijaka može eliminisati u velikoj meri. Da li da idem sa dvostrukim ili trostrukim staklom sa varijantom pampleksa. Ja već imam pvc stolariju ali kako mi je rekao majstor koji poznaje tematiku stakla su neka bas standardna i koja ne utiču toliko na smanjenje buke. Ako nema rešenja da se selim:)

Kod mene je problem buka zbog prokletog stana koji je u samom centru(manji grad ali ipak buka). Saobraćaj mi toliko i ne smeta koliko pijane budale koje narocito vikendom prolaze i galame do kasno u noc. Znam sa varijante sa dva ili tri stakla i karakteristike ali me zanima da li se ta toliko jaka buka od ovih manijaka može eliminisati u velikoj meri. Da li da idem sa dvostrukim ili trostrukim staklom sa varijantom pampleksa. Ja već imam pvc stolariju ali kako mi je rekao majstor koji poznaje tematiku stakla su neka bas standardna i koja ne utiču toliko na smanjenje buke. Ako nema rešenja da se selim:)
Pretpostavljam da u pvc prozorima imate sada dvoslojno staklo, obično, koje je verovatno ukupne debljine 25 mm.
Mogli bi ste da probate sa spolja
pamplex 3.3.2 sa sound reduction folijom gde su oba stakla od 3mm float extra clear /12mm argon thermix lajsna/unutra pamplex 4.4.2 gde je staklo ka spolja niskoemisiono zalepljeno sa unutrašnjim float clear staklom tom sound reduction folijom.
Ovakvim staklopaketom možete ozbiljno da redukujete buku, ali to ipak nije gluva soba.

Hvala puno na odgovoru!
Da...to je verovatno ta stolarija sa ukupnom debljinom od oko 25mm. Dakle ako sam razumeo ne moram da menjam sve( cele profile,okove)vec samo da se zameni staklopaket? Ako je vaša preporuka ovaj paket, predpostavljam da nema smisla ići na troslojno staklo jer bi to iziskovalo menjanje svega(profila,okova) a efekat u smislu dodatnog smanjenja buke ne bi bio znatno bolji? Majstor je rekao da ovaj profil ne može da primi tri sloja.

Hvala puno na odgovoru!
Da...to je verovatno ta stolarija sa ukupnom debljinom od oko 25mm. Dakle ako sam razumeo ne moram da menjam sve( cele profile,okove)vec samo da se zameni staklopaket? Ako je vaša preporuka ovaj paket, predpostavljam da nema smisla ići na troslojno staklo jer bi to iziskovalo menjanje svega(profila,okova) a efekat u smislu dodatnog smanjenja buke ne bi bio znatno bolji? Majstor je rekao da ovaj profil ne može da primi tri sloja.
Da, tako je. Sve ste dobro napisali.

Pozdrav potrebna mi je pomoc oko izbora za Balkonska vrata izlaz na terasu

Alu i Pvc Balkonska vrata

Dimenzija otvora puna mera 3800mm duzine x 2400mm visine

U pitanju bi bila dva krila jedno bi bilo fiksno a drugo klizno,
krila bi bila na pola podeljena zanci jedno bi bilo 1900mm i drugo takodje isto toliko

Sta vi preporucujete od sistema PVC i od ALU ?

Hvala unapred

Pozdrav potrebna mi je pomoc oko izbora za Balkonska vrata izlaz na terasu

Alu i Pvc Balkonska vrata

Dimenzija otvora puna mera 3800mm duzine x 2400mm visine

U pitanju bi bila dva krila jedno bi bilo fiksno a drugo klizno,
krila bi bila na pola podeljena zanci jedno bi bilo 1900mm i drugo takodje isto toliko

Sta vi preporucujete od sistema PVC i od ALU ?

Hvala unapred
Aluminijum, podizno klizni sistem.
Za tu veličinu otvora i zbog vaših želja.

Pozdrav svima. Od firme Mosic sam dobio ponudu za kompletnu pvc stolariju na novoizgradjenoj kuci. U ponudi su alu ulazna vrata, ostalo je sve pvc, balkonska vrata su na klasično otvaranje na kvaku, gde se krilo otvara. Interesuje me iskustvo drugih ljudi sa samom ponudom i firmom. Hvala.
Screenshot_20250605_112430_com.document.manager.filemamizpdfwwzzaaw.jpg
Screenshot_20250605_112423_com.document.manager.filemamizpdfwwzzaaw.jpg
Screenshot_20250605_111912_com.document.manager.filemamizpdfwwzzaaw.jpg

Hvala @deka na odgovoru

Moze neki predlog za koji model okov i staklo? Hvala
Što se sistema profila tiče, ETEM mislim da je serija E75, ALUMINCO ne znam tačno kako se zove serija, ALUMIL S650, FEAL mislim da se zove nešto 120.
Okovi bilo koji proizvođač GU, ROTO, SIEGENIA, MACO, AGB.
Staklo zavisi šta želite i koliko maximum može da stane u gore pomenute profile. Mislim da svi mogu da drže troslojno staklo, ali morate da proverite sa proizvođačima.

Pozdrav svima. Od firme Mosic sam dobio ponudu za kompletnu pvc stolariju na novoizgradjenoj kuci. U ponudi su alu ulazna vrata, ostalo je sve pvc, balkonska vrata su na klasično otvaranje na kvaku, gde se krilo otvara. Interesuje me iskustvo drugih ljudi sa samom ponudom i firmom. Hvala. Pogledajte prilog 240653Pogledajte prilog 240654Pogledajte prilog 240655
Samo ću da iskomentarišem materijale.
PVC profil, okov i staklo dosta bazično, osnovno, ekonomično.
Alu vrata su ok.
Firmu i cene neka komentariše neko ko je sa njima imao posla.

Samo ću da iskomentarišem materijale.
PVC profil, okov i staklo dosta bazično, osnovno, ekonomično.
Alu vrata su ok.
Firmu i cene neka komentariše neko ko je sa njima imao posla.
Pre svega, hvala na odgovoru. Što se tiče buke, u pitanju je kuća u jednosmerno ulici koja je 7m uvučena od puta, tako da buke nema previše. Tako da ne znam u kolikoj meri bi mi bila potrebna troslojni stakla, 3 diht gume i sl. Laik sam, ne razumem se, tako da sam otvoren za sve savete. Unutrašnje su roletne, i planirao sam preko njih da stavim izolaciju spolja stiropor 10cm,koji inače ide na celu kuću. Kuća je zidana termoblok 25cm. Imam još jednu ponudu, salamander profili i arx okovi, 5100e. , gde su obična alu vrata (nema kandže). Doplata za troslojni stakla je 400e, a za 3 diht gume 370e. Ne znam koje je staklo i ostatak

Pozdrav, interesuje me kako se pokazao okov Vabis sigurnosni? Imam ponudu za pvc prozor a cuo sam da se nije bas lepo pokazao. Hvala unapred

Sta mislite o ovim ponudama?
Hvala unapred

Prilozi

• IMG_8754.jpeg
    IMG_8754.jpeg
    263,2 KB · Pregleda: 21
  • IMG_8752.jpeg
    IMG_8752.jpeg
    79,3 KB · Pregleda: 19
  • IMG_8755.jpeg
    IMG_8755.jpeg
    82,1 KB · Pregleda: 18
Meni su juče ugradili stolariju u celom stanu, ljudi su sve završili za ukupno 2 sata, bez oštećenja i većeg prljanja, zapravo je prašine bilo minimalno. Već su nam radili pre par godina ali u drugom stanu, to je bilo presudno da se odlučim za njih. Toliko su pažljivi, sve su izneli, očistili, pazili mi na parket koji je super osetljiv. Imam samo reči hvale i savet svima koji razmatraju ponude da osim toga kakav je profil/okov jako obrate pažnju pri merenju kakav utisak ostavlja osoba koja dođe da meri.
Bio mi je momak iz jedne od najpoznatijih firmi, i ovde često spominjane, koji mi je predložio da uvučem prozore i vrata tj da ih rade prema spoljnoj meri jer kao ne može po unutrašnjoj, a onda je došao drugi iz druge firme i sve izmerio kako treba za 15 min i naravno da može po unutrašnjoj meri/u ravni sa zidom. Plus neke sitnice tipa pozicija kutija za gurtne ili kako se to već zove, prvi je imao neka bezveze rešenja.
Najbolje naći firmu po preporuci tj da je neko koga znate imao pozitivna iskustva.

Napiši ime firme da znamo pozitivna iskustva.

Meni su juče ugradili stolariju u celom stanu, ljudi su sve završili za ukupno 2 sata, bez oštećenja i većeg prljanja, zapravo je prašine bilo minimalno. Već su nam radili pre par godina ali u drugom stanu, to je bilo presudno da se odlučim za njih. Toliko su pažljivi, sve su izneli, očistili, pazili mi na parket koji je super osetljiv. Imam samo reči hvale i savet svima koji razmatraju ponude da osim toga kakav je profil/okov jako obrate pažnju pri merenju kakav utisak ostavlja osoba koja dođe da meri.
Bio mi je momak iz jedne od najpoznatijih firmi, i ovde često spominjane, koji mi je predložio da uvučem prozore i vrata tj da ih rade prema spoljnoj meri jer kao ne može po unutrašnjoj, a onda je došao drugi iz druge firme i sve izmerio kako treba za 15 min i naravno da može po unutrašnjoj meri/u ravni sa zidom. Plus neke sitnice tipa pozicija kutija za gurtne ili kako se to već zove, prvi je imao neka bezveze rešenja.
Najbolje naći firmu po preporuci tj da je neko koga znate imao pozitivna iskustva.
Jel može ime obe firme?

Vrh