Šta je novo?

Šta jedemo?

A gde jos uvek imaju dobre pljeskavice u Bgd-u?
Жар на Видиковцу, један једини оригинал, све остало по граду што виђате су копије.
За социјала пљескавице од 100% меса заиста, Орашац на Лабудовом и Видиковцу. Заиста 100% месо у складу са ценом
 
Kvalitet sastojaka. Kontrola kvaliteta - namirnica, pripreme... Jednom sam jeo i pola kore mi se izmrvilo i ostalo u tanjiru. To nije stil, to nisu različiti ukusi, to su bajate ili loše pripremljene kore ili burek koji nije stajao na adekvatnom mestu ili burek koji je neadekvatno pripremljen.

Pa onda, ajde kore i još nekako. Kad bi se krenulo sa kontrolom mesa, sira...
Kada bi postajala neka kontrola kvaliteta većina tih fast foodova, pekara, picerija... ne bi ni radilo. Nema potrebe da "zaštićujemo" burek kada imamo i ostala jela. Jednostavno je nemoguće sem da neki inspektor svakodnevno prati proizvodnju svakodnevno, zato jedeš gde znaš da je dobro i gde ti se svidja.
 
Juzna Pruga na uglu Gandijeve i Vojvodjanske je meni trenutno no1

Kod Ive u Zarkovu je isto dobro

Cevap u Jerkovicu sasvim korektan

Sve ostalo varira znacajno
 
Kada bi postajala neka kontrola kvaliteta većina tih fast foodova, pekara, picerija... ne bi ni radilo. Nema potrebe da "zaštićujemo" burek kada imamo i ostala jela. Jednostavno je nemoguće sem da neki inspektor svakodnevno prati proizvodnju svakodnevno, zato jedeš gde znaš da je dobro i gde ti se svidja.
Burek se jede u prvoj pekari, ko ce sad da se cima do tamo gde je dobro. A u prvoj pekari bi morao da bude bar ok. Kontrola je normalna stvar i prvo ih sve prekontrolisu, a onda i random s vremena na vreme ili po prijavi...

Onda bi se i svako trudio da bude bar ok jer bi znao da mu preti opasnost zbog prodavanja govana.

Ostalo je stvar ukusa. Na primer, sta god ko mislio o Bucku, ja cenim da im je pica ok, a salata, iako jaka i sve to, nije nesto uzasno nekvalitetno po samim sastojcima, jedino je ovako ne bas najzdravije kada se sve to pomesa, ali ono, sve je lose kada se preteruje.

Sa tim da bih nasao neki nacin da sve to poostrim kada su u pitanju burek, pljeska... em su kao neki brendovi, bilo originalno nasi ili ne, em se radi uglavnom o mlevenom mesu koje moze biti uzrok raznih problema i treba mu stroza kontrola.

Ono, da pojedes i neku suvu kiflu u pekari, ne moze ti se nista spec desiti.
 
Meso bi trebalo svakako da podleže kontroli, sama proizvodnja pekarskih proizvoda na svakodnevnom nivou teško. To je jedino moguće da neko napravi brend tipa "drpko burek" i da se proizvodi samo u odredjenim proizvodnjama gde bi se dalje distribuiralo ostalim pekarama. Kao npr mek gde sve namirnice stižu zamrznute ali proizvedene prema njihovom licenci i specifikaciji. Zato jbg malo cimanja nije na izmet :) Meni je npr ok sarajevska pita sa mesom u skroz dobroj (oni npr vuku sve iz svoje proizvodnje pa peku u pekarama, zato je svuda isto) jer dobar burek sa mesom retko gde može da se nadje, čak me i trpko nije oduševio, doduše nisam probao onaj njegov sa šunkom i kačkavaljem. Bucko verujem da radi samo zbog tih preliva gde je studenarija najveći korisnik, gde može da se zasiti njih 2-3 od jedne pice. Ako gledamo sam kvalitet pice onda ne bi trebao ni da postoji :) Tako da jbg sve ima svoje.
 
Ne kažem da sam objektivno u pravu, ali ja bih, eto, ako je zakonski moguće, pooštrio kontrolu kvaliteta i provere pripreme stvari poput bureka, pljeskavice...

Naše jelo ili ne, ljudi dođu ovde i traže to, a i mi klopamo kao ludi, tako da... ili ispunjavaš uslove ili jbg, ne možeš da prodaješ. Imaš pekaru, ne možeš burek da imaš, možeš kiflu i ostalo, imaš fast fud, ne može pljeska, može pica i ostalo. Sa tim da sve podleže kontroli, ali ovo još strožijoj.
 
Plus bih uveo sarmu sa nogu jer nam je to realno najjače što jedemo ovde. Male i dobro uvijene, plastični tanjirić i pojedeš sa nogu 😀 Bocneš, ubaciš u usta i uživancija 😃

Pljeska je svejedno precenjena, meso na roštilju u hlebu.
 
Pomislio sam na sarmu ali ne bih se složio. Bio je sličan koncept pre godinu dve u zimskoj bajci u BNV, sarma je bila baš loša iako realno imaš dva sastojka. Bolje je pojesti u nekom koliko toliko ok restoranu. Mada otkud znam, možda je nekome ta sarma bila vrh.
 
Жар на Видиковцу, један једини оригинал, све остало по граду што виђате су копије.
За социјала пљескавице од 100% меса заиста, Орашац на Лабудовом и Видиковцу. Заиста 100% месо у складу са ценом
Hvala, ima li nesto tako i u centralnim opstinama?
 
Mislim da ako ispunjavaju sanitarne uslove svi mogu da prave sta god. Glupo je tu raditi neke zabrane jer ulicna hrana i treba da bude otvorena za eksperimentisanje i nove forme.

E sad, mogu se odredjena jela standardizovati i uvesti da ne mozes da ih zoves tako ako ne ispunjavaju odredjene uslove. "Beogradski burek", "leskovacka pljeskavica", "pazarski cevap", ono mozes da pravis na neki svoj nacin koji je van standarda al onda ne mozes da upotrebljavas to ime.
 
Hvala, ima li nesto tako i u centralnim opstinama?
Једино да одеш код покојног Милета у Таковску само што од прилога осим лука, купуса, павлаке и туцане нема ништа а и локал сам по себи није претерано хигијенски.
По центру не једем пљескавице јер уваљују соју као и сви остали.
Али препоручујем Кобају гранде од пола метра у Улици гладних.
 
Једино да одеш код покојног Милета у Таковску само што од прилога осим лука, купуса, павлаке и туцане нема ништа а и локал сам по себи није претерано хигијенски.
По центру не једем пљескавице јер уваљују соју као и сви остали.
Али препоручујем Кобају гранде од пола метра у Улици гладних.
ulica gladnih?
 
Пљескавица са ногу нзм где има добра у Бг, мислим да сам узео 2-3 пута само и увек се разочарао.
Кафанска пљескавица (у тањиру), где је добра су Бока и Гоја код душановачког моста. Ту је близу и Ранковић који ми је океј, али лошији од ове две.

Бургере сам јео неколико пута и једино место где су били океј су ми twoguyssmahs на Бановом брду.
 
Једино да одеш код покојног Милета у Таковску само што од прилога осим лука, купуса, павлаке и туцане нема ништа а и локал сам по себи није претерано хигијенски.
По центру не једем пљескавице јер уваљују соју као и сви остали.
Али препоручујем Кобају гранде од пола метра у Улици гладних.
Mile uzas cak i dok je bio ziv. Ne znam sta je sa ljudima da im je to dobra pljeskavica.
 
Да, сада унук од прошлог власника ради тамо. И цене су и даље добре
Da, skroz poštene cene, verovatno je u pekari još jeftinije. Super, znam šta sutra doručkujem 😀

1000037599.jpg


Doda se i slani štapić i to je tačno 500 kinti 😎
 
Mile uzas cak i dok je bio ziv. Ne znam sta je sa ljudima da im je to dobra pljeskavica.
И није ми био нешто кад сам јео пре 7-8 година. Препоручујем Орашац за социјала пљеске јер им је пљеска од 100% меса јер имају своју стоку и живину, цене јако приступачне, 220 за 150 грама, 290 за 250 грама. Бољи су 100 пута од комшијског Владе који сваких месец дана диже цене за 20 дин.
 
De gustibus non est disputandum
Neki vole roštilj gde dominira svinjsko meso, neki mešano, neki nešto treće (ja). Kad vidim "belu" pljes. onako žilavu i debelu, shvatim da ili smo mnogo gladan narod ili nemamo nikakve kriterijume. Možda sa tonom priloga (obavezno pavlaka, majonez, kečap, da, sve zajedno) zaliči na nešto...jestivo. Ono što je meni ok, liku iz kraja se nije svidelo- on voli roštilj gde je sve onako masno, svinjsko što posledično formira onu masivnu dijareju ali ko kako voli. 🤷‍♀️

Burek nisam jela godinama (nisam neki ljubitelj) ali kad vidim onu vlažnu, blatnjavu masu nedefinisanog sadržaja između dve kore i još to slikanje i slanje kako bi se pohvalili kako oni baš znaju da uživaju u hrani ...aman čoveče... pa jel znaš kako treba da izgleda burek sa ručno razvlačenim korama?! Upoznala sam svojevremeno dečka koji je bio koradžija: kad baci koru i razvuče ta kora se providi koliko je tanka.

Što se tiče higijene, vrv sam "gora" od @mariks , što bi moja mama rekla:"Sreća da ti nisi sanitarni inspektor, ljudi bi umrli od gladi ili bi te tukli"! 😁 Nisam ekstrem ali aman neki minimum higijene makar: priča sanitarni inspektor pre par nedelja kako izdaju "mere" nekom restoranu ali oni se dogovore sa nadležnim, nešto plate i nastave po starom.

Pošto volim da pročitam raz.mišljenja, volim da vidim fotografije čak i hrane koju ne preferiram (nisam nikog prozvala @Noki 😘 ) a posebno ovih zlih što mi teraju inat sa prelepim domaćim jagodama ili limunom (nisam pomenula @Filip 01 😉 ni @Duleja ), interesuju me dve stvari:
  1. Da li iko u restoranima poručuje nešto što nije roštilj i/ili pečenje i šta?
  2. Da li iko kuva bar ponekad raznovrsnu hranu (aludiram na povrće) kojom bi hranio/omogućio da se formira i održi zdrav mikrobiom? Da li se uopšte sećate kada ste jeli npr. kelj, sočivo, celer, cveklu, prokelj, boraniju, brokoli, karfiol, spanać, blitvu, prolećni zeleniš, papucaki ili na bilo koji dr.način spremljen plavi patlidžan? Da li smo se svi kolektivno toliko ukalupili u prehrambenu kolotečinu da nam raznovrsnija hrana nije ni na pameti?!
 
Neki vole roštilj gde dominira svinjsko meso, neki mešano, neki nešto treće (ja). Kad vidim "belu" pljes. onako žilavu i debelu, shvatim da ili smo mnogo gladan narod ili nemamo nikakve kriterijume. Možda sa tonom priloga (obavezno pavlaka, majonez, kečap, da, sve zajedno) zaliči na nešto...jestivo. Ono što je meni ok, liku iz kraja se nije svidelo- on voli roštilj gde je sve onako masno, svinjsko što posledično formira onu masivnu dijareju ali ko kako voli. 🤷‍♀️

Burek nisam jela godinama (nisam neki ljubitelj) ali kad vidim onu vlažnu, blatnjavu masu nedefinisanog sadržaja između dve kore i još to slikanje i slanje kako bi se pohvalili kako oni baš znaju da uživaju u hrani ...aman čoveče... pa jel znaš kako treba da izgleda burek sa ručno razvlačenim korama?! Upoznala sam svojevremeno dečka koji je bio koradžija: kad baci koru i razvuče ta kora se providi koliko je tanka.

Što se tiče higijene, vrv sam "gora" od @mariks , što bi moja mama rekla:"Sreća da ti nisi sanitarni inspektor, ljudi bi umrli od gladi ili bi te tukli"! 😁 Nisam ekstrem ali aman neki minimum higijene makar: priča sanitarni inspektor pre par nedelja kako izdaju "mere" nekom restoranu ali oni se dogovore sa nadležnim, nešto plate i nastave po starom.

Pošto volim da pročitam raz.mišljenja, volim da vidim fotografije čak i hrane koju ne preferiram (nisam nikog prozvala @Noki 😘 ) a posebno ovih zlih što mi teraju inat sa prelepim domaćim jagodama ili limunom (nisam pomenula @Filip 01 😉 ni @Duleja ), interesuju me dve stvari:
  1. Da li iko u restoranima poručuje nešto što nije roštilj i/ili pečenje i šta?
  2. Da li iko kuva bar ponekad raznovrsnu hranu (aludiram na povrće) kojom bi hranio/omogućio da se formira i održi zdrav mikrobiom? Da li se uopšte sećate kada ste jeli npr. kelj, sočivo, celer, cveklu, prokelj, boraniju, brokoli, karfiol, spanać, blitvu, prolećni zeleniš, papucaki ili na bilo koji dr.način spremljen plavi patlidžan? Da li smo se svi kolektivno toliko ukalupili u prehrambenu kolotečinu da nam raznovrsnija hrana nije ni na pameti?!
Sočivo sam jeo kao mali, takodje i pasulj volim kod nekog domaći da pojedem(tašte). Sarme sam sam u početku jeo bez kupusa, kod drugara odem na slavu i dočekaju posebne sarme bez kupusa za mene. Posle par svadbi kada sam imao 20god počinjem i sarme da jedem.
Ostalo nabrojano osim sočiva i ako mi zaluta u nekom jelu brokoli ne volim.
Čitav život(do pre par godina, kada sam krenuo da naručujem hranu) je bilo meso i krompir i voće i ok sendviči, jaja, pa čal i viršle(iz Madjarske), od povrća ništa drugo. Kasnije šopska salata kada sam otkrio restorane.
Evo obećavam sebi, pa tebi pre svega da hoću da se vratim na takvu ishranu.
Ja mogu da variram od +-10kg u roku od 1-2 meseca, ali dugoročni cilj je u pitanju.
Burek, to jest pitu sa sirom sam jednu od najboljih jeo upravo u Haniotiju u pekari, gde im je isti odnos cene pite sa sirom i girosa po gramaži(možda je tada i malo skuplja pita sa sirom, ali vrhunska).
Ne znam nemam nijedan karijes, niti sam kod doktora bio, bolestan jedanpit godišnje i to samo odspavam da me prodje, doktora nemam. 10 god trenitao košarku, pa 1god mma i kick-boks, zadnjih 2 god boks. Vraćam se na treninge posle mora za nekih 1.5mesec redovno, tako da me slobodno podseti ako ne bude tako.
Ishrana meni lično nije toliko važna koliko gledam da uvrstim mojoj porodici da tako jede.
Kao mali sam na primer maštao da mogu redovno da jedem po restoranima, a eto sada se sa njih skidam.
I da limun sam saznao da su mi davali i kao maloj bebi da prestanem da štucam i da mi je bio odličan, mislim da smo zbog toga i nastavili da ga gajimo i da su se moji tome toliko posvetili. Limunada naravno bez šećera 😉
 
Da li se uopšte sećate kada ste jeli npr. kelj, sočivo, celer, cveklu, prokelj, boraniju, brokoli, karfiol, spanać, blitvu, prolećni zeleniš, papucaki ili na bilo koji dr.način spremljen plavi patlidžan?

IMG_20250527_203059_079.jpg


Ne spremam sam, ali jedem... Brokoli obožavam i karfiol, spanać, boraniju sam jeo nedavno... Grašak, cveklu jedem cele zime i tikvice obožavam i punjene i pržene...

Bucka nisam nikad jer prosto ne mogu masno na masno, ogranski ne podnosim takve kombinacije. Ne mogu da gledam. Možda imaju neku lajt salatu gde osnova nije majonez i tsl.

I recimo od te popularne brze hrane kod bake nikad nisam jeo, jednostavno nisam želeo da mu doprinesem bilo kako 🙂 mada je palačinka mamila da je probam, ali propustio sam... jel on sad propao skroz kao ugostitelj, ne pratim... Nešto ne viđam njegove restorane na starim mestima...
 
U bucku je fora da uzmes kanticu govedje i celu kapricozu pa mazes po zelji i volji. Ovako ti se smuci koliko stave salate. Od kada sam pre godinu dana porucio 15 plus komada, i dobio mesavinu spaljenog i debelog testa odustao sam od bucka. Bolje reci ne mozemo da postignemo nego uvaljivati poluproizvod
 
Vrh