Šta je novo?

Cene nekretnina

Niko me ne može ubediti da profesor sa punim fondom časova koji zaradjuje 96.000 ne može da nadje vreme da daje privatne časove i da zaradi još 50% svoje plate. Medjutim, ovo je Srbija i uvek je lakše zaliti se nego preuzeti odgovornost.
Za neke predmete privatni casovi nisu potrebni. Drugo, ta prica kako su ljudi lenji pa nece da rade dva posla umesto jednog i da imaju dostojan zivot nije vredna komentarisanja. To nije realnost nego klasicno neo kapitalisticko ispiranje mozga.

Ako nemaš dovoljno para - zaradi još para, ako ti je plata manja od 1000e - traži veću platu. Šta tu nije jasno? Simpl. Evo u mikrosoftu verovatno nema plate ispod 1000e. Zapratite moje biznis lajf kouč priče lajk šer subskrajb.
U MSDC ze tehničke pozicije nema plate ispod 2700 eur neto.

Ma da ... Ono kad si super srecan jer radis dva posla pa imas detetu da das da jede, jer uspeo si u zivotu imas dva posla, sta da radi ona beda sto ima samo jedan posao i 20x vecu platu.

Za neke predmete privatni casovi nisu potrebni. Drugo, ta prica kako su ljudi lenji pa nece da rade dva posla umesto jednog i da imaju dostojan zivot nije vredna komentarisanja. To nije realnost nego klasicno neo kapitalisticko ispiranje mozga.
Gde sam ja naveo da su ljudi lenji ako neće da rade 2 posla? Svako bira svoje prioritete i ciljeve. Samo sam rekao da je na Zapadu uobičajeno raditi dopunski posao, narucito za mlade ljude i to se ne percipira kao "ispiranje mozga". Ja sam na početku karijere radio 12 sati dnevno 6 dana u nedelji i niko mi nije rekao ni "hvala", ali kasnije mi taj posao jeste otvorio neke vrata i omogućio bolju zaradu.

Gde sam ja naveo da su ljudi lenji ako neće da rade 2 posla? Svako bira svoje prioritete i ciljeve. Samo sam rekao da je na Zapadu uobičajeno raditi dopunski posao, narucito za mlade ljude i to se ne percipira kao "ispiranje mozga". Ja sam na početku karijere radio 12 sati dnevno 6 dana u nedelji i niko mi nije rekao ni "hvala", ali kasnije mi taj posao jeste otvorio neke vrata i omogućio bolju zaradu.
Rekao si da prosvetni radnik treba da nadje dodatni izvor prihoda u vidu casova (neoporezovano bez ostalih dadzbina) da bi mogao da opstane u Beogradu, ono bar sam ja tako razumeo. Ako sam pogresno razumeo duboko se izvinjavam

Rekao si da prosvetni radnik treba da nadje dodatni izvor prihoda u vidu casova (neoporezovano bez ostalih dadzbina) da bi mogao da opstane u Beogradu, ono bar sam ja tako razumeo. Ako sam pogresno razumeo duboko se izvinjavam
Ne da treba, već da ima mogućnost i vremena da radi dodatni posao ukoliko to želi Jer PUNI fond časova ne obuhvata rad vikendom, ili radno vreme duže od 6 sati dnevno. Nisu svi full time poslovi koncipiran kao rad u prosveti

Ok, ali da li je to realno da posle 5 godina skolovanja na fakultetu, celog dana akanja sa decom, spremanja priprema i pregladanja kontrolnih i pismenih zadataka juris na privatne casove da bi mogao sebi da koliko toliko obezbedis pristijan zivot (koji bi i onda bio na rubu pristojnog zivota). Meni se cini da nije i ne treba da bude

Ne čini se da rade tako više od nas.

Screenshot_20250523_180551.jpg

Ok, ali da li je to realno da posle 5 godina skolovanja na fakultetu, celog dana akanja sa decom, spremanja priprema i pregladanja kontrolnih i pismenih zadataka juris na privatne casove da bi mogao sebi da koliko toliko obezbedis pristijan zivot (koji bi i onda bio na rubu pristojnog zivota). Meni se cini da nije i ne treba da bude
Isto i sa doktorima...državna pa privatna praksa... Posle nocne smene rade privatno..super ..i fizički i psihički. Pa jel to zivot i jel to normalno? Jos treba da kazemo hvala za moguçnost ?
Ljudi u normalnim zemljama skracuju radno vreme .

Isto i sa doktorima...državna pa privatna praksa... Posle nocne smene rade privatno..super ..i fizički i psihički. Pa jel to zivot i jel to normalno? Jos treba da kazemo hvala za moguçnost ?
Ljudi u normalnim zemljama skracuju radno vreme .
Doktori su u jos goroj poziciji, barem sa aspekta truda koji su morali da uloze u skolovanje. Ubijes se od ucenja, a onda te ponizi i tera u korupciju (koju namerno tolerise) ne bi li pokazao da si isti kao oni. Totalni sunovrat kad najveci sljam zajase vlast.

Korupcija kod njih je legalizovana sa "poklonom", zatim i privatnom praksom. Nije to da se pokaže da su isti kao oni već da im ne bi davali zaslužene plate jer su te plate prebacili na nas, a oni ispumpavaju iz zdravstva. Raznih ljudi ima, kao što vidimo neki bi i da doktori rade 3 posla, neki kažu ako smeta doktorima da rade za 1000e nek kopaju kanale zaradiće više, a neki su prihvatili "sistem", daju pare i ćute. Umesto da se pobunimo za lekare i makar tu sprečimo korupciju i ispumpavanje novca iz zdravstva mi ih teramo da kopaju kanale i rade 3 posla. Posle se kao bunimo kada se desi neko neadekvatno lečenje posebno ako rezultuje smrću. Slično je i sa obrazovanjem, šta on tu kao nešto uči decu, nek kopa kanale i radi 2-3 posla. Znaš li ti da nekad nije imalo mleka i brašna i da je tako svuda. Evo Džo može da potvrdi za Holandiju, tamo isto udješ u bolnicu koja poplavi posle svake kiše, gde padaju plafoni, gde su kreveti pre drugog svetskog rata, gde su budjavi zidovi, dodješ do lekara posle 5 uputa i godinu dana čekanja, daš mu pare, onda te on uputi kod njega privatno i nadaš se da će da te izleči.

Korupcija kod njih je legalizovana sa "poklonom", zatim i privatnom praksom. Nije to da se pokaže da su isti kao oni već da im ne bi davali zaslužene plate jer su te plate prebacili na nas, a oni ispumpavaju iz zdravstva. Raznih ljudi ima, kao što vidimo neki bi i da doktori rade 3 posla, neki kažu ako smeta doktorima da rade za 1000e nek kopaju kanale zaradiće više, a neki su prihvatili "sistem", daju pare i ćute. Umesto da se pobunimo za lekare i makar tu sprečimo korupciju i ispumpavanje novca iz zdravstva mi ih teramo da kopaju kanale i rade 3 posla. Posle se kao bunimo kada se desi neko neadekvatno lečenje posebno ako rezultuje smrću. Slično je i sa obrazovanjem, šta on tu kao nešto uči decu, nek kopa kanale i radi 2-3 posla. Znaš li ti da nekad nije imalo mleka i brašna i da je tako svuda.
Nisam razumeo, šta fali privatnoj praksi, to je izvor korupcije? Meni je logičnije da odem kod specijaliste koga ja izaberem (na osnovu njegovih kvaliteta, iskustva i reputacije) i da to platim nego da odem kod lekara po sistemu ko ti zapadne.

Znaš kao imaš mogucnost da radiš 2 posla a ti nečeš. Baš si lenj. A gde je tu život...porodica...odmor....???
Исправно размишљаш Мићо.
Доктори морају бити толико плаћени да не размишљају о финансијама већ искључиво о пацијентима.
Држава нека нађе средства за здравство(повећа акцизе,ПДВ),јер је и интересу свих грађана.
Такође,раздвојити државну и приватну праксу.

Nisam razumeo, šta fali privatnoj praksi, to je izvor korupcije? Meni je logičnije da odem kod specijaliste koga ja izaberem (na osnovu njegovih kvaliteta, iskustva i reputacije) i da to platim nego da odem kod lekara po sistemu ko ti zapadne.
Privatno praksi ne nedostaje nista ako je odvojena od drzavne. I da jeste izvor korupcije kada imas lekare koji rade na "obe" strane pa salju pacijente u svoje klinike na dodatne preglede (najcesce bespotrebne ali veoma unosne za kliniku)

Vrh