Šta je novo?

Cene nekretnina

Prvi hoće da izvuče kapital a drugi da održi procentualnu zaradu od prethodnih godina.
Ovo mi je ludilo totalno. Znas kad bih kupio na Banovom brdu ako mogu na NBG nesto slicno? Znaci nikad, za tri zivota. Na osnovu cega formiraju cene, ja ne znam. Ali bitno da se prodaje i ljudi kupuju. Samo nebo je granica.

Za toliki stres i toliku kolicinu rada jako malo placeno, ne preporucujem. Godinama moze da se napreduje, ali da se menja na svake 2 godine bukvalno.
Neću to, zarekao sam se da neću da se nerviram. Bolje mi je da nađem još dva, tri posla sa strane, iovako nemam nimalo stresa na primarnom poslu i imam viška snage.

Koliko maliciozan i gadan komentar. Pa ti kardiohirurzi iz Niša su se sami organizovali i radili prekovremeno i vikendom BEZ NAKNADE da bi postigli da operišu sve pacijente. Dakle, ne da većina lekara ne očekuje mito, već je većina spremna da radi i besplatno da bi rešila neki veći problem. Kardiohirurgija nije nesto sto se radi privatno, jer velika većina privatnih klinika nema aparaturu za operacije na otvorenom srcu, dakle sve i da imaš milion eur moraš da čekaš na listi ili da ideš u inostranstvo na operaciju. I sad ti ljudi naprave podvig vredan divljenja, a onda se neki "pametnjakovic" javlja i pljuje struku jer mu nisu zakazali elektivni MRI danas za sutra. Stvarno smo dno od ljudi.
Pa jesmo dno, to par poslednjih komentara pokazuju. I ne, neke operacije se ne rade privanto ne zbog nemanja "aparature", zašto se ne rade u privatnim klinikama zaključi sam ili se raspitaj. I ti lekari koji su radili BEZ NAKNADE su za divljenje, da je po Vašem ne bi operisali nikoga ko nema para. I nisu oni radili vikendom i prekovremeno 5 godina da bi sve operisali niti su oni većina jer da su većina ne bi bilo listi nigde. Dakle ako mogu u jednom gradu može u svim gradovima, jednom kad se liste očiste posle ide lakše ako se ima volje. I kako su nagradjeni ti doktori koji su očistili liste? Evo ja ću ti reći pošto ne znaš, nagradjeni su tako što su neki dobili otkaz. A ko je "pametnjaković" vidi se po MRI, mom ocu su za MRI rekli da će doći na red za godinu i 7 meseci, a ako umre do tad umro je jbg. I obično kada i radi nekad skener ili mri (što je jednom u nikad) urade jednog ili dva pacijenta na dan. Žena, nakon decenije pogrešnog lečenja koje su i sami priznali, još uvek nije došla na red na mri, kada je došla na red posle čekanja od 7 meseci nekim čudom se baš tad pokvario, sledeće zakazivanje za 9 meseci. Morali privatno. Odeš privatno kod doktora koji radi državno i onda nekim čudom dodješ odmah na red. Dok sam bio mladji keva mi je non stop pričala "čuvaj pare trebaće ti za zdravlje". Tad nisam kapirao šta mi priča ili si zdrav ili nisi, kasnije shvatiš da ili imaš para za lečenje ili umreš iako celog života plaćaš zdravstvo.

Izgleda nisi skoro imao nove ljude u firmi, nisi video kakvo je trziste. Znas koliko je tesko da nadjes junior ekonomistu koji nece da prevrce ocima i da rinta ceo dan? Pretesko. Ali tako i treba, ljudi traze pare, a trziste ne nudi nista. Razlog je prost, keca im se da ih izrabljuju. Nemas nesto puno izbora na polju visoko obrazovanih za odredjene struke, koliko god to delovalo cudno.

Ranije je trebalo da se rmba godinama, kao sto si ti radio 24/7, kao i ja, da bismo dosli do posla gde je lakse i gde su bolji uslovi i veca plata, a sada je drugacije. Nas je bilo vise koji smo hteli da kidamo za jednu poziciju od ovih danas. I to je trend koji ce da se nastavi. Pogledaj malo i izanaliziraj juniore kod sebe u firmi ako je malo veca firma i videces kakvi su. Lagani kao pero. Nije lepo da se generalizuje, ali brate zabole ih. Znaju da bolji na trzistu ne postoje, a svi su slicni i to je to.

U medjuvremenu otkupna cena voca, povrca, mesa i mleka je dzabe. Ja sam svojevremeno kao proizvodjac brao kupine po ceo dan i nisam mogao da zaradim 500 dinara za dan (tipa pre 15 godina). A tu racunaj i oranje, kopanje, freziranje, zalivanje, rezanje, vezivanje, prskanje, gorivo, ljude... Nemas pare ni da platis nekog da ti bere.
Pogledaj malo reddit, danas je tržište brutalno, a sve naznake su da će biti još gore. Danas niko ni ne traži juniore, svi oglasi su za 5+ godina iskustva, jer zašto bi se neko bavio onboardingom, mentorisanjem i slično kad mogu da dobiju već iskusnog izvršioca koji ima tonu na tržištu. Juniori i u IT-ju ne mogu da nadju poslove što je do pre godinu dana bilo nezamislivo. Trenutno su samo seniori bezbedni jer su teško zamenljivi.
Danas je teško naći čoveka da radi u proizvodnji u pekari 3. smenu ili prodavca u kiosku gde se radi čitav dan bez pristupa toaletu, ili dostavljaca hrane jer su to pozicije koje niko neće da radi. Za kancelarijsku varijantu ima izvršilaca koliko hoćeš. U mojoj staroj firmi (Big 4) klinci i te kako rmbače i vikendom I uveče, naravno kafa priroda posla to zahteva. Neko ko tamo dođe sa stavom da u 17:00 nestaje sa posla, isključuje se sa maila, gasi službeni telefon ne potraje ni nekoliko meseci. Tako je bilo pre 15 godina, tako je i danas u toj industriji.

I sad ti ljudi naprave podvig vredan divljenja, a onda se neki "pametnjakovic" javlja i pljuje struku jer mu nisu zakazali elektivni MRI danas za sutra.
To je super, onda lepo ne zelim da placam obavezno zdravstveno koje ne funkcionise.

Sto ja da subvencionisem sistem koji ne radi?

Ne, ovako em placas dobar deo primanja em to sto placas mozes da okacis macki o rep.
Niti imamo opremu dobru niti su doktori placeni a svi placamo od plate dobar deo.

Ili treba skroz razdvojiti privatno i drzavno ili treba drzavno da bude opciono pa idi leci se gde hoces. Ovako ljudi placaju ceo zivot zdravstveno i opet kad im treba magnetna idu kod privatnika.

To je super, onda lepo ne zelim da placam obavezno zdravstveno koje ne funkcionise.

Ne, ovako em placas dobar deo primanja em to sto placas mozes da okacis macki o rep.
Niti imamo opremu dobru niti su doktori placeni a svi placamo od plate dobar deo.

Ili treba skroz razdvojiti privatno i drzavno ili treba drzavno da bude opciono pa idi leci se gde hoces. Ovako ljudi placaju ceo zivot zdravstveno i opet kad im treba magnetna idu kod privatnika.
Sto ne izdajes stanove kao Analiticar? Za prihode od izdavanja stanova se ne placa obavezno zdravstveno.

Da me neko ne shvati pogresno, ja nemam problem da mi imamo solidarni sistem zdravstvenog gde ti subvencionises drugim ljudima lecenje.

Ja imam problem sto i pored naseg solidarnog sistema se bolnice raspadaju a usluga je ravna nuli za sve i na sve to lekari nemaju dobre plate.

Uspeli smo pokupiti najgore od oba sveta.

Pogledaj malo reddit, danas je tržište brutalno, a sve naznake su da će biti još gore. Danas niko ni ne traži juniore, svi oglasi su za 5+ godina iskustva, jer zašto bi se neko bavio onboardingom, mentorisanjem i slično kad mogu da dobiju već iskusnog izvršioca koji ima tonu na tržištu. Juniori i u IT-ju ne mogu da nadju poslove što je do pre godinu dana bilo nezamislivo. Trenutno su samo seniori bezbedni jer su teško zamenljivi.
Danas je teško naći čoveka da radi u proizvodnji u pekari 3. smenu ili prodavca u kiosku gde se radi čitav dan bez pristupa toaletu, ili dostavljaca hrane jer su to pozicije koje niko neće da radi. Za kancelarijsku varijantu ima izvršilaca koliko hoćeš. U mojoj staroj firmi (Big 4) klinci i te kako rmbače i vikendom I uveče, naravno kafa priroda posla to zahteva. Neko ko tamo dođe sa stavom da u 17:00 nestaje sa posla, isključuje se sa maila, gasi službeni telefon ne potraje ni nekoliko meseci. Tako je bilo pre 15 godina, tako je i danas u toj industriji.
Jeste, samo što nekada nisi mogao da upadneš tamo a sada primaju mediokritete.

Jel postoji privatni Institut za Onkologiju? Privatna hemotetaoija, interkranijalna medicina, operacije na otvorenom srcu? Mislim da ne, tako da svi mi u ogromnoj meri zavisimo od državnog zdravstvenog sistema. Drugo, medicina je skupa, oprema je skupa, istraživanja su skupa. Ako težimo da zivimo u pravičnijem društvo, zašto je problem da ti disproporcionalno uplacujes, kako bi onaj na minimalcu (ili na birou) imao makar neki nivo zdravstvene zaštite?

Jel postoji privatni Institut za Onkologiju? Privatna hemotetaoija, interkranijalna medicina, operacije na otvorenom srcu? Mislim da ne, tako da svi mi u ogromnoj meri zavisimo od državnog zdravstvenog sistema. Drugo, medicina je skupa, oprema je skupa, istraživanja su skupa. Ako težimo da zivimo u pravičnijem društvo, zašto je problem da ti disproporcionalno uplacujes, kako bi onaj na minimalcu (ili na birou) imao makar neki nivo zdravstvene zaštite?
Nemam ja problem, ja bih rado platio i duplo vise i progresivno zdravstveno ako bih znao da bi onda se cekanje na magnetnu spustilo i da bi moglo da imamo normalne plate i normalan broj lekara koji lece sve ljude.

Nemam ja problem sa time, vec sto das silne pare i onda decu lece smsovima a politicari spiskaju 50k eur na jedan vikend partijanja.

Opet kazem, pokupili smo najgore oba sistema.

Ne samo normalan broj lekara već i normalan broj opreme, u celoj zemlji ako ima dva skenera od kojih jedan obavezno ne radi neko vreme, a kad radi ide jedan do dva pacijenta dnevno dok kod privatnika završiš za pola sata. Koliko košta skener ili mri mašina, a koliko košta jedan namešteni tender, partijanje u klubu, dovlačenje ljudi na miting, sendviči... I nije problem plaćanje već što ništa ne dobijaš za te pare jer opet za većinu rutinskih stvari moraš privatno.

Skeneri su dovoljno skupi da ih ima samo par u celoj zemlji i da su stalno pokvareni, a dovoljno jeftini da ih ima svaki drugi privatnik. Sredingerovi skeneri, i skupi i jeftini u isto vreme.
Pa upravo je u tome problem, što usluge privatnika nisu pokrivene osiguranjem.

Ovo mi je ludilo totalno. Znas kad bih kupio na Banovom brdu ako mogu na NBG nesto slicno? Znaci nikad, za tri zivota. Na osnovu cega formiraju cene, ja ne znam. Ali bitno da se prodaje i ljudi kupuju. Samo nebo je granica.
Pisao sam ranije sa se najviše isplati kupovina u BW. Gledajući sve ovo ispada da imamo dve grupe ljudi... Što vole i ne vole BW.
Ne verujem da bi drugi intestitori igrali po ivici sa visokim cenama i da rizikuju da ne mogu da prodaju. Verovatno koriste "podeljenost" kupaca... N

Nabavili krtice za kopanje metroa
Naravno da je ugovor sa Kinezima.

Ja stvarno ne vidim kako je Linija 1 metroa bitnija i frekventija od Linije 2. Ali bice dovoljan razlog za podizanje cena stanova "stan blizu buduce stanice metroa". Vec sam vidjao na nekim oglasima.
1000015897.jpg

Evo ide minimalac gore!

Ne samo normalan broj lekara već i normalan broj opreme, u celoj zemlji ako ima dva skenera od kojih jedan obavezno ne radi neko vreme, a kad radi ide jedan do dva pacijenta dnevno dok kod privatnika završiš za pola sata. Koliko košta skener ili mri mašina, a koliko košta jedan namešteni tender, partijanje u klubu, dovlačenje ljudi na miting, sendviči... I nije problem plaćanje već što ništa ne dobijaš za te pare jer opet za većinu rutinskih stvari moraš privatno.
Dva skenera u zemlji? Nešto si ti tu pobrkao, možda dva pet skenera... Al ako ti je za utehu ni ostale zemlje ih nemaju na gomilama, Hrvati i Slovenci negde kao mi. A sećam se da su Šveđani imali tek desetak komada, možda sad malo više od toga. Moj prijatelj je išao u Italiju na redovne preglede, tamo ih valjda imaju dosta.

Pa sve ovo oko rada i plaćanja, istina je da mladi nisu spremni da budu”izrabljuvani”…s druge strane ja ne znam nikog ko je bio spreman da da “ekstra milju” da to vremenom nije propisno nagradjeno…kad si mladji treba da radiš i das sebe, kroz rad dizes svoje kompetencije da bi u poznijim godinama zaradjivao vise i radio sa manje napora…ova gen Z nisam siguran kako će proći…

Evo ide minimalac gore!
Sindikati traže 🙂. Dobro neka bude 🙂.
Znači 20-25% "nezvanične" inflacije u narednih 18 meseci. Zvanično će reći NBS 4% za 2025 i 4% za 2026. Sve u granicama koje su postavili 🙂.
U principu spremite se za pad realnog standarda od 20% svi koji ne radite za minimalac. To kaže ova vest.

Dva skenera u zemlji? Nešto si ti tu pobrkao, možda dva pet skenera... Al ako ti je za utehu ni ostale zemlje ih nemaju na gomilama, Hrvati i Slovenci negde kao mi. A sećam se da su Šveđani imali tek desetak komada, možda sad malo više od toga. Moj prijatelj je išao u Italiju na redovne preglede, tamo ih valjda imaju dosta.
Dakle treba da nam je za utehu sto 2-3 puta manje zemlje imaju isti ili malo veci broj skenera? Zanimljivo. Trebalo bi uporediti i koliko se ceka na pomenuti i da li je u kvaru 80% vremena.

Sindikati traže 🙂. Dobro neka bude 🙂.
Znači 20-25% "nezvanične" inflacije u narednih 18 meseci. Zvanično će reći NBS 4% za 2025 i 4% za 2026. Sve u granicama koje su postavili 🙂.
U principu spremite se za pad realnog standarda od 20% svi koji ne radite za minimalac. To kaže ova vest.
Tesko. Povecanje minimalca 5-10% je ocekivano no videcemo nije sad ni tako lako. Rekao sam pre par desetina stranica u vezi toga da se sa iscekivanjem ceka septembar.

Iskreno prvi put čujem da neko ide u dom zdravlja kod stomatologa, tako da nemam iskustva sa tim slučajem.
Što se tiče scenarija sa ginekologom nisam razumeo hipoteticko pitanje. u Frontu ili Višegradskoj te ne porađa "tvoj" ginekolog vec onaj ko je dezuran na odeljenju u datom trenutku kada prime trudnicu. Ako bilo ko traži pare u tom procesu to je kriminal. Ali ako želiš određenog ginekologa koji će biti na raspolaganju i koji će te poroditi u nekim superkomfornim uslovima, onda ideš u privatnu kliniku. Sta je tu tačno koruptovno?
Vidim da ti se nikad niko nije porađao niti znaš nekog ko se porađao ili čuo price. Ti ovde nas zaje*******avaš praveci se lud kako funkcioniše to u bolnicama.
Stvarno mi nisi jasan.

Vrh