Šta je novo?

Cene nekretnina

Slična cena, slična kvadratura. Jedan izgradjen za useljenje, drugi u izgradnji.
vs

Nisam razumeo, šta fali privatnoj praksi, to je izvor korupcije? Meni je logičnije da odem kod specijaliste koga ja izaberem (na osnovu njegovih kvaliteta, iskustva i reputacije) i da to platim nego da odem kod lekara po sistemu ko ti zapadne.
Ne fali nista. Nek umre svako ko nema para za privatno lecenje, a ceo zivot placa zdravstveno. Sta on tu kao hoce da se leci, a nema ni 5k platu. Ispravno razmisljas.

Ispravno bi bilo da su drzavna i privatna praksa odvojene skroz jer je tu konflikt interesa lekara prisutan.
U kom smislu je prisutan konflikt interesa? Hajde ovako, zamislimo hipotezu da nema korupcije. U svakom sistemu, narucito zdravstvenom, postoji veliki broj izvršilaca. Pretpostavimo da svi oni rade profesionalno i savesno. To opet ne znači da su svi jednako dobri u svom poslu. Po logici stvari, svaki pacijent bi želeo da se baš njemu posveti taj najiskusniji i najbolji lekar, sto naravno nije moguće. Kad odeš u bolnicu ne možeš da biraš ko će te pregledati niti ko će te operisati. Ishod takvog pregleda, da ne govorim operacije u velikoj meri zavisi od lekara koji je izvodi. Kada ideš u privatnu kliniku ti zakazujes kod lekara kod goga želiš da ides, dakle imaš mogućnost izbora. Ja ne vidim važniju stvar u kojoj želim da imam tu mogućnost, pa mi je normalno da to treba dodatno da se plati. I zaista, ne zarađuju svi koji rade u privatnoj praksi jednako- kod vodećih profesora i eksperata samo pregled može koštati preko 200 eur bez dijagnostike. Potpuno je iluzorno da ocekujes u državnoj bolnici da svaki pacijent dobije taj standard usluge. To naravno ne znači da državne bolnice nisu važne i neophodne pre svega zbog aparature. Ne postoji gama nož ili interkranijalna hirurgija na privatnoj klinici.

U kom smislu je prisutan konflikt interesa? Hajde ovako, zamislimo hipotezu da nema korupcije. U svakom sistemu, narucito zdravstvenom, postoji veliki broj izvršilaca. Pretpostavimo da svi oni rade profesionalno i savesno. To opet ne znači da su svi jednako dobri u svom poslu. Po logici stvari, svaki pacijent bi želeo da se baš njemu posveti taj najiskusniji i najbolji lekar, sto naravno nije moguće. Kad odeš u bolnicu ne možeš da biraš ko će te pregledati niti ko će te operisati. Ishod takvog pregleda, da ne govorim operacije u velikoj meri zavisi od lekara koji je izvodi. Kada ideš u privatnu kliniku ti zakazujes kod lekara kod goga želiš da ides, dakle imaš mogućnost izbora. Ja ne vidim važniju stvar u kojoj želim da imam tu mogućnost, pa mi je normalno da to treba dodatno da se plati. I zaista, ne zarađuju svi koji rade u privatnoj praksi jednako- kod vodećih profesora i eksperata samo pregled može koštati preko 200 eur bez dijagnostike. Potpuno je iluzorno da ocekujes u državnoj bolnici da svaki pacijent dobije taj standard usluge. To naravno ne znači da državne bolnice nisu važne i neophodne pre svega zbog aparature. Ne postoji gama nož ili interkranijalna hirurgija na privatnoj klinici.
Hoces da kazes da ako ides privatno kod ginekologa neces imati bolji tretman prilikom porodjaja kod tog istog lekara ako si zena? I hoces reci da lekari ne preusmeravaju pacijente iz drzavne ordinacije kod sebe u privatnu ordinaciju? To sto je meni stomatolog u drzavnom domu zdravlja rekao "ja sam sledece 2 nedelje na odmoru, ali mozes doci kod mene privatnoi" se nije desilo nego sam sanjao?

Najpravilnije bi bilo da se zabrani doktorima koji rade u državnoj instituciji da rade privatno. Ako hoće da rade privatno, moraju da daju otkaz u državnoj bolnici. Tako bi se sprečilo da doktori iz državnih bolnica šalju ljude na preglede u svoju privatnu praksu.

Без обзира на жељу да се неко лечи приватно јер има могућности,50% операција не ради се приватно.
Ако желите неку једноставнију операцију на пр.жучне кесе која кошта приватно 1000 е,оперисаће вас исти лекар који ради у државној болници.У приватној ординацији кад се новац подели са анестезиологом,власником клинике,интернистом,лабораторијом,сестрама,материјалом....хирургу неће остати више од 100 е.
Ја урадим код истог лекара у државној болници и после операције наградим,частим доктора са ...е (што није мито и корупција) и увек му се могу обратити ако ми некад или за неког нешто затреба.

Hoces da kazes da ako ides privatno kod ginekologa neces imati bolji tretman prilikom porodjaja kod tog istog lekara ako si zena? I hoces reci da lekari ne preusmeravaju pacijente iz drzavne ordinacije kod sebe u privatnu ordinaciju? To sto je meni stomatolog u drzavnom domu zdravlja rekao "ja sam sledece 2 nedelje na odmoru, ali mozes doci kod mene privatnoi" se nije desilo nego sam sanjao?
Iskreno prvi put čujem da neko ide u dom zdravlja kod stomatologa, tako da nemam iskustva sa tim slučajem.
Što se tiče scenarija sa ginekologom nisam razumeo hipoteticko pitanje. u Frontu ili Višegradskoj te ne porađa "tvoj" ginekolog vec onaj ko je dezuran na odeljenju u datom trenutku kada prime trudnicu. Ako bilo ko traži pare u tom procesu to je kriminal. Ali ako želiš određenog ginekologa koji će biti na raspolaganju i koji će te poroditi u nekim superkomfornim uslovima, onda ideš u privatnu kliniku. Sta je tu tačno koruptovno?

Uh nemamo slobodno magnetnu rezonancu ovde, ali eto sasvim slucajno imas u mojoj klinici za 20k RSD. Hoces da te upisem za cetvrtak?
Jbt, da li si ti realan? Pa postoje valjda liste čekanja za dijagnostiku ili ti misliš da danas dođeš, sutra vec treba da ti obezbede MRI iako nisi hitan slučaj? Mislim, može i tako ali onda je jedino normalno da platiš.

Неће нико смети да ти каже"имаш у мојој клиници" већ ,донеси снимак.Ако не желиш да чекаш на ред (а имаш новца) урадиш снимање било где приватно (или у државној установи у другом граду) и донесеш налаз.

Gde sam ja naveo da su ljudi lenji ako neće da rade 2 posla? Svako bira svoje prioritete i ciljeve. Samo sam rekao da je na Zapadu uobičajeno raditi dopunski posao, narucito za mlade ljude i to se ne percipira kao "ispiranje mozga". Ja sam na početku karijere radio 12 sati dnevno 6 dana u nedelji i niko mi nije rekao ni "hvala", ali kasnije mi taj posao jeste otvorio neke vrata i omogućio bolju zaradu.
12 sati rada, 6 dana nedeljno. Iz iskustva pričam. Ličnog. Samo te iskoriste kao magarca. Tapšu po ledjima kao konja dok im završavaš posao za dve-tri osobe.
Iscrpljivanja na max, korist na kašičicu. Nikada sebi neću da oprostim što sam bio jedan od magaraca. Isto bi mi se pružila prilika i da sam radio 8 sati, 5 dana nedeljno. Jedino što to radno vreme nije bilo moguće u Srbiji kada sam krenuo sa radom.
Zato pozdravljam trenutne generacije koje kreću sa radom. Ne zarezuju nikoga ni 2%.

Zato pozdravljam trenutne generacije koje kreću sa radom. Ne zarezuju nikoga ni 2%.
Najjači su, ne šljive nikoga. Pre će da crknu od gladi nego da ih iskorišćavaju. I predobro je sto su svi takvi, nemaš izbora koga da zaposliš i onda sve sto zaposliš, svi izlaze u 5:00 kao popareni s posla. Tako treba. Mi milenijalci smo se koprcali, nasi roditelji bumeri su šljakali i ćutali. Ali ovi novi kidaju, skidam kapu.

12 sati rada, 6 dana nedeljno. Iz iskustva pričam. Ličnog. Samo te iskoriste kao magarca. Tapšu po ledjima kao konja dok im završavaš posao za dve-tri osobe.
Iscrpljivanja na max, korist na kašičicu. Nikada sebi neću da oprostim što sam bio jedan od magaraca. Isto bi mi se pružila prilika i da sam radio 8 sati, 5 dana nedeljno. Jedino što to radno vreme nije bilo moguće u Srbiji kada sam krenuo sa radom.
Pa ja sam upravo to naveo kao primer, jer sam radio 70-80 sati u prvih nekoliko godina karijere. Kada bi stavio sve na papir, satnica bi izašla na nivou minimalca. Ali čak i u takvom, ekstremnom primeru, opet se može preživeti i takav nepozeljan posao može dovesti do karijernog napretka. Na kraju dana, mislim da je jedan od razloga što sam uspeo da mi nekadašnja početna godišnja plata bude sadašnja mesečna plata upravo taj što sam navikao na "dril" i što nisam postavljao te granice između poslovnog i privatnog. Par puta sam prekidao godisnji odmor i vraćao se usled klijentskih eskalacije, nebrojeno puta se javljao na hitne pozive u kasne sate, i mislim da me na kraju ta 24/7 dostupnost, koliko god iscrpljujuca, pogurala napred.

Slična cena, slična kvadratura. Jedan izgradjen za useljenje, drugi u izgradnji.
vs
Realno BW ima prednost. Svasta mi pada na pamet kad vidim cenu ovoga na Banovom Brdu. Ne znam gde je tu logika da je cena skoro ista.

Pa ja sam upravo to naveo kao primer, jer sam radio 70-80 sati u prvih nekoliko godina karijere. Kada bi stavio sve na papir, satnica bi izašla na nivou minimalca. Ali čak i u takvom, ekstremnom primeru, opet se može preživeti i takav nepozeljan posao može dovesti do karijernog napretka. Na kraju dana, mislim da je jedan od razloga što sam uspeo da mi nekadašnja početna godišnja plata bude sadašnja mesečna plata upravo taj što sam navikao na "dril" i što nisam postavljao te granice između poslovnog i privatnog. Par puta sam prekidao godisnji odmor i vraćao se usled klijentskih eskalacije, nebrojeno puta se javljao na hitne pozive u kasne sate, i mislim da me na kraju ta 24/7 dostupnost, koliko god iscrpljujuca, pogurala napred.
Kao što sam rekao već. Isto sve to i ništa mi to nije dobro donelo. Niko ne može da ti vrati živce i privatan život. Ta tri-četiri sata prekovremenog, pogotovo na početku karijere..... slabo plaćen a gladan si opet. Poručiš neku hranu drugi put na poslu i to ti je prekovremeni koji si zaradio maltene.
Gledaju te kao debila ako odeš posle tri sata prekovremenog. Kao gde ćeš sad kad još posla ima. zaj*** taj život.

Poslednja izmena:
Ispravno bi bilo da su drzavna i privatna praksa odvojene skroz jer je tu konflikt interesa lekara prisutan.
U medjuvremenu jedna od drugarica je u Norveškoj. Svaka zabit tamo ima magnet, dva skenera i 6 ultra zvuka. Nema čekanja inače. To u principu i nije toliko skupa oprema koliko ljudi godišnje koristi.

Jesi li svestan da maltene ne možeš da se lečiš ako nemaš vezu ili pare za mito ili pare za privatno lečenje?
Doktor npr ima 40-50 ljudi u smeni.....pa on ne može za smenu da unese samo podatke u kompjuter i da ti prepiše lek. Samo mehanički. Svima da deli istu terapiju

Без обзира на жељу да се неко лечи приватно јер има могућности,50% операција не ради се приватно.
Ако желите неку једноставнију операцију на пр.жучне кесе која кошта приватно 1000 е,оперисаће вас исти лекар који ради у државној болници.У приватној ординацији кад се новац подели са анестезиологом,власником клинике,интернистом,лабораторијом,сестрама,материјалом....хирургу неће остати више од 100 е.
Ја урадим код истог лекара у државној болници и после операције наградим,частим доктора са ...е (што није мито и корупција) и увек му се могу обратити ако ми некад или за неког нешто затреба.
Znači, po tebi anesteziolozi, sestre, materijal... sve to ništa ne vredi, daš pare doktoru i završio si po'so. Ispravno nema šta. I ne, nisi ga "častio" jer očekuješ nešto za uzvrat, dakle podmitio si ga "ako ti zatreba nešto ili za nekog". Dakle koristiš korupciju i nekog si uskratio za lečenje jer će on skloniti u stranu nekog bez para da bi dao tebi prednost jer si ga podmitio.
Дешава се код таквих случајева јер су уређаји често у квару или се дуго чекају(скенер,магнетна).
Da, nekako se baš tada pokvare jedno 5-10 godina. Novih naravno nekako nikad nema, a i ako ima nema ko da rukuje njima.
Jbt, da li si ti realan? Pa postoje valjda liste čekanja za dijagnostiku ili ti misliš da danas dođeš, sutra vec treba da ti obezbede MRI iako nisi hitan slučaj? Mislim, može i tako ali onda je jedino normalno da platiš.
Liste čekanja je moguće očistiti kada bi imalo volje, videli smo u Nišu. Nego volje nema jer em doktori uzimaju privatno em koristi i državi jer ljudi umru pre iskorišćavanja penzije.

Ako bilo ko traži pare u tom procesu to je kriminal.
Pa o tome se radi jer većina očekuje novac. Nekad ti traže direktno, nekad izokola, a nekad ti preporuče njihovu privatnu kliniku kako bi pre došao na red u državnoj bolnici. I to se zna samo izgleda neki žive u svom bablu. Imaju 10k platu, voze land rover zbog sigurnosti (iako je u vrhu nepouzdanih vozila zbog čestih kvarova i skupih delova), imaju kućne pomoćnice, leče se privatno i misle da svi treba da umru ko ne zaradjuje bar 3k mesečno jer žive život nedostojnog čoveka ali eto ne znaju neke osnovne stvari. Dakle ako takve spod... mislim osobe žele da se leče privatno i da nikada ne udju u državnu zdravstvenu ustanovu onda samo napred, neka plaćaju pregled i 500e ali onda nema mešanja državno i privatno.

Jbt koliko sasvim ispravnih razmišljanja na samo par poslednjih strana. Sasvim zaslužujemo ovaj sistem i vlast. Nama je korupcija ugradjena u dnk.

Poslednja izmena:
Najjači su, ne šljive nikoga. Pre će da crknu od gladi nego da ih iskorišćavaju. I predobro je sto su svi takvi, nemaš izbora koga da zaposliš i onda sve sto zaposliš, svi izlaze u 5:00 kao popareni s posla. Tako treba. Mi milenijalci smo se koprcali, nasi roditelji bumeri su šljakali i ćutali. Ali ovi novi kidaju, skidam kapu.
To je totalna generalizacija i uz to prilično netačna konstatacija. Ljudi teže konformizmu, sve je to lepo ali moraš imati realno pokriće kada želiš kao zaposleni da postavljaš uslove. A u međuvremenu, za celodnevni rad po najjačem suncu ljudi dobijaju 4000 dinara dnevno.

Znači, po tebi anesteziolozi, sestre, materijal... sve to ništa ne vredi, daš pare doktoru i završio si po'so. Ispravno nema šta. I ne, nisi ga "častio" jer očekuješ nešto za uzvrat, dakle podmitio si ga "ako ti zatreba nešto ili za nekog".

Da, nekako se baš tada pokvare jedno 5-10 godina. Novih naravno nekako nikad nema, a i ako ima nema ko da rukuje njima.

Liste čekanja je moguće očistiti kada bi imalo volje, videli smo u Nišu. Nego volje nema jer em doktori uzimaju privatno em koristi i državi jer ljudi umru pre iskorišćavanja penzije.

Pa o tome se radi jer većina očekuje novac. Nekad ti traže direktno, nekad izokola, a nekad ti preporuče njihovu privatnu kliniku kako bi pre došao na red u državnoj bolnici. I to se zna samo izgleda neki žive u svom bablu. Imaju 10k platu, voze land rover zbog sigurnosti (iako je u vrhu nepouzdanih vozila zbog čestih kvarova i skupih delova), imaju kućne pomoćnice, leče se privatno i misle da svi treba da umru ko ne zaradjuje bar 3k mesečno jer žive život nedostojnog čoveka ali eto ne znaju neke osnovne stvari. Dakle ako takve spod... mislim osobe žele da se leče privatno i da nikada ne udju u državnu zdravstvenu ustanovu onda samo napred, neka plaćaju pregled i 500e ali onda nema mešanja državno i privatno.

Jbt koliko sasvim ispravnih razmišljanja na samo par poslednjih strana. Sasvim zaslužujemo ovaj sistem i vlast.
Koliko maliciozan i gadan komentar. Pa ti kardiohirurzi iz Niša su se sami organizovali i radili prekovremeno i vikendom BEZ NAKNADE da bi postigli da operišu sve pacijente. Dakle, ne da većina lekara ne očekuje mito, već je većina spremna da radi i besplatno da bi rešila neki veći problem. Kardiohirurgija nije nesto sto se radi privatno, jer velika većina privatnih klinika nema aparaturu za operacije na otvorenom srcu, dakle sve i da imaš milion eur moraš da čekaš na listi ili da ideš u inostranstvo na operaciju. I sad ti ljudi naprave podvig vredan divljenja, a onda se neki "pametnjakovic" javlja i pljuje struku jer mu nisu zakazali elektivni MRI danas za sutra. Stvarno smo dno od ljudi.

To je totalna generalizacija i uz to prilično netačna konstatacija. Ljudi teže konformizmu, sve je to lepo ali moraš imati realno pokriće kada želiš kao zaposleni da postavljaš uslove.
Izgleda nisi skoro imao nove ljude u firmi, nisi video kakvo je trziste. Znas koliko je tesko da nadjes junior ekonomistu koji nece da prevrce ocima i da rinta ceo dan? Pretesko. Ali tako i treba, ljudi traze pare, a trziste ne nudi nista. Razlog je prost, keca im se da ih izrabljuju. Nemas nesto puno izbora na polju visoko obrazovanih za odredjene struke, koliko god to delovalo cudno.

Ranije je trebalo da se rmba godinama, kao sto si ti radio 24/7, kao i ja, da bismo dosli do posla gde je lakse i gde su bolji uslovi i veca plata, a sada je drugacije. Nas je bilo vise koji smo hteli da kidamo za jednu poziciju od ovih danas. I to je trend koji ce da se nastavi. Pogledaj malo i izanaliziraj juniore kod sebe u firmi ako je malo veca firma i videces kakvi su. Lagani kao pero. Nije lepo da se generalizuje, ali brate zabole ih. Znaju da bolji na trzistu ne postoje, a svi su slicni i to je to.
A u međuvremenu, za celodnevni rad po najjačem suncu ljudi dobijaju 4000 dinara dnevno.
U medjuvremenu otkupna cena voca, povrca, mesa i mleka je dzabe. Ja sam svojevremeno kao proizvodjac brao kupine po ceo dan i nisam mogao da zaradim 500 dinara za dan (tipa pre 15 godina). A tu racunaj i oranje, kopanje, freziranje, zalivanje, rezanje, vezivanje, prskanje, gorivo, ljude... Nemas pare ni da platis nekog da ti bere.

Vrh