Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Svi oni koji idu da parazitiraju i da osvajaju zemlju domaćina, umesto da rade i da se integrišu u to društvo.

Pritom, sam Islam koji je trenutno aktuelan, ovaj novi talas koji je pokrenula i nametnula SA prošle decenije, nije održiv na duge staze. Vodi u uništenje i stagnaciju gde god se primeni i ustoliči kao zakon i način života većine.

Vezano za krivičnu odgovornost mislim da se treba individualno ceniti nečija mentalna i emocionalna zrelost 'to stand trial' i snosi odgovornost, a da bi starosnu granicu maloletnickog zatvora mogli sniziti sa 16 na 14 g.

Ali svakako ne mislim da neko sa 11 treba da ide u doživotni zatvor niti da su pripadnici islama pretpostavljeno kriminalci tj. da ih drugačije treba tretirati.

I eto, vidiš da može normalno da se vodi dijalog. Ti si rekao svoje, ja sam rekao svoje i sve je mirno. 🙂

Ako je mentalno oboleo i time pretnja po sebe ili druge, to je drugo. Ali visina maksimalne kazne nije menjana.
Osim sto njihovo pravosudje ne zahteva da bude proglasen mental obolelom, tj. neuracunljivim da bi ga zadrzali.

Kod nas je upravo tu rupa koja je problem. Onaj berberin na vestacenju uracunljiv, a ponavlja dela. I koliko sam shvatio (nisam bas detaljno pratio) kod lekara je apsolutni konsenzus da on ne uspunjava kriterijume za neuracunljivost. Pa nesto mora da menja, ili medicina ili zakoni.

Ali mnogo brate voliš da se kupaš u tim libtardskim iluzijama. I da stalno vučeš teme u tom smeru i da nam stalno iznova pričaš kako ne treba menjati zakone. Ovo je prvi put da vidim da kažeš da se spusti granica odgovornosti sa 16 na 14.

I kažem ti, neki ljudi su nepopravljivi. Čak i sa 11 godina. Čak i sa 5.

To ne znači da neko može i treba da se preventivno zatvara. Ali znači da kada neko počini dela određene vrste i prirode, da treba da se proglasi nepopravljvim i da se trajno izoluje iz društva.

Jer na kraju krajeva, ako takve ne reši država, "reše" ih posle porodice žrtava. I to ne samo u Srbiji gde institucije ne rade, nego i u mnogo boljim i uređenijim zemljama.

Ako ništa drugo, lepo je da se konačno slažemo makar oko toga da granica treba da se spusti i zakoni da se menjaju. I drago mi je da je i onaj kriminolog skrenuo pažnju na to u emisiji.

Mada ne očekujem neki boljitak, jer ipak živimo u dupetu kontinenta pod najgorim režimom na kontinentu.

U Americi uglavnom masovno pucaju hrišćani.

Bolja evaluacija ko ulazi da, tu se slažem ali ne po osnovu veroispovesti ili zemlje odakle dolazi. Nego individualno ceniti.

Ovo je prvi put da vidim da kažeš da se spusti granica odgovornosti sa 16 na 14.

Više puta spominjao. Čak sam sad razmišljao da izbegnem da se ne ponavljam.

To je granica maloletničkog zatvora. I uz to sam dodao a govorio sam i ranije. Da 14 g. za krivičnu odg ne mora biti uklesano u kamenu nego osmisliti ubacivanje subjektivnog elementa da je mentalno i emocionalno odgovarao tom uzrastu. Dakle za relativizaciju sam tih 14 godina kao stroge granice i uvođenje subjektivnog faktora procene.

Ne znam, više puta si se kačio za mene i druge kad bismo pisali da zakoni moraju da se menjaju i pooštre za takve stvari.

A nema ovo veze sa zrelošću, ovde se radi o moždanom feleru koji se manifestovao i koji nikad neće moći da se popravi i ukloni, tako da je život iza rešetaka nažalost jedino rešenje koje nam trenutne tehnologije omogućavaju.

Nisi čitao. Ali evo sad sam ponovo.

Više sam se sada "zakačio" jer si odbacio preventivu da je bla bla nepotrebna... To je poenta foruma, da diskutujemo

I kako ja sad to da proverim 🙂

Da pitam chat GPT da li je u Norveškoj moguće po nekom drugom osnovu sem lišenja slobode kao oblika krivične sankcije, lišiti slobode i mentalno zdrava lica, kako se taj osnov zove i koliko dugo?

Zakon o zdravstvenoj zaštiti (Helse- og omsorgstjenesteloven)
Mentalno zdrava osoba može biti privremeno lišena slobode ako:

• predstavlja direktnu i ozbiljnu pretnju po druge ili sebe,

• odbijala je nužno medicinsko lečenje koje je od značaja za javno zdravlje (npr. zarazne bolesti),

• u slučajevima prisilne hospitalizacije zbog sumnje u mentalnu bolest, dok se ne utvrdi dijagnoza (privremeno zadržavanje).

@roger34

I po našem (tom nekom medicinskom zakonu zaboravio sam mu ime) mogu da zadrže neodređeno uz povremene evaluacije po istom osnovu. Direktna i ozbiljna pretnja...

Dakle imamo to rešenje.

Poenta priče je u proizvoljnosti primene.

Jer pojmovi direktno i ozbiljno prilično dobro znam kako sudovi cene, a ako ozbiljnost situciji daje i sama težina ranije izvršenog dela za koje se već odgovaralo, to je novost.

Dakle ako bi izvršilac na kraju izvrsenja kazne tvrdio da će momentalno po izlasku pobiti neke ljude i da jedva čeka to da uradi... da, imamo i mi taj osnov... Možda samo nismo bili spremni da ga se setimo i primenimo jer su sudovi uvek više cenili to da neko neodgovoran ne bude zatočen pa bi išao samo onaj ko ne može da vlada svojim postupcima, svesno... Ali ozbiljna pretnja da će se neposredno napasti može biti osnov da neko bude zadržan pa da vidimo koliko ga drži ta pretnja. I za to se može posebno krivično odgovarati.

U našem pravu da neko poput Brejvika kaže po odsluženju kazne: shvatio sam sve i ne pada mi na pamet da ponovim išta. Ne može biti zadržan dalje.

Ako može u Norveskoj. E to je onda razlika. I samo to. A ja ne znam šta je Brejvik tvrdio i da li će Norvežani pripodobljavati zakon težini prethodno učinjenog dela za koji se po zakonu već odgovaralo samo da bi ga nekako zadržali, iz nekog razloga koji nije pravni. Pritisak javnosti, strah od javnosti i sl.

za domacine su svi migranti zli i niko ih ne voli. to je prirodno i to treba postovati

Jesu li i ruski migranti zli u Srbiji i niko ih ne voli?

U pravu si. Video sam nekog Rusa sa nazi majicom bukvalno... Pisalo mu je na majici s leđa "metafizički pojam rasizma" i onda tekst ispod.

Nisam imao vremena da raspravljam. Da mi malo prevede tekst sa majice metafizički pojam rasizma... al videlo se po simbolima i ono malo ruskog što znam na koji vodenicu to ide.. i slobodno ni 5 ni 6, šeta Beogradom i objašnjava nam svoje viđenje rusko- slovenskog naci(onalizma).

To je majica pandan 1389, nacionalni stroj i sličnih gupacija...

Dok mi vraćamo Hrvatice za šta? I to one koje su ovde godinama, udate, jer su dale palac gore za proteste?

Hajde molim te Čotra...

Jesu li i ruski migranti zli u Srbiji i niko ih ne voli?
Sa stanovista bilo kog domacina, u bilo kojoj zemlji, svaki migrant je neprijatelj.
Svaki migrant zauzima resurse domicilnog stanovnistva.
Sto se Rusa tice, zelim da nestanu odavde. Prave guzvu.

Sa stanovista bilo kog domacina, u bilo kojoj zemlji, svaki migrant je neprijatelj.
Sto se Rusa tice, zelim da nestanu odavde. Prave guzvu.

Migranti su i ljudi koji nemaju rešen status u smislu državljana ali žive, rade, doprinose, poput Hrvatica u Srbiji i nisu zle. 🙂

Ne prave guzvu. Ne želim da nestanu. Dakle ne slažemo se.

Migranti su i ljudi koji nemaju rešen status u smislu državljana ali žive, rade, doprinose, poput Hrvatica u Srbiji i nisu zle. 🙂

Ne prave guzvu. Ne želim da nestanu. Dakle ne slažemo se.

Masovni dolazak migranata je uvek nesto sto drzava dopusta iz politickih razloga.
Rusi su ovde masovno.
Kad dodje par ljudi ili par hiljada godisnje, to nikome ne smeta, problem su mase migranata.
EU je sebe unistila masovnim uvozom migranata. (Sto je zapravo predivno)

Rad, poštovanje domaćina i integrisanje u društvo su minimum minimuma koji svi migranti treba da ispune ili da budu iseljeni iz zemlje.

Na kraju krajeva, to nije stvar samo etike i morala, nego i logike. Ako bi svi koji odu u EU iz Afrike, radili na tome da od EU naprave novu Afriku, onda bi se obesmislio njihov dolazak, jer koja je poenta izbeći iz Afrike u Afriku. A biće tako ako se nešto ne promeni. Već po EU prave male Afrike i Bliske istoke po delovima gradova.

Odeš iz zemlje A u zemlju B da bi od zemlje B ponovo napravio zemlju A. To je fail na nivou predškolske logike.

Ali mene više brinu ti izrazi koje koristiš, migranti su zli, Rusi treba da nestanu...

Još samo treba da se pojave u pisanoj formi na izlozima njihovih restorana...

Sve ovo jako liči na 30te godine prošlog stoleća

Rad, poštovanje domaćina i integrisanje u društvo su minimum minimuma koji svi migranti treba da ispune ili da budu iseljeni iz zemlje.

To da uz individualnu procenu.

Država savršeno može svima da zatvori vrata ako smatra da je samodovoljna, ima rešeno tržiste rada ne dopušta nikom da ostane... A ne izvolite al ćemo da vas mrzimo i različito tretiramo....

@Cotra u redu, razumeo sam sad znači samo kad se omasovi postaje problem. Malo si se istrčao u 2, 3 posta pre čisto da zvuči upečatljivo, to stand out, ali si zapravo blažeg stava.

Imam
@Cotra u redu, razumeo sam sad znači samo kad se omasovi postaje problem. Malo si se istrčao u 2, 3 posta pre čisto da zvuči upečatljivo, to stand out, ali si zapravo blažeg stava.
da.
Ali video sam kako to izgleda u NL, gde generalno Arapi masovno smatraju da su iznad domaceg stanovnistva i uzasno se ponasaju u dnevnoj interakciji.

Vrh