Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Vezano za Ribnikar i Dubonu, evo malopre dok se sa Nove prebacujem na N1, na Kurir TVu (ne znam kog vraga su ga stavili tu između) vidim onog starog kriminologa koji javno postavlja pitanja zašto ni posle dve godine nije doneto rešenje za nasilne bolesnike uzrasta do 14 i one uzrasta do 16 godina.

To se i ja pitam još od 2023.

Onda se u razgovor uključio neki magarac koji priča kako nije poenta u kaznama nego u prevenciji. I da poenta kazne treba da bude korekcija. A voditeljka ga pita kako misli da se osobe koje počine takva dela ikad više mogu da se vrate u društvo. On lupa nešto kao, da se radi sa njima, da im se objasni, trt mrt...

Sve u svemu, dve godine je prošlo od dva velika i bolesna pokolja a apsolutno ništa se nije promenilo i korigovalo. Niti je vlast smenjena, niti su zakoni promenjeni, niti su svi osumnjičeni i odgovorni propisno kažnjeni. Psi laju, karavani prolaze. Ljudi umiru budzašto.

Видели смо рехабилитацију на више примера у Србији, нпр. Малчански берберин који је по изласку из затвора одмах нашао нову жртву, затим онај олош што га је угостио ТВ информер.

Možda su sklonili na doživotno one koji jesu pretnja po društvo (i ne samo) ali očigledno nisu uradili dovoljno da preveniraju (prepoznaju, spreče, odvrate) one koji će to postati. A propo "besmisla prevencije" o kojoj zbori @Bender Rodriguez.

Ova vlast se raduje da se ništa ne radi po pitanju prevencije jer im temirane bombe koje će oni usmeravati trebaju.

Okrivi samo roditelje, ne preispituj šire, zadrži malog ubicu mimo zakona ako treba i doživotno. Vrati smrtnu kaznu. Rešio si problem.

A zato naoružaj nama korisnu bagru da budu van zakona dok rade prljave poslove za režim ili dok nam se ne prepreče kako konkurentska kriminalna banda.

Tako to izgleda dok se mi lepimo na "malog ubicu na lomaču! Roditelje na lomaču!" To kod 90% građana završava sav posao.

Видели смо рехабилитацију на више примера у Србији, нпр. Малчански берберин који је по изласку из затвора одмах нашао нову жртву, затим онај олош што га је угостио ТВ информер.
Upravo tako. Mogu ljudi da bez osnova pričaju kako se svaka osoba na svetu može promeniti i popraviti, ali svako iole razuman i sa životnim iskustvom preko 20 godina će znati i shvatati da se neki ljudi i neki umovi ne mogu nikad promeniti i popraviti.

Ja prvi smatram da zatvor treba za neke da pruži rehabilitaciju i priliku da se poprave. Gnušam se Američkog sistema koji je svoje zatvore, za sve zatvorenike, pretvorio u pakao, u svojevrsni "Oz" (serija) u kome se gubi svaka nada a ljudi se okreću jedni protiv drugih i uvlače u beskrajnu spiralu nasilja, paranoje i osvete, a prostora za rehabilitaciju i promenu je jako malo. I u kome se daje korporacijama i plutokratama da drže privatne zatvore i od zatvaranja ljudi prave biznis i bogatstvo. Dakle Amerika je bruka i sramota po tom pitanju i svakako ne treba ništa preuzimati od njih po tom pitanju niti ići u taj ekstrem.

Ali o rehabilitaciji može da se priča u kontekstu ljudi koji nisu prešli neku granicu u svojim zločinima. A ljudi koji su ceo život nasilni, ljudi koji su ubili a ne pokazuju kajanje, ljudi koji su pokazali da imaju poremećen um koji će ih vraćati na isti pogrešan put, i slično... s takvima nema šta da se priča, da se evaluira, da se daje uslovna, cile mile... nego zatvoriš životinju u mardelj do kraja života ili dokle god ti zakon omogućava.

Evo Norveška je, za razliku od Srbije, uređena i uspešna zemlja (još uvek). Koja mnogo polaže na rehabilitaciju i davanje drugih šansi svima. Kada Brejvik izađe za par godina, videćemo baš koliko je on promenjen i rehabilitovan, i da li će moći i hteti da živi normalan život. Jedini način da oni njega spreče da ponovo krene da kolje biće da odrede timove ljudi koji će ga pratiti i nadzirati non stop, jer zakonski ništ drugo i ne mogu. Ali to onda nije rehabilitacija. To onda nije promenjen i popravljen čovek. Jer prosto, neki ljudi se ne mogu promeniti i popraviti. Jedino što mogu je da žive život tako da nikad ne pređu granicu, ili da kad pređu, da se bace u tamnicu i izoluju od društva. Jer njima prosto spasa nema. Tužno, ali tako je, takav je život. E ono što treba da se spreči je da drugi ljudi i društvo ispaštaju zbog njihovih falinki i nesreće u životu.

Jer pored tog malčanskog kog je Došljak uzeo za primer ako ima petorica drugih koji posle 5 ili 7 ili 15 godina od prvog dela (istog kao kod malčanskog) ne budu povratnici a takvih ima...

...Onda se otvara pitanje to neki. Postaje bitan faktor ove teme iz koje ćemo dalje izvlačiti pravične zaključke vezano za dužinu kazne, da li baš svi i za sve treba na doživotnu itd.

Pa zato otpadi kao što su Kecman i Blažići treba da budu strpani doživotno u zatvor pa makar morali da menjamo 100 zakona i ustav. A ne da se debatiše i kalkuliše oće li na ovoliko godina, oće li na onoliko, oće li u Lazu ili u Kovin ili na kućno lečenje, trte mrte...

I zato moraju pod hitno da se menjaju zakoni i mere. Ali koga boli doope za to, ko će time da se bavi...

P.S.
Očekivanja da niko nikad ne bude pogrešno osuđen ili proglašen nepopravljivim, su nerealna. Nema zemlje gde se to ne dešava. Zato mudre zemlje ne dele olako smrtne kazne nego doživotne, pa ako se ikad desi da je neko pogrešno osuđen, on se pusti i kolko tolko mu se da neka nadoknada. Kad već ne može da se vrati vreme.

Ali npr i Kecman i Blažić su priznali svoja dela. Tako da nema tu nikakve bojazni od pogrešnog osuđivanja, nego lepo u tamnicu do kraja života i gotova stvar.

Ista priča je sa onim Igorom Miloševićem. On je sam rekao javno da je bolestan i da će opet počiniti nešto, i da nije ni trebalo da bude pušten.

Nema šta da se radi i razgovara s takvim poremećenim mozgovima. Samo tamnica.

@Bender Rodriguez

A jesi li se pitao zašto norveška javnost nema tako jak poriv kao ti... Pa se čak nisu ni potrudili (posle slučaja Brejvik) da 21 godinu kao maksimalnu kaznu povećaju na 30 na primer?

Kako to ti znaš bolje šta treba raditi od norveških političara i norveške stručne javnosti jesi li se zapitao? 😁

Zato što sam ja agresivna nazadna balkanska pijandura ispred dragstora a ti i Norvežani ste inteligencija višeg nivoa i shvatili ste da se svako na svetu može promeniti i popraviti uz dovoljno ljubavi, razgovora i strpljenja.

Kao što je EU shvatila da se svaki migrant iz bilo kog kraja sveta i sa bilo kojom pozadinom može asimilovati, integrisati i civilizovati ako mu se dovoljno popušta, dovoljno daje para, hrane, stanova, bolničke nege, dovoljno prašta i dovoljno se tapše po ramenu za sve što uradi, bilo dobro bilo loše.

Eto. Nadam se da si zadovoljan odgovorom.

A za Norvešku živi bili pa videli za par godina kako će izgledati "rehabilitovani" Brejvik.

Samo, jedna mala napomena:
Ako bude morao da ima stalnu pratnju i nadzor policije, to onda nije uspela rehabilitacija, nego dokaz moje tvrdnje da su neki ljudi nepopravljivi i beznadežni slučajevi

@Bender Rodriguez

Evo recimo da je dete ubica sa 11 godina izvršilo masovan pokolj jer treba (doživotno) u zatvor ili ne?

Da vidimo gde je tebi granica, jasno je da nije na 14, odnosno 16 i nije na 21 al da vidimo gde jeste, kad se ne može u doživotni zatvor?

Mene sad zanima kad se po godinama i po težini izvršenog dela po tebi ne može izreći kazna zatvora ili doživotna kazna.

Zato što sam ja agresivna nazadna balkanska pijandura ispred dragstora a ti i Norvežani ste inteligencija višeg nivoa i shvatili ste da se svako na svetu može promeniti i popraviti uz dovoljno ljubavi, razgovora i strpljenja.

Ma ne, ja to ne mislim za sebe niti kažem to za tebe. Pokušavam da vodim dijalog. Ako može. 🙂

Ma jooook, treba da ga vrate u školu i to u isto odeljenje posle mesec dana.

I onda samo priča, priča i priča. I ljubav. I tapšanje po ramenu za sve što uradi.

I popraviće se vremenom. Mozak će se reprogramirati i postaće normalna i razumna osoba.

Ma jooook, treba da ga vrate u školu i to u isto odeljenje posle mesec dana.

I onda samo priča, priča i priča. I ljubav. I tapšanje po ramenu za sve što uradi.

I popraviće se vremenom. Mozak će se reprogramirati i postaće normalna i razumna osoba.

Al ko to kaže da treba 😄

Ja sam te nešto konkretno pitao. Da vidim dokle to ide... Vezano za (doživotnu) kaznu.

Niti je Norveška u EU.

Nego sam napravio paralelu sa Woke i PC Evropskom unijom koja misli da će uz dovoljno ljubavi, razgovora, doniranja i davanja svega migrantima podstaći svakog od njih da postanu normalni i produktivni članovi društva.

Pošto je opšte poznato da prosečan čovek, prosečan ljudski mozak, najbolje radi, menja se i motiviše kada sve dobije na tacni. Pa je jelte i migrantima jaka motivacija da budu normalni i radni onda kada dobiju džabe pare, džabe hranu, džabe smeštaj, džabe zdravstvo i prava da rade šta hoće. E takav režim života sigurno motiviše čoveka da se menja, radi i trudi... mda... vidimo to u praksi.
Al ko to kaže da treba 😄

Ja sam te nešto konkretno pitao. Da vidim dokle to ide... Vezano za (doživotnu) kaznu.
Pa libtardi u Evropi i Americi.

Koji sami kopaju grob sebi i svojim nacijama.

Odakle ideja da ce Brejvik izaci za par godina? On je preventivnom zadrzavanju koje nije samo kazeneno vec bas sluzi da ga spreci da ponovi delo, i moze se (verovatno i hoce) produzavati na po 5 godina bez ogranicanje. Nece on nigde.

Ako je mentalno oboleo i time pretnja po sebe ili druge, to je drugo. Ali visina maksimalne kazne nije menjana.

Po tom osnovu drže i KK, al to ne sme da postane osnov proizvoljnosti necijeg lišenja slobode. Ako već želimo institucije da zavladaju.

@Bender Rodriguez ako i dete sa 11 treba doživotno u zatvor... ti potpuno zanemaruješ psihičku i emocionalnu zrelost kao faktor...

Ma kakvi, treba da se vrati u školu i da se svi pravimo da se ništa nije desilo, a njemu da se organizuju nedeljni razgovori i tapšanja po ramenu.

Pošto je opšte poznato da prosečan čovek, prosečan ljudski mozak, najbolje radi, menja se i motiviše kada sve dobije na tacni. Pa je jelte i migrantima jaka motivacija da budu normalni i radni onda kada dobiju džabe pare, džabe hranu, džabe smeštaj, džabe zdravstvo i prava da rade šta hoće. E takav režim života sigurno motiviše čoveka da se menja, radi i trudi... mda... vidimo to u praksi.

Dakle tebi je dostojanstven život razlog da se bude okoreli kriminalac.

Kako na naše ljudi u rasejanju to ne deluje. Jel islam faktor zašti se to nasilje dešava?

Nisam siguran šta me pitaš, ali da, Islam za mene jeste kancer. I ovim tempom i smerom, prvo će da uništi Evropu a onda će da uništi i sam sebe. Jer će sve zemlje gde se primi i gde zavlada, da pretvori u ono što su Talibani napravili od Avganistana.

Ma kakvi, treba da se vrati u školu i da se svi pravimo da se ništa nije desilo, a njemu da se organizuju nedeljni razgovori i tapšanja po ramenu.

Budi srećan što je KK imao 13. Da je imao 14 išao bi u popravni dom. Ne bi se ni setili nekog medicinskog zakona da ga ekstenzivno tumačimo u cilju da bude lišen slobode jer bi imali zakon o maloletnim učiniocima krivičnih dela i KZ... Pa bismo odredili dom i čekali da se dosetimo šta posle.

A onda bi se verovatno vratili na zakon kojim su obuhvaćeni psihički oboleli čak i da on to ne bude sa navršenih 18

Budi srećan što je KK imao 13. Da je imao 14 išao bi u popravni dom. Ne bi se ni setilo nekog medicinskog zakona da ga ekstenzivno tumačimo u cilju da bude lišen slobode jer bi imali zakon o maloletnim učiniocima krivičnih dela i KZ... Pa bismo odredili dom i čekali da se dosetimo šta posle.

A onda bi se verovatno vratili na zakon kojim su obuhvaćeni psihički oboleli čak i da on to ne bude sa navršenih 18
Evo jako sam srećan i zahvalan na tome.

Hajde zato da ništa više nikad ne menjamo. Super su nam zakoni ovakvki kakvi su.

Nisam siguran šta me pitaš, ali da, Islam za mene jeste kancer. I ovim tempom i smerom, prvo će da uništi Evropu a onda će da uništi i sam sebe. Jer će sve zemlje gde se primi da pretvori u ono što su Talibani napravili od Avganistana.

To te pitam. Znači nisu svi migranti zli. Nego pripadnici islama.

Vrh