Šta je novo?

Cene nekretnina

Sad se parkiraju jedni drugima na glavi, a u istom naselju ima manje ljudi nego pre 25-30 godina. Ako se teže živi, kako je moguće da ljudi imaju, voze, održavaju tolike automobile, a gorio skupo, majstori nikad skuplji itd?
To se desava jer svaki penzioner koji umre stan ostavlja ili prodaje nekome mladjem koji vozi auto, svaki podstanar koji dodje dolazi sa autom jer u Beogradu je zivot bez auta prilicno nemoguc, tako da mi je jasno zasto je sve vise i vise vozila... A dolazi neverovatno mnogo ljudi jer zele bolji zivot i nemaju neku opciju za zivot u unutrasnjosti.

Verovatno ti znaš bolje za svoje selo, ali oduvek su ljudi hteli da pobegnu sa sela i tamo se mnogo lošije živelo. Moji rođaci jednostavno nisu želeli time da se bave i otišli su u grad iako imaju brdo zemlje.

Na selu se zivi sve gore i gore, kod mene konkretno nikada nije bilo gore nego sada. Otkupne cene voca i povrca su zanemarljivo male, kao i mleka. Poslednji put smo neku godinu pre 2000. i neku godinu posle 2000. imali otkupnu cenu kupine od 3-4 marke, posle toga vise ne. Par godina nakon toga, kad je evro bio oko 70, kupina je bila na otkupu 10 dinara. Sve manje i manje ima krava, nema vise krava na selu jer se ne isplate. Ja pricam za planinsko selo u centralnoj Srbiji, gde su uslovi apsolutno sve gori i gori. Pa nije normalno da ja vise zaradim u hladnjaci na dnevnici, nego kad naberem svoje voce i prodam ga. O tome da gledas u nebo sta ce da ti donese i odnese, da ne pricamo. I ako mi neko kaze sada da treba osigurati, i to je provaljena prica. Osiguranje uvek nadje nacin da kaze da ne moze da isplati stetu, tako da je i tu seljak potpuno nezasticen. Za vojvodjansko selo ne mogu da komentarisem i voleo bih da cujem necije iskustvo odavde kako se zivot u vojvodjanskom selu promenio u poslednjih 20 godina i da li smo u zlatnom dobu.

Privreda je drugačije strukturisana. Tada smo imali gomilu nasleđenih gubitaša čije je gubitke država pokrivala, a nije smela da ih zatvara zbog desetina hiljada radnika.

Sada takva preduzeća ne postoje a radnika je teško naći. Složićemo se da su radnici u boljoj poziciji danas što se tiče traženja posla nego pre deset, dvadeset godina kada su loše gazde mogle da se iživljavaju jer posla nije bilo. Iako, naravno, nije ni sada idealno.
Danas je radnika tesko naci jer novije generacije nece da trpe sve i svasta. Pre ce da umru od gladi nego da rade za minimalac u nemogucim uslovima. Apsolutno podrzavam. Ja sam generacija milenijalaca. Moji roditelji su cutali i trpeli. Mi smo se malo koprcali, a ovi sad moraju da promene stvari. Ne bih rekao da su radnici u boljoj poziciji danas, evo niko ko je 15 godina pred penzijom nece da menja posao jer nema gde da se zaposli. Svako drzi svoje mesto kao malo vode na dlanu, tako da ne bih rekao da sada nema izivljavanja. Uzmi prosecnu fabriku na jugu, izguglaj iskustva, raspitaj se kod ljudi, pa ces videti da li ima izivljavanja ili ne. Sad su izivljavanja po onome sto cujem i veca, jer ranije si i mogao nesto da zaradis na selu, sada moras da ides u fabriku po minimalac, jer je selo obesmisljeno.

E sad, opet kazem, mozda ima nesto sto ja ne razumem i sto ne vidim i slazem se i sa tom akonotacijom. Ja samo pricam ono sto vidim oko sebe, ljude koje znam, ljude koje cujem, iskustva i razmisljanja.

Poslednja izmena:
Expo napreduje super, osim stadiona za koji kruže razne priče. Više me brine gde će svi ljudi da rade i od čega će da žive i plaćaju kirije, sa obzirom da smo potpuno zavisni od EU, i da nemamo svoje ništa.

Realan rast dohotka u Srbiji od 2008. do 2024. je 34%. Sve ostalo je čista inflacija. Reći da su plate porasle 300% je čista prevara i provokacija.

Ja sam napisao nominalan rast u kontekstu cifara ogromne inflacije. Kad se sve uzme u obzir je realan rast.

Prevara i provokacija je porediti realan rast sa 2008. godinom kada su zarade bile mnogo jače nego recimo 2006, 2010, 2011, 2012 itd. Ako se poredi sa vrhuncem iz 2008 rast je naravno manji.
U istom periodu realan dohodak u Nemačkoj je porastao 14%. Reći da im je standard manji nego pre 15 godina je takođe laž i provokacija.

Pritom, cela ova razlika je nastala od kovida naovamo, jer je realan rast u Srbiji od 2008. do 2019. iznosio 13%, isto kao u Nemačkoj. Od tad je dohodak u Srbiji porastao još 20-ak posto, dok je u Nemačkoj stagnirao.

Prema podacima koje sam ja stavio i prema njihovim utiscima, Nemci imaju realan pad dohotka. Ja pratim Zapadne medije i Nemci kukaju da se teže živi.
Ono što je uočljivo je da to sustizanje od 2019. naovamo ne važi samo za Nemačku i Srbiju, nego generalno za razvijene zapadne zemlje, s jedne, i slabije razvijene istočnoevropske zemlje, s druge strane.

Tu se ne radi ni o kakvom modelu dugotrajnog i stabilnog domaćeg razvoja. Jeftini novac odštampan tokom kovida je uticao na globalnu ekonomiju na više od jednog načina - između ostalog, preplavio je svet i sva rizična tržišna, uključujući i manje razvijene zemlje poput Srbije, gde je priliv kapitala doveo do određenog rasta privrede i ogromnog rasta cena. Ali ako se i kad ta plima povuče, videćemo šta će iza nje ostati. Slična je plima bila i u godinama pre 2008, kada su sve istočnoevropske zemlje rasle velikom brzinom, pa su nakon povlačenja stranog kapitala usledili pad i stagnacija koji su trajali godinama. U svakom slučaju, ovoliki jaz između domaće inflacije i inflacije u evrozoni bez uticaja na kurs ni stopa sustizanja nominalnog dohotka u evrima po tom osnovu nisu održivi na dug rok.
Ja ne tvrdim da smo mi neko čudo. Istočno evropske zemlje su se razvile i smanjile zaostatak u odnosu na Zapad, ali to nije posledica tog velikog štampanja novca jer on još više pomaže Zapadne zemlje.

Istočna Evropa je raskrstila sa sozijalizmom i zemlje poput Češke i Slovenije (koje su imale komparativne prednosti) su čak prestigle Portugaliju. Slovenija je skoro egal sa Španijom, a za nijansu je bolja od Tajvana, Južne Koreje i Japana.

Slovačka i Poljska su malo lošije od Portugala a ispred Grčke- stare članice EU, a Rumunija i Bugarska su se izjednačili sa zaradama sa Grčkom, a ni mi nismo daleko.

Jednostavno, mi smo deo širih procesa, ali smo imali teži start. Ne vezujem naš rast sa dnevnom politikom.

Znači sam si negirao ono što si napisao kao nečiji komentar u pozitinom smislu. To bi trebalo da ti bude dovoljno da taj komentar nema veze s vezom. Čuj 1000e u Beogradu bolje nego 5k na zapadu. Prosečna plata je takodje glupost, hajde da gledamo minimalac i koliko može Nemac da kupi od minimalca, a koliko Srbin. Prosek su nam digle IT firme koje rade upravo za taj truli i propali zapad. Da nije njih sad bi bili na prosečnoj plati od 600e.

Ako gledamo cifru koju je pomenuo, da- sam sam sebe negirao. Ako gledamo suštinu komentara- da je Srbija puna ljudi koji samo kukaju i kukali bi i da smo Švajcarska, onda ima smisla što sam ga citirao.
Koje činjenice? Da je 300% veće od 40%? Jeste samo šta je veće 300% od 300e ili 40% od 2500e. Koliko je to u parama? To je baš ono što vlast i informer priča, kod nas je dobro jer rastemo nenormalno, a svuda propada jer rastu malo. Pa normalno da smo porasli više kad smo krenuli od nule to je valjda jasno svakoj iole inteligentnoj osobi isto kao što joj je jasno da rast od 300% na 300e i 40% na 2500e nije isto. Za statistiku odavno važi ono "Sede na klupi deda od 70 godina i unuk od 6 godina, prosek godina 38 a nijedan ne može da hebe."
Lepo sam postavio da su kod nas zarade rasle brže od inflacije dok je u Nemačkoj obrnuto.

Prosecna plata 2006. je bila oko 22k RSD, a evro oko 87 dinara, sto je oko 250 evra. Sad je prosecna neto plata oko 108k RSD, sto po kursu od 117 dodje oko 920 evra. 920 evra je 3.7 puta vece od 250, tj. plata je od 2006 povecana 270%, a ne 450%. Cak i u dinarima bez konverzije je 380%. Jeste to vece od ovih 180% povecanja CPI koje je neko racunao (ako ne dovodimo u pitanje koliko CPI realno odrazava rast troskova zivota), ali, ako kreces od nule, nije to neko znacajno povecanje, jer smo samo dosli do toga da imamo evropske cene i duplo manje plate nego Evropljani (u proseku, od nekih zemalja imamo i 3-4 puta manje plate, a iste cene). Sa kakvog smo dna posli, ovo je zanemarljivo povecanje.

Nevezano ko je u pravu za tačne podatke, ipak smo imali značajan realan rast. Nije zanemarljivo povećanje jer smo bili i za red veličina gori.
Mislim, 2000. je prosecna plata bila oko 30 evra (oko 2k RSD po kursu od 60 dinara za evro), tako da smo mi za tih nekoliko godina imali daleko veci rast nego sada, ako tako posmatramo stvari.
I od 2010 smo imali značajan rast. Nemci su imali realan pad.
Takodje, Bugari su recimo od 2020. imali rast plata 87% (izvor), Madjari 82% (izvor), Rumuni 78% (izvor), Hrvati 55% (izvor), Crna Gora 53% (izvor), Slovenci 34% (izvor), a mi 73% (izvor), Austrtijanci i Nemci su imali rast plata od 10-15%. Znaci, mi smo imali slican rast kao zemlje slicnog stepena razvijenosti koje krecu od manje ili vece nule, i tad mozes imati veliki rast. Ako od tog rasta oduzmemo to sto imamo vecu inflaciju od ostalih zemalja i stepen korupcije i nedostatka demokratije, mislim da nemamo nista za pohvalu.

Istočni Evropljani su imali rast veći od inflacije. Nemci manji od inflacije.
Kao sto neko rece, jesmo ostvarili neki rast, ali on nije nista specijalan, i on je uprkos, a ne zahvaljujuci sistemu.
Ali ja ne tvrdim da je sistem dobar. Mene zanimaju činjenice, a ne vrednosni sudovi.

Ali ja ne tvrdim da je sistem dobar. Mene zanimaju činjenice, a ne vrednosni sudovi.
Cak i da je cinjenica, sta znaci taj rast ako je na stetu svega ostalog? Ako rast ostvaris inflacijom kojom obezvredis minuli rad ljudi? Ako rast ostvaris zaduzivanjem koje ni nasi praunici nece moci da vrate, dok ti izvlacis novac iz budzeta preko namestenih tendera umesto da se barem to zaduzivanje koristi da se stvori vrednost kojom ce se taj dug lakse otplacivati? ...

Mozda se sve samo vraca na period pre 90-tih.
1980-te je prosecna plata u zapadnoj Evropi bila 2 puta veca nego u istocnoj Evropi, pa je 90-tih bila 3 puta veca, sad je opet 2 (tacnije 1.7) puta. Na to dodaj lokalne vece oscilacije, ali je cinjenica da to sto je tamo plata ranije bila 10 puta veca ne znaci da su oni bili mnogo jaki, nego smo mi bili na dnu, pa se sad samo cupamo sa dna. To sto je plata kod njih bila 10 puta veca nije pravilo, nego izuzetak.
Pogledajte prilog 236336
Ovaj grafik prikriva neke stvari vezane za taj period. Istočnoevropske zemlje su imale nerealno naduvane podatke.

U stvarnosti ti za Istočnoevropske plate nisi uopšte mogao da kupiš neke stvari i kupovao si na crno od švercera. Kao kod nas devedesetih- ulje po nekoj niskoj ceni, ali čekaš red ujutru da bi ga kupio i onda nestane.

Realna razlika u standardu je bila ogromna.

Expo napreduje super, osim stadiona za koji kruže razne priče. Više me brine gde će svi ljudi da rade i od čega će da žive i plaćaju kirije, sa obzirom da smo potpuno zavisni od EU, i da nemamo svoje ništa.
Kad se zavrsi Expo, bice stanova na rasprodaji, 2 kupis, 1 gratis :D

Zapravo ti odgovaraš na stvari koje niko nije tvrdio, upravo ono što često optužuješ druge. Valjda čovek tako navikne pa i ne vidi više. 2000ih smo se brže, jače i bolje približili Nemačkoj ako pogledamo rast u odnosu na 90te tako da je ovo sad sića jbg što automatski znači da je tada bilo bolje i da je 300e tada bilo kao 3000e u sfrj Njemačkoj i zapad je tada još više propadao. Ludi ljudi što bežali tada na zapad. Kao što rekoh život nije samo pusta brojka i te komparacije ne trebaju da se koriste medju iole inteligentnijim ljudima. Ništa mi ne znači ako mi je plata porasla x3, a troškovi i cene x4, dok je nemcu porasta plata x1,5 a troškovi x1,4. Kome je to bitno svaka čast onda i ne zaslužuje da živi u uredjenijoj državi i treba da bude zahvalan što je ovde u ekonomskom tigru umesto da se pati u propalom zapadu.
Sve ovo jednostavno nije istina. I lako je proveriti. Nikad nismo bili bliže Nemačkoj nego sada, bar od 2000. A svakako smo bliže na održivijoj bazi. Sada je po paritetu kupovne moći odnos 2 prema 1.

Nominalne cifre same za sebe ne govore ništa.

U Srbiji je sveukupno od kraja 90-ih do danas standard (realni dohodak) porastao za oko dva puta (+100%). Ni o kakvih 300%, 400%, 500% nema ni govora. To koliko su plate u markama bile obezvređene nije isključivi pokazatelj toliko niskog realnog dohotka koliko ograničenog priliva deviza i potcenjenog kursa dinara. Sada, s druge strane, imamo povećani priliv deviza po osnovu stranih investicija pa je zbog toga dinar i naš dohodak u evrima vrlo moguće precenjen.

Naš realni dohodak je 1998. bio na 54% dohotka iz 2019; u Nemačkoj na 79%; u Rumuniji na 40%, u Bugarskoj na 47%, u Sloveniji na 62%, u Hrvatskoj na 56%.

Pogledajte prilog 236340

Najveći deo zaostajanja je smanjen do 2008.
Ali smo mi imali pad od 2008 sa kojim smo povećali zaostajanje za Nemačkom. I tek ih sustižemo zadnjih desetak godina.

Sve ovo jednostavno nije istina. I lako je proveriti. Nikad nismo bili bliže Nemačkoj nego sada, bar od 2000. A svakako smo bliže na održivijoj bazi. Sada je po paritetu kupovne moći odnos 2 prema 1.
Mozda smo blizi po iznosu neto plate, pri cemu je ta neto plata prosek onog ko u pelenama mota kablove za 70k i onog ko botuje iz neke opstinske kancelarije za 130k. Po svemu ostalom smo nikad dalji.

Samo što ni to nije istina.

Vojvodina je 1910. najverovatnije imala sličan nivo dohotka kao Hrvatska-Slavonija, znatno viši od Dalmacije, oko 20% niži od Slovenije. Za centralnu Srbiju ne znam.

I 1989. Vojvodina je imala otprilike isti nivo dohotka kao Hrvatska, oko 40% niži od Slovenije, što je otprilike odnos koji je važio sve vreme Titove Jugoslavije. Srbija u celini je bila na -20% u odnosu na Hrvatsku i -50% u odnosu na Sloveniju.
Vojvodina je bila na nivou Hrvatske, Beograd je bio na nivou proseka Hrvatske, ali slabiji od Zagreba.

Srbija bez pokrajina- u proseku lošija od Hrvatske, sa ogromnom razlikom među opštinama. Tamo gde je bilo industrija solidno, ruralne opštine katastrofa.

Važna napomena: Srbija u celini je uključivala Kosovo koje je bilo negde na 30% dohotka SFRJ po glavi stanovnika. Tako da je dosta srozavalo prosek Srbije.

Imam ogroman Atlas SFRJ sa podacima po opštinama. Kad se isključi Kosovo slika se menja. No i pored toga, Srbija je bila treća po razvijenosti u SFRJ.

Nemci imaju realan pad dohotka.
Imaju, samo što naše sustizanje umnogome gubi na "nezanemarljivosti" kada god pogledamo neke malo dublje parametre za poređenje životnog standarda. Čim malo zadremo taj silan rast plate veći od inflacije, vidimo da on nije doneo nikakvo značajno poboljšanje života u odnosu na jednog Nemca. Doneo je nama, pošto sad zaista možemo da kupimo više krem bananica (tačnije nismo više tolike golje), ali reći da smo im se približili po nekoj značajnoj stopi - veomaaa teško.
Zašto njima i dalje u apsolutnim brojkama raste više median equalized net income? Ajde da vidimo tu osobu u sredini raspodele prihoda, prilagodimo prihod veličini domaćinstva i oduzmemo poreze i doprinese.

Nemačka:
2015 - 19000€
2025 - 25484€

Srbija:
2015: 2100€
2025: 4596€

Njihovo prosečno domaćinstvo je "poraslo" za 6484€, naše za 2596€. Naše je oko 120%, njihovo za nekih 35%. Dakle, mi relativno rastemo brže, jer imamo "catch-up" growth, ali u apsolutnim brojkama ili skroz zanemarljivo, ili ni ne rastemo u odnosu na njih.
A videćemo tek i kako će se ovaj naš veći rast plata od inflacija odraziti na ove kojima plate i nisu baš rasle toliko, igrom slučaja. Pa da dodatno ocenimo naše približavanje.

Poslednja izmena:
Ja ne znam koji multiverse se zivi ovde, ali izgleda da je najjaci. Nemacka privreda u pripravnosti i na aparatima, industrija Srbije je u zamahu. Izdrzi nemacka privredo, kraljica svih privreda dolazi na tron.

Poslednja izmena:
Ja ne znam koji multiverse se zivi ovde, ali izgleda da je najjaci. Nemacka privreda u pripravnosti i na aparatima, industrija Srbije je u zamahu. Izdrzi nemacka privredo, kralj svih privreda dolazi na tron.
Apsolutno nije to receno, ali ljudima koji svet vide u apsolutima (uglavnom zbog dnevne politike) ne vredi ni nacrtati.

Imaju, samo što naše sustizanje umnogome gubi na "nezanemarljivosti" kada god pogledamo neke malo dublje parametre za poređenje životnog standarda. Čim malo zadremo taj silan rast plate veći od inflacije, vidimo da on nije doneo nikakvo značajno poboljšanje života u odnosu na jednog Nemca. Doneo je nama, pošto sad zaista možemo da kupimo više krem bananica (tačnije nismo više tolike golje), ali reći da smo im se približili po nekoj značajnoj stopi - veomaaa teško.
Zašto njima i dalje u apsolutnim brojkama raste više median equalized net income? Ajde da vidimo tu osobu u sredini raspodele prihoda, prilagodimo prihod veličini domaćinstva i oduzmemo poreze i doprinese.

Nemačka:
2015 - 19000€
2025 - 25484€

Srbija:
2015: 2100€
2025: 4596€

Njihovo prosečno domaćinstvo je "poraslo" za 6484€, naše za 2596€. Naše je oko 120%, njihovo za nekih 35%. Dakle, mi relativno rastemo brže, jer imamo "catch-up" growth, ali u apsolutnim brojkama ili skroz zanemarljivo, ili ni ne rastemo u odnosu na njih.
A videćemo tek i kako će se ovaj naš veći rast plata od inflacija odraziti na ove kojima plate i nisu baš rasle toliko, igrom slučaja. Pa da dodatno ocenimo naše približavanje.
Nominalni rast srpskih plata je posledica izbegavanja devalvacije. Zato imamo skuplju hranu i gorivo od Nemacke. U tvom poredjenju fali zbirna inflacija u Srbiji i Nemackoj od 2015.-25.

Istočna Evropa je raskrstila sa sozijalizmom i zemlje poput Češke i Slovenije (koje su imale komparativne prednosti) su čak prestigle Portugaliju. Slovenija je skoro egal sa Španijom, a za nijansu je bolja od Tajvana, Južne Koreje i Japana.
Moj utisak za ovih nedelju i po vozikanja po Sloveniji i Italiji, je da ne znam nikakve podatke o njima mislio bih da je Slovenija dosta bogatija. Cela zemlja je ko butik, skockana besprekorno.

Pri tom se vozim severom, znaci dosta bogatijim delom Italije. Na jugu nisam bio desetak godina, ali po svim podacima jos veci je raspad.

Da se razumemo, Italija je meni daleko interesantnija, ovo je samo neki ‘eye test’ razvijenosti i uredjenosti.

Slovenija bi mogla biti uzor većini EU zemalja što se tiče pažnje koju posvećuju održavanju svog okruženja. Opšta čistoća, putevi, fasade, zelenilo, reke, sve je u fantastičnom stanju.

A inače ne volim Slovence kao narod, mislim da su jako ljigavi, ali imam dosta poštovanja prema načinu na koji vode računa o to malo države što imaju.

Moj utisak za ovih nedelju i po vozikanja po Sloveniji i Italiji, je da ne znam nikakve podatke o njima mislio bih da je Slovenija dosta bogatija. Cela zemlja je ko butik, skockana besprekorno.

Pri tom se vozim severom, znaci dosta bogatijim delom Italije. Na jugu nisam bio desetak godina, ali po svim podacima jos veci je raspad.

Da se razumemo, Italija je meni daleko interesantnija, ovo je samo neki ‘eye test’ razvijenosti i uredjenosti.
Slovenija i jeste bogatija. Zaboravi na zvanicne statistike i BDP Italije koji je prenaduvan. Nekada su Slovenci isli da rade u Italiju. Danas bi bilo obrnuto ali nece Slovenci da ih prime.

Kul je Slovenija zemlja, studirao sam tamo godinu i jače. Iznenadio sam se koliko im je kvalitetan kadar na pojedinim fakultetima i kako ozbiljno rade. Zemlja je za porodični život milinica, mada i oni non stop nešto kukaju, hoće da idu u Nemačku itd.
Malo je falilo da ostanem tamo na doktorskim, ali baš tad dobih ovaj posao (koji mi je tad izgledao kao bolja opcija) i eto...
Inače, meni su se njihove cene negde početkom 2019. činile kao Srbija sad. Pričam samo po utisku ovako svakodnevnog življenja, odlaska u prodavnicu itd.

Ja se sećam da sam mogao da parkiram auto u centru grada bez mnogo problema pre 25-30 godina, a N. Bgd je bio da biraš mesto za kamion.

Sad se parkiraju jedni drugima na glavi, a u istom naselju ima manje ljudi nego pre 25-30 godina. Ako se teže živi, kako je moguće da ljudi imaju, voze, održavaju tolike automobile, a gorio skupo, majstori nikad skuplji itd?
Je l' ovo kao što naš precednik kaže "Toliko nam je skočio standard, da svaka kuća ima bar jedan auto" dok nema veze što danas auto kupiš za 1000e i manje. Ja takodje isto mislim, zamisli danas svaka kuća ima televizor u boji, neki čak i video rekorder.
Ako gledamo cifru koju je pomenuo, da- sam sam sebe negirao. Ako gledamo suštinu komentara- da je Srbija puna ljudi koji samo kukaju i kukali bi i da smo Švajcarska, onda ima smisla što sam ga citirao.

Lepo sam postavio da su kod nas zarade rasle brže od inflacije dok je u Nemačkoj obrnuto.
Ljudi kukaju svuda te je apsolutno nebitno gde i ko kuka. Ti si dao konkretan komentar koji je odmah pao u vodu.

Što se zarada tiče apsolutno je nebitno kada nam i troškovi rastu brže.
Takodje neistina. Pogledaj malo suzumanov post. Upravo se tom retorikom služi vlast, Nemačka propada tj zarada sporo raste, mi rastemo nenormalno, potpuno zanemarujući troškove života. Približili smo se ali je to približavanje veoma malo iliti neprimetno dok se manipulisanjem brojeva stvara slika da smo Nemačka evo tu odmah iza ćoška. Kad budeš imao neke konretnije podatke tipa šta može naš čovek da kupi za minimalac, a šta može Nemac onda možemo da pričamo.

Takodje neistina. Pogledaj malo suzumanov post. Upravo se tom retorikom služi vlast, Nemačka propada tj zarada sporo raste, mi rastemo nenormalno, potpuno zanemarujući troškove života. Približili smo se ali je to približavanje veoma malo iliti neprimetno dok se manipulisanjem brojeva stvara slika da smo Nemačka evo tu odmah iza ćoška. Kad budeš imao neke konretnije podatke tipa šta može naš čovek da kupi za minimalac, a šta može Nemac onda možemo da pričamo.
Dato je sasvim dovoljno podataka i objasnjenja, ali se ignorisu ako se ne uklapaju u unapred odredjenu sliku.

Inace dosta interesantno, kad sam bio u Rumuniji i napisao da je tamo prakticno sve jeftinije nego u Srbiji, niko ziv nije preisputivao tu izjavu, niti davao neke kontra primere, samo lajkuju zadovoljni. Kada napisem za Sloveniju da je skoro sve skuplje, haos, a jesi gledao puter a jesi video ti koliko je gorivo, a kolika je njihova plata, ko te placa za ovu propagandu itd.

Dato je sasvim dovoljno podataka i objasnjenja, ali se ignorisu ako se ne uklapaju u unapred odredjenu sliku.

Inace dosta interesantno, kad sam bio u Rumuniji i napisao da je tamo prakticno sve jeftinije nego u Srbiji, niko ziv nije preisputivao tu izjavu, niti davao neke kontra primere, samo lajkuju zadovoljni. Kada napisem za Sloveniju da je skoro sve skuplje, haos, a jesi gledao puter a jesi video ti koliko je gorivo, a kolika je njihova plata, ko te placa za ovu propagandu itd.
Koliko ljudi znas da su se preselili iz Srbije u Sloveniju, a koliko iz Slovenije u Srbiju? Mislim da to dovoljno govori o tome da, iako su mozda neke stvari skuplje u Sloveniji (ili bilo kojoj drugoj zemlji) nego ovde, brdo stvari jeste jeftine, a kvalitet zivota 10 puta bolji. Imam osecaj kao da pokusavas da gladnom coveku objasnis da njemu nije lose i da nije gladan, samo treba da pogleda statistiku i shvatice koliko mu je dobro.

Vrh