Šta je novo?

Cene nekretnina

M2 u USA opet prešišao nivo iz doba Covid-a, M2 u svetu takodje...

IMG_0771.JPG

IMG_0772.JPG

Inace, ima licitacija za oduzete stanove, tipa nemas vise kako da placas kredit, banka zapleni stan i ide na licitacju, a da prisustvujes tim licitacijama ti treba ozbiljna veza, drugar je uzeo stan sa jednom spavacom sobom, oko 45 kvadrata, bas kod Beogradjanke, 2019, preko licitacije za nesto manje od 40 000 eura, ulozio malo manje od 20 000 da ga sredi bas lux i izdaje ga stan na dan
Nisam siguran koliko ljudi i želi da kupi stan ispod cene iz kog je neka porodica izbačena. Mislim da je tu loša energija koja vam se može vratiti.

Slazem se da je odnos cena i plate kod nas katastrofa, ali ne treba ziveti ni u zabludi da je svuda bolje.
Mislim da je kod nas prevalentno nezadovoljstvo odnosom cena-kvalitet, pre nego odnosom cena-primanja. To se ne odnosi samo na predmet kupovine, odnosno nekretninu, nego na celokupan životni ambijent.

Fićo, ja sam u Vrdniku, na 30 ari građevinskog zemljišta uz glavni put, 1 km iznad Termala, svi priključci izvedeni. U proteklih 5 godina je tržište dosta aktivno i svašta se tu kupuje, prodaje, renoviraju postojeći objekti, itd. Profil ljudi koje poznajem su uglavnom vikendasi kojima je 100k eur basnoslovna suma i većina tih transakcija se obavlja daleko ispod ovog iznosa. Naravno, tu su Terme i možda neki malo luksuzniji sadržaji, ali zaista nemam ideju gde bih našao kupce za 400k eur, po meni takvi ovde ne postoje. Otvoren sam da budem opovrgnut, ako imaš neke ideje javi se.
Sve razumem i umemorisao sam. Ovde razmišljam o Sremskoj Kamenici, Popovici(za mene najbolja opcija, izmedjunostalog jer mi dosta bliskih rodjaka ima tamo placeve, a i ja tamo razmišljam o selidbi i za život) nakon izgradnje novog mosta i na toj strani, Bocke itd...
U Vrdniku mi sada drugari grade kompleks. Drugar ima neku vikendicu, boravio sam u mladosti tamo često.

Pročitaj malo ponovo kako je krenula diskusija od početka (od stigli smo propali zapad do 1000e u bgu je bolje od 5k na zapadu) pa onda reci ko odgovara na nepostojeće. Ne moraš da ubijaš svaku diskusiju sa "ti gledaš sve politički, a ja sve znam jer gledam brojeve". Ajde odgovori mi ko živi bolje, osoba a kojoj je sa 50 porasla plata x3 ali i troškovi života x4 ili osoba b kojoj je sa 500 porasla plata x1,4 i troškovi života x1,3. Dakle koga briga što smo se po zaradi približili nedostižnoj nemačkoj kada su nam troškovi života porasli više i taj procentualni rast pada u vodu? Kome se hvalimo? Sami sebi ispred prodavnice? I ne znam koje podatke gledate. Prosečna zarada u Srbiji je 2010te bila oko 300e, a 2023 oko 800e, što je rast ako gledamo u ciframa 500e. Prosečna zarada u Nemačkoj 2010 je bila 3500e, a 2023 oko 4100e što je 600e. Zašto se izbegava pominjanje porasta cena i troškova kada se govori o "približavanju plate propalom zapadu"? Pa zato što služi samo za mazanje očiju i skretanje sa teme. To što je tebi bolje sa platom 5k+ jer te porast cena i troškova ne dotiče ne znači i da je običnom radnom čoveku toliko procentualno bolje i da je toliko bliži nemcu iako ima veću platu. Ja ti po 10x kažem i pokušavam da ti objasnim i polako mislim da već ne možeš da razumeš, niko nije napisao da nismo imali procentualno veći rast plate od nemca već da i pored tog rasta nemac nam je isto nedostupan kao i bez njega, skoro da se ništa nije promenilo kada se saberu i troškovi, da zapad ne propada i da mi ne napredujemo toliko da smo već u narednih par godina nemci jer smo imali procentualno veći rast plata, a ti se ljutiš i pokušavaš da skreneš diskusiju na nešto što niko ne tvrdi. Toliko si bukvalista da sam sebe nekad zamrsiš u svojim izlaganjima. Kao da je bolje da se nadamo da svi oko nas propadnu kako bi se njima približili jer bolje ne umemo umesto sami sebe da poboljšavamo i unapredjujemo, "da komšiji crkne krava" je ipak najzastupljeniji metod kod nas.
[/QUOTE]
Bravo

Samo onako razmišljam da li su ovde neki protiv kupovine nekretnine svih ovih godina jer izdaju stanove pa da održavaju posao😂 To bi hit bilo decenijama na forumu koji čita 100ljudi redovno po temi da se trudiš jer si stanodavac, da bi imao posla 😂
Nažalost čak i to mogu da zamislim
Zasto ne bi mogao da zamislis? Pa kao kad gastarbajtera pitas kako je tamo, a on krene da se jada kako se muci maltene ne radi za platu vec on njima placa da bi radio i ziveo tamo, a sve to da ne bi slucajno ti dosao.

Ista prica i o zaradi sa iznajmljivanje tih vikendica ...
Sve lepo na papiru...
Raspitajte se ...pa onda sa pravim ciframa pravite racunicu.
Račun je da u sadašnje vreme zarade nema samo pokušaj neobezvređivanja novca koji posedujete.
Ne znam šta si hteo da kažeš time da u današnje vreme nema zarade?
Ako si kojim slučajem mislio na Investitore koji izgrade zgrade i stanove za prodaju onda je totalna glupost.
Samostalno zidanje kuće za prodaju, dvojnih kuća, malih zgrada može doneti lepu zaradu, a može i gubitak.
Kao i u svakom poslu ili biznisu, ne gleda se ovde stručna sprema i godine staža zbog koeficienta uglavnom u državnim firmama pa da se na osnovu toga dobija sigurna plata.
Kompleksna je stvar voditi sopstvenu gradnju i kasniju prodaju, pogotovo neko ko nije u toj sferi poslovanja.
Nekog izadje m2 na kraju 2500-3000eur dok nekog drugog izadje 1500eur.
Neko izgradi za 1 god, neko ne dobije gradjevinsku dozvolu 4god, pri tome ne govorim o korupciji nego pogrešno angažovanje potrebnih ljudi.
Evo primera za renoviranja i dobijanja ponuda tu koliko se razlikuju otprilike je i u izgradnji tako, pregovori oko placa, pregovori sa projektantima, dodeljivanja obaveza, uštede, angažovanje Izvodjača, definisanje rokova sa penalima, kompenzacije ili sve u kešu itd... Ukoliko se uzme loš Izvodjač problemi, moguć i dugogodišnji problemi, inspekcije ako dodju a Investitor nema potrebnu dokumentaciju itd... Retko ko zna celokupni posao i ko je u materiji iako je inženjer/doktor nauka i decenijama u gradjevini...

Zasto ne bi mogao da zamislis? Pa kao kad gastarbajtera pitas kako je tamo, a on krene da se jada kako se muci maltene ne radi za platu vec on njima placa da bi radio i ziveo tamo, a sve to da ne bi slucajno ti dosao.
Mogu, ali svako gleda drugačije i mnogo različitih ljudi imamo. Retko ko može objektivno da kaže, prvenstveno pozitivne stvari i naravno mane.
Verujem da ima onih koji žive od rentiranja pa ne bi voleli konkurenciju i onda verovatno i najbližima kukaju i govore samo neke loše stvari o tome.
Isto tako i za gastoze isto mislim.
Ja sam tu subjektivan jer se trudim i u okolini da se svi udruže i zajedno na nečemu da rade kako bi ostvarili bolji obostrani interes.
Nekad ni sama računica nije dovoljna u kojoj je sve definisano zbog tog nekog karaktera pojedinih ljudi.

https://www.blic.rs/biznis/privreda...vo-sta-ceka-2000-radnika-koji-su-tamo/mvg8eb9 Inače sada su generalno plate u Srbiji u stagnaciji i blagom padu (dolasci stranaca koji obaraju cene rada). Nema više rasta plata, a inflacija ide, e sad kad dođu u Bg, iz Zr, Ns, Niša, Leskovca i propalih fabrika da traže posao biće još niže. Kirije su takođe u stagnaciji, i blagom padu, osim Vračara, Nbg.
Zivece svi na obodima Borce i Padinske skele i radice za minimalne plate, jos minimalnije od ovih sada. Drzavne subvencije su se potrosile i razne firme odlaze (ne kazem da je u pitanju ova firma konkretno), desava se.

koliko me je Rumunija pre neki mesec iznenadila jeftinicom
Sad gledam neke statistike, Rumuni su u skoro svemu dve, tri kategorije ispod nas po skupoći. Nisam znao da su održali takvu jeftinoću. I Poljska je relativno jeftina u odnosu na standard, jer su odmah iznad nas.
Čini se da nam je najskuplja kategorija "consumer eletronics", gde su samo dve, tri zemlje u celoj Evropi skuplje od nas. Odeća nam je takođe skuplja, ali ostale kategorije su nam sasvim ok, ispod je, osim Rumunije, svega par zemalja koje su manje-više očekivane.

Poslednja izmena:
Mi imamo uvoznički kartel za tehničku opremu, što je dovelo do podizanja cena 20-30% u odnosu na EU prosek.

Skoro sam pričao sa nekim Amerom oko PC delova, i on se šokirao koliko je to kod njih jeftinije nego kod nas.

Poslednja izmena:
Da sam svaki put do sada dobio sombrero kada sam čuo da se reč "kartel" pominje u kontekstu Srbije, sada bih sigurno imao prodavnicu istih negde u Kankunu.

Carine na tehnicku robu koju ne proizvodimo i do cije proizvodnje nismo ni blizu ne treba da postoje i cista su pljacka. Ne znam koju industriju stitimo carinjenjem laptopova i mobilnih npr. Svercere sa KupujemProdajem?

Sa druge strane, evo famozna Nutela u Italiji kosta u proseku ko u Srbiji. Gomile njihovih prehrambenih proizvoda isto (sem Barille, ona je dzaba). Tu treba podici carine i dati domacim proizvodjacima neku sansu da ih sustignu.

Država štiti švercere iz Subotice, mislim da ne znate kakvi su hangari tamo puni svakakve tehnike. Bukvalno se zna ko i koliko robe svakog puta prenosi preko grane, a to je svakog dana. Pa samo tu su milioni od pdv-a. Mislim da ih štite ili imaju neki predjudni dogovor jer su Madjari. Firme su osudjene da prodaju drugim firmama jer kad odbiju pdv dodju na normalnu cenu, retko ko nabavlja tehniku u radnji osim ako hoće garanciju ili je cena slična sa švercerima. Čak su se i šverceri izbezobrazili sa cenama da je sada ako ne jeftinije onda isto kupiti od švercera ili u legalnoj radnji doduše zavisi i koji proizvod.

Što se prehrambenih proizvoda tiče dizanjem carine bi samo poskupeli već skupe domaće proizvode. Niko ne brani da naši proizvodjači smanje cene u odnosu na uvozni proizvod jer ga sigurno ne košta više da ga napravi (npr nemački maslac koji je jeftiniji od srpskog maslaca u srbiji dok je srpski maslac jeftiniji od nemačkog u nemačkoj). Bez ozbiljne regulacije tržišta teško se tu može nešto uraditi. Doduše nismo u EU pa nam nije toliko otvoreno tržište što omogućava ekipi bliskoj vlasti da uzima kajmak od svakog posla gde vide da ima prostora za zaradu.

Ne znam šta si hteo da kažeš time da u današnje vreme nema zarade?
Ako si kojim slučajem mislio na Investitore koji izgrade zgrade i stanove za prodaju onda je totalna glupost.
Samostalno zidanje kuće za prodaju, dvojnih kuća, malih zgrada može doneti lepu zaradu, a može i gubitak.
Kao i u svakom poslu ili biznisu, ne gleda se ovde stručna sprema i godine staža zbog koeficienta uglavnom u državnim firmama pa da se na osnovu toga dobija sigurna plata.
Kompleksna je stvar voditi sopstvenu gradnju i kasniju prodaju, pogotovo neko ko nije u toj sferi poslovanja.
Nekog izadje m2 na kraju 2500-3000eur dok nekog drugog izadje 1500eur.
Neko izgradi za 1 god, neko ne dobije gradjevinsku dozvolu 4god, pri tome ne govorim o korupciji nego pogrešno angažovanje potrebnih ljudi.
Evo primera za renoviranja i dobijanja ponuda tu koliko se razlikuju otprilike je i u izgradnji tako, pregovori oko placa, pregovori sa projektantima, dodeljivanja obaveza, uštede, angažovanje Izvodjača, definisanje rokova sa penalima, kompenzacije ili sve u kešu itd... Ukoliko se uzme loš Izvodjač problemi, moguć i dugogodišnji problemi, inspekcije ako dodju a Investitor nema potrebnu dokumentaciju itd... Retko ko zna celokupni posao i ko je u materiji iako je inženjer/doktor nauka i decenijama u gradjevini...
Prva recenica ..pise - na zaradi sa iznajmljivanje -

Mi imamo uvoznički kartel za tehničku opremu, što je dovelo do podizanja cena 20-30% u odnosu na EU prosek.

Skoro sam pričao sa nekim Amerom oko PC delova, i on se šokirao koliko je to kod njih jeftinije nego kod nas.
A ko bese drzi sve te uvoznicke firme?

Cuh danas da se mnogi privrednici bas zale oko pada prometa. Stvari u opste ne idu kako treba. Ovo oko turizma je totalna katastrofa. To znam od troje ljudi.
Je l zna neko kako ide oko Expo-a, je l sve po dinamici?

Jedno pitanje, ovo je grafikon koji pokazuje broj zaposlenih u Srbiji pocevsi od 2016. godine. Gde se ovde vidi dolazak 300k Rusa ili koliko ih vec ima?
1745800223765.png

Niko ni da se potrudi da pljune na ovo ccc
Mozemo da izvlacimo statistike i da ih tumacimo i ovako i onako, ali realnost su ovakve stvari kad ti vidis cene svojim ocima. Kad moj rodjak dodje u Stokholm, odemo na benzinsku pumpu i gleda u cene, preracuna i ne moze da veruje. Kad udje u prodavnicu i vidi sam. Ovakve cene nekretnina isto, a pricamo o gradovima koji su u svakom pogledu bolji od Beograda, plus su u uredjenijim drzavama u EU.
Pa šta da pljune. Pokazuje samo svu besmisao života kod nas.

Koji faktori ti govore da se mi pomalo razvijamo? Mi samo zapadamo jos vise u dublji vir. Te brojke koje gledas na statistikama su sve prenapucane, promenjeni su nacini racunanja prosecne plate, potrosacke korpe itd...

Kad god odem u svoje selo za vikend, vidim da ljudi sve bednije i bednije zive. Stvarno ne znam o kom razvitku ti govoris... To sto se mali ljudi oseca bolje i podize prosek ovima ispod ne mora da nuzno znaci da ovi ispod zive bolje.
A tu je i inflacija, 1000e pre 10 godina nikako ne vredi isto kao i 1000e danas, tako da takve brojke ne znace puno.
Znaš kako, ja sam mator čovek. Od kad znam za sebe ljudi kukaju kako se teško živi i kako je nekad bilo bolje, bez obzira da li rade za 200 maraka ili 1.000 evra.

Ja se sećam da sam mogao da parkiram auto u centru grada bez mnogo problema pre 25-30 godina, a N. Bgd je bio da biraš mesto za kamion.

Sad se parkiraju jedni drugima na glavi, a u istom naselju ima manje ljudi nego pre 25-30 godina. Ako se teže živi, kako je moguće da ljudi imaju, voze, održavaju tolike automobile, a gorio skupo, majstori nikad skuplji itd?

Verovatno ti znaš bolje za svoje selo, ali oduvek su ljudi hteli da pobegnu sa sela i tamo se mnogo lošije živelo. Moji rođaci jednostavno nisu želeli time da se bave i otišli su u grad iako imaju brdo zemlje.

Kako god okreneš inflacija je manja od rasta zarada u zadnjih deset ili dvadeset godina.

Privreda je drugačije strukturisana. Tada smo imali gomilu nasleđenih gubitaša čije je gubitke država pokrivala, a nije smela da ih zatvara zbog desetina hiljada radnika.

Sada takva preduzeća ne postoje a radnika je teško naći. Složićemo se da su radnici u boljoj poziciji danas što se tiče traženja posla nego pre deset, dvadeset godina kada su loše gazde mogle da se iživljavaju jer posla nije bilo. Iako, naravno, nije ni sada idealno.

Nije garsonjera, a nije toliko stara zgrada. Taj deo Haga je bombardovan u WWII i ovo je staro nekih 70-80 godina. Hag ima nekoliko šuma parkova, ima plažu i more (kakvo god bilo). Železnica savršena, za pola sata si u Amsterdamu. Zime jesu depra, ali je leti sve sunčanije. Grad je perfektno čist, uredan, organizovan. Kada sam se vratio u BG, prolazeći preko Surčina pa na Kosu, kao da sam došao u Kabul. Ma brate skroz loše, mi smo bolji. 🤡
Ja bio u Hagu turistički......lep i uredjen grad. Obilazak Belgije i više mesta u Holandiji.

Poslednja izmena:
Vrh