Šta je novo?

Cene nekretnina

Поћи од тога да смо ми једина држава која је од 1992е до 2000е имала најбруталније међународне санкције а од 2000е на овамо имамо једнострано уведене санкције државе према сопственом народу.

Колике нам царине има држава за сву робу споља? Интернет куповина је практично онемогућена осим ових кинеских варијанти. Имамо статус севернокорејаца у сред Европе. То за последицу има језив 35-годишњи узлет увозничког/шверцерског лобија и огромно социјално раслојавање. Све што ти треба је партијско чланство, тал са неком на позицији и девизна резервица из млађих дилерских дана и ето те на крову Србије, односно на грбачи напаћеног народа. И зато је овакав режим данас једна сурово логична социо-економска извесност.

Бдп, гдп, ммф, рои, мои, сб, дб, г17+, дс, снс...Не брате! Ортак хтео купи квалитетне звучнике ваљда скандинавског произвођача који имају фиксну цену за цели свет и који сами плаћају доставу и не наплаћују никакве таксе и једна од три земље глобално у коју не шаљу свој производ је - Србија.

Poslednja izmena:
Da li je nezanemraljivo približavanje zavisi od toga koji podatak izaberemo. Meni, evo, ne deluje da je "nezanemarljivo", ako posmatramo recimo GDP per capita usklađen u current international $. Što bi me zanimalo koliko je plata skočila više kod nas prethodnih godina, ako sam svake godine kroz prizmu "međunarodnog koša", možda mogao da kupim manje od jednog Nemaca..

Evo, da uzmemo od 2006. godine:

Nemačka:
2006 - 34,748.8$
2023 - 69,205.9$

Srbija:
2006 - 10,465.5$
2023 - 28,748.5$

Relativno smanjenje postoji (tempo kovergencije da kažemo), ali "apsolutne vrednosti", kako kažeš, pokazuju da se razlika povećala sa 24 283$ na ~40 457$

Pre par strana sam vec dao odnos realnog dohotka kod nas, u okolnim zemljama i Nemackoj i njihovog sustizanja:

U Srbiji je sveukupno od kraja 90-ih do danas standard (realni dohodak) porastao za oko dva puta (+100%). Ni o kakvih 300%, 400%, 500% nema ni govora.

...

Naš ukupan realni rast je 1998-2008. +55%, 2008-2019. +20%. Sve ostalo je samo inflacija. Nemački dohodak je u ova dva perioda realno porastao +17% i +13%. Rumunski +86% i +35%.

Naš realni dohodak je 1998. bio 24% nemačkog. 2008 - 32%, 2019 - 34%, 2023 - 40%.

Promena se dešava od 2019, od kada Nemačka stagnira, a dohodak u Istočnoj Evropi je nastavio da raste - još oko +20% u Srbiji, Bugarskoj i Hrvatskoj i oko +10% u Sloveniji i Rumuniji. To nije posledica nekog dugogodišnjeg uspešnog modela razvoja i skoka dohotka od 300%, 400%, 500%, koji na ne znam kakav način sada kulminira rastom cena nekretnina, nego kratkoročni fenomen koji je kombinacija preplavljenosti globalne ekonomije kovid parama i stagnacije u Nemačkoj zbog poskupljenja energenata.

Glavni problem sa tezom nekolicine "ekonomskih optimista" o nasem napretku i sustizanju je da a) smo mi uvek bili ekonomski zaostali, b) da se priblizavamo sporo ali konstantno, i da je samo potrebno strpljenje. Ta cela teza je ocigledna odbrana aktuelnih politika i vlasti i ljudi to sa pravom primecuju. S druge strane, nista od toga nije istina:

a) Ekonomske razlike izmedju zemalja pre 19. veka su bile daleko manje. Stavise, ekonomske razlike izmedju Vojvodine i drugih delova Austro-Ugarske su, ukljucujuci Sloveniju i Hrvatsku, na pocetku 20. veka bile manje nego danas. Stavise, ekonomsko zaostajanje Srbije i Vojvodine u odnosu na Sloveniju i Hrvatsku je i 1989. bilo manje nego danas.

Stavise, stope rasta tokom 19. i 20. veka su bile tolike da je neko davnasnje zaostajanje zanemarljivo, ako zemlja implementira odgovarajuce modele ekonomskog razvoja. Uspesni primeri ubrzanog razvoja u Istocnoj Aziji ili ekonomske tranzicije u Istocnoj Evropi to ocigledno pokazuju.

Dakle, nase zaostajanje nije nas usud iz nekog davnog vremena, nego rezultat nase lose politike - kako tokom perioda Jugoslavije, tako od raspada Jugoslavije do danas.

b) Ne priblizavamo se uopste konstantno. Kao sto sam napisao, nas realni dohodak je 2008. bio na 32% nemackog, a 2019. na 34% nemackog. Tokom ovih 10 godina gotovo da nije bilo nikakvog napretka. Ceo rast koji vidimo se desio 2020-2024. Taj rast u odnosu na Nemacku nije specificno nas nego se vidi u celoj Istocnoj Evropi - dakle nismo mi sustigli Nemacku, nego je Nemacka trenutno posustala. To nije nikakva kulminacija uspesne dugogodisnje politike, nego verovatno anomalija.

Dakle, da bi se smanjilo zaostajanje nije dovoljno samo strpljenje da aktuelne politike urade svoj posao, nego je potrebna drugacija politika. Relativno sustizanje u poslednje cetiri godine moze lako da se preokrene, kao sto se desilo i nakon 2008, jer je posledica plime ili posustajanja na Zapadu, a ne domaceg razvoja.

Sve drugo je zamajavanje onih koji imaju jedini cilj da objasne da nam je bolje nego sto jeste (sto je agenda koja je neskrivena, tipa "evo za sve complainere sa foruma", sa svim podvalama i uvredama koje je prate).

Ako je kod Juge 9.000 evra, onda onaj pored u starudiji traži minimum 6000 evra po kvadratu. Ako moj komšija u susednoj zgradi traži 6000, mogu i ja. Eto, tako dođemo do toga da će cena kvadrata i starudija po NBGD biti minimum 4000 evra.
Bračni par hoće da kupi stan od 70+ kvadrata na NBGD. To im je 300.000 evra. Učešće minimum 10%, zavisi od banke. Rata kredita 800+ evra. Gde su kola, gde su deca... Ma idi, to neće biti dostupno ni za 5% mladih. Bolje im je da idu odmah u inostranstvo i da žive kao ljudi.

Lastavice 4400 evra po kvadratu? Moj drug u Holandiji u Hagu platio oko 4000 evra po kvadratu stan koji je veoma blizu centra. O kvalitetu života ne vredi raspravljati, a o samim državama, primanjima... Nebo i zemlja. Tamo se stan proda za 5 minuta. Dođeš, vidiš i odmah te pita jel hoćeš ili nećeš. Ima ko hoće. Kod nas stanovi stoje po mesec dana i opet šatro govore kako je navala velika??? Ha, ha, ladno drže fiksno i neće da obaraju cene, neka stoji dok ne naiđe naivac. Ko se upeca, upeca. Banke trljaju ruke, investitori trljaju ruke, a narod doveden u položaj roba. Ovo je istina, realan život. Jasno je o čemu se ovde radi.
Samo taj drug je platio stan 4k u Hagu koji je strarogradnja!! I to teška! Nije sigurno garsonjeru! Plus ne sme da je iznajmljuje min 4 godine! E tu je velika razlika isto! Plus porez na nasledstvo za njegovu decu je 30%!! Pošto je kupio stan da živi u njemu onda je ok.
Klima u Hagu je 30x lošija nego u Beogradu!

Nisam ekonomista, znam iz prakse. Lepo je sve to, nauka, objašnjenja, cifre, podaci. Evo, ja imam 100 evra platu, a Pera ima 1000. Sledeće godine, ja imam 105 evra platu, a Pera 1010. Procentualno, imam daleko veći rast od Pere, ali je razlika u platama još veća za 5 evra u korist Pere. Tako i taj podatak da imamo najveći rast u Evropi. Sve to lepo zvuči, ali to ne znači ništa, podatak koji možete odložiti u "junk" folder. Potpuno besmislen podatak za nas.

Drugi primer. Žika više nema 600 evra, ima 900 evra mesečno. Uh, šta bre hoćete, porasla vam plata... Da, ali je zato cena istog polovnjaka umesto 3000 evra, skočila na 6000 evra. Zato stan za koji je trebalo da se izdvoji 150.000 evra, sada treba 250.000 evra. Eto vam ekonomije i realnih brojeva.

Samo taj drug je platio stan 4k u Hagu koji je strarogradnja!! I to teška! Nije sigurno garsonjeru! Plus ne sme da je iznajmljuje min 4 godine! E tu je velika razlika isto! Plus porez na nasledstvo za njegovu decu je 30%!! Pošto je kupio stan da živi u njemu onda je ok.
Klima u Hagu je 30x lošija nego u Beogradu!
Nije garsonjera, a nije toliko stara zgrada. Taj deo Haga je bombardovan u WWII i ovo je staro nekih 70-80 godina. Hag ima nekoliko šuma parkova, ima plažu i more (kakvo god bilo). Železnica savršena, za pola sata si u Amsterdamu. Zime jesu depra, ali je leti sve sunčanije. Grad je perfektno čist, uredan, organizovan. Kada sam se vratio u BG, prolazeći preko Surčina pa na Kosu, kao da sam došao u Kabul. Ma brate skroz loše, mi smo bolji. 🤡

Nije garsonjera, a nije toliko stara zgrada. Taj deo Haga je bombardovan u WWII i ovo je staro nekih 70-80 godina. Hag ima nekoliko šuma parkova, ima plažu i more (kakvo god bilo). Železnica savršena, za pola sata si u Amsterdamu. Zime jesu depra, ali je leti sve sunčanije. Grad je perfektno čist, uredan, organizovan. Kada sam se vratio u BG, prolazeći preko Surčina pa na Kosu, kao da sam došao u Kabul. Ma brate skroz loše, mi smo bolji. 🤡

Nema potrebe njemu da objašnjavaš da je bolje u Holandiji, on već živi tamo.

Glavni problem sa tezom nekolicine "ekonomskih optimista" o nasem napretku i sustizanju je da a) smo mi uvek bili ekonomski zaostali, b) da se priblizavamo sporo ali konstantno, i da je samo potrebno strpljenje. Ta cela teza je ocigledna odbrana aktuelnih politika i vlasti i ljudi to sa pravom primecuju.
Nije mi ovo bas jasno. Pa ako mislis da je ovo sada najgora ekonomska politika koju mozemo da vodimo, ako se i pored toga polako priblizavamo, znaci da promenom (a evo nazire se) moze biti samo jos brze.

Ako neko to shvata kao ‘samo strpljenja i nista ne menjaj’ taj ima malo vecih problema od PPP per capita.

Uostalom, period koji smo sada uzeli za poredjenje obihvata i prethodnu garnituru na vlasti, i to ekononski losiju polovinu. Da neko hoce samo da ‘brani ove’ merio bi od 2012, ili jos gore, samo poslednjih 10 godina.

Razmišljam o prelasku u kuću da živim u bliskoj budućnosti, pa sam ušao malo da vidim koliko se kreću cene dobrih kuća kakve bih ja hteo u blizini Novog Sada. Pored reke ili u blizini Fruške gore.
Mislio sam da izbegnem da moram sam da gradim i da se cimam, ali itekako ću morati.
Cenama se uvek iznenadim 😉
A evo ga link i sa stanovima https://djinas.rs/stanovi-novi-sad/1/1/, većinom su bolje lokacije i dobri stanovi, pogotovo ima nekih lepo sredjenih, ali cene su otrilike oko 3000eur/m2.
Odlicnu si temu otvorio. Gledam ovu u Sremskim Karlovcima. Ne znam posto su placevi tamo ali ovakav, sa ovim pogledamo je sigurno 50-60k eur?
151 kvm neto nek bude 200 kvm bruto - 160k-170k evra da se izgradi.
Bazen i uredjenje jos 50k eur... znaci 260k evra. Projekat i dozvola su bar 6-7k mozda i 10k. Eto ga 270k. Prodali bi sigurno za 480k :)

Ali kuca je kuca, sve ostalo je za plebs :)

Gledam ovaj stan vec neko vreme u oglasima. Prakticno je to generalski stan an Bez KOsi. Ima ih i u drugim zgradama u komsiluku sa dva ulaza ali se retko kad prodaju. Siguran sam da bi cena mogla dole bar 5% i onda se dođe na razumniju cenu po kvadratu. Mora renovirenja. Spoljašnja stolarija može da ostane jer je ovo zgrada iz prošle decenije pa nije u raspadu, parket se lako sredi. Ostaju kupatila, unutrašnja stolarija (da bude modernije). Meni se sviđa ovaj fazon odvojene kuhinje, trpezarijje i dnevne.
Najveća mana je što gleda na sever- severoistok i što je prvi sprat a ispred je parking.

Jedno hipoteticko pitanje. Recimo, neko je kupio stan pre 5-6 godina za 2k e/m2, recimo neka novogradnja na dobroj lokaciji, i tad su prosecne plate bile 450 evra. Sad su prosecne plate 900 evra, a cena m2 takvog stana je mozda 4k e/m2. Kolike cene neko ocekuje da cemo imati za recimo 2 godine?

Jel neko zaista misli da cemo na kraju 2027. imati prosecne plate 1.400 evra? Posto su trenutno plate kod nas 900 evra, u Hrvatskoj 1.350 evra, Slovenija 1.550 evra, Austrija 2.500 evra,..., ako ce kod nas plate biti 1.400 evra, kolike ce biti u drugim zemljama? Zasto bi strane firme dolazile kod nas i otvarale fabrike ili predstavnistva, kad su im troskovi radne snage kod nas porasli duplo samo u zadnjih 6-7 godina (nominalno, realni rast je smesan ili nepostojeci), a i kod njih se oseca kriza i plate sporo rastu, a mi sopstvenu industriju skoro da i nemamo? To sto nam je plata rasla svake godine prethodnih nekoliko godina za 10-15% ne znaci da ocekivane plate u buducnosti treba racunati time sto nadjes funkciju trenda za prethodne godine i ekstrapoliras. Kako ce se kretati cene nekretnina kad rast plata bude stao i kad nezaposlenost bude bila znacajniji problem? Mi smo kolonija, i ovaj navodni rast koji imamo je samo droga koja sluzi da omami narod kako ne bi video pljacku i otimanje i prodaju resursa. Jednog trenutka ce stati i rast plata i bice sve teze naci posao, i bice sve rizicnije uzimati cak i kredite, jer nemaju svi siguran i stabilan posao. Da li ce cene nekretnina otici nagore jos 10% ili 20% u narednih par godina, da li ce ostati iste ili pasti 10-20%, nebitno je, plafon je tu negde.

Niko ni da se potrudi da pljune na ovo ccc
Mozemo da izvlacimo statistike i da ih tumacimo i ovako i onako, ali realnost su ovakve stvari kad ti vidis cene svojim ocima. Kad moj rodjak dodje u Stokholm, odemo na benzinsku pumpu i gleda u cene, preracuna i ne moze da veruje. Kad udje u prodavnicu i vidi sam. Ovakve cene nekretnina isto, a pricamo o gradovima koji su u svakom pogledu bolji od Beograda, plus su u uredjenijim drzavama u EU.
~150 dinara litar benzina u Stokholmu. Struja 0.02e/kwh u Stokholmu ili 0.002e/kwh malo severnije.

Koliko je ovo trenutno u Beogradu?

Jedno hipoteticko pitanje. Recimo, neko je kupio stan pre 5-6 godina za 2k e/m2, recimo neka novogradnja na dobroj lokaciji, i tad su prosecne plate bile 450 evra. Sad su prosecne plate 900 evra, a cena m2 takvog stana je mozda 4k e/m2. Kolike cene neko ocekuje da cemo imati za recimo 2 godine?

Jel neko zaista misli da cemo na kraju 2027. imati prosecne plate 1.400 evra? Posto su trenutno plate kod nas 900 evra, u Hrvatskoj 1.350 evra, Slovenija 1.550 evra, Austrija 2.500 evra,..., ako ce kod nas plate biti 1.400 evra, kolike ce biti u drugim zemljama? Zasto bi strane firme dolazile kod nas i otvarale fabrike ili predstavnistva, kad su im troskovi radne snage kod nas porasli duplo samo u zadnjih 6-7 godina (nominalno, realni rast je smesan ili nepostojeci), a i kod njih se oseca kriza i plate sporo rastu, a mi sopstvenu industriju skoro da i nemamo? To sto nam je plata rasla svake godine prethodnih nekoliko godina za 10-15% ne znaci da ocekivane plate u buducnosti treba racunati time sto nadjes funkciju trenda za prethodne godine i ekstrapoliras. Kako ce se kretati cene nekretnina kad rast plata bude stao i kad nezaposlenost bude bila znacajniji problem? Mi smo kolonija, i ovaj navodni rast koji imamo je samo droga koja sluzi da omami narod kako ne bi video pljacku i otimanje i prodaju resursa. Jednog trenutka ce stati i rast plata i bice sve teze naci posao, i bice sve rizicnije uzimati cak i kredite, jer nemaju svi siguran i stabilan posao. Da li ce cene nekretnina otici nagore jos 10% ili 20% u narednih par godina, da li ce ostati iste ili pasti 10-20%, nebitno je, plafon je tu negde.
Posto se najvise bogati igraju sa tim skupim stanovima, oni ce nastaviti tako. Neko ko je kupio stan za 2k eur i ako je i dalje kao nov, tj trazi minimalno ulaganje tipa krecenje, zamena cesme u kupatilu i ubacivanje namestaja, onda ce neki bogati da kupi to za 4 k eur ko od sale, jer ima pare i hoce negde da ih potrosi.

Tu imaju dva faktora - globalna i lokalna prica da ne kazem makro ekonomski faktor i mikro ekonomski.

Ako se nastavi zaduzivanje drzave na ovaj nacin i dalje i bude trpalo u puteve, expo itd cene idu gore. Makro ekonomski faktor ce mozda uticati da poskupi novac sledece godine ali to nece spreciti vlastodrsce da se zaduzuju i guraju pricu tako da ocekujem da ce npr BnV da lepo gura pa i uzi NBG i Stari Grad, Savski Venac, deo Palilule i Zvezdare.
Sto se tice lokalnih faktora, mozda ce malo splasnuti prica oko gradjevine i biznisa ali opet, to nece uticati ne te skupe stanove. Mislim da njih nema puno i bice dovoljno traznje.

Gde ocekujem stangaciju i pad? Zgrade u manjim novogradnjama tipa srusena kuca na placu i nikla zgrada ali van gore pomenutih lokacija. Ocekujem i pad cena starogradnje na istim lokacijama tamo u 2. polovni 2026. godine.

Na kontu diskusije cena u inostranstvu:

Jedan komentar je veoma zanimljiv:
Screenshot 2025-04-27 at 14.37.35.png

Komentari deluju vrlo deprimirajuće... efekat pojačava haos na globalnom nivou... otprilike kao kad gledam one postapokaliptične filmove pa se zapitam u čemu je smisao života u takvim uslovima, zašto se uopšte trude da prežive po svaku cenu...

Odlicnu si temu otvorio. Gledam ovu u Sremskim Karlovcima. Ne znam posto su placevi tamo ali ovakav, sa ovim pogledamo je sigurno 50-60k eur?
151 kvm neto nek bude 200 kvm bruto - 160k-170k evra da se izgradi.
Bazen i uredjenje jos 50k eur... znaci 260k evra. Projekat i dozvola su bar 6-7k mozda i 10k. Eto ga 270k. Prodali bi sigurno za 480k :)

Ali kuca je kuca, sve ostalo je za plebs :)
Pa racunam 300k sa opremanjem jedino ako se nadje veci plac i da se izdeli na vise parcela delova zbog izgradnje ovakvih kuća.
Tada bi i Izvodjač bio korektniji sa cenom jer radi 3 kuće.
U ovom slucaju racunam da sve traje 2 god.
Na ulozenih 300k se dobije 100k(možda 150k) uz to da si angazovan oko svega, ako racunam da ce se prodati za 400k(možda 450k) i da celokupna izgradnja traje 2 god.
To mu dodje nekih 4000eur mesecno da ces zaraditi ako podelim po mesecima.
Kada je više udruzenih igrača(Investitora u ovome) onda se prolazi bolje i ukoliko se nadje odgovarajući plac kao početni neki parametri.
Tih 300k eur ako gledamo da se oroce u dinarsku/eur/ drzavne obveznice neka racunam 4-5% godisnje to mu izadje godisnje od 12-15k eur godisnje to jest 1000-1250eur mesečno bez imalo cimanja 😉

Komentari deluju vrlo deprimirajuće... efekat pojačava haos na globalnom nivou... otprilike kao kad gledam one postapokaliptične filmove pa se zapitam u čemu je smisao života u takvim uslovima, zašto se uopšte trude da prežive po svaku cenu...
Tako je, apsolutno iz svih zemalja ljudi se zale da je nepristupacno i nemoguce da se kupi stan ili kuca (EU, USA, Azija, Australija, itd).
Jedina zemlja gde je neko ostavio komentar da to nije slucaj je Japan, ali i to dolazi sa dosta drugih zackoljica samo je lakse jer ti ne treba ucesce manje vise.

I kao sto se diskutuje tamo, jedini pokretac pada cena bi bile opet ekonomske krize, u kojim bi opet normalan narod izvisio jer banke ne bi davale kredite a ljudi sa viskom kapitala i asseta bi pokupovali jeftino stanove i kuce.

Tako da nije sve tako kako izgleda, da mozda u nekim mestima je cena po m2 manja ali onda te dotuku sa visokim porezima i obaveznim osiguranjima pa ti dodje na isto.

Postaviš pitanje i na kraju napiseš ..nebitno je...Upravo tako

Pa racunam 300k sa opremanjem jedino ako se nadje veci plac i da se izdeli na vise parcela delova zbog izgradnje ovakvih kuća.
Na ulozenih 300k se dobije 100k(možda 150k) uz to da si angazovan oko svega, ako racunam da ce se prodati za 400k(možda 450k) i da celokupna izgradnja traje 2 god.
Kada je više udruzenih igrača(Investitora u ovome) onda se prolazi bolje i ukoliko se nadje odgovarajući plac kao početni neki parametri.
Tih 300k eur ako gledamo da se oroce u dinarsku/eur/ drzavne obveznice neka racunam 4-5% godisnje to mu izadje godisnje od 12-15k eur godisnje to jest 1000-1250eur mesečno bez imalo cimanja 😉

Fićo, ja sam u Vrdniku, na 30 ari građevinskog zemljišta uz glavni put, 1 km iznad Termala, svi priključci izvedeni. U proteklih 5 godina je tržište dosta aktivno i svašta se tu kupuje, prodaje, renoviraju postojeći objekti, itd. Profil ljudi koje poznajem su uglavnom vikendasi kojima je 100k eur basnoslovna suma i većina tih transakcija se obavlja daleko ispod ovog iznosa. Naravno, tu su Terme i možda neki malo luksuzniji sadržaji, ali zaista nemam ideju gde bih našao kupce za 400k eur, po meni takvi ovde ne postoje. Otvoren sam da budem opovrgnut, ako imaš neke ideje javi se.

Tako je, apsolutno iz svih zemalja ljudi se zale da je nepristupacno i nemoguce da se kupi stan ili kuca (EU, USA, Azija, Australija, itd).
Jedina zemlja gde je neko ostavio komentar da to nije slucaj je Japan, ali i to dolazi sa dosta drugih zackoljica samo je lakse jer ti ne treba ucesce manje vise.

I kao sto se diskutuje tamo, jedini pokretac pada cena bi bile opet ekonomske krize, u kojim bi opet normalan narod izvisio jer banke ne bi davale kredite a ljudi sa viskom kapitala i asseta bi pokupovali jeftino stanove i kuce.

Tako da nije sve tako kako izgleda, da mozda u nekim mestima je cena po m2 manja ali onda te dotuku sa visokim porezima i obaveznim osiguranjima pa ti dodje na isto.
Svuda u svetu ima korupcije, svuda ima lopova, svuda ima kriminalaca, svuda ima ..., svuda je tesko kupiti nekretninu, ali nije isti nivo tezine. Tesko je kupiti nekrtninu i u Srbiji, i u Nemackoj, ali u Nemackoj ti je odnos cene nekretnina i plate 8,9, a kod nas ti je 16. Mi smo ovde na numbeo gledali onaj index za Beograd, gde je on nekad prvi, ali nekad i nije. Sa druge strane, cela Srbija je na mestu broj 1 u Evropi po nivou cena nekretnina u odnosu na plate bukvalno godinama (izvor) (u retkom kom polugodistu nismo bili na prvom mestu). Sto nam govori o tome da, u manjim mestima nekretnine mozda jesu jeftinije, ali su i plate srazmerno znatno losije nego u drugim zemljama. Kriza kod nas i u Nemackoj (ili bilo kojoj drugoj zemlji nije isti pojam). Francuzi zapale Pariz kad im nesto poskupi 5%, kod nas su ljudi srecni zato sto uopste imamo gorivo, iako je jedno od najskupljih u Evropi, jer 90-tih nismo ni imali gorivo.

Fićo, ja sam u Vrdniku, na 30 ari građevinskog zemljišta uz glavni put, 1 km iznad Termala, svi priključci izvedeni. U proteklih 5 godina je tržište dosta aktivno i svašta se tu kupuje, prodaje, renoviraju postojeći objekti, itd. Profil ljudi koje poznajem su uglavnom vikendasi kojima je 100k eur basnoslovna suma i većina tih transakcija se obavlja daleko ispod ovog iznosa. Naravno, tu su Terme i možda neki malo luksuzniji sadržaji, ali zaista nemam ideju gde bih našao kupce za 400k eur, po meni takvi ovde ne postoje. Otvoren sam da budem opovrgnut, ako imaš neke ideje javi se.
Ista prica i o zaradi sa iznajmljivanje tih vikendica ...
Sve lepo na papiru...
Raspitajte se ...pa onda sa pravim ciframa pravite racunicu.
Račun je da u sadašnje vreme zarade nema samo pokušaj neobezvređivanja novca koji posedujete.

Svuda u svetu ima korupcije, svuda ima lopova, svuda ima kriminalaca, svuda ima ..., svuda je tesko kupiti nekretninu, ali nije isti nivo tezine. Tesko je kupiti nekrtninu i u Srbiji, i u Nemackoj, ali u Nemackoj ti je odnos cene nekretnina i plate 8,9, a kod nas ti je 16. Mi smo ovde na numbeo gledali onaj index za Beograd, gde je on nekad prvi, ali nekad i nije. Sa druge strane, cela Srbija je na mestu broj 1 u Evropi po nivou cena nekretnina u odnosu na plate bukvalno godinama (izvor) (u retkom kom polugodistu nismo bili na prvom mestu). Sto nam govori o tome da, u manjim mestima nekretnine mozda jesu jeftinije, ali su i plate srazmerno znatno losije nego u drugim zemljama. Kriza kod nas i u Nemackoj (ili bilo kojoj drugoj zemlji nije isti pojam). Francuzi zapale Pariz kad im nesto poskupi 5%, kod nas su ljudi srecni zato sto uopste imamo gorivo, iako je jedno od najskupljih u Evropi, jer 90-tih nismo ni imali gorivo.
Opet to je gledanje previse jednostavno.

Procitaj malo komentare tamo, eno u Rusiji kazu ljudi na 30 godina kredit vratis 750% vrednosti nekretnine a onaj covek u Nemackoj pojma nema kako ce da izdrzi povecanje poreza i osiguranja iz godine u godinu.
Jedna devojka prica kako je kucu koju je njena keva kupila za 20,000 PLN 2000 godine danas vredi 350,000 PLN.

Slazem se da je odnos cena i plate kod nas katastrofa, ali ne treba ziveti ni u zabludi da je svuda bolje.
Kanada i Australija su katastrofa za kupovinu stana ili kuce a njihov price to income ratio je bolji, ali to je previse povrsno gledajuci jer tu se ne racunaju drugi troskovi zivota.

Velik broj ljudi u Kanadi zivi od plate do plate:

Sta njima znaci to sto im je odnos bruto plate i stana OK (10 naspram nasih 16)?
U USA stoji da je price to income 3.35 ali i dalje ne mogu da priuste kuce i stanove jer prosto sve ostalo kosta boga oca, dosta ljudi ne moze ni da priusti da im se kola pokvare a zaradjuju 100,000 dolara godisnje.

Da me ne shvati neko pogresno, ne branim ja sad nas standard, mislim da su trenutne cene nekretnina itekako prevelike za njega ali sa druge strane kada sam gledao druge zemlje nijedna mi vise ne izgleda kao "obecana zemlja" dok pre 10-15 godina dosta njih je izgledalo tako. Ako nisu ekonomski problemi, onda su politicki ili drugog tipa.
Moj favorit ako bih isao iz ove zemlje dugorocno je Italija, Holandija ili Austrija, sve ostalo mi nije zanimljivo vise osim mozda kratkorocnih situacija, ali i u tim slucajevima bi to prvo krenulo kao privremeno preseljenje da se stekne utisak zivota tamo.

Vrh