Šta je novo?

Cene nekretnina

Ovde mi se svideo koncept kuće na ok lokaciji za te novce.
Po meni kad bi se mogla naci dobra kuca na bezanijskoj kosi koja ne kosta 400+ hiljada EUR to bi bila top lokacija :)
Ovo jeste fin koncept, i voleo bih kad bi nase periferije se fokusirale na ovakvu gradnju kuca u nizu vise a ne samo stambene zgrade ne bi li se stvorila naselja slicna americkim predgradjima, medjutim mislim da cak idemo ka kontra smeru nazalost u poslednjih 10-20 godina.
Gde god ima potencijala za lepo uredjene kuce i stilu americkog predgradja ljudi daju investitorima placeve za stambene zgrade u zamenu za 2-3 stana, jer zna da moze da ih bolje proda nego ovakvu kucu kao sto si pokazao.

Da nam je bolja periferija (bolnice, skole i sadrzaj) ne sumnjam da bi dosta vise privatnika i uspesnijih ljudi jurilo ovakav koncept zivota.

Malo nejasno pišeš pa se da drugačije protumačiti.
Šta je nejasno? Dobar koncept kuće se nudi u Indjiji 212m2 za 250k, sa parkingom i dvorištem? Jel o tome pričamo?
I onda da mi kaže neko kako je skupo, Indjija na pola puta od BG-a i NS-a.
Nism ništa proverio o ainvrstitori nisti znam pa da bi mogao da kažem da je sve ok, realno mi deluje ovako ok, ali .....

Šta je nejasno? Dobar koncept kuće se nudi u Indjiji 212m2 za 250k, sa parkingom i dvorištem? Jel o tome pričamo?
Nism ništa proverio o ainvrstitori nisti znam pa da bi mogao da kažem da je sve ok, realno mi deluje ovako ok, ali .....
Brate, sad si me još više zbunio :D @BillHicks je kriv za sve njega citiraj.

Po meni kad bi se mogla naci dobra kuca na bezanijskoj kosi koja ne kosta 400+ hiljada EUR to bi bila top lokacija :)
Ovo jeste fin koncept, i voleo bih kad bi nase periferije se fokusirale na ovakvu gradnju kuca u nizu vise a ne samo stambene zgrade ne bi li se stvorila naselja slicna americkim predgradjima, medjutim mislim da cak idemo ka kontra smeru nazalost u poslednjih 10-20 godina.
Gde god ima potencijala za lepo uredjene kuce i stilu americkog predgradja ljudi daju investitorima placeve za stambene zgrade u zamenu za 2-3 stana, jer zna da moze da ih bolje proda nego ovakvu kucu kao sto si pokazao.

Da nam je bolja periferija (bolnice, skole i sadrzaj) ne sumnjam da bi dosta vise privatnika i uspesnijih ljudi jurilo ovakav koncept zivota.
Po meni je budućnost taj potez izmedju BG-a i NS-a.
Ne govorim o kupovini stanova, jer iskreno ne znam šta bi nekome moga da preporučim.
Ja bih bio za veću površinu i manje zvaničnog rada, ali jedno su želje.
Moguće je da se ja preselim i živim na Maldivima par godina, eto.... I tad izdajem sve što imam i od toga živim ja i cela porodica.... Zvuči neverovatno, ali tamo je jeftino i moglo bi brlo lako... Samo što bi to meni bilo ok 1 god

ja ozbiljno pitam, gde god da idem po vojvodini, neki je problem sa vodom

a bas razmisljam da nekako ubedim zenu da begamo za dve tri godine na sever
Prodajem stan u kojem trenutno živim godinama 50-52m2, NS je u pitanju, Telep, bulevar Patrijarha Pavla. Na ženu se vodi,, prodao bih ga za 110k alo hoćeš sa ostavom u dvorištu 😉 Brutalno sredjena stan sve sa ostavom koja ima struju i keramičkim pločicama jedno 5m2 je u pitanju, tamo mi je zamrzivačač sa mesom 😉 Imaš parking mesto ispred, a za stan mi slobodno piši u inboks da vidiš, samo mi je uslov iako prodajem da tek dajem na useljenje kada se ja uselim 😉To je 1.5g

Prodajem stan u kojem trenutno živim godinama 50-52m2, NS je u pitanju, Telep, bulevar Patrijarha Pavla. Na ženu se vodi,, prodao bih ga za 110k alo hoćeš sa ostavom u dvorištu 😉 Brutalno sredjena stan sve sa ostavom koja ima struju i keramičkim pločicama jedno 5m2 je u pitanju, tamo mi je zamrzivačač sa mesom 😉 Imaš parking mesto ispred, a za stan mi slobodno piši u inboks da vidiš, samo mi je uslov iako prodajem da tek dajem na useljenje kada se ja uselim 😉To je 1.5g

Falana ponudi, al da ti budem iskren, ako se budem selio na gore uzimam kucu

nesto za rostilj, da imam psa i te fore

U Novom Sadu nema vode, a sve su prilike da se stanje neće popraviti ni sa bušenjem novih bunara, na leto će situacija da bude nepodnošljiva. Pričano je davno o promenadi kako se ispumpava 800 l vode u sekundi, i sve to šalje u Dunav. Kuće u okolnim naseljima su već preskupe, ipak vidim da sve više ljudi upravo beži iz grada u okolna mesta, taj trend traje zadnjih 5 godina.

Sposobniji starosedeoci se sele iz grada u predgradja u kuće i to uglavnom dobrostojećih.
Popovica, Alibegovac, Tatarsko brdo itd...
Kao što sam i naveo retko ko zna i može uopšte da napravi kuću i vodi računa o njoj i dvorištu u današnje vreme.
Uglavnom su nesposobni ljudi za taj poduhvat i biraju da budu u sklopu stambene zajednice.

Šta nije jasno? Realno se i trudim da ne pišem sve što mi padne na pamet nego samo konkretno što mogu da argumentujem, to mislim i da radim čak i stavljam uvek jasno da li je to moje mišljenje ili nešto drugo i argumentujem sa podacima nekada...
Fico sine ti pišeš i ono sto će tek da ti padne napamet 🤣sve u fine oblande, a narativ kupujte braćo, a ako prodate onda odmah kupite ponovo 😉 ali sve ok…

Jeste li vi svesni da najmanja cena placa od 10ari u Bgd je 250.000k ?
Lokacija koja ima bar kanalizaciju.
Tako da treba bezati na obod .. Vojvodina

U Novom Sadu nema vode, a sve su prilike da se stanje neće popraviti ni sa bušenjem novih bunara, na leto će situacija da bude nepodnošljiva. Pričano je davno o promenadi kako se ispumpava 800 l vode u sekundi, i sve to šalje u Dunav. Kuće u okolnim naseljima su već preskupe, ipak vidim da sve više ljudi upravo beži iz grada u okolna mesta, taj trend traje zadnjih 5 godina.
Ja to ne vidim..izvini...iako su cene duplo manje...

Ja nisam u građevini, ali nije mi baš najjasnije kako kuća može da bude jeftinija od stana gde kupuješ samo prostor između zidova (stan), sve ostalo (instalacije, temelj, krov, itd.) je zajedničko na nivou zgrade. ako je 400k referentna cifra za stan od 100m2 u novogradnji srednjeg ranga, računica je 3300+PDV+garaža+bazično opremanje-kuhinja, ugradni plakari. Kako onda za taj isti budžet da se dobije kuća, a da valja? Pri tome, NS je manji i lakše je kupiti kuću u nekom okolnom naselju (Kamenjar, Popovica) i ići svaki dan u centar nego što je to moguće u BG (Avala, Zuce). Sa druge strane, probijanjem tunela kroz Frušku goru otvara se čitav segment naselja prema Irigu koja će biti udaljena 15 minuta od centra NS, i ja mislim da je baš to regija koja ima potencijal za razvoj u nekoj bliskoj budućnosti što se tiče ovog tipa života- naselje sa kućama u američkom stilu.

Ja podrzavam svaki vid razvoja naselja koji ide u tom stilu kuca u americkom stilu na periferiji.
Prijatnije je takav vid zivota, poznajes komsije, jaca je lokalna zajednica, manji problem infrastrukturno jer manja gustina naseljenosti po m2.

Ali da bi to zazivelo moraju imati propratnu infrastrukturu ta mesta, blizu skole i bolnice, neke sadrzaje isto.

EDIT:
I naravno, investitora koji je spreman da ne ostvari maksimalni profit ne zidajuci stambenjak od 20 stanova.

Prvo ceo Stokholm je sredjen pod konac, od samog centra do krajnjeg oboda grada. Centar kosta otprilike 10k pa na nize kako se udaljava. Cenu drze i stanovi pored vode sa lepim pogledom, vrte se oko 8-9k, a grad je dosta okruzen vodom. Unutrasnji delovi koji nemaju pogled na more vec padaju na oko 5-6k. A delovi koji su jos dalje idu oko 4k za novogradnje, npr tu gde sam ja. A recimo Östberga koju sam ranije navodio se krece oko 2500e/m2, a nije jedini deo sa nizom cenom. Zasto, pa zato sto je zavucena, nije atraktivna lokacija, nisi u centru desavanja iako je sve saobracajno odlicno povezano i veoma malo vremena treba do centra. I sem toga je starogranja.
Numbeo ne prepoznaje kako grad izgleda, da je i veci deo van centra/periferije pored vode sto dize cenu. Nije isto Östberga i Nacka na primer.
Sto vise imas, vise i biras. Naravno da ce ako mogu da izaberu deo grada sa lepim pogledom nego da se zavuku negde tipa Östberga iako to nama izgleda kao luksuzna verzija bloka 70.
To sto bi ti i ja pre izabrali jeftiniji deo grada je druga stvar.
Numbeo je jedna velika anketa gde se uvek racuna neki uzorak iz poslednjih par meseci, znaci u ovom trenutku u poslednjih par meseci za Stokholm je 280 ljudi upisalo cene.

Pitanje stoji lepo kolika je prosecna cena u centru a kolika je prosecna cena van centra. Trenutni rezultat je 5300 van centra a 9800 u samom centru. Znaci tako misle ljudi koji tamo zive, nema sta Numbeo tu da ‘ne prepoznaje kako grad izgleda’.

Ja podrzavam svaki vid razvoja naselja koji ide u tom stilu kuca u americkom stilu na periferiji.
Prijatnije je takav vid zivota, poznajes komsije, jaca je lokalna zajednica, manji problem infrastrukturno jer manja gustina naseljenosti po m2.

Ali da bi to zazivelo moraju imati propratnu infrastrukturu ta mesta, blizu skole i bolnice, neke sadrzaje isto.

EDIT:
I naravno, investitora koji je spreman da ne ostvari maksimalni profit ne zidajuci stambenjak od 20 stanova.
Zapravo je dosta veci problem infrastrukturno bas zbog te male gustine naseljenosti. Teze je organizovati gradski prevoz, teze je organizovati pokrivenost sadrzajima i servisima. Zato je Amerika zavisna od automobila i zato iz suburba sedas u auto za svaku sitnicu.

Zapravo je dosta veci problem infrastrukturno bas zbog te male gustine naseljenosti. Teze je organizovati gradski prevoz, teze je organizovati pokrivenost sadrzajima i servisima. Zato je Amerika zavisna od automobila i zato iz suburba sedas u auto za svaku sitnicu.
Razumem sta hoces da kazes, i mislim da je to OK, ja kad kazem infrastruktura mislim lepo uredjene ulice, lokalni advokat i lekar / dom zdravlja, poneka radnja i pekara/mesara, a za skolu se moze sesti u auto jer u takvim mestima kada deca odrastu roditelji uglavnom ostanu tu a deca odu dalje, pa je kolicina dece u padu nonstop.

Ali npr da nemas lekara na 30-45 minuta kolima bi mi bilo previse daleko vec.

Sigurno postoje studije o isplativosti za sve te stvari, samo sto se kod nas te stvari ne sprovode jer nije u interesu kapitala.

Razumem sta hoces da kazes, i mislim da je to OK, ja kad kazem infrastruktura mislim lepo uredjene ulice, lokalni advokat i lekar / dom zdravlja, poneka radnja i pekara/mesara, a za skolu se moze sesti u auto jer u takvim mestima kada deca odrastu roditelji uglavnom ostanu tu a deca odu dalje, pa je kolicina dece u padu nonstop.

Ali npr da nemas lekara na 30-45 minuta kolima bi mi bilo previse daleko vec.

Sigurno postoje studije o isplativosti za sve te stvari, samo sto se kod nas te stvari ne sprovode jer nije u interesu kapitala.
Pa da, postoje studije, a ni studije ti ne trebaju, dovoljno je da pogledas primere po svetu.

Kad imas 20 kuca u ulici, tih 20 kuca mora da plati asfalt, vodovod, kanalizaciju, struju, internet, itd...
Kad imas 20 zgrada, taj trosak se deli na 1000 ljudi.

U Americi su suburbs subvencionisane od strane centara gradova, jer porez koji placaju ljudi koji zive u suburbs ne moze da pokrije koliko je to skupo...

A da ne pominjem koliko je neefikasno, a i dalje ubrzano guramo CO2 u atmosferu.

kakva je voda u indjiji, jel sme to da se pije sa cesme
Kako kad ... Uglavnom piju flaširanu. Problem severa Srbije je nedostatak šume (najniža posumljenost u Evropi) pa dolazi do "ekstremnih" vremenskih pojava.
Uzmi u obzir i prskanje useva koje se, vetrom, prenosi u naselja...

Mozda nesto oko Fruške Gore i to je to..m

Računao sam za projekat oko 210 kvm stambeno plus sa garazom u okviru objekta, od 30+kvm na kojoj je terasa, znači 240 kvm plus terasa 30, da su troškovi gradnje 220000 EUR.

Američka suburbija je lep ali neodrživ koncept. Oni kupuju kuće od 200-300 kvadrata + garaža + dvorište. Kupiti takvu kuću u nekoj drugorazrednoj metro oblasti kao Dalas ne ide ispod 500-600k. Koliko takva kuća košta u okolini BG (npr. Sremčici)? Nije to jeftino uopšte, ljudi zato kod nas i kupuju stanove od 60 kvadrata, jer je to zapravo kompromis, a ne kuća u predgrađu.

Američka suburbija je lep ali neodrživ koncept. Oni kupuju kuće od 200-300 kvadrata + garaža + dvorište. Kupiti takvu kuću u nekoj drugorazrednoj metro oblasti kao Dalas ne ide ispod 500-600k. Koliko takva kuća košta u okolini BG (npr. Sremčici)? Nije to jeftino uopšte, ljudi zato kod nas i kupuju stanove od 60 kvadrata, jer je to zapravo kompromis, a ne kuća u predgrađu.
Pa evo, imali smo pre par stranica diskusiju o ITevcu koji je pljusnuo 250k na stan od 50ak kvadarata + garazu.
Za tu sumu je mogao sazidati / kupiti montaznu kucu od 200m2 na periferiji sa dvoristem i garazom, upravo o cemu ti pricas.

Ja nisam u građevini, ali nije mi baš najjasnije kako kuća može da bude jeftinija od stana gde kupuješ samo prostor između zidova (stan), sve ostalo (instalacije, temelj, krov, itd.) je zajedničko na nivou zgrade. ako je 400k referentna cifra za stan od 100m2 u novogradnji srednjeg ranga, računica je 3300+PDV+garaža+bazično opremanje-kuhinja, ugradni plakari. Kako onda za taj isti budžet da se dobije kuća, a da valja? Pri tome, NS je manji i lakše je kupiti kuću u nekom okolnom naselju (Kamenjar, Popovica) i ići svaki dan u centar nego što je to moguće u BG (Avala, Zuce). Sa druge strane, probijanjem tunela kroz Frušku goru otvara se čitav segment naselja prema Irigu koja će biti udaljena 15 minuta od centra NS, i ja mislim da je baš to regija koja ima potencijal za razvoj u nekoj bliskoj budućnosti što se tiče ovog tipa života- naselje sa kućama u američkom stilu.
Vrlo prosto. Ni cene stanova, ni cene kuca nemaju nikakve veze sa gradjevinom, niti sa cenom proizvodnje. Jedino sto utice na cenu su ponuda i potraznja.

U Bg je stan u fensi novogradnji, iz nekog razloga, veci statusni simbol nego velika kuca na periferiji. Takvo je nase trziste. Mi smo navikli da zivimo u manjim stanovima, u USA npr sve mora da bude ogromno, jednosoban stan od 80 kvadrata, velike kuce, velike sobe... tako su u mogucnosti.

Pa evo, imali smo pre par stranica diskusiju o ITevcu koji je pljusnuo 250k na stan od 50ak kvadarata + garazu.
Za tu sumu je mogao sazidati / kupiti montaznu kucu od 200m2 na periferiji sa dvoristem i garazom, upravo o cemu ti pricas.

Taj ajtijevac nije normalan jer plaća 250k stan od 50 kvadrata na prvom mestu, taj je svakako mogao kupiti ili izgraditi ozbiljnu kuću.

Vrh