Posle onoga što sam prethodno napisao, nameće se novo pitanje. Dobro, to se dešava u prvoj fazi razvoja, ali šta kasnije? Ako/kad AI postane stvarno inteligentan i svestan sebe?
Nažalost, tu važi "all bets are off", tj tu se već ne može reći bilo šta sa iole većom sigurnošću. Ima previše toga od čega zavisi ishod takve situacije, a mi još ne znamo ništa od faktora koji baš tada mogu biti veoma bitni. Ali možda možemo razmišljati po nekim analogijama.
Šta bi bilo da su Neandertalci i Denisovci preživeli? Da imamo tri ljudske rase? Dovoljno slične a ipak dovoljno različite? Rasizam kao zvanična ideologija? Neka vrsta modifikovane demokratije? Ali stvarno različitih rasa, a ne istih (svi Homo Sapiens) sa nebitnim razlikama? O ovome bi se moglo još puno ...
U vezi sa tim, evo jedne zanimljivosti koja mi se od juče mota po glavi. ChatGPT je "jezički model". To znači da se veoma dobro "razume" baš u jezik. Na kraju krajeva, naučio je NAŠ jezik, ne znamo kako, ali isto kao deca. Ni deci niko prvo ne diktira gramatiku. Nego samo slušaju i onda SAMI izvedu pravila jezivo komplikovanog jezika na način koji nikome još nije jasan. I to za svega 18 meseci od rođenja, ne znajući pri tome maltene NIŠTA o svetu u kome se nalaze! ChatGPT je naš jezik naučio isto kao i oni. Neuralna mreža to očigledno može već samom svojom arhitekturom. I sad, ovo je ideja:
Lako se može desiti da AI "jezički model" nauči jezik delfina. Za njega je jezik ljudi bio podjednako stran kao i jezik delfina. Zato to ne bi trebalo da je teže, pa, ako je naučio naš, možda će i njihov. I onda ćemo opet imati DVE inteligentne vrste na planeti, nekoga sa kim možemo razgovarati. I sa kim se treba dogovoriti ko je gazda? Ili koja prva ONI treba da imaju? Možda glas u skupštini? Možda ih mi smatramo ipak nižom vrstom u odnosu na nas samo zato što ne možemo da komuniciramo, ili možda zato što smatramo da je samo materjalna civilizacija dokaz inteligencije? Ali neka vrsta može da NE ŽELI da živi drugačije nego kao deo prirode. Da NE ŽELI alate i da ima drugačiju sudbinu od svih drugih delova Prirode ... Eto dobre vežbe za ono što bi moglo da nas čeka sa AI.
Inače, za ovo je potreban samo trening materijal za ChatGPT. Njegova priprema mi ne izgleda kao previše težak zadatak. Treba razviti neki jednostavni simbolički jezik koji opisuje sve što mi možemo primetiti o ponašanja jata delfina. I onda prosto podvodni roboti neko vreme snimaju sve zvukove koji oni puštaju, istovremeno snimajući kako se jato posle tog zvuka ponaša. Zatim to njihovo ponašanje treba zapisati u takvoj formalnoj notaciji. Kad se jezički model nahrani dovoljnom količinom parova (delfinski zvuk)--(posledično ponašanje), AI će već pronaći međusobnu vezu. Isto kao što je shvatio naš jezik, ne vidim zašto ne bi i njihov, pošto svaki prirodni jezik ima istu osnovnu funkciju. Takođe, on je dobar baš u "big data processing", a mi ne. Dakle zbog drugačije raspodele mana i prednosti AI bi mogao da uspe u onome što NAMA nije uspelo, verovatno zbog ugrađenih slepih tačaka koje sa sobom nose naša biološka ograničenja. Međutim za AI to nema veze, on u početku nema predrasuda i preubeđenja, a znamo da je veoma dobar u lingvistici.