Šta je novo?

Pošta br 6, Savska ulica

Хм, а шта је црквено на тој фасади? То што су неке цркве грађене у том периоду имале те форме?
 
Имитација средњевековних орнамената.
 
Па то није прерогатива цркве него атжрхитњктурни стил који је Коруновић таједмо са савременицима изучио и дао му нови смисао у 20ом веку.
 
Па оно, код поште је мало омашио из угла функционалности. Мени би било боље да је у том стилу урађен Бели двор нпр.
 
Samo neke od crkava i manastira koje je projektovao Korunović, onako na brzinu



Bulbuder Korunovic.JPG
Crkva-spomen_kosturnica_u_Peckoj_Korunovic.JPG
Crkva Svetih Kirila i Metodija u Ljubljani Korunovic.jpg
Korunovicev_Pirg_u_manastiru_sv._Naum.jpg
Cerkev_svetega_Save,_Celje Korunovic.jpg
crkva sv cirila i metodija -Vis Korunovic.jpg


Zgrada POŠTE koju je projektovao Korunović, u 20-tom veku...

postabeograd21931.jpg



stanica-posta3.jpg


Elemente koji pripadaju crkvama i manastirima je stavio na zgradu jedne - POŠTE.... u neumerenim količinama i gabaritima.
I ispalo je loše na ovolikoj zgradi i u ovoj spratnosti.
Nemam ništa ja protiv stila, meni se mnogo dopada njegovo Ministarvo pošta, tu je našao sklad, dopada mi se i današnja "Tesla" arh. Milice Krtić (kojoj su isto to neki zamerali u ono vreme). Ali ovo je promašaj (isto mislim i za Dobrovićev generalštab).
 
Neee.. Knez Pavle je insistirao na arhitekturi Belog dvora koja bi ga podsećala na engleske vile.. tako da je prvobitni projekat rezidencije za kraljeve sinove, koji je bio skromniji, posle Aleksandrovog ubistva promenjen na Pavlovo insistiranje, pa je izgrađen Beli dvor u poznatom obliku.
 
Kakav je argument nefunkcionalnost ako vraćaju fasadu?
 
Ne znam da li je bilo već vesti o tome, ali deo Policije iz PS Savski Venac se uselio u zgradu Pošte. Verovatno će cela zgrads PS SV da pređe kad tad tu kada krene rekonstrukcija njihove zgrade. Samo se čeka da se Pošta (služba) napokon iseli na lokaciju u Nemanjinoj.
 
Писано је о томе. На основу тога можемо закључити да су сви остали планови за зграду поште на дугом штапу.
 
Zavisi kako se gleda... na osnovu toga možemo zaključiti i da je na zgradu pošte neko (ili neki) već stavio šapu.
 
Ne otvarajte ovu temu opet...prežvakana je. I elementi crkve na pošti i nefunkcionalnost Korunovićeve pošte u odnosu na Kratovu. Zaista...ko je za ovu obnovu taj je i za Skoplje 2020
Pa jel treba da grad izgleda kao sovjetski Pripjat s tim nakaznim ispraznim sivim zgradama koje su nehumano bez duše građene nakon WWII ili raskošno kao ulica Kralja Milana ili Knez Mihalova? Naravno da svemu čemu se može treba vratiti stari izgled ili izgraditi u tom stilu.
 
Voli naš narod lepe fasade, a što je objekat nefunkcionalan nema veze jer ljudi samo vide spolja, vidite samo sve one lavove i cecesija fasade po gradu.
Ima se, može se. Kao i što hoće da presele na silu sa trga Republike dečije pozorište Boško Buha koje je preseljeno privremeno već 10 godina na Zvezdaru u DK "Vuk".
Alternativna realnost za BNV elitu, a ceh plaćamo mi ostali.
 
Заправо, чудно је да се власт није одавно узеал за овај пројкекат јер је то много јефтиније а ефектрније него да се занимају исрапвљањем кривих дрина, тј грешака преткодника. Заправо чак и не само грешака него просто се ништа није радило, а проблеми су се гомилали. А да је овде остала некаква железница са некаквим саобраћајем, та фасада би свакако била врло атрактивна и примерена.
 
Супер, значи ти плаћаш?
Сви плаћамо, то је неизбежна последица национализације

Или ће град већ једном раскрстити са тзв. "друштвеном имовином" и приватизовати зграде тако да потпуно припадају станарима а онда им ударити обавезу да их одржавају или ће их држати у свом власништву и сам их одржавати а од посебне таксе свих који живе у тим зградама. Овакав правни и организациони вакум је неподношљив

И можда је некима тешко да то прихвате али само назадне и неразвијене земљице попут Србије обнову старих зграда из преткомунистичког периода доживљавају као неки суманути, антицивилизацијски предлог. Од Источне Немачке преко Пољске до саме Русије се то ради пуном паром још од пада Берлинског зида. Руси чак и руше читаве блокове хрушчовки у те сврхе

Русија:


t8hggih2shw41.png


Мађарска:

nxvpm0qacr151.jpg


Немачка

k21h1xwgn7u91.jpg


Итд.

Добар сабредит за примере и дискусију
 
Ова скроз доња слика из Русије је израз великог сељаштва по скопском рецепту - мада је оригинална зграда такође ниске вредности, али се могла боље реконструисати - а са зградом на Савском тргу национализација нема никакве везе, јер је она одувек национална, тј. поштанска.
 
Да ли је потребно обновити старе зграде? Мој одговор је: не баш све. По мом критеријуму, зграда народне библиотеке на Косанчићевом венцу и ова Коруновићева зграда, не би добиле зелено светло. Ђумрукана и стара синагога - би. Низ разлога је потпуно различит за сва ова четири примера, али на крају мора да пресече рацио - рушити једну потпуно функционалну зграду, да би сазидали нову (по узору на неку старију), по цени од 20 милиона евра (лупам напамет), надјачава мотив да на том месту засија стармала фасада која ће највероватније превагнути на ону страну танане границе између кича и не-кича.
 
Poslednja izmena:
Заменили? То значи да су срушили стару зграду и направили нову. Мислим да нису.
 
Vrh