Šta je novo?

Zvučno obaveštavanje u gradskom prevozu

Urbanista

Intermediate
Učlanjen(a)
25.11.2009.
Pohvaljen
2
Pretpostavljam da su mnogi od vas "doživeli" lepotu i praktičnost zvučnog oglašavanja u javnom prevozu u nekim razvijenim gradovima ali ja sam malo istraživao koliko je to kod nas izvodljivo.

Sistem oglašavanja ručnom metodom (da šofer prelistava Play listu za svaku stanicu) je neuspela proba jer ih najverovatnije mrzi da to rade (možda i ne mogu zbog cigarete koju drže u rukama dok voze). Oglašavanje sistemom komunikacije vozilo-stanica je najverovatnije Science Fiction za naše pojmove, a putem "golog" GPS-a su obećavali ali izgleda ništa.

Još decembra 2007. obratio sam se povodom ovog "Serb Mediji" koja je ugradila televizore u gradski prevoz i još tada su mi odgovorili da je tehnički izvodljivo i da "rade na tome" i da će uskoro uspostaviti zvučni sistem oglašavanja. Prošlo je tačno dve godine od tog obećanja i evo – ništa novo...

Da li je neko upućen u ovu temu?

Zvučno oglašavnje je samo za Metro i Gradsku železnicu ok,simpa je i ne nervira,i u novim tramvajima bi išlo na živce(kao kada sam se vozio u Pragu) a kamo li u atobuskim krševima gde jedni drugim stoje na nogu i nadrndani putnici koji bi posle jednog dana iščupali srce zvučnog sistema kriveći ga za sve :o a možda bi se i neko setio da napravi savim drugačiji sistem recimo na ekranu animirana hostesa privlačnog(sexy)izgleda najavljuje narednu stanicu a video snimcima pokazuje najinteresantnije objekte na Srpskom i Engleskom, strancima bi se to dopalo pa bi znali gde da siđu i nešto vide recimo za linije u centru Grada.

@2012: ne znam zašto ti je išlo na živce, meni je baš bilo krajnje interesantno (a nadasve praktično), kad mi je trebala neka adresa, nisu mi objašnjavali e ideš 3 stanice pravo, pa kad skrene levo, vidiš trafiku sa zelenom svetiljkom tu siđeš.. Nego mi lepo kaže, siđete na stanici U kunratickeho lesa ili koja je već bila... i onda čuješ koja je naredna i znaš gde da siđeš.

I ja imam osecaj da bi mi smetalo u tramvajima i autobusima gde su razdaljine izmedju stanica male.

Ljudi ako bi vam ovo smetalo onda stvarno pricamo price.Autobusi smrde,cesto jako cesto izduvni gasovi ulaze u sam prostor za putnike da se osecam ponekad kao oni jadni ljudi sto su ih nemci davili u kamionima.Motori su toliko rastelovani da cesto ne cujete ni svoje misli koliko jadnici lupaju,klima nema ili ako ima ne rade,ali suptilan zenski glasic bi smetao sto se oglasava ... daj boze da nam to jedino smeta

A drugo gledati da li bi meni ili nekome drugom to smetalo je prilicno usko gledanje na problem.Nisu svi iz Beograda.Ja kad odem u manji grad pa se pogubim a kamo li neko ko dolazi iz te sredine u Beograd.Vizuelno resenje je za one polugluve,a zvucno je za one koji dobro ne vide ili koji nisu bas vicni u citanju(nazalos mnogo je takvih).Oni koji su i gluvi i coravi,za njih nema spasa :)

Pravda za gluve i corave!

Salim se. Vizuelno resenje je po meni sasvim dovoljno.

Ja kad udjem u autobus, setujem alarm u glavi na 20-40 minuta(zavisi gde idem) i iskljucim se se iz sve te buke, guranja i slicnih gluposti. To mi jedini nacin da prezivim voznju i plasim se da bi mi suptilni zenski glasic(ili bilo kakav) srusio ovaj moj sistem(gde neki cak i misle da necu da im se javim u busu, a ja ih jednostavno uglavnom i ne konstatujem)

Ili ćeš u potpunosti da ignorišeš glasiće, ili ćeš ih znati napamet i opsesivno kompulsivno ponavljati (kao ja npr).. Whatever you chose it's fun! :)

Pre nekoliko godina, samo dan nakon što sam se vratio iz Praga gde sam se naslušao obaveštenja po tramvajima, ušao sam u "7" kod Vuka i kada smo se približili Pravnom čulo se bip na šta su svi u duploj sedmici zaćutali u trenutku a onda se ženski glas sa razglasa prolomio kroz ceo tramvaj: "Stanica Pravni fakultet". Ceo tramvaj je prasnuo u tako glasan smeh a ja sam prvo pomislio da mi još uvek odzvanja iz Praga.

Pošto se na sledećoj stanici niko nije oglasio pretpostavio sam da je vozač greškom stisnuo neko dugme pre toga. S obzirom da se ceo (bukvalno) tramvaj smejao očigledno da se razglas nije čuo ni pre Pravnog, jer da jeste ne bi bilo iznenađenje, bar ne za većinu koja se vozila već nekoliko stanica. Na kraju mi ipak nije jasno šta je to bilo. Možda su samo vršili probe. S obzirom da od tog događaja ima minimum 3 godine, verujem da su posle i odustali.

Kad smo kod ponavljanja, obožavam praške najave iz metroa:

Vkončite vstup a nastup dvere se zaviraji. Pristi zastavka Mustek! :)

Ne znam da li sam ispravno napisao, nemam češke hvačeke.

to obaveštavanje bi verovatno moglo da se odradi i da ide automatski, kad već majstor ne može da se natera da pritiska dugme. npr. mislim da je tako rešeno u berlinu pošto sam nekoliko puta obratio pažnju na vozača u busu i nisam video da je pritiskao bilo šta za puštanje tih poruka.

ali pre toga bih radije video lepo i jasno obeležene stanice sa označenom početnom, krajnjom i međustanicama svih linija koje tu staju, elektronskim displejima u svim vozilima koji prikazuju tačan smer kretanja a ne onaj koji stoji po defaultu po uključivanju, vozače u uniformama koji ne pričaju mobilnim, puše i slušaju tranzistore itd :violina:

@zaffa
Slazem se da je to prioritet. Ne treba se zamajavati sa najavom stanica - trenutna tehnologija SerbMedije je dovoljna za to (domaca firma, btw), dok je vizuelno resenje mnogo prijatnije. Mislim da bi bilo korisno ukinuti zvucne indikatore, ali ostaviti radio kanal u vozilu koji bi emitovao mini-radio stanicu sa najavom za slepe osobe . To kosta jedne skripte u Linuxu koja je povezana sa GPS sistemom i pola sata programiranja. Naravno to tek u buducnosti, jer mislim da je za sada i previse. Prvo i osnovno treba resiti postojecu signalizaciju (red voznji na stanicama, obelezene stanice na linijama, pravilno obelezeni autobusi).

Pa znate da u svim tim autobusima, koji imaju SerbMedijine tv-ove da piše USKORO i vizuelno/zvučno najavljivanje stanica;)) Obožavam srpsko uskoro, pre ćeš da rikneš.

belgrey":1g5no57m je napisao(la):
Vkončite vstup a nastup dvere se zaviraji. Pristi zastavka Mustek! :)

Ne znam da li sam ispravno napisao, nemam češke hvačeke.
Офтопик: zastavka је у аутобусу и трамвају, а у метроу је stanice :) Такође у чешком користе оне чудне речи као што су "prosim" - молим :) :grand:

Иначе иако се слажем да има пуно ствари које би се додатно могле урадити, не видим шта је проблем са звучном најавом станица. Кад год сам био у некој страној земљи, таква најава би ми, ако је има, увек била од помоћи у сналажењу. Звучна најава плус мапа станица у возилу једнако реална могућност за странце да се снађу првих неколико дана. Што се мене тиче довољан разлог да се уведу и једно и друго.

Ja sam pre za led-matrix displej. Znate da na vozilima Ikarbus IK-112N i IK-218N postije takvi displeji na kojima se non-stop vrti <početni terminus-krajnji terminus, broj linije, datum i vreme>, umesto toga bi se lepo moglo ubaciti naziv sledeće stanice. :kafa: Isto u Scroll fazonu, kao i sada, uz broj linije i vreme recimo.... Sećam se da sam video negde ovakvo obaveštavanje. Takođe mi se čini da pomenuta vozila imaju GPS.

taj fazon je u Londonu, ali na National Rail vozovima, i na nekim metro, ide obaveštenje stanice na disleju i zvučno. i dalje mi u glavi odzvanja "Mind the gap, please!"

2012":1d2jpatq je napisao(la):
Zvučno oglašavnje je samo za Metro i Gradsku železnicu ok,simpa je i ne nervira,i u novim tramvajima bi išlo na živce(kao kada sam se vozio u Pragu) a kamo li u atobuskim krševima gde jedni drugim stoje na nogu i nadrndani putnici koji bi posle jednog dana iščupali srce zvučnog sistema kriveći ga za sve :o a možda bi se i neko setio da napravi savim drugačiji sistem recimo na ekranu animirana hostesa privlačnog(sexy)izgleda najavljuje narednu stanicu a video snimcima pokazuje najinteresantnije objekte na Srpskom i Engleskom, strancima bi se to dopalo pa bi znali gde da siđu i nešto vide recimo za linije u centru Grada.
Zapravo, zvucno obavestenje je nekako manje potrebno u metrou i zeleznici nego u tramvaju ili busu. U metrou npr. cim udjes u stanicu na zidu vidis kroz prozor ogromnim slovima ime stanice, slicno je sa gradskom zeleznicom, jos sto stanica ima manje pa je lakse pamtiti itd.

S druge strane ubosti neku stanicu tramvajem ili busom ako si u nepoznatom kraju grada je vec vestina.

Zvucno obavestenje nikom ne bi smetalo - u linijima u kojima se vozis cesto bi jednostavno oguglao i ignorisao, a dobro bi ti doslo kada bi se nasao negde gde inace ne zalazis.

Sve je to lepo što redlažete. sećate li se ambicioznog projekta stanica na Zelenom vencu je imala displej de je pisalo za koliko dolazi sledeći autobus sa linije 16 ili 65, a sad nema ništa. Kad su stigli ovi kockasti tranvaji svi su imali i mikrofon da tranvajđžija obaveštava putnike o svakoj stanici to je funkcionisalo nekoliko meseci dok nisu majstori počeli da čupaju mikrofone i zvučnjike a bolje što su to uradili nego da me u ranim jutarnjim časovima u tranvaju budi promukli bas ili bariton tranvajđžije, ili kad zaboravi da isključi mikrofon pa svi čuju priču ili svađu . Sad me oduševljavaju oni ekrani sa GPS i kartom i stalno možeš da vidiš de se nalazi tvoje prevozno sredstvo, al šta nam vredi kad smo mi seljaci već sam primetio na nekim ekranima zalepljene žvake ili flomasterom ispisane poruke ili flomasterom je neko stavio tačku i napisao JULINO BRDOOOOOOOOOOOOOOO tek kad je napisao video je da se karta pomera pa je morao da prati pomeranje. ma nama treba stari sistem kondukter rmpalija od 150 kg i 2m visine pa kad se progura da naplati kartu ima mesta za još 10 ljudi u busu

Zvucno obavestenje je ugradjeno u londonske autobuse (uz pratecu elekrtonsku tablu za oglasavanje) i odlicno je! to sto se nekim cini da bi smetalo samo pokazuje koliko su konzervativni ljudi u nasoj drzavi, a ne da li bi bilo dobro tako nesto uvesti kod nas.

Zvucno oglasavanje je standard u mnogim zemljama pitaj te slabovide slijepe osobe koliko bi im to znacilo isto tako na semaforu ali mi smo od toga svega udaljeni 12 svjetlosnih godina naveliku zalost.

dragan44":3kyfb5cz je napisao(la):
Kad su stigli ovi kockasti tranvaji svi su imali i mikrofon da tranvajđžija obaveštava putnike o svakoj stanici to je funkcionisalo nekoliko meseci dok nisu majstori počeli da čupaju mikrofone i zvučnjike
Да је први који се вратио са ишчупаним микрофоном добио отказ или умањење плате у износу поправке микрофона, другог не би било. Ово је најмањи проблем, тј. није проблем.

zaffa":3kq1u1my je napisao(la):
to obaveštavanje bi verovatno moglo da se odradi i da ide automatski, kad već majstor ne može da se natera da pritiska dugme. npr. mislim da je tako rešeno u berlinu pošto sam nekoliko puta obratio pažnju na vozača u busu i nisam video da je pritiskao bilo šta za puštanje tih poruka.
Bio sam u Berlinu dva puta i istražujem taj grad godinama, a ti si baš potrefio moje polazište o ovoj temi. U Berlinu skoro sve stanice imaju alfanum. semafore koji su bežično povezani sa prevozom pa upravo oni daju signal vozilu gde se nalazi. Ne znam da li je GPS u pitanju jer po nekoj logici to može da bude najbedniji emitor signala... Čak mislim da bi i neke naše firme mogle da naprave takve odašiljače...

Treba razmišljati i o "šmeku" grada! Meni je danima odzvanjalo u ušima "Nächste Station Hauptbahnhof. Übergang zum Regional- und Fernverkehr..." Belgreyu se desilo slično... Treba i Beograd da ima to!

Čiji bi ženski glasić izabrali?!
Samo ne Milka Canić i one sa starih Dnevnika! :rant:

Ma bre ljudi hoće da nam podvale :laugh: umesto da slušamo melodičan Srpski ili šatro Beograđanku u Metrou,kažu dobro vam je i u busu :lool:

GPS je neverovatno jeftin - uređaj se isplati od karata jednog punog autobusa u jednoj turi. Mislim da je to najbolje rešenje jer omogućuje i kontrolu vozila iz centra GSP.

GPS sistem moze da ima i prednosti za bezbednost vozaca, kao i putnika: u Engleskoj se vec testira sistem po kome vozac moze da pritisne tzv. "panic button" na GPS-u i da na taj nacin odmah obavesti policiju (ili hitnu pomoc il vatrogasce) da treba da hitno reaguju - oni mogu lakse i brze da stignu do autobusa jer znaju njegovu tacnu lokaciju.

Ne znam kolika su ustupanja GPS-a koja su u vozilima. Mislim da bi se dešavali konflikti zbog obližnjih stanica. Najbolje je ipak da stanice emituju svoj signal, a da vozilo tek tada registruje gde se nalazi (kao u Berlinu)...

oni "uvode" to praćenje vozila već godinama. poslednja vest je bila iz aprila (http://www.danas.rs/vesti/srbija/beograd/usluga_okrenuta_prema_putnicima.39.html?news_id=158652) da će krenuti u septembru. u istoj toj vesti stoji i da će od leta nositi nove uniforme, kao i da će do kraja godine uvesti elektronsko plaćanje karata :violina:

inače o svemu ovome ima cela tema, gde je bigvlada ostavio jedan tekst u kome se vidi da firma geneko odavno nudi kompletan sistem za praćenje vozila, i to jedan baziran na gps-u i jedan baziran na rfid-u. oni nisu jedini kod nas koji se time bave (videti i npr. certus, cortal, pa i telenor), ali očigledno je da je cela ta priča o praćenju vozila žvaka, kad i pored svega toga prema intervjuu odozgo direktor gsp-a kaže da će gsp (kome je poslednja tehnološka inovacija bila uvođenje automata za poništavanje karata na povlačenje) samostalno krenuti da ugrađuje gps u autobuse.

Vrh