:laugh:zaffa":1fu40phf je napisao(la):...gsp (kome je poslednja tehnološka inovacija bila uvođenje automata za poništavanje karata na povlačenje)...
:laugh:zaffa":1fu40phf je napisao(la):...gsp (kome je poslednja tehnološka inovacija bila uvođenje automata za poništavanje karata na povlačenje)...
Ukoliko misliš na preciznost, Novija GPS tehnologija (koja simultano koristi triangulaciju mobilnih mreža i žiroskop) je precizna do pola metra, a komercijalna tehnologija (ono što dosta nas imamo u mobilnim telefonima) do 10 metara. Mislim da ne postoje stanice koje su 10 metara udaljene jedna od druge...Ne znam kolika su ustupanja GPS-a koja su u vozilima. Mislim da bi se dešavali konflikti zbog obližnjih stanica
uvek sam se pitao kakav je to automatzaffa":1qk4miw9 je napisao(la):gsp (kome je poslednja tehnološka inovacija bila uvođenje automata za poništavanje karata na povlačenje)
Preciznost možda jeste 10m ali bus mora da uhvati tačku i blagovremeno obavesti o trenutnoj i narednoj stanici. Možemo nagađati o preciznosti i kako bi to izgledalo u praksi ali čim se pomenuti Berlin odlučio za komunikaciju stanica-vozilo, ja verujem da je to ipak bolje. Osim toga, ovako bi i stanice znale kada se približava vozilo...jovanovm":3i3td3t7 je napisao(la):Ukoliko misliš na preciznost, Novija GPS tehnologija (koja simultano koristi triangulaciju mobilnih mreža i žiroskop) je precizna do pola metra, a komercijalna tehnologija (ono što dosta nas imamo u mobilnim telefonima) do 10 metara. Mislim da ne postoje stanice koje su 10 metara udaljene jedna od druge...![]()
say whatjovanovm":2oz2zakk je napisao(la):Novija GPS tehnologija (koja simultano koristi triangulaciju mobilnih mreža i žiroskop)
Identični automati se koriste i u Budimpešti, koliko se sećam odredjeni broj ovih automate su nam poklonili mađari, verovatno sa namerom da kasnije iste kupujemo od njihove firme, pa nam je izbor ovakvog sistema takoreći nametnut, a ne izabran. GSP Beograd pre nesretnih devedesetih je imao automate koji su štampali datum, vreme, broj linije i smer (A ili B). Prednost ovakvih automata je što se mogu prodavati karte koje ne važe isključivo za jednu vožnju, već 1č, dnevne, sedmične i slično, koje važe od datuma poništenja.Urbanista":2k1xf9he je napisao(la):jovanovm":2k1xf9he je napisao(la):Edit: Da prosvetlimo JohnnyLee-a, to ovako izgleda:
![]()
Možda su u zadnjih god dana promenili, pre su u autobusima, tramvajima i trolejbusima imali iste, evo sličiceUrbanista":z86kcndi je napisao(la):Bio sam skoro u Budimpešti, čini mi se da nemaju kao mi... :/
Истини за вољу, и наранџасти аутомати су могли да се покваре убацивањем штапића од сладоледа. Ко је видео (а баш је могло често да се види) зна о чему причам. Баш онако лепо анатомски прилагођено.amm8990":pa4c4cwf je napisao(la):Glavni problem ovog trenutnog (gore sa slike) automata što možete ubaciti dinar i da ga pokvarite....
Što se studentske GSP karte, kod nas je 966dinara.Dana 20 Aprila 2008 godine u kompaniji VEOLIA TRANSPORT LITAS otpočeo je sa radom sistem elektronske naplate karata ili BusLogic Tiketing Sistem. U rad je prvobitno pušteno 125 BusLogic Keš Terminala (BLKT)i 125 BusLogic Beskontaktnih čitača (BLBČ) koji su implementirani u 125 gradskih, prigradskih, međugradskih i internacionalnih linija.
taj termin a-gps se odnosi na ubrzavanje cold starta gps uređaja, time što mu se dostavlja npr. ephemeris satelita za koje se pretpostavlja da su mu u okruženju, a koji je određen od strane gps prijemnika instaliranog npr. na servisnoj baznoj stanici mobilnog. na ovaj način se i povećava osetljivost uređaja, posebno u nekim okruženjima gde postoji problem sa "vidljivošću" sa satelitima, npr u gustim urbanim oblastima sa visokim zgradama ili čak u unutrašnjosti zgrada. ali tu nema nikakve triangulacije u mobilnim mrežama, niti se time može poboljšati preciznost gps-a, samo njegova dostupnost i brzina fiksiranja lokacije.jovanovm":3ah2yfdj je napisao(la):Mislio sam na A-GPS koji se danas najviše koristi u mobilnim telefonima, ali ima i druge prednosti...
ovo me podseti - u amsterdamu su od skora uveli nove karte za gradski prevoz sa čipom, koje se overavaju tako što se samo približe čitaču. ono što je malo čudno je da čak i u slučaju nedeljne karte koju sam imao, ona mora da se overi dva puta u vozilu (pri ulasku i izlasku), inače neće "raditi" sledeći put, tj čitač će zasvetleti crveno i pretpostavljam odbiti da upiše timestamp i druge informacije na nju. e sad zašto bi to stalno upisivanje podataka za karte ograničene na vreme bilo bitno ne znam, ali ceo sistem je malo nezgodan jer se stalno cimaš da li si overio 2x ili ne, posebno kad krene izlaženje pa milion ljudi za kratko vreme treba da overi kartu i onda nisi siguran da li se automat zeleni tebi ili ovome pre tebeamm8990":2jsw7788 je napisao(la):Beskontaktnih čitača
Како зашто? Па да службе имају прецизне руте твог кретања у овом непотребно дугачком интерегнуму пре уграђивања одашиљача у главу. Прецизним праћењем се олакшава борба против криминала и дисциплинује недовољно лојално грађанство.zaffa":3ufza25j je napisao(la):ono što je malo čudno je da čak i u slučaju nedeljne karte koju sam imao, ona mora da se overi dva puta u vozilu (pri ulasku i izlasku), inače neće "raditi" sledeći put, tj čitač će zasvetleti crveno i pretpostavljam odbiti da upiše timestamp i druge informacije na nju. e sad zašto bi to stalno upisivanje podataka za karte ograničene na vreme bilo bitno ne znam, ali ceo sistem je malo nezgodan jer se stalno cimaš da li si overio 2x ili ne, posebno kad krene izlaženje pa milion ljudi za kratko vreme treba da overi kartu i onda nisi siguran da li se automat zeleni tebi ili ovome pre tebeamm8990":3ufza25j je napisao(la):Beskontaktnih čitača![]()
oh, kada se setim ovih.. i još gomilu karata od privatnika (koje sam skupljao,a možda ih još uvek i imam negdeamm8990":3n9t2n4c je napisao(la):One kad su automati počerupani, nesrećno vreme
http://www.railfaneurope.net/pix/rs/ticket/YUTicket-Beograd.jpg
ma znam kakoo to izgleda. uvek sma se pitao šta je tu automatski, pa se zove automatUrbanista":1pokwf6x je napisao(la):Edit: Da prosvetlimo JohnnyLee-a, to ovako izgleda:
http://www.politika.rs:8080/uploads/rubrike/73367/i/1/GSP-KARTE31.jan.jpg
e to je automat. barem automatski ti otkucava datum i vreme. u praškom metrou je takav sistemamm8990":1pokwf6x je napisao(la):Identični automati se koriste i u Budimpešti, koliko se sećam odredjeni broj ovih automate su nam poklonili mađari, verovatno sa namerom da kasnije iste kupujemo od njihove firme, pa nam je izbor ovakvog sistema takoreći nametnut, a ne izabran. GSP Beograd pre nesretnih devedesetih je imao automate koji su štampali datum, vreme, broj linije i smer (A ili B). Prednost ovakvih automata je što se mogu prodavati karte koje ne važe isključivo za jednu vožnju, već 1č, dnevne, sedmične i slično, koje važe od datuma poništenja.
Glavni problem ovog trenutnog (gore sa slike) automata što možete ubaciti dinar i da ga pokvarite....
Inače, ako niste znali, i danas bi trebalo da važi pravilo da privatnici imaju plave automate, autobusi žute, dok trolejbusi crvene
Evo slike starog automata iz tramvaja ČKD-KT4
http://img27.imageshack.us/img27/1214/kartak.png
Svakako napredniji od današnjeg