Šta je novo?

ZOO vrt - ' Vrt dobre nade'?

Феанор

Пробај да схватиш да ниси толико значајан да би се неко тобом оптерећивао.

Као особа која живи на периферији одакле ми до било чега треба лепо исцимавање, које ми никада није било проблем, на сваку реакцију људи из ширег центра да "неће тамо да се цимају" аутоматски ми скаче притисак. То је чист и сирови безобразлук и ништа више.

Ада за зоо врт је промашај само из разлога што се никада све не нагурава на једну једину локацију (купалиште, вежбалиште, кајак, марина, бициклизам, аквапарк, па и зоо....) Да није мало превише а? А остали делови града?

GOJE":2zucfu58 je napisao(la):
Iskreno,

Mislim da ne treba puno pažnje pridavati inicijativi preseljenja Zoo vrta na VRO, jer je to više puta prežvakano (plavno zemljište, zaštićeni ekosistem, zabrana čvrste gradnje, nikakva povezanost sa bilo čime...).

Sa druge strane trebalo bi usmeriti aktivnosti na Veliko blato, jer ta lokacija ima sve preduslove za budući Zoo vrt. Pa pobogu, nema smisla gledati lokaciju sada, nego kao potencijal i dugoročni plan - npr. za 20-50 godina. Ta lokacija toliko može da pruži, a da se zauzvrat centar Beograda i ogroman prostor tvrđave i Kalemegdana, oslobodi i privede nekoj drugoj nameni. Podržavam i ideju da tu ostane neki vid izložbe malih ili retkih životinja.
Potpis.

Goje wrote ,,. . . na pr. 20-50 godina.. . . ,,

Zasto necu videti ZOO u Krnjaci ?
zar je toliko tesko u 21 veku taj rok da da bude 2 -5 godina :)

Kakva su iskustva u svetu
Kada bi smo poceli sa grubim radovima 2013 g . za koliko vremena bez ozbiljnijih zastoja bi bilo otvaranje ?

Феанор
Пробај да схватиш да ниси толико значајан да би се неко тобом оптерећивао.

Naravno da nisam znacajan, pogotovu sto sma ovde kao ljubitelj a ne strucnjak...
Ali opet nekako, kad god napisem nesto sto se ne slaze sa tvojim stavom ti si tu da me beznacajnog ocenis i ispravis...

Pritom, na moje komentare, da uglavnom moje, obicno imas predubedjenje i ne citas ih do kraja i sa smislom... Vec imas potrebu da nekog opljujes nazoves bezobraznim, fasistom, neobrazovanim...

Као особа која живи на периферији одакле ми до било чега треба лепо исцимавање, које ми никада није било проблем, на сваку реакцију људи из ширег центра да "неће тамо да се цимају" аутоматски ми скаче притисак. То је чист и сирови безобразлук и ништа више.

Ja sam mislio da je tvoj stav da se grad ne treba siriti vec da treba iskoristiti prazne potencijale i da si za smanjivanje grada... Mozda se varam... Ziveo sam ja u Zelezniku par godina i zamisli i tada mi je stav bio da ZOO vrt bude negde prema cemu gravitira ceo grad... Nije ni bitno VRO, vec da vrt bude gradski a ne prigradski projekat... Kad sam naveo da zivim blizu VRO to sam naveo ne da bi me ti napao da sam lenstina koja nece da se iscimava vec da ne stoji stav vecine Zemunaca koji se protive izgradnji zarad neke zastite ostrva... Razumes? Izneo sam stav suprotan vecini lokalpatriota i samo kao takav sam hteo da ga iznesem...

To sto ti ne umes kulturno da diskutujes sa neistomisljenicima to je samo tvoj problem, tako da se necu osvrtati na "cist sirovi bezobrazluk"...

Ада за зоо врт је промашај само из разлога што се никада све не нагурава на једну једину локацију (купалиште, вежбалиште, кајак, марина, бициклизам, аквапарк, па и зоо....) Да није мало превише а? А остали делови града?

Kupaliste, hmm ima ih na drugom mestu u vidu bazena, lida... Vezbalista ima po celom gradu... Marina takodje... Biciklistickih staza isto... Akva park ne postoji... A vidi kako se ja to zalazem da se ne iscimavam, da ne zivim mozda i na padini?

Kazem opet ne mora ni Ada, ali se zalazem opet da ZOO bude gradski a ne prigradski... Na lokaciji kod blata ZOO je predvijden pored industrijske zone i to bas tamo gde se ti zalazes da se grad ne siri... Mislim da bi premestanje na tu obalu bio promasaj iz ekonomskog i turistickog smisla, a ne jer me mrzi da se cimam... U danasnji ZOO odem cesto kad je lepo vreme, a u ZOO na blatu bih otisao jednom i nikad vise...

Adut gradski - prigradsk ZOO ,
nikada nije stajao nit ce stajati uz ZOO ljudima kojima je stalo do njega

Koliko je dobar neki vrt glavno merilo je broj potomstva nj. stanara , narocito onih retkih i ugroženih vrsta
Siguran sam da se sada bebi zoo puni uglavnom vise zbog ogromnog truda ljudi nego sto je to uslovi omogucavaju
mali prostor, beton, buka, aero zagadjenje. . . .

Dok sam putovao naokolo, ne zaobilazna stavka je bila i poseta ZOOa i gotovo svuda nije u ,,gradskoj,, zoni
nego, ima da se lepo navozi do nj. autobusom , metroom . . .

Kod nas industriskom zonom svaki cas se proglasavaju razni delovi grada , ne bi li neko nesto zapoceo
ali jos nigde nema ni slovo od ozbiljne industrije , po koja piljara se otvori, a cesto i zatvori i to je sve. . .
Bilo koja potecijalna čista lokacija za ZOO, imace dodira sa ,,industriskom zonom,,

Ako bi izbacili licnu sebicnost i pogledali sta koja lokacija nudi povojno i dobro za ZOO
nema takve lokacijekoja se moze meriti sa Krnjacom
Vazdusnom linijom pomera se za par kilometara nizvodno .

Osim toga je zemljiste (vodena jezerska povrsina) je vlasnistvo grada i nije pod ikakvom posebnom zastitom
sto u mnogome pojednostavljuje stvari u procesu preselenja ZOO

Залажем се за престанак даљег ширења града, а не за сужавање, оно је немогуће. Периферија ће постојати вечно. Она уосталом и мора да постоји. Људи око града који живе од земље и хране град ће увек живети до своје земље и нико нема права да их на силу гура у град и тера их да сваки дан путују до своје земље. Значи, превоз и инфраструктура ће свакако морати да постоји и до периферије, те смислена периферија итекако није финансијска рупа.

Када периферија већ постоји, тј. мора да постоји, нормално је да ће у тим насељима живети и људи који не живе од земље, већ желе да живе на тим местима. Као и људи који желе да имају викендице.

Ја сам против стварања нових периферија које намају ресурсну сврху сем да удоме људе који немају паре за стан. И када таква насеља нарасту град ће постати њихов инвраструктурни таоц. То је случај са Северним Београдом. На други начин тим људима треба омогућити да имају стан или кућу. Постојећа периферија је довољна, ко жели на периферију, нек бира исток, запад или југ Београда. Имамо прегршт преиферије. Уместо да зидамо таоц насеље, за те паре треба побољшати услове у садашњим периферијама и нпр. скратити време путовања до града са 45 минута на 20. Тада ће и локација Северног Београда постати порпуно обесмишљена, јер је то њена једина предност у односу на све остале периферије.

Аквапарк и ЗОО врт су периферијски комплекси. Тако је свуда у свету и то је потпуно нормално. Чак су и велики акваријуми на периферијама. То су комплески чија посета одузима цео целцати дан, и на та места се намеснки иде. Зато нема поенте ни потребе да буду у градској зони. Није оправдано. Друга велика предност је да се тако буде периферије и даје им се замајац развоја. Да имају и оне нешто а не да се све набије на Нови Београд. Срамота.

Potpis! Osim za akvarijume, iz mog iskustva Londonski je u centru i odlican a Istanbulski van centra i skroman. :)

ја од оних акваријума које сам видео (Брајтон, Лоднон, Барса) налази се у центру или ширем центру града. једино сам у Будимпешти видео на периферији

U redu.Sada zamislite situaciju pocela je gradnja na lokaciji BEKO i grad se obavezao da ce u naredne 2 godine dok se zavrsi BEKO iseliti odatle zoo vrt.Koje resenje za zoo vrt bi bilo najracionalnije?

Plitko jezero je ogromno , ima prirodnu protocnost ostrvska resenja u njemu su idealna za stanista
bez kaveza za vecinu zivotinja
osim toga , nedavno je krtica iskopala u Krnjaci kanalizaciju velikog kapaciteta dovoljnu i za otpadne vode ZOOa
te bi jezero ostalo cisto i prijatno
Ta prostranost ne samo da zadovoljava potrebe ZOOa i nj. pratecih sadrzaja vec ostaje dovoljno prostora i za jos ponesto

Jezero pripada gradu i samim tim nema troskova nadoknade zemljista

Okolne novo izgradjene kuce nisu problem , jer oko jezera tj. ZOOa ide zastitni zid. . .

O lakoj pristupacnosti i dr. prednostima u odnosu na dr.lokacije sam vec postovao. . .

Evo pade mi na pamet dve lokacije za zoo
1- makiška strana ade
2- ada međica sa pešačkim prilazima sa ade i nbgd, a i uostalom i povezuje se ada i nbgd.

Ii6C.png

То са Адом Међицом делује атрактивно, али Сава је важан пловни пут, ти мостови би морали да испоштују неке стандарде за такав саобраћај, мислим да би били прескупи...ја сам ипак за преко Дунава.

vucko":187ma1xh je napisao(la):
U redu.Sada zamislite situaciju pocela je gradnja na lokaciji BEKO i grad se obavezao da ce u naredne 2 godine dok se zavrsi BEKO iseliti odatle zoo vrt.Koje resenje za zoo vrt bi bilo najracionalnije?

Pa za to kratko vreme verovatno neko privremeno resenje koje bi znacilo prakticno nepostojanje zoo vrta sve dok se ne izgradi novi, kao np. iseljavanje zivotinja po postojecim vrtovima (farmama?) po Srbiji.
Ako hotel pocne da se gradi u dogledno vreme, to ce stvarno biti problem.

Do kakvo god resenja da se dodje o novoj lokaciji, gradjani ce morati da se pomire sa tim da ce taj spontanitet posete vrtu koji trenutno postoji zauvek da nestane, odnosno, da ce morati posebno da se upute na tu lokaciju, ako zele da vide zivotinje i samo zivotinje.

To je visedecenisjki projekat, jer je fauni i flori potrebno neko vreme za adaptaciju novoj lokaciji. Doduse, malo sta bi bilo gore od trenutne sitiacije.

Upravo to , vreme . . . nas upozorava na ozbiljnost
pripremni, grubi radovi bi mogli početi ubrzo
jer nema nekih administrativnih i pravnih prepreka koje bi mogle da koče projekat u Krnjači
i time dovele u upasnost od raznih stresnih ne rešenih situacija za životinje i zoo i nas gradjana
Za dve godine staništa bi bila spremna što bi se poklopilo sa otvaranjem hotela i otvaranje novog ZOOa
Z&Z - Zaha i preselenje ZOO su ne razdvoji projekti koj moraju istovremeno da se sprovode
Zaha je odradila svoj deo posla a mi za ZOO jos uvek ne ozbilno gledamo na zadatak a posle ce da nam drugi budu krivi

Jedino Zidar je dao slikovit predlog ostrvskih rešenja , ko da je ostalima ispod časti

Dobili smo novog stanovnika grada i zooa
Prinova nilskog konja teska oko 40kg. :)

Inace veci deo zivota provode pod vodom a izlazi samo radi ispase. ..
Eh kakve bi uslove imalo na jezeru u Krnjaci umesto sadasnjeg betonskog premalog bazencica u betonskom ambijentu . . .

Principijelni sam protivnik postojanja zoo vrtova -- ali, kad su već tu... ovaj naš bi savršeno čučnuo u Krnjači. Momci pre mene su objasnili, potpisujem. Sve druge lokacije u užem centru grada, uključujući i postojeću na Kališu su nepodobne, jer ne poseduju upravo ono, što nudi Veliko Blato. Onaj dizajn koji radi francuska ekipa je odličan!

Btw, da li ste znali da su na Zapadu ljudi takođe bili izlagani u kavezima, sve do 30-tih godina prošlog veka?

http://en.wikipedia.org/wiki/Human_zoo#1870s_to_World_War_II

To sto je na Adu nagurano svasta je promasaj, a ne mogucnost Zoo vrta na Adi. Ada je do pre desetak godina bila mocna prirodna celina usred grada, lako dostupna ljudima, pre svega onima koji najvise vrednuju prirodu.

Posto su i zivotinje vazan deo prirode, nema niceg neprirodnog da budu na Adi, ali jesu neprirodne visoke ograde terena na ogromnnim povrsinama, reflektori na stubovima, bilbordi i betonski granicnici...zvucnici koji rastu po drvecu, gajbe, automobili i motori i sta sve ne.

Ipak bi jos bolje resenje bio Makis, u pravcu srednjeg dela Ade. Prostor je zasticeno vodoizvoriste, zabranjen za gradnju, ogromnih razmera tako da bi pored Zoo vrta mogli da se nadju i neki drugi zanimljivi sadrzaji.
Na Makis bi trebalo izmestiti i sve poligone za ekstremne sportove i sva veca igralista sa Ade, jer danas je makiska strana mnogo posecenija nego ranije, tako da bi i ti sadrzaji i Zoo vrt bili sigurno poseceni, sto bi za Blato u Krnjaci bilo mnogo teze, cak i sa metro stanicom u blizini.

Makis nema kanaliacione izlive , to jeste dobro zbog vodo snabdevanja i samog kupalista
Zoo vrt po svojoj prirodi mora da ima dosta otpadnih voda , sto sigurno ne bi nikome prijalo da je u Makisu. . .
a ni vodi Savskog jezera ,cija voda narocito u letnjoj sezoni je na granici ispravnosti . . .
bila bi velika steta da ugrozimo nasu Adu

Kroz Krnjacu je upravo prosla ,,Krtica,, koja je iskopala ogromnu kanalizacionu liniju,
te otpadne vode ZOOa ne bi onda ugrozavale jezero, vec bi ono ostalo cisto
sto je opet bitno za same zivotinje a i posetioce

Ada: Jezero je dugo 4,2 kilometra, prosečno široko 200 metara i duboko od četiri do šest metara
uporedite sami
koliko takvih jezera moze stati na Velikom blatu u Krnjaci i koliki ZOO vrt onda zivotinje i mi dobijamo :)

Zar ovo nije tema o zoo vrtu , a ne akvarijumu, mada nisam cuo da negde postoji cak i akvarijum u obliku bare gde posetioci verovatno koriste ronilacku opremu za razgledanje.

I sta bi bilo sa drugim zivotinjama, sem krokodila, nilskih konja i slicnih koji bi trebalo da se valjaju u blatu Krnjace.

Ne pazis na casu , :lool:
jezero je i sada plitko vestackim putem se drzi visi nivo vode, koja skriva prirodno ostrvo
a koje se lepo vidi na starijim mapama, a prikazane na predhodnim stranicama ove teme a
To ostrvo je bas pogodno za ,,oblikovanje,, i delenje na manja ostrvca
Primedna za ,,ronioce,, je izlisna
Tu ima mesta da i BG dobije u buducnosti uz ZOO i akvarijum....
evo ponovo vrlo jasan zidarev prikaz :)
zidar":otoz3wza je napisao(la):
Veliko Blato na Francuski nacin u St Petersburgu:

dezeen_Zoological-Park-of-Saint-Petersburg-by-TN-Plus-and-Beckmann-N%E2%80%99Thepe_top.jpg

dezeen_Zoological-Park-of-Saint-Petersburg-by-TN-Plus-and-Beckmann-N%E2%80%99Thepe_06.jpg

dezeen_Zoological-Park-of-Saint-Petersburg-by-TN-Plus-and-Beckmann-N%E2%80%99Thepe_07_1000.jpg

dezeen_Zoological-Park-of-Saint-Petersburg-by-TN-Plus-and-Beckmann-N%E2%80%99Thepe_04.jpg

http://www.dezeen.com/2011/06/29/zoological-park-of-st-petersburg-by-tn-plus-and-beckmann-n’thepe/

spominjao sam istu ekipu ranije i njihov projekat renoviranja Pariskog zoo vrta

v_3_1.jpg

http://www.tnplus.fr/blog/index.php/2007/11/07/zoo-de-vincennes/

Ovu zimu treba iskoristiti za sacinjavanje projekta a na prolece vec krenuti sa radovima
jer formiranje stanista je dug proces
Blagovremenost i ozbiljnost samo doprinose kvalitetu
Verujem da imamo dovoljno strucnih ljudi koj bi mogli da izguraju ovako zahtevan projekat
kao domaci proizvod o kome ce se na daleko cuti :)

Kako bi se dolazilo u zoo rvta na veliko blatu bez auta (vozom?)?
i na kojoj strani jezera bi bilo idealnije da se postavi?
Cenim da, ako je vec tako relativno daleko, barem da ima efikasan prevoz do tamo.

Вероватно би град требало да обезбеди посебну аутобуску линију до Зоо-а, бар за почетак.

ја бих лично поставио у делу ближе прузи и направио стајалиште Бео зоо врт, плус окретницу аутобуса код стајалишта. ево како сам ја то замислио (жуто су аутобиска стајалишта, улази би били код паркинга):
zoo.jpg

Pruga je važan deo za ZOO
i to ne samo radi prihvata i otpreme posetilaca ZOOa
vec i za kargo poslove samog ZOOa

Na primer dostava ne male količine hrane železnicom je daleko jeftinije nego drumskim saobracajem
razlika troškova uvek može ici u korist samog ZOOa a ne kao sada samo kamionima.

Vecinu gradjana interesuje samo putnički terminal
te bi bilo dobro da se to malo ,,ukomponuje,, i za cargo

JohnnyLee
kada si vec sve postojece stanice lepo prikazao na temi BGvoza :kk:
prikaži i za ovo jezero (buduci ZOO) :)

Vrh