Šta je novo?

ZOO vrt - ' Vrt dobre nade'?

Pa hajde Sizife onda, kao sto neko rece, da napravimo na Kalemegdanu i akva park, i trambolinu, rolokoster, da preselimo i skejt park, da damo Djokovicima da se prosire samo da bi nekolicina neprikosnovenih lenjivaca ``bez po muke`` mogla da se provodi.... :rolleyes:

Svako ko ima zrno svesti i humanosti, odgovornosti, zrelosti, razuma je za izmestanje.

Zoo vrt treba da bude celodnevna zabava, kao i akvapark, i u njega se ide namenski porodicno a ne po principu ``da navratim kad sam vec tu``.
DA li postoji iko ko u akvapark ne ide namenski na pola dana/ceo dan. Na Kalemegdanu nema uslova da se napravi human zoo vrt, vec samo ruglo i logor za zivotinje.
Ja nisam bio u njemu godinama iako mogu da dodjem do njega ``bez po muke``, jer je nezanimljiv i moze da se obidje a pola sata. Nemam nameru ni da idem. A za pravi safsri park bih se iscimao u bilo koju pripizdinu.

sizif":2uqplfzj je napisao(la):
Само ће претходно морати да нам објасне за који "аутентични" Калемегдан се залажу: За онај из доба Келта и Римљана? Византијски? Угарски? Из времена деспота Ђурђа Бранковића? Турски? Аустријски? За онај без дрвећа? За онај са касарнама и барутанама (вековима су ту обитавале)?

Ne znam kako mozesh da budesh za zadrzavanje Zoo Vrta na Kalemegdanu, ako si video u kom su stanju tamo zatocheni veliki sisari, pogotovo zveri. Svako ko ima trun humanosti i nije egomanijak, bi u zoo vrtu zadrzao samo ptice i mozda poneko mladunche, da bude kao reklama Zoo Vrtu u centru, dok bi onaj pravi, mnogo veci nego sad, trebalo premestiti ili kod Velikog blata ili na ostrvo Caplja. ono sto mi nazivamo Zoo vrtom, je za 90% zivotinja tamo samo stratiste.

Ne treba uopste ni da dolazimo na temu arhitekture i nasledja Kalemegdana. Ono tamo jednostavno nije zdravo, ni za koga.

sizif":jemayyq5 je napisao(la):
Био сам за останак Врта Добре Наде на Калемегдану и пре него што је Ђилас постао градоначелник, а и сада сам.

E pa sizife, dal' da obrćemo još jedan krug polemike :)

Počinjem da čitam tvoj post, i taman se ponadam da si promenio mišljenje, kao ono 'ladan tuš, 'Ladan ko babina sisa.

ја сам за Чапљу. некако ми лепше изгледа да буде поред реке, а и може да се направи лепо пристаниште за водени бус једног дана, а и требало би кренути у уређивање целог тог острва, а некако ми се чини да је то најбоље кренути са зоо вртом. нисам за Велико Блато јер се ту масовно гради.
едит: нашао сам од раније, па ћу да поновим:

JohnnyLee":3dk6z5qy je napisao(la):
naveo sam već i ranije, moj predlog za novu lokaciju zoo vrta je ostvro Kožara, koje se nalazi preko puta Dorćola, površine približno 44 ha (uokvireno). jedini problem tog ostrva je što dosta plavi, ali se to može rešiti izgradnjom bedema na dunavskoj strani ostrva. takođe se tu može napraviti mala marina, i opet uvesti rečni GSP, ali ovog puta sa pravim vozilima koja mogu da obavljaju taj saobraćaj, a ne sa čamcima i brodićima (primer 1, primer 2, primer 3)

mijk3l.jpg

GOJE":35ikvbmy je napisao(la):
sizif":35ikvbmy je napisao(la):
Био сам за останак Врта Добре Наде на Калемегдану и пре него што је Ђилас постао градоначелник, а и сада сам.

Počinjem da čitam tvoj post, i taman se ponadam da si promenio mišljenje, kao ono 'ladan tuš, 'Ladan ko babina sisa.

Или "'ладан ко таштин осмех" :lol: :lol:

Између нас влада срдачно неразумевање. :kk:

sizif":2jocthlm je napisao(la):
GOJE":2jocthlm je napisao(la):
sizif":2jocthlm je napisao(la):

Или "'ладан ко таштин осмех" :lol: :lol:

Између нас влада срдачно неразумевање. :kk:

U to ime "+" za neslaganje. Neka bude presedan. :cool:

Mислим да би због скученог простора трбало изместити зоо брт, али не у Велико Блато, сувише је далеко. Макиш до Чукарице или простор иза трамвајске окретнице на Новом Београду би било много боље место.

Dje ce onda nole da pravi sportski centar?A makis je vodoizvoriste pa valjda otpada i to.Bas pomenuse izgradnju Makisa 2,ulazu 25 miliona eura.

JohnnyLee":2ow6yfp2 je napisao(la):
ја сам за Чапљу. некако ми лепше изгледа да буде поред реке, а и може да се направи лепо пристаниште за водени бус једног дана, а и требало би кренути у уређивање целог тог острва, а некако ми се чини да је то најбоље кренути са зоо вртом. нисам за Велико Блато јер се ту масовно гради.
едит: нашао сам од раније, па ћу да поновим:

JohnnyLee":2ow6yfp2 je napisao(la):
naveo sam već i ranije, moj predlog za novu lokaciju zoo vrta je ostvro Kožara, koje se nalazi preko puta Dorćola, površine približno 44 ha (uokvireno). jedini problem tog ostrva je što dosta plavi, ali se to može rešiti izgradnjom bedema na dunavskoj strani ostrva. takođe se tu može napraviti mala marina, i opet uvesti rečni GSP, ali ovog puta sa pravim vozilima koja mogu da obavljaju taj saobraćaj, a ne sa čamcima i brodićima (primer 1, primer 2, primer 3)

mijk3l.jpg

Svidja mi se ova ideja ako bi se sa nekom razumnom cenom(do 10 miliona eura) moglo spreciti plavljenje ostrva. Ima i dosta vegetacije, bara i kanala pa bi se oko toga mogla napraviti zanimljiva prirodna sredina za dosta zivotinja. Takodje i park od 5 -10 hektara za posetioce unutar zoo vrata bi bio bas lep na tom mestu zbog vecizrasle vegetacije koju bi samo trebalo malo urediti.
Mozes na primer da dodjes na 25. maj, kupis tamo kartu za zoo vrt i sa tom kartom, brodicem koji ide na pola sata(vikendom na 15 minuta), predjes na ostrvo. Taj prelazak brodicem bi poskupeo kartu za moda 10-20 dinara, ne vise. Mada i sam taj prelazak reke brodicem je dozivljaj za sebe. Takodje sa ovom lokacijom se izbija onaj argumet da je sadasnji zoo vrt na super lokaciji jer je lako dostupan. 25. maj je udaljen od ulaza u sadasnji zoo vrt svega 600 metara.

површина тог просотра је приближно 44ха, као што пише, довољно је да се на 25-30ха направи зоо врт (што је сасвим довољно у поређењу са садашњих 7ха)

vucko":wwi5auqr je napisao(la):
Dje ce onda nole da pravi sportski centar?A makis je vodoizvoriste pa valjda otpada i to.Bas pomenuse izgradnju Makisa 2,ulazu 25 miliona eura.

Мислио сам на део између Јулиног брда и Обреновачког пута. То јесте на површини заштите водоизворишта, али је и цела ранжирна и будућа теретна ЖС Макиш. Животиње сигурно нису ризичне по водоснабдевање као теретни возови.

zoovrtcukarica.jpg

Зоолошки врт на Кожари није добра идеја, јер би потребни насипи били прескупи, а уништили би битно станиште птица на местима поред воде где би морали да буду саграђени.

Sa teme BB Jezero u trecem Beogradu

sličica br 1 i 2 prikazuje sadašnje stanje

sličica br 3 prikazuje da je u sredini jezera plitkom vodom prekriveno staro ostrvsko kopno,

Blagim spuštanjem(vraćanje) nivoa vode , moguce dobiti ogromano ,,prirodno,, stanište sa obiljem neophodne vode i mnoštvom jeftinih veštačkih ostrva povezano atraktivnim mostićima za posetioce a ujedno određenom broju životinja prestaje potreba za gvozdenim rešetkama

4 sličica sa kvadraticima u boji su orjetnaciono buduca staništa po vrstama životinja

Posetiocima je pristup brz i novim i starim mostom preko Dunava i kolima i autobusom i BG vozom
i još adekvatno iskoristi i unaprediti zapušten deo Beograda.

Vec sam napisao u predhonom postu
kada se sabere potreban novac za skupu zašatitu kamena-prostora i izradu adekvatnih staništa za proširenje zoo vrta
na Kalemegdanu , otprilike je toliko potrebno i za preselenje na ovu odgovarajucu lokaciju.

Pa čak i kanal koj vodi ka Dunavu iskoristiti za muzej starih brodova sa Save i Dunava a isti danas samo trule i ruže obale
a buduci zoo dobija još jedan atraktivni sadržaj tako da posetioci imaju još nešto da vide,
Toliki prostor , nudi još mnogo drugih mogucnosti . . .

Al se vi Beogradjani razbacujete parama ,ocete i novi zoo vrt,kad vam ustane kuka i motika iz provincije vidjecete :lol:
Prosirite stari ,visak zivotinja dajte palmi u Jagodinu..

Evo gde drze zveri u Stutgartskom zoo(bio tamo prosle god) vrtu isto u kavezima ali malo vecim u punim odgovarajuceg zelenila trako treba i u BG

Uploaded with ImageShack.us

trialin":3nsgbhwn je napisao(la):
Al se vi Beogradjani razbacujete parama ,ocete i novi zoo vrt,kad vam ustane kuka i motika iz provincije vidjecete :lol:
Kada plate rukovodioca najsiromasnijih opstina u provinciji ne budu vece nego istih rukovodioca u Beogradu ili Novom sadu, slozicu se sa tobom. Ovako je krajnje licemerno upirati prst u Beograd. Pocistite u svom dvoristu, pa se onda javite. :rant:

@trialin
Drago mi je da i sa tvoje strane postoji interesovanje za ovu temu :)
napisati samo radi pisanja nije uredu,
procitaj bar jednu predhodnu stranu ove teme i utvrdiceš da još više kritikujemo razbacivanje,
stim što pored kritike nudimo bolje i adekvatnije rešenje.

johnny_s":11nzjjm0 je napisao(la):
Ima veze, jer kada ljudi gledaju udaljenost nečega od kuće, oni su subjektivni. Uzgred, kojim prevozom može da se dođe do Velikog Blata?

Stanica Beovoza "Sebes" se nalazi u neposrednoj blizini jezera

johnny_s":11nzjjm0 je napisao(la):
Takođe, što se turista tiče centar je idealno mesto za vrt.

Videce turisti po gradu dovoljno majmuna i divljih zveri :rolleyes:

- - -
Zaboravite kaveze, zoo vrtovi se menjaju kako po principu tako i po izgledu,

Veliko Blato na Francuski nacin u St Petersburgu:

dezeen_Zoological-Park-of-Saint-Petersburg-by-TN-Plus-and-Beckmann-N%E2%80%99Thepe_top.jpg

dezeen_Zoological-Park-of-Saint-Petersburg-by-TN-Plus-and-Beckmann-N%E2%80%99Thepe_06.jpg

dezeen_Zoological-Park-of-Saint-Petersburg-by-TN-Plus-and-Beckmann-N%E2%80%99Thepe_07_1000.jpg

dezeen_Zoological-Park-of-Saint-Petersburg-by-TN-Plus-and-Beckmann-N%E2%80%99Thepe_04.jpg

http://www.dezeen.com/2011/06/29/zoological-park-of-st-petersburg-by-tn-plus-and-beckmann-n’thepe/

spominjao sam istu ekipu ranije i njihov projekat renoviranja Pariskog zoo vrta

v_3_1.jpg

http://www.tnplus.fr/blog/index.php/2007/11/07/zoo-de-vincennes/

ZOO vrt bi se samo imalo smisla izmestati u slucaju da se Kalemegdan u celosti preuredi kao jedna istorijska celina. Sto bi znacilo izmestanje i teniskih i kosarkaskih terena iz njegovih zidina, i svakako odustajanje od gradnje japanske spirale u podnozju Kalemegdana. U suprotnom bolje je da bude zoo vrt nego nekakav komercijlni prostor sa kaficima, klubovima, umetnickim instalacijama...

Po meni idealna lokacija za izmestanje Zoo Vrta bi bila na juznim delovima Zvezdarske sume, kod SC Olimpa:
http://binged.it/wq4X9S

Ova lokacija je odlicno povezana sa centrom grada, a dok bi se izmestio na nju zoo vrt izgradila bi se i prva linija metroa/lrta. Tu se sada nalaze neki hangari civilne zastite. Posto sam tu jedno vreme sluzio civilnu vojsku znam da u njima nema nicega korisnog. Ali bi se vrt sirio i severno i istocno od te zone, ka samoj sumi.

Izmestanje ZOO vrta u Krnjacu ili Surcin je isto sto i njegovo gasenje, jer tamo niko ne bi ni isao u zoo vrt. Postavljanje slika nekih ultra-skupih projekata sa zapada je besmisleno za raspravu, jer znamo da se tako nesto nece nikada graditi, jer nece biti para.

@vranac
O razlozima izmeštanja podobro je obrazloženo i na nekoliko predhodnih strana
Mrzi me da ponovaljam išta, jer to je isto kao kad bih ponavljao da je kiša mokra
Verujem da si bar nekoliko strana i pročitao ,jer i sam predlažeš drugu prirodniju i adekvatniju lokaciju
Drago mi je što uopšte iko sada i misli na njega :)

@vranac Ta lokacija otpada jer je to baza BIA.I nisu to nikakvi hangari,to je samo paravan za podzemnu bazu koja se tamo nalazi.Nisu NATO-vci gadjali tu lokaciju 99 godine iz dosade.

Grad je hteo da tu lokaciju pretvori u stambeni kompleks ali mu ministarstvo odbrane i unutrasnjih poslova nisu dali.Ta lokacija nece menjati namenu jos dosta vremena,dakle moramo naci neku drugu :)

Нису је НАТОвци гађали из досаде него да би заплашили околно становништво. А о бази БИА само могу да се смејем, јер сам обилазио те хангаре и знам какво се ђубре ту налази.

Та препуцавања ови не дају овима, само говоре о неефикасности наше администрације. Железница неда граду, град неда железници, војска неда држави... а свуда су људи из исте странке поставили своје кадрове, него би свако нешто да се утали, па стварају проблеме.

Тако је исто и са овим становима. Вероватно је неко из града требало да добије милионску провизију за те станове у самој шуми, па су се кадрови из МУП-а и МО побунили, а где је ту наш део! Око тога се све врти, а не да се ту налази нешто битно по безбедност земље.

vranac":ela8rmf3 je napisao(la):
ZOO vrt bi se samo imalo smisla izmestati u slucaju da se Kalemegdan u celosti preuredi kao jedna istorijska celina. Sto bi znacilo izmestanje i teniskih i kosarkaskih terena iz njegovih zidina, i svakako odustajanje od gradnje japanske spirale u podnozju Kalemegdana. U suprotnom bolje je da bude zoo vrt nego nekakav komercijlni prostor sa kaficima, klubovima, umetnickim instalacijama...
Ово је јако опасно. Чисто историјске целине без икаквих додатних догађаја су изузетно досадна и мртва места. Калемегдану живост додатно дају све те додатне опције.

Свака уштогљено тематска целина у урбаном ткиву је осуђена на пропаст. Град је живо ткиво.

Ово не значи да ЗОО треба задржати, јер сам и ја за измештање, али дефинитивно треба задржати део ЗОО врта, нпр. беби ЗОО део.

stf":27ppf25n je napisao(la):
Ово је јако опасно. Чисто историјске целине без икаквих додатних догађаја су изузетно досадна и мртва места. Калемегдану живост додатно дају све те додатне опције.

Свака уштогљено тематска целина у урбаном ткиву је осуђена на пропаст. Град је живо ткиво.

Ово не значи да ЗОО треба задржати, јер сам и ја за измештање, али дефинитивно треба задржати део ЗОО врта, нпр. беби ЗОО део.

Da si rekao da ostanu labudovi & sl, ajd to bi još i imalo neke logike - ipak su oni ključan deo parkovskog "aksesoara." Ali "bebi zoo" vrt nije ništa bolji od ostatka, sem što uživa za nijansu bolji marketing (mlađe = slađe).

Naravno, slažem se - grad je živo meso. Ali Kalemegdan više nije ono što je bio pre recimo dvesta, trista ili hiljadu godina. Jednostavno, izgubio je na značaju, a žiža zbivanja se preselila u neke druge krajeve grada. U suprotnom, korzo bi danas bio na mestu Pop-Lukine, Kosančićevog Venca, ili negde u Donjem Gradu.

Kalemegdan se da "oplemeniti" na raznorazne načine - organizovanjem umetničkih radionica, suvenirnica, sređivanjem i npr. diskretnim kaldrmisanjem prostora između zidina... uz nekakvu rekonstrukciju viteških turnira - što bi se, po mom mišljenju, mnogo bolje uklopilo od nekakvih kafana, kokičarnica, košarkaških ili teniskih terena (što je već tema za sebe). Čak, čini mi se da tako nešto već i postoji. Uz to, žive svirke srednjovekovne muzike. Nije li to bolja atrakcija od nekakve Crvene Zvezde i Partizana? Mislim, budimo realni, prosečnog turistu ne tangira ta sorta "brenda".

Sve u svemu, bitno je da Kalemegdan svojom ponudom animira i strance i Beograđane, ali da ti prateći elementi ne metastaziraju i pojedu celu Tvrđavu (kao što se nažalost i desilo). Na stranu što mislim da i bez svih tih detalja, kao "mauzolej", ima svoju draž.

Smrad zveri - malih ili velikih - svakako ne spada u te okvire.

PS Ne slažem se ni sa Zvezdarom kao lokacijom. Mislim, kakvo je to rešenje? - Da se kuršlus iz jednog parka premesti u drugi? Meni to liči na "seci uvo, krpi d***".

Naj novija planirana urbanisticka desavanja pored vrta, na ovoj temi aktuelizuju pitanje nj. premestanja
kako bi dobili adekvatan novi zoo , vreme je da donesemo zakljucak buduce nj. naj optimalnije pozicije u Bgdu

S obzirom da je za zoo naj vaznija velika povrsina, velika kolicina vode i laka dostupnost
kao favorit sa svim predhodno iznetim argumentima od predlozenih lokacija
izdvaja se Krnjaca-plitko prostrano jezero Veliko blato

Veliko blato odmah iza Pancevackog mosta , omogucava formiranje bezbednih nebrojano razlicitih mikro stanista
sa sto manje resetaka

Sasvim lepo kao primer to je ilustrovao nas Zidar u prednodnom prikazanom postu ,
verujem da ce biti jos vrlo interesantnih predloga u formiranju jer mogucnost su ne brojane, a sansa samo jedna

Blagovremeni pocetak tih priprema ,omogucice dobijanje sto kvalitetnijeg Zoo a kako i dolikuje Bgdu

Vrh