Šta je novo?

ZOO vrt - ' Vrt dobre nade'?

ако крене да се гради Захина зграда онда дефинитивно треба преселити Зоо врт. замисли дође гост у хотел од 5*, соба са погледом на Калемегдан, отвори прозор и доживи шмек шок :) или неки станар суперлуксузних станова. имали смо разне идеје, Макиш, Чапља, Велико блато, а уопште нико није споменуо Аду, шумовити део после голф терена

Arnorian":2c867yxp je napisao(la):
Мислио сам на део између Јулиног брда и Обреновачког пута. То јесте на површини заштите водоизворишта, али је и цела ранжирна и будућа теретна ЖС Макиш. Животиње сигурно нису ризичне по водоснабдевање као теретни возови.

ово је мало са закашњењем (од годину дана, шта да радим, нисам обратио пажњу), али колико ја знам београдска изворишта, простор где је Макиш ранжирна се налази ван водоснабдевања. чак, мислим да се и тај простор који си ти обележио налази ван зоне

to bi bilo idealno, ali bojim se da bi ga nasi 'strucnjaci' unistili betonom i slicnim 'sadrzajima'

Biću subjektivan, ali meni VRO ovakvo kakvo je sad ništa ne znači. Osim povremenog odlaska na Lido i 2 šetnje po ostrvu za 10 godina.
Dovesti još životinja, pešake, napraviti staze... Vrlo blizu centra grada, može da ostane oaza prirode a da životinjama pruži lep smeštaj.
Od infrastrukture je potreban 1 pešački most.

Znam da će branioci prirode da navale, ali mislim da je izvodljivo.

Sadašnji Zoo vrt je ukupne površine oko 6Ha.
VRO ima preko 200 Ha, ali površina označena crvenom bojom (najbliža Lidu) ima oko 15 Ha a već je gotovo potpuno prazna.

ostrv.jpg

I ja nisam za zidanje na VRO, ali za Zoo vrt jesam.

nisam siguran da mirisi sa VRO stizali do šetališta u zemunu,
nisam siguran da li bi zoo vrt imao negativan uticaj na retke vrste ptica koje borave na VRO.

ali generalno mi se sviđa predlog i predložio bi ga gospodinu "evropski standard autobusa".

е на ту пољану сам ја мислио

MilisaV":3c9p4482 je napisao(la):
nisam siguran da mirisi sa VRO stizali do šetališta u zemunu

мислим да не би стизали

MilisaV":3c9p4482 je napisao(la):
nisam siguran da li bi zoo vrt imao negativan uticaj na retke vrste ptica koje borave na VRO.

те птице углавном бораве у шумовитом делу, али, наравно, требало би то испитати

Mesto u zoo vrtu, gde ceo zivot treba da provede neka zivotina, nije samo ogradjena travica gde se ona igra

Projektovanje i izgradnja mikro staniste za svaku zivotinju je vrlo tezak i komplikovan zadatak pri imitaciji njenog prirodnog okruzenja koje je skopcano sa mnogim infra strukturnim instalacijama a da ne pominjem i klimatizaciju .

VRO ne ispunjava preduslove , ( preduslovi mogu da znacajno poskupe ceo projekat )

Verujem da je lakse isprojektovati citavo naselje za Homo Sapiensa, nego jedan zoo koj ispunjava potrebe toliko velikom broju razlicitih vrsta

Veliko blato ispunjava vecinu pred uslova, uslova i buducih zahteva
te ako predlazete novu lokaciju neka argumetovano bude stvarno bolja lokacija koja moze da se meri sa Krnjacom :)

A Boktemazo Boco kako Veliko Blato ispunjava neku infrastrukturu koju VRO ne ispunjava?

Treba čovek na kraju i da dođe do tog Zoo vrta. A mislim da bi daleko veći broj ljudi došao u ovako uređen kompleks sa kejem i drugim sadržajima nego u Banatu (a nemam ništa protiv Banata kao što znaš ;))

Mislim da je najveci problem za VRO izgradnja nasipa koji bi morali oko celog ostrva da se podinu jer plavi... Mozda neko strucniji zna...

Do Velikog balta ne treba izgrad.saobracajne infrastukture kao na primer most do tog sa razlogom zasticenog ostrva
U Krnjaci postoji nekoliko fabrika a to znaci da ima vrlo jaku potrebnu elektro infrastrukturu a VRO je nema
Veliko blato se nalazi na prstenu obilaznice i tako dostupno iz svakog pravca (a najblize centru grada)
Veliko blato ima prugu a to znaci ne samo putnicki i teretni transport , nego i lako dostupnost BGvoza (metro)
Laka dostupnost se ne podrazumeva samo za posetioce, nego i za tehnicko opsluzivanje takvog kompleksa
a nudi i preko potrebne pratece povrsine za nedostajuce logisticke objekte
Veliko blato omogucava lako formiranje klimatsko zonskih jedinstvenih ,,ostrvskih,, povrsina
Veliko blato. . . .

Zoo nije samo suplja sarena igracka, jako je bitnije ono unutra
Mekbejn zalosno je ako laik boca mora da pored ovde (slabo zainteresovanih) strucnih ljudi da odgovara ...
veruj mi, zeleo bih ovde da se od milene istopim citajuci umne konkretne pisanije za ovako BG (i sire) vazne transformacije
Dosta pametnih stvari je napisano na predhodnim stranicama ,
samo da se smogne snage da se iskristalizuje neminovno :)

ZOO vrt na VRO je nešto što je Vuk Bojović pokušavao da progura i po njemu su jedine prihvatljive lokacije Kalemegdan i VRO, ali mislim da ni jedna nije dobra za pravi ZOO vrt.
Mislim da bi ZOO vrt na lokaciji koju je mekbejn označio narušio plažu Lido, na plaži ipak ne treba da se osećaju svakakvi miomirisi koji bi se širili, a i ograda ZOO vrta odmah iza bi narušila sadašnji ambijent plaže koji bi trebalo očuvati i unaprediti. Ako bi ZOO vrt počinjao malo dalje od Lida, onda bi bilo manje prostora na delu koji je poljana, trebalo bi zalaziti i u deo koji je sad pod šumom i to bi bilo ozbiljnije ugrožavanje VRO. Problem je i sa plavljenjem. Mislim da bi teško mogao da se napravi ZOO vrt na VRO, a da se ne ošteti ekosistem unutrašnjosti ostrva ni ambijent Lida.
Za VRO se slažem da je nedovoljno iskorišćeno i naročito da bi ova poljana trebalo da se malo više iskoristi, ali ne znam koji bi tu sadržaji bili najprimereniji. Bilo bi dobro da postoji stalni pešački most za Lido, ali ne verujem da će se to skoro graditi jer ima toliko prioritetnijih stvari.
Mislim da najbolja lokacija za ZOO vrt jeste u Krnjači jer postoji veliki prostor koji omogućuje da se vrt planira za budućnost i da ne ponestaje mesta, ne mora da se ugurava negde gde mu nije mesto, ništa što sada postoji se ne ugrožava, a može se dobro saobraćajno povezati. Takvi veliki ograđeni sadržaji koji su namenjeni jednoj svrsi i gde se ulaz naplaćuje nisu za lokacije kao Kalemegdan i VRO, nego malo dalje od centra. Mislim da neki elementi ZOO vrta treba da ostanu na sadašnjoj lokaciji uz neke nove sadržaje u tom delu Kalemegdana, ali ne da tu bude kompletan ZOO vrt.

Изградња озбиљног Зоо врта угрозила би екосистем Великог Зеленог острва, који не трба дирати.

Можда би најготивније било пустити да се Острво природно формира у нетакнуту шуму, без икаквих "додатних садржаја". Прашума у центру града је можда и једниствен амбијент главног града и нешто што ће у будућности бити драгоцено. И плажа је дискутабилна јер је добро познато који крш посетиоци остављају.

За Зоо и ја подржавам Велико блато.

I naidej velika voda u na nivou 100 godisnjih voda i sve poplavi i podavi daj te ljudi mozemo mastati ali od toga nema nista skoro

Ne forsiram ja VRO, samo glasno razmišljam.
Argumenti sa plavljenjem stoje. Što se tiče ekosistema, ne razumem se pa vam verujem.
Meni od Krnjače više odgovara i Ada tj. Makiš.
Ali kako god bilo, orgomne su pare u pitanju i ne verujem da će skoro da se nešto desi. Osim ako vlasnici budućeg Beko kompleksa ne izvrše jak pritisak.

Ruzni i skupi kavezi mogu se izbeci upravo kod ne malog broja zivotinja ,,ostrvskim,, resenjem

Jeste da stvaranje zoo u Krnjaci jezero Veliko blato, po velicini i slozenosti ulazi u kategoriju mega projekata
al kada se bolje pogleda i nece biti toliko skupo iz razloga sto ima puno volontera, prijatelja, donatora , sponzora
Pojekat je neprofitabilan i za ocekivati je da ce se dobiti pomoc sa svih strana i sa drugih prostora
a imamo dovoljno vrememena

Ono sto je je naj vaznije je da kristalizujemo gde i sta hocemo, a na osnovu toga saciniti plan i projekat ,
pa da krenemo od dobrovoljnih radnih kampova pa koliko se moze i ko koliko moze

Vremena ima ali ne i za rabacivanje jer finalno formiranje specificnih stabilnih mikro stanista je dug proces

Samo da podsetim ljude da suma na VRO nije nikakva prasuma vec je stara sezdesetak godina i pre toga je VRO bilo puno njiva bez ijednog drveta...

Ja licno nikada ne bih isao u ZOO preko pancevca... I iskreno svidjaju mi se ideje da VRO ili ogromni prostori Ade Ciganlije postanu prirodi prilagodjeni ZOO vrtovi...

Da ne bude zablude, zivim blizu Lida, tamo se kupam cesto i ne bi mi smetalo da dublje u sumi bude Zoo sa recimo 2 pesacka mosta kod Lida i usca...

Mi stalno zaboravljamo da moze da se gradi i u skladu sa prirodom i da nije svaka gradnja protiv prirode...

не знам за њиве, али знам да је било све укупно 10так стабала.
едит: нашао сам слику

200r96c.jpg

Ova fotografija je vrlo lep argument.
Ona površina koju sam ja označio na VRO, da ponovim, zauzima manje od 10% površine VRO a više je nego duplo veća nego sadašnji ZOO, i ZVRJI PRAZNA.

Feanor":2prcbuyw je napisao(la):
Samo da podsetim ljude da suma na VRO nije nikakva prasuma vec je stara sezdesetak godina i pre toga je VRO bilo puno njiva bez ijednog drveta...
Ne moraš nikoga da podsećaš, svi mi to znamo. 60 godina je trebalo za šumu, još 60 i biće netaknuta prašuma. Baci oko na temu o Grockoj, gde sam postavio slike gročanske obale, koja je pošumljena pre samo 15 godina, a atmosfera je već kao u slivu Amazona.

a licno nikada ne bih isao u ZOO preko pancevca....
Iskreno, tvoj problem.

Da ne bude zablude, zivim blizu Lida, tamo se kupam cesto i ne bi mi smetalo da dublje u sumi bude Zoo sa recimo 2 pesacka mosta kod Lida i usca....
Ovo objašnjava predhodni stav. Samo da ne moram da se iscimam. Da mi sve bude tu. A ceo ostatak grada nek se iscimava do mene, šta to mene briga.

Ljudi, veliki zoo vrtovi gledaju da budu komercijala, a komercijala dovodi gradnju. restorani, suvenirnice, prodavnice, izložbeni prostori, edukativni prostori.....i eto gradnje, pa malo po malo, ode celo Ostrvo....

Iskreno,

Mislim da ne treba puno pažnje pridavati inicijativi preseljenja Zoo vrta na VRO, jer je to više puta prežvakano (plavno zemljište, zaštićeni ekosistem, zabrana čvrste gradnje, nikakva povezanost sa bilo čime...).

Sa druge strane trebalo bi usmeriti aktivnosti na Veliko blato, jer ta lokacija ima sve preduslove za budući Zoo vrt. Pa pobogu, nema smisla gledati lokaciju sada, nego kao potencijal i dugoročni plan - npr. za 20-50 godina. Ta lokacija toliko može da pruži, a da se zauzvrat centar Beograda i ogroman prostor tvrđave i Kalemegdana, oslobodi i privede nekoj drugoj nameni. Podržavam i ideju da tu ostane neki vid izložbe malih ili retkih životinja.

@Decko koji je opterecen sa mnom i koji voli da izvrce moje reci i nalazi najgore u njima:

Ne moraš nikoga da podsećaš, svi mi to znamo.

Ne znas jer se tacno zna sta se zove prasuma, a suma na VRO to nije...

Iskreno, tvoj problem.

Meni nije problem da idem do Dorcola, ali da idem preko pancevca u industrijsku zonu do Zoo vrta, smatram da je promasaj... Iskreno, tvoj problem sto ti se moj stav ne svidja... Problem je sto mnogo ljudi tako razmislja... Preseljenje ZOO vrta preko Dunava bi ga samo otudjilo od Beograda... Moj stav... :D

Ovo objašnjava predhodni stav. Samo da ne moram da se iscimam. Da mi sve bude tu. A ceo ostatak grada nek se iscimava do mene, šta to mene briga.

Ne totalno si promasio... Zasto toliko negativan stav prema meni ne znam... U stvari kad malo razmislim takav stav imas sa svima koji ne misle kao ti...

Kao sto rekoh nije mi cim da Zoo vrt bude negde u gradu, a ne na periferiji i to industrijskoj...
A ti prvi imas problem sa sirenjem grada na tu obalu...

Takodje preskocio si da sam predlozio ZOO i na Adi ili je mozda i na Adi prasuma? :laugh:

Možda je bolje da ne pomeraju ZOO vrt jer sam siguran da novostvoreni prostor na Kališu ne bi umeli da iskoriste i urede kako treba.

Sa teme o VROu , samo zastita bi bila skuplja nego izgradnja polovine novog ZOOa
drugu polovinu bi pojela izgradnja mosta i dovlacenje podvodnih raznih instalacija . . . .

Somi303":u8ovplk8 je napisao(la):
Велико ратно острво 1941
1941albnempilot-1.jpg

Vrh