Pa dobro Mixer, ti mozes da citas sta neko pise, ja dosta dugo i detaljno pratim Zlatibor, jos su mi baba i deda odlazili u Palisad pre 50 godina kad je centar Zl bio skoro neizgradjen, znam dobar deo lokalnih investitora i vlasnika zemlje gore, ljude iz Opstine koji su me upoznali sa daljim planovima oko Zlatnog grada (ili kako se vec zove) na Ribnickom jezeru, ja ga vec dugo posecujem od 90ih, kad je Vasa iz Puteva Uzice kupio i renovirao Palisad dao nam je besplatno apartman za docek Nove 2006-u, 00ih sam bio redovan gost odsedao u desetak privatnih aranzmana, krajem 00ih smo kupili apartman u ulici iznad Mone, prosle godine ga prodali i dobili 2 stana u novoj zgradi preko puta Mone, dakle samom centru ali ja nit sam bio u njima nit imam zelje da idem, poznam ljude koji na ulici iznajmljuju apartmane, puno puta pricali o tome, masa mojih Starohercegovaca je davno i naselila te krajeve, zato ih i zovu Ere dakle nemam nikakvih subjektivnih razloga za kritiku, sem estetike itd itd...
Ukratko, moje "pljuvanje" je zasnovano na poznavanju dosta informacija. I na osnovu svega toga, ja licno ne verujem u prosperitet centra Zlatibora. Ja sam prestao ici, ali dobro, mozda ima novih gostiju koji vole taj novi soliterizovan Zlatibor, pa ce mozda oni zameniti nas koji smo imali generacijsku tradiciju gostovanja 50 godina.
Sto se tice Divcibara, ono mislim da postaje konkurencija Zlatiboru, pisao sam na drugoj temi, pre 2 godine sam u kompenzaciji dobio 40tak ari plac za po 850 evra/ar od prijatelja iz Kosjerica, verovao sam da ce pustanje autoputa podici cenu na Divcibarama, da je slican Zlatiboru, a duplo blizi za Bg i Vojvodinu, koji su zapravo i najbrojniji gosti na Zlatiboru, a sada se to ispostalja kao tacno od kad je autoput pusten taj prijatelj mi kaze da su cene u zadnjih 1,5 godinu duplirane. Ja to nemam nameru prodavati ali sam zaradio na investiciji skoro 100% za kratak period, tj na 35.000 evra jos 25.000 evra (ajd da uzmem manju pesimisticniju cifru), a ocekuje se i dalji rast cene zemljista, dakle povracaj na investiciju koju Zlatibor ne moze vise doneti investitoru, zatim naruzen je estetski plus ima hiperprodukciju apartmana i time i ponude sto preti da unisti prihode mnogim stanovnicima tamo. U ovom slucaju moja pricena, kao i slucaju kupovine zlata pre 3 godine po ceni 32 evra/gram a sada se cena krece oko 50 evra za gram, obe su se pokazale kao dobro predvidjanje. Negativna okolnost za Zl je i to sto jacaju drugi turisticki centri planina, sto put ka CG koji ga je i napravio kao odmoristem na pola puta do mora, centrom kakav je danas, ce prestati kada autoput ka CG skrene iza Pozege ka Ivanjici i Pesteru. Planiran je i krak ka Sarajevu preko Mackata, dakle nedaleko, ali Zl time gubi monopol tranzita ka CG, plus prolaskom puta pored Golije koja ima mnogo vise snega, kao i rastucih Divcibara i Tare (Majstor mi rece da u Sekulicima iznad Zaovinskog jezera prodaju ar 2.000 evra) oni mu postaju konkurencija u tom kraju. Ne znam, mozda me ovoga puta procena koju sam naveo za centar Zlatibora omane, videcemo trend nocenja gostiju narednih godina...