Šta je novo?

Zlatibor

Problem je u pogresnom konceptu, ne u tucaniku ili asfaltu. Vozila treba demotivisati da dolaze u centar, a ne dovlaciti ih izgradnjom parking mesta. Bilo bi pametno da je to kod gondole jedan mega parking sa te strane i da ima 3 takva po obodima a da saobracaj za privatna vozila bude zabranjen u centru. Ovako je to centar za automobile. Koji nemaju pristupne saobracajnice dimenzionisane za tu kolicinu vozila. Drugo, upotreba uzeg centra za gradnju parkinga je sama po sebi paradoksalna. Maksimum koji se smeo dozvoliti je prilaz vozilima vlasnika koji imaju podzemnu garazu, kao nuzno zlo loseg planiranja i dozvoljavanja gradnje u centru.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=801161#p801161:171xk1ss je napisao(la):
AleksandarGrf » Uto Dec 08, 2020 11:23 pm[/url]":171xk1ss]Problem je u pogresnom konceptu, ne u tucaniku ili asfaltu. Vozila treba demotivisati da dolaze u centar, a ne dovlaciti ih izgradnjom parking mesta. Bilo bi pametno da je to kod gondole jedan mega parking sa te strane i da ima 3 takva po obodima a da saobracaj za privatna vozila bude zabranjen u centru. Ovako je to centar za automobile. Koji nemaju pristupne saobracajnice dimenzionisane za tu kolicinu vozila. Drugo, upotreba uzeg centra za gradnju parkinga je sama po sebi paradoksalna. Maksimum koji se smeo dozvoliti je prilaz vozilima vlasnika koji imaju podzemnu garazu, kao nuzno zlo loseg planiranja i dozvoljavanja gradnje u centru.

Vrlo lako se vozila demotivišu za parking u centru, pogledajte cene karata za parkiranje u Dubrovnuku na top lokacijama, 1h =10€, dnevna karta 200€ preko letnjih meseci. Stanovnici koji kostantno žive u centru DU i imaju svoju nekretninu plaćaju godišnju kartu po povlaštenim cenama ili u nekim slučajevima imaju besplatnu kartu (invalidi, penzioneri i dr.) ali samo za pojedine lokacije.

https://www.sanitat.hr/hr/parking/cijen ... nih-karata

Recept je isti ne samo za Zlatibor nego i za centre drugih gradova:
- Povećati cene parkinga u užem centru
- Redovna kontrola pariknih karti više puta dnevno na svim lokacijama
- Pooštrene kazne za parkiranje bez karte ili na nedozvoljenim mestima
- Posebno visoke kazne za parkiranje na trotoarima jer ugrožavaju bezbedno kretanje pešaka

Završetkom ovih novih ulica će biti povećan pešački deo u samom centru jer će biti zabranjen prolazak vozilima. Bilo bi dobro da stave ove "nevidljive rampe" koje su u ravnini ceste kada su spuštene i omogućavaju pristup povlaštenim vozilima (komunalno, policija, hitna i sl.)

Prilozi

• g6-evo-from-invention-to-revolution-26794-9913030.jpg
    g6-evo-from-invention-to-revolution-26794-9913030.jpg
    58,7 KB · Pregleda: 4.231
BEOGRAD, 9. decembar 2020, (Njuz) – Momir Katić, momak iz centra Zlatibora, došao je danas u Beograd kako bi malo uživao u prirodi, saznaje Njuz.
On kaže da voli svoj kraj i da ne bi želeo da živi bilo gde drugde, ali da se povremeno malo uželi prirode, zbog čega je došao u prestonicu na nekoliko dana.
– Kada u svom stanu na Zlatiboru izađem na terasu imam divan pogled na dve zgrade i tri gradilišta. Već sam se i navikao da me svakog jutra bude bušilice i mešalice. Ne mogu da se bunim i moju zgradu su tako isto zidali i radujem se što ću dobiti i nekoliko stotina novih komšija, ali normalno je da se čovek malo uželi i prirode – otkriva ovaj momak i dodaje da je danas stigao kod kuma koji živi na Dorćolu.
– Ima i ovde zgrada, ali nekako su manje nagurane. I ima nekih zelenih površina između, ma bukvalno me podseća na detinjstvo kad je tako bilo i na Zlatiboru. Dolazak u Beograd za mene je kao neki vremeplov, kao da sam se vratio deset, petnaest godina unazad – kaže ovaj Zlatiborac i dodaje da se najviše raduje što će u Beogradu konačno moći da gazi po travi i sluša cvrkut ptica.
Marko Dražić
https://www.njuz.net/covek-iz-centra-zlatibora-dosao-u-beograd-da-malo-uziva-u-prirodi/

:mrgreen:

Pozdrav svim forumasima
Imam par pitanja u vezi ovih novih saobracajnoca koje su u planu i koje su jako potrene za bolji saobracaj na Zlatiboru!
Kako napreduje nova saobracajnic od hotela Tornik do magistarale ?
Drugo pitanje je kakvi su planovi za vezu sa drugim delom Zlatibora tj sa Hotelom Zelenkada ! Kakva je tu saobracajnica u planu i dal se planira neki prolaz za pesake ispod magistrale ??? Hvala unapred :bg4:

Zlatiborom "drma" građevinska mafija, kao uostalom i celom Srbijom. Investitori su osobe povezane sa vladajućom strankom. Odobrenje za gradnju se dobija tako što daje "reket" lokalnom "moćniku" ili lično predsedniku države. Njih ne interesuje saobraćaj, planska gradnja, životna okolina, već isključivo zarada. Mnogo je "gladnih članova stranke" koje traže neki "poslić" zarad podrške i sakupljanja glasova za vladajuću stranku. To je cela tajna "meteorskog" uspeha Srbije i prave ekspanzije novogradnji po gradovima Srbije, a sada i planinama.

Stim što Zlatibor drži Stamatović, a on je beše opozicija?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=801931#p801931:2dbqp0hu je napisao(la):
stf » Pet Dec 11, 2020 8:44 am[/url]":2dbqp0hu]Stim što Zlatibor drži Stamatović, a on je beše opozicija?

Stamatović je opoozicija koliko i Šešelj. Svi su oni povezani i veoma dobri drugari. Ima i on svoje "ljude".

Стаматовић је сами у једном тренутку, тврдећи пазар, био у контри. Обмануо гомилу народа који се упецао на то његово опозиционарство кад му је била ускраћена дозвола за гондолу. Правио је радне акције, пропаганду, а онда је све постало јасно.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=sFUBK0zQCcU[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=wt549SYoM4E[/youtube]

Konačno se pojavile kabine i na Torniku. Snimak od malopre:

kabine.jpg

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=803381#p803381:1orehlrf je napisao(la):
vlasta » Uto Dec 15, 2020 11:18 am[/url]":1orehlrf]Konačno se pojavile kabine i na Torniku. Snimak od malopre:

file.php

Konačno.

Ona live camera u centru ne radi već neko vreme. Zna neko zašto?

Mogli su postaviti neke bolje web kamere s HD rezolucijom na par mesta po naselju, bilo bi zgodno.

Pogled na koji se dugo čekalo: Određeno kada počinje rad najduže gondole na svetu

Čajetina --

Jedan od najvećih projekata u opštini Čajetina Gold gondola počeće da radi krajem ove godine, kaže Arsen Đurić, predsednik SO Čajetina.

"Partnerno uređenje je završeno, postavljene su kapije,instalirani su programi za kontrolu ulazaka i prodaju karata tako da su se stekli svi uslovi da ona bude puštena u rad između 20 - 25 decembra kada bi najverovatnije trebalo da bude zvanično i otvorena za posetioce”, rekao je Đurić.

... itd na: https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.ph ... id=1782940

Dva interesantna komentara:

"Gondola je izgrađena i to pozdravljam, ali se stiče utisak da ti što vode Zlatibor nemaju pojma o planiranju, estetici... Ako već ne znaju, mogli su da plate nekog vrhunskog prostornog/pejzažnog/bilo kog arhitektu da im napravi plan uređenja, sadržaja, tip i izgled zgrada i da se to zabetonira. Ne ovako, soliter pa kuća, drvo pa beton pa staklo, crno pa braon pa zeleno pa zlatno. Veze s vezom nema. Pa ona fontana sa kineskim RGB diodama...bruka. Stamatović kaže kome se ne sviđa nek ne dolazi. Pa nije to tvoje lično, druže, iako ti to misliš."

"Ja sam iz Prijedora i na ZL radi pola moje familije (otac keramičar/vodinstalater, brat kuvar,neki od rođaka moleri, zidari, knauf majstori).
Hvala Bogu da ima posla na ZL inače bi svi mi doselili u BG (ili pokušali emigrirati u EU ali to nije lako) i tamo srušili cenu rada a povećali cenu nekretnina, kirija, gužvu u saobraćaju u BG...
Mi Srbi kroz istoriju nismo umeli napraviti lep grad, naši najlepši gradovi (Sremski Karlovci, Petrovaradin, Sombor, Novi Sad) su dela Austrougara koji su gradili sve ono što valja u Srbiji. Južno od Dunava gotovo sve kasabe građene bez plana, npr. Užice jedan od najružnijih i najzagađenijih gradova Srbije.
Dolaskom komunizma/socijalizma gradili smo odvratne zgrade i mislili da je to lepo. Nemamo kulturno nasleđe graditeljstva kao npr.Francuzi, Italijani, Austrijanci, Mađari i mi smo po tom pitanju ostali u srednjem veku dok su još naši manastiri i dvorci bili među najlepšim u Evropi.
Uz to, mi smo jedna od najkoruptivnijih država i s parama se može zaobići svaki zakon i graditi ko šta i gde želi. Zakazlo je pravosuđe i uređena država i zato sada imamo mnogo divlje gradnje po Kaluđerici, Batajnici, Kopaoniku,Zlataru, Novom Sadu ali se ništa od tog nikada ne spominje, samo Zlatibor.
Dvadeset godina bezakonja je uzelo svoj danak, nemojmo žmiriti na sve ostalo i upirati prst u Zlatibor koji hrani lebom pola zapadne Srbije.
"

Prilozi

• Kom.jpg
    Kom.jpg
    257,4 KB · Pregleda: 2.609
Arcus":3aazgq63 je napisao(la):
Dva interesantna komentara:

"Gondola je izgrađena i to pozdravljam, ali se stiče utisak da ti što vode Zlatibor nemaju pojma o planiranju, estetici... Ako već ne znaju, mogli su da plate nekog vrhunskog prostornog/pejzažnog/bilo kog arhitektu da im napravi plan uređenja, sadržaja, tip i izgled zgrada i da se to zabetonira. Ne ovako, soliter pa kuća, drvo pa beton pa staklo, crno pa braon pa zeleno pa zlatno. Veze s vezom nema. Pa ona fontana sa kineskim RGB diodama...bruka. Stamatović kaže kome se ne sviđa nek ne dolazi. Pa nije to tvoje lično, druže, iako ti to misliš."

"Ja sam iz Prijedora i na ZL radi pola moje familije (otac keramičar/vodinstalater, brat kuvar,neki od rođaka moleri, zidari, knauf majstori).
Hvala Bogu da ima posla na ZL inače bi svi mi doselili u BG (ili pokušali emigrirati u EU ali to nije lako) i tamo srušili cenu rada a povećali cenu nekretnina, kirija, gužvu u saobraćaju u BG...
Mi Srbi kroz istoriju nismo umeli napraviti lep grad, naši najlepši gradovi (Sremski Karlovci, Petrovaradin, Sombor, Novi Sad) su dela Austrougara koji su gradili sve ono što valja u Srbiji. Južno od Dunava gotovo sve kasabe građene bez plana, npr. Užice jedan od najružnijih i najzagađenijih gradova Srbije.
Dolaskom komunizma/socijalizma gradili smo odvratne zgrade i mislili da je to lepo. Nemamo kulturno nasleđe graditeljstva kao npr.Francuzi, Italijani, Austrijanci, Mađari i mi smo po tom pitanju ostali u srednjem veku dok su još naši manastiri i dvorci bili među najlepšim u Evropi.
Uz to, mi smo jedna od najkoruptivnijih država i s parama se može zaobići svaki zakon i graditi ko šta i gde želi. Zakazlo je pravosuđe i uređena država i zato sada imamo mnogo divlje gradnje po Kaluđerici, Batajnici, Kopaoniku,Zlataru, Novom Sadu ali se ništa od tog nikada ne spominje, samo Zlatibor.
Dvadeset godina bezakonja je uzelo svoj danak, nemojmo žmiriti na sve ostalo i upirati prst u Zlatibor koji hrani lebom pola zapadne Srbije.
"
Јеси ли рачунао колико с нам пута све то рушили....

Послато са SM-G9500 помоћу Тапатока

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=uLutoKTRn64[/youtube]

:bg4: 10. Januara na Rts-u Bice reportaza Patrola do Zlatibora !!! :gobb:
Recite dal neko zna dal je uradjen put od Hotela Tornik do magistrale i dal je uradjen nov kruzni tok na tom putu ka skijalistu Tornik !!!

https://www.facebook.com/17074713262164 ... 854637219/

Mogu samo da konstatujem da smo st*** gramziva i da narod treba javno da se pobuni i da ne ni kupi kiselu vodu jer nisu zasluzili.

Skupi zakupi lokala teraju na paprene cene pića i jela, ali ovo je sve otislo u....persun. kreteni, samo " pare, pare pare"...kao da su licno sagradili Zlatibor, a ne da ga od prirode otimaju i prave ruglo pa na to sve stavili cene paprene kao da je ne znam sta nude.
Opametice se narod pa nece imati kome da naplacuju ovolike cene, gramzivi alavi krelci

Чак и да није лажна слика, какве везе има што је то неко платио или ставио те цене у свом локалу? Свака роба има свог купца. Не слажем се да је ово нека екслклузивна особина нашег народа већ више одлика времена у коме живимо на глобалном нивоу.
Људи купују патике од 500-1000€, одећу, опрему исто тако папрену, али што бих се ја нервирао око тога? Само заобиђем такве радње. Иста ствар са угоститељским објектима, а вала и са планинама. Ако је скуп смештај негде, увек се много повољније може наћи смештај на правој планини.

Vrh