Šta je novo?

Zlatibor

Е нисам баш изнад ,може се рећи поред , знаш која је зграда са 36 спољних паркинг места,ограђеним својим двориштем и око 200 туја засађених:):)
Е Кажанегре нису Црногорци већ Српско племе из Паштровића:):)(y)
Него лако је нама да се шалимо, реци ми ,обрадуј ме да није тачно оно што сам чуо да ће да се руши и сече онај паркић између шеталишта и Палисада ,то је битно ?
Obrisali pa ponavljam post. Ti si u onom delu gde su nekad parcele bile 15.000 do 20.000 eur/ar, i kako sam samo pogrešio što tad nisam kupio bar 1-2 ara jer sada dobijaju 150.000 eura po aru kad se preračuna u gotovim kvadratima, odnosno čak do 250.000 eura po aru ako se gradi hotel, pošto su koeficijenti značajno veći.
Takve zarade od 10-15 puta nema ni na Njujorškoj berzi!

Izdaju normalno i u proseku su godišnje na oko 500 eura mesečno.
Obrazloži, 30eur noćenje kada se oduzmu svi troskovi i porezi i amortizacija i vodjenje agencije sve i da imas 80% popunjenost u aaprtmanu ostane ti 300-350eur.
Slobodno mozemo da racunamo i za skuplje i tamo gde si stavio ROI od 10god.
Ovi što grade tržne centre gledaju otplatu za 8god i to im je super čak i kada su monopolisti.
Ko garantuje, još niko nije smeo da garantuje os tih silnih Investitora u celoj Srbiji.
ROI 10god preterao si ga i ne znam što.
Ma i da je 20god bilo bi odlicno, ne znam jel se tebi sve svodi da se samo ulaze to jest kupuje na Zlatibor.
Drago mi je za turizam i jeste on odličan, ali upravo je loše da se grade najobičnije zgrade i da su kupci ti koji misle da će zaraditi ne znam koje novce u tim običnim apartmanima. U minusu su ako se ne bave turizmom i ne borave tamo.
Ok svakako je to dovelo do priuštivog smeštaja, što je super za ljude.
Isto kao i u BG i NS-u koji stalno spominješ, što veće ponude to cu kirije i boravak za stan na dan jeftinije.
Dodje mi da odem sada na Zlatibor malo da iskuliram 😉

Obrazloži, 30eur noćenje kada se oduzmu svi troskovi i porezi i amortizacija i vodjenje agencije sve i da imas 80% popunjenost u aaprtmanu ostane ti 300-350eur.
Slobodno mozemo da racunamo i za skuplje i tamo gde si stavio ROI od 10god.
Ovi što grade tržne centre gledaju otplatu za 8god i to im je super čak i kada su monopolisti.
Ko garantuje, još niko nije smeo da garantuje os tih silnih Investitora u celoj Srbiji.
ROI 10god preterao si ga i ne znam što.
Ma i da je 20god bilo bi odlicno, ne znam jel se tebi sve svodi da se samo ulaze to jest kupuje na Zlatibor.
Drago mi je za turizam i jeste on odličan, ali upravo je loše da se grade najobičnije zgrade i da su kupci ti koji misle da će zaraditi ne znam koje novce u tim običnim apartmanima. U minusu su ako se ne bave turizmom i ne borave tamo.
Ok svakako je to dovelo do priuštivog smeštaja, što je super za ljude.
Isto kao i u BG i NS-u koji stalno spominješ, što veće ponude to cu kirije i boravak za stan na dan jeftinije.
Dodje mi da odem sada na Zlatibor malo da iskuliram 😉

Moraš da odvojiš obične apartmane od onih u hotelima/rizortima. Pa onda one nove i bolje obične od onih nerenoviranih, pa onda one sa nacrtanom recepcijom/spa centrom (od 50/100m2)...itd itd
U hotelima je ROI 10-ak godina, čak i manje.

Novi ali obični apartmani su oko 45-70 eura u sezoni i po 100 eura u pikovima. 30-35 eura je cena moguća samo van sezone, ma da znam dosta tih koji izdaju i prosto kažu "ma ne idem ispod 50 eura", ne želeći da se cimaju, osim ako je na više dana pa spuste neki evro. Znam za apartmane u novoj zgradi od nekoliko godina, sve super, minijaturni spa 50-60m2, imaju 6.000 eura godišnje čisto, ali puno rade i 24/7 su na usluzi. To im je glavni posao u neku ruku. Naravno to ne može nikako ako si na digitronu u kafiću u BG, pa posle kmečiš po forumima kako je Zlatibor puko...nije brale Zlatibor, nego si ti puko i tvoj takav stav prema poslu i radu!

Ovo ja pričam već godinama da ne treba graditi obične zgrade po turističkim centrima, i tu se slažemo 110%, takođe to "sms" izdavanje bez neke ozbiljnije organizacije, ali eto ljudi valjda misle smanjiće troškove i neće biti zavisni od nekog ko to sve radi umesto njih. E sad, ruku na srce ima toga i u Švajcarskoj, Austriji, Italiji, mislim to da su zgrade najobičnije i da se osećaš kao da si u novogradnji negde u Kaluđerici. Ali je brale organizacija sasvim drugačija, pravila...i konačno cene koje su 2-3 puta veće, 100-150 eur!

Svi pravac Zlatibor, da se nadišemo čistog vazduha, skinemo koje kilo,...i da odmorimo duše malo :cool:

Meni je svih ovih godina kad pomene neko Zlatibor asocijacija u glavi Davos, Aspen, Moritz... pa i Machu Picchu, Akonagva, Fuji, Denali, Elbrus svašta mi se vrzmalo po glavi ali u stvari Zlatibor je Srpski Las Vegas. Da da drugovi moji investitorsko-rentijerski opalog nam ROI-a a i ti labudine moj dobro ste me čuli. Paj sad ovo:

zl.jpg

Kako su šmekerski ušuškali kladionice po centru oko jezera. Uveče kreneš u šetnju, uđeš lepo odigraš iz iksa u keca, izađeš, udahneš svež vazduh i spreman si za rulet. Pa onda npr za odvažne specijal da će se autobahnom stizati za sat i po, kad ga naprave naravno, kvota 75 (toga nema ni na NY berzi), ma milina i to sad stvarno otvara jedan novi vid aktivog odmora na planini.

To je naša opšta beda i muka, u celoj zemlji, naročito po Beogradu su deca izložena na svakom ćošku, ne koristite to nikad protiv nečeg, nije lepo a i neko sa strane bi pomislio kakvi su ovo ljudi niske pameti kad sami sebe pljuju!

Na Zlatiboru uskoro više neće biti potrebe za flaširanom vodom - najčistija izvorska voda stiže direktno do slavina u svim apartmanima i kućama

Neki mediji su ga nazvali "Ekološka revolucija na Zlatiboru", radi se o najnovijem eko projektu reciklažnog dvorišta. Ranije su neki članovi postavljali slike tendenciozno optužujući da se uništava planina ne znajući, ili ne želeći da znaju, da je ovo ustvari obrnuto,...projekat za čistiji Zlatibor! Kod nas se u zadnje vreme dosta lepih stvari izvrće i prikazuje crno!
Uostalom dosta toga je objašnjeno u tekstu, pa svako za sebe može da donese sud...u pozadini se vide i zgrade na Obudojevici

Poslednja izmena:
Meni je potpuno nejasno i neshvatljivo kako se nekome isplati da izda apartman za 30 € dan. Koja je to računica. Pa tu 3-4 dana boravka gostiju ne može da pokrije troškove:
-Čišćenja (kod nas na CG primorju je po satu od 10 do 15 €);
-Pranja i zamjene posteljine. Još je moraš odnositi i donositi ako je smjena u istom danu;
-Dočekivanja gostiju koje nekada može da se oduži i po nekoliko sati - radi saobraćajnih gužvi/kolapsa i neodgovornih gostiju koji Vas dezavuišu;
-Goriva/automobila. Još po gužvama;
-Trošenja potrošnih stvari : Hemije za čišćenje, toalet papira, praška za mašinu, tableta za mašinu, tečnosti za pranje sudova, sundjera, krpa...
-Habanja. Mijenjanja sijalica, baterija u daljinske, stalnih dokupljivanja časa , šolja, tiganja, šerpi;
-Režija - samo struja će ljeti radi klime dolaziti dosta preko 50 € mjesečno;
-Vremena kao bitnog resursa. Da drugima čistite apartmane mnogo više biste zaradili. Ne treba vam početno ulaganje od 70-80 hiljada €.

Možda neke bakice, ali tipa ti donosiš svoju posteljinu i čistiš za sobom, ili ti očistiš grubo a bakica udara glanc ;)

Bor i Tornik su oko 200-250€, Mona i dr sa 4* preko 100 do 150€ za obične sobe
Penthausi 300-800, vile i preko 1000€/noć

to je divota kad ima za svakoga...Zlatibor i u vreme kapitalizma čuva svoju prošlost i vremena kad smo svi bili jednaki

Meni je potpuno nejasno i neshvatljivo kako se nekome isplati da izda apartman za 30 € dan. Koja je to računica. Pa tu 3-4 dana boravka gostiju ne može da pokrije troškove:
-Čišćenja (kod nas na CG primorju je po satu od 10 do 15 €);
-Pranja i zamjene posteljine. Još je moraš odnositi i donositi ako je smjena u istom danu;
-Dočekivanja gostiju koje nekada može da se oduži i po nekoliko sati - radi saobraćajnih gužvi/kolapsa i neodgovornih gostiju koji Vas dezavuišu;
-Goriva/automobila. Još po gužvama;
-Trošenja potrošnih stvari : Hemije za čišćenje, toalet papira, praška za mašinu, tableta za mašinu, tečnosti za pranje sudova, sundjera, krpa...
-Habanja. Mijenjanja sijalica, baterija u daljinske, stalnih dokupljivanja časa , šolja, tiganja, šerpi;
-Režija - samo struja će ljeti radi klime dolaziti dosta preko 50 € mjesečno;
-Vremena kao bitnog resursa. Da drugima čistite apartmane mnogo više biste zaradili. Ne treba vam početno ulaganje od 70-80 hiljada €.

Ma da ako je verovati ovima nije da u CG nema, evo piše za Žabljak i dr planinske centre da ide i po 15 € ! More neću ni da spominjem, pukla sezona samo tako, jedni su plaćali trokrevetni apartman po 5 € po krevetu, do duše u stambenoj zgradi

Pratite li Viber grupu o prodaji stanova na Zlatiboru? Jako dobrih stanova po povoljnim cijenama tu ima. Još vas administrator grupe poveže sa vlasnikom bez bilo kakve provizije.

Najlakše je žaliti se na okolnosti, potrebna im je organizacija, renoviranje, negde rekonstrukcija, negde čak i rušenje...da uhvate ovaj odličan talas, jer zvanični podaci RZS su jasni:

Samo stranci prvi deo 2025
+ rast: Zlatibor +40%, Vrnj.banja +33%, Vrdnik +13%, Sokobanja +8%, Kopaonik +4%,
-
pad: Bgd -2%, NS -17%

Cena garažnog mesta na Zlatiboru 26.000 eura

Ne može se svašta i jeftino kupovati na najjačoj turističkoj destinaciji i onda žaliti! To je neka vrsta kazne za cincarski pristup! A ugostiteljstvo s druge strane traži posvećenost i veliki rad, naročito sa ljudima koji ne znaju jezik i dolaze iz drugih kultura.
Ja već nekoliko godina govorim da se Zlatibor menja ka premijumu...

Uvek i svuda se treba boriti protiv poluinformacija i informacija sa nepotpunim kontekstom.

Cena od 26.000eur nije prosečna cena već maksimalna cena po kojoj je prodata 1 (jedna) garaža na Zlatiboru. Prosek je dosta manji.

U celom junu, Zlatibor je posetilo 32.808 gostiju - zvaničan podatak.

To nije za ponos i pohvalu već za čostu osudu. Toliko srno mali broj gostiju na tolike kapacitete je skandalozan u periodu letnjih odmora.

Takodje na Zlatiboru može za 50-80€ da se bira smeštaj čak i za vikend koji je pred nama.

Meni deluje da su daleko nadmašili ponudu od potražnje, ako izuzmemo vrh sezone tipa NG, Sretenje…

A stranci bez obzira na ovaj rast od 40% ne mogu značajnije da popune tolike kaoacitete. Koliko su smešni brojevi stramih turista govori i podatak da smo mogli imati rast od 40% yoy.

Naravno da se treba boriti protiv poluinformacija i netačnih informacija koje ovde mnogi žele da proture, tobož "skandalizujući se" ;)

Po zvaničnim podacima RZS stranci u Junu čine 32% noćenja na Zlatiboru, tako da uopšte nisu tako mali faktor kako ih se želi ovde predstaviti! A ona zvanična cifra koja sasvim lepo oslikava celu priču za Jun je povećanje ukupnih dolazaka (domaći i strani) od 15% u odnosu na isti period 2024, odnosno 2024 na 2023 za isti period od 17,5% povećanja, pa dalje odnos 2023 na 2022 od čak 70% skoka!! Itd itd, iz godine u godinu je kontinuirani i veoma snažan rast!

Najveća cena garažnog mesta je sasvim lepih i prihvatljivih 26.000 eura, tako je i izneseno. Ovde jedino treba sebi predstaviti sliku da ono što je 10km za BG je oko 1,5-2km za Zlatibor, i tako i cene padaju ka periferiji. Prosto mesto je manje i na takav način izdiferencirano, to što u naselju Zova koje je na kraju Zlatibora možete kupiti za 8 ili 10 hiljada eura upravo to i potvrđuje.

Zamislite da jedno turističko mesto zvanično beleži porast broja turista od oko 15% – to su podaci koji dolaze iz prijava u hotelima, drugom kategorisanom smeštaju i slično. Ali kada se pogledaju drugi pokazatelji, kao što su "potrošnja vode, struje, povećana količina smeća...", vidi se da je promet daleko veći nego što zvanične brojke pokazuju.

To znači da je to mesto "nezvanično dosta jače nego što se misli", možda čak i "sa nekoliko puta većim ciframa prometa", jer mnogi turisti dolaze, ali ne ostavljaju trag u zvaničnoj statistici – možda borave u privatnom smeštaju koji se ne prijavljuje ili koriste nekategorisane objekte (a toga već sa sigurnošću znamo da ima najviše!)

> Zvanični podaci ne obuhvataju celu sliku, uostalom lokalna vlast je to javno i obznanila i krenula u žestoku borbu popisivanja smeštaja. Ako gledamo samo broj prijavljenih turista, nećemo videti pravi obim turističkog prometa. I pored zvaničnih RSZ podataka koji svakome već govore o kontinuiranom rastu, kada uključimo "nevidljive pokazatelje" kao što su potrošnja resursa, vidimo da je stvarna posećenost mnogo veća. Otud i one brojke koje su najpribližnije realnoj stvari na terenu:

1. BG....................................4.000.000
2. ZLATIBOR........................3.000.000
3-5. Vrnjačka, Sokobanja i
Kopaonik po...................................800.000
6. NS..................................................650.000
...

Ono kada se zvanični podaci zanemaruju a u obzir se uzima ni manje ni više nego količina smeća kako bi se dala procena broja gostiju 🤣🤣🤣

Iliti drugim rečima niko neće da objavi koliko ima smeštajnih kapaciteta na Zlatiboru (vrlo jednostavno za utvrditi) ali se zato skok broja gostiju meri količinom otpada i potrošene struje i vode?

Ono kada se zvanični podaci zanemaruju a u obzir se uzima ni manje ni više nego količina smeća kako bi se dala procena broja gostiju 🤣🤣🤣

Iliti drugim rečima niko neće da objavi koliko ima smeštajnih kapaciteta na Zlatiboru (vrlo jednostavno za utvrditi) ali se zato skok broja gostiju meri količinom otpada i potrošene struje i vode?
Objavljivao sam ja neke zvanicne podatke, ali su se brisali postovi.

U razvijenim zemljama se pre svega zna broj kreveta.

Na primer i u Hrvatskoj javno objavljuju iz meseca u mesec broj kreveta u privatnom smeštaju, kampovima i hotelima.

Naravno da svuda ima nelegalnih gostiju više ili manje, ali tvrditi da je količina smeća ozbiljniji parametar od samog broja gostiju može samo neko ko dalje od Horgoša nije otišao a kamoli video neko ozbiljno turističko mesto.

Nemate vi pojma, i još se time hvalite, malo pročitajte po stručnim časopisima pre nego se javite...i šta mislite, zašto je uopšte neko na zapadu gubio vreme decenijama na te metode...smešno!

Lepe vesti, nastavlja se autoput od Požege do samog Zlatibora i kasnije nastavlja do Bosne. Kinezi koji su sagradili najviše autoputeva i super brzih pruga na svetu u zadnjoj deceniji, se hvale da 100km autoputa sagrade za 100 dana. Neka ovaj naš sagrade i za celu godinu, bićemo zadovoljni 🍾 🥂
Uskoro na manje od 90 minuta novim autoputem od Beograda!

S druge strane biće dodatni bum u cenama, što možda i nije loše s obzirom da se Zlatibor transformiše u premijum destinaciju (y)🚀

Najvecu zaradu na Zlatiboru imaju kljucni igrači, to su oni sto nose ključeve.

Ima par sati posla dnevno, lagano zarade 1000 evra mesecno. Toliko ne moze da zaradi vlasnik 4 apartmana.

Neka ovaj naš sagrade i za celu godinu, bićemo zadovoljni 🍾 🥂
Uskoro na manje od 90 minuta novim autoputem od Beograda!
Opa sad je na manje od 90 minuta. Bravo labudine, kako si krenuo da obaraš vreme dok ga oni završe pada to na 40 eventualno 45min kad je špic 💪 💪 .
A i ovo cela godina je isto realno nema šta, mada gledaj oni ako baš nagaze i požure gotovo je to i za 10 meseci 💪💪
Nema šta oduvek si realno i verodostojno prikazivao sliku oko i na Zlatiboru.

I šta sad, mi svi treba da se povinujemo onima koji koče izgradnju da bi svojima nameštali tendere!! Neka hvala, dosta je više sa tom logikom! Ako se Kinezi hvale da 100km autoputa završe za 100 dana onda moramo da se ugledamo na bolje od sebe, a ne stalno da kukumavčimo, te ne može ovo, te ne može ono! Prosto treba se ugledati na pametnije i sposobnije od sebe! Imamo malo parčence od 30-ak kilometara preostalo do Zlatibora i treba njima dati odrešene ruke da to ekspresno završe. Tako da, "vozi Miško-škomi"!

Ali da pomenemo i ove lepe teme, od skoro su uvedene e-vize za veliki broj zemalja što će da privuče još turista u našu prelepu zemlju. Ljudi iz čak 46 zemalja kojima treba viza će od sada to moći da urade online 24/7 na portalu welcometoserbia.gov.rs bez odlaska u ambasade/konzulate, i da dobiju turističku/poslovnu vizu na 90 dana. Ovo je stvarno sjajna vest i dodatno će da poveća turistički promet, a naročito na Zlatiboru kao najvećem turističkom centru u zemlji/regionu 🚀 🚀

Ako se Kinezi hvale da 100km autoputa završe za 100 dana onda moramo da se ugledamo na bolje od sebe, a ne stalno da kukumavčimo, te ne može ovo, te ne može ono! Prosto treba se ugledati na pametnije i sposobnije od sebe!
Labudine čisto da te upoznam isti ti Kinezi koje pominješ i na koje treba da se ugledamo su i gradili ČA-PŽ :) :)
Slučajno ili ne ta deonica je isto 30km kao i ova što pominješ iiii kasnila je 3.5god... cca 6god start-finiš kinezi 30km ap
E sad možda si mislio da ove naše Kineze zamenimo nekim drugim Kinezima koji su brzi? To bi moglo da pomogne.

p.s. A ne sad sam skapirao investitori opalog ROI-a koče izgradnju da bi nameštali tendere, menjajući original Kineze kopijama, e sad sve ima smisla, pravo u metu kao i uvek.

"Vozi Miško-škomi trans" nećemo opet da vrtimo istu priču, to što ti ovde braniš stari oveštali sistem i njegovu tromost nije naš problem! To je samo davanje mogućnosti nekima da se "ugrađuju" na račun naroda! Kinezi su Kinezi i treba im dati odvezane ruke da rade kako najbolje znaju i ne mešati im se mnogo kao na ranijim deonicama. Nema više ovde šta da se muti i dodaje!

Vrh