Šta je novo?

Zlatibor

stf":1r0xsrnx je napisao(la):
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=740681#p740681 je napisao(la):
branik » 21 Мај 2020 09:33 am[/url]":1r0xsrnx]Градња се из центра насеља увелико преселилс и на обод. Нема насеља у коме не ниче бар једна зграда. Све је мање оних лепих у зеленило ушушканих кућица са двориштима. Инвеститори их откупљују не питајући за цену, спајају по неколико таквих плацева, руше, па граде зграде.

Ви и даље причате о једном једином насељу а не о планини, мада сад капирам и концепт туризма на Златибору у главама већине. Значи Краљеве воде су центар, "остатак планине" су Палисад, Караула, Зова?

Не друже, то су засеоци једног те истог насеља. А планина Златибор је и Семегњево, Мачкат, Крива река, Шљивовица, Љубиш ... Дакле, да сваки Београђанин и Новосађанин купе по зграду на Златибору, планину неће уништити. Унишштиће једно једино његово насеље, предвиђено за такав концепт туризма.

Mi pričamo o naselju koje nije formirano za "takav koncept turizma" !!!
To naselje postoji mnogo duže nego što je ovakva vlast sa ovakvim investitorskim njuskama turističko naselje pretvorila u jeftinu kopiju novog dela Mirijeva.

Zašto bi se davala prednost tim njuskama i njihovom konceptu?
Žele tako nešto? Poštujem njihovu volju, ali ne tako da drugi ispaštaju.
Upravo, sam si rekao da je Zlatibor velika planina, pa eto mogli su 'osnovati' novo naselje na nekoj od praznih lokacija i urbanizovati je po 'sopstvenom senzibilitetu' kakav god on bio

Motiv kupaca nekretnina mi je jasan, ali je pogrešan. Većina nekretnina je veći deo godine bez korisnika

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk

laki...potpis.

kakve veze ima to sto je samo naselje...to naselje je jedino prilagodjeno turizmu...a sarm smo mu upropastili sa ovim grilovima, zgradama i grand klubovima...svako ko je obisao svajcarske i austrije zna o cemu pricam.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Хипер-урбанизовано и презасићено планинско одмаралиште, с хроничним недостатком садржаја и потпуно отуђено од природе која га окљужује - а захваљујући најновијем таласу градње, углавном и без погледа на њу - није „концепт”, већ промашај.

Захваљујући небризи власти и похлепи инвеститора, оно што је могло бити прелепо планинско одмаралиште, окружено величанственом природом - налик сличнима у свету - претворено је у једну пренатрпану махалу.

Koliko moraš biti prazne seljoberske glave da udariš crvenu fasadu i belu PVC stolariju u planinskom naselju?! Ja bih mu udario trodupli porez na imovinu svake godine dokle ne promeni boju fasade. Ima po Zlatiboru i žutih i naradnžastih fasada kao u Futogu a ne na planini. Opština je propisala i boje i procenat drveta i kamena na fasadi ali kao da se neko brine o tome već rokaj seljano na max :violina:

Prilozi

• 99248927_1593666110809509_6834280075974672384_n.jpg
    99248927_1593666110809509_6834280075974672384_n.jpg
    127,9 KB · Pregleda: 4.290
Sve nove zgrade su mogle biti bolje skladnije ali to u srb nece da moze mora se poseljaci sve ...
Imati vikendicu bilo pored bg ili na moru ili na planili ako neces da je koristis bar 100 dana je mrtav kapital plus ako se isti ne rentira i ne oplodjuje tako ....i veze te za odlazak na isto mjesto svake godine...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=741888#p741888:2l15cg6x je napisao(la):
direktor » Ned Maj 24, 2020 11:41 pm[/url]":2l15cg6x]Sve nove zgrade su mogle biti bolje skladnije ali to u srb nece da moze mora se poseljaci sve ...

Manje-više novije zgrade i jesu skladnije. Na gornjem primeru leva zgrada je novija i približno 90% novih zgrada su njima slične: smeđi i oker tonovi fasade, smeđa stolarija ili imitacija drveta, lomljeni kamen po temelju/prizemlju, terasa od drveta ili eventualno gvožđa/PVC imitacija drveta kod luksuznijih zgrada..

Više odudaraju starije kuće po Obudojevici slične ovoj desnoj na slici. Propisano je da stolarija treba biti drvena ili PLV/ALU imitacija drveta ili smeđa boja a onda imate hrpu kuća s belom stolarijom i duginim bojama fasade.

Barem boju fasade nije teško promeniti, samo nije baš jeftino jer su to kuće od 200-350 kvadrata ali verovatno gazdama nije problem, samo ih treba naterati. Ali njima je baš lepa crvena boja, žele da se vide :bash:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=741852#p741852:2vmuj1mt je napisao(la):
Arcus » Ned Maj 24, 2020 9:28 pm[/url]":2vmuj1mt]Koliko moraš biti prazne seljoberske glave da udariš crvenu fasadu i belu PVC stolariju u planinskom naselju?! Ja bih mu udario trodupli porez na imovinu svake godine dokle ne promeni boju fasade. Ima po Zlatiboru i žutih i naradnžastih fasada kao u Futogu a ne na planini. Opština je propisala i boje i procenat drveta i kamena na fasadi ali kao da se neko brine o tome već rokaj seljano na max :violina:
file.php
Isto to, samo sa druge strane. Ovde ni prozori nisu mogli da budu u liniji i simetriji, a kamoli šta drugo.

Prilozi

• Screenshot_20200525-084831.jpg
    Screenshot_20200525-084831.jpg
    578,9 KB · Pregleda: 4.161
Estetski kriminal. Vlasnicima vikendica i stanova u zgradama koje ne ispunjavaju propisana estetska pravila koje je donela opština udariti trostruki godišnji porez na imovinu ili neku komunalnu taksu dokle god ne isprave sve nepravilnosti. Dozvoljena je ograda od kamena ili drveta u visini do 120cm ili živa ograda a onda na Obudijevici neki udarili kapije i a pojedini na ZL i bedeme od 2m kao Albanci.

Kad su već stilski zgrade neujednačene i kad nemaju istu boju crepa, kamena, iste terase i dimenzije prozora onda barem da sve imaju boju fasade u propisanom spektru i da imaju istu stolariju (samo da nije beli PVC koji izgleda tako jeftino na ovim kućama).

Bio sam u Rovinju pre par godina, priča mi vlasnik apartmana da je grad propisao paletu dozvoljenih boja fasada i drvenih ulaznih vrata, vrata od podruma kao i drvenih prozora, naravno da svaka boja ima svoj kod i grad je to sve naveo u dokumentu. Komunalno ide i lupa kazne ili zovu građevinsku inspekciju koja obustavlja radove. Pošto fasadu rade firme to im je i loša reklama kada im neko zaustavi radove i stavi ih na stub srama pa se svi pridržavaju pravila. Neke istorijske zgrade ne smeju menjati niti nijansu boje unutar dozvoljene palete negod striktno ista. Ali šta se mi čudimo, pa naš ambasador je u Parizu stavio bele PVC prozore na spomenik kulture, kako nebi i ovi po ZL:

https://www.kurir.rs/vesti/politika/303 ... evra-kaznu

Bilo bi pametno da iz sve ove naše prepiske izadje jedan dokument u kojem predložimo neke ideje opštini u vezi estetike na Zlatiboru. Meni nije mrsko niti da pišem email niti da im lično dostavim predloge kad budem na ZL. Možda barem počnu razmišljati u tome smeru.

Također ono što se meni ne svidja je odabir bilja/cveća i uređenje zelenih površina, počevši od kružnih tokova pa nadalje. Dosta sam putovao po severnoj Francuskoj, Belgiji, Holandiji, Italiji, Austriji, Nemačkoj i lako se primeti razlika u stilu uređenja kružnih tokova. Kao prvo, oni ne biraju jeftino sezonsko cveće i ne prekopavaju kružni tok svake godine kao u Srbiji. Imaju dosta naglašen "hardscape" koji se sastoji od lokalnog kamena i stena. U Italiji sam video da stave par čokota vinove loze jer je to mesto poznato po vinu, u Belgiji sam viđao par bijaka hmelja, negde mala vetrenjača, negde statua konja jer imaju hipodrom ili poznatu ergelu i sl.

U naselju Zlatibor nema više zlatnog bora, verovatno ste čuli za to. Eto šta bi moglo biti centralni deo jednog kružnog toka - drvo po kojem je cela planina dobila ime i koje je na rubu izumiranja.

Odabirom trajnica koje su u startu skuplje biljke ali su nezahtevne i ne sade se svake godine komunalno će dugoročno uštedeti i novac i radne sate potrebne za održavanje. Oni opet troše milione na jeftino sezonsko bilje od kojeg na jesen ne ostane ništa i sledeće godine opet u šoping i opet svi u radnu akciju...

https://www.facebook.com/kjp.zlatibor.94

Pogledajte slike kako su trenutno uređivali glavni kružni tok na Zlatiboru koji izgleda kao bašta moje babe a ovo cveće kao salata. Uz to ako se ne zalije par dana ima da ga sprži Sunce. A ima lepih primera kako su pojedinci na ZL kombinacijom bilja napravili lep i dinamičan landscape. Ovi iz Komunalnog ne moraju da koriste internet da bi videli nešto lepo, samo da prošetaju Zlatiborom i otvore oči - evo dodao sam jedan lepi scape iz Kraljevih konaka koji ne zahteva nikakvu kupovinu bilja svake godine i ne zahteva veliko održavanje niti redovno zalevanje.

Uz to, treba im savetovati da raspišu konkurse za najlepše okućnice i travnjake i dodele vredne nagrade, toliko bogata opština, šta je njimapar hiljada evra za ovakvu akciju a sigurno bi se ljudi još više potrudili...

Prilozi

• primer.jpg
    primer.jpg
    267,2 KB · Pregleda: 4.063
Već sam rekao da se ježim od ovih krovova u gradu.

Potpuno neprimereno i za planinu gde se zna zašto dominiraju "oštriji" krovovi.

No, stara poslovica kaže da "hoće čovek iz sela, ali neće selo iz seljaka"

ps: ko gleda biciklizam, zna kako izgledaju sela u Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji, Belgiji... Mislim da je čak komentator jednom spomenuo da se sela takmiče u estetici sa susednim selima.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=741931#p741931:30xgh0md je napisao(la):
astrodule » Pon Maj 25, 2020 10:43 am[/url]":30xgh0md]Već sam rekao da se ježim od ovih krovova u gradu.

Potpuno neprimereno i za planinu gde se zna zašto dominiraju "oštriji" krovovi.

No, stara poslovica kaže da "hoće čovek iz sela, ali neće selo iz seljaka"

ps: ko gleda biciklizam, zna kako izgledaju sela u Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji, Belgiji... Mislim da je čak komentator jednom spomenuo da se sela takmiče u estetici sa susednim selima.

Slažem se za krovove,tu je propuštena lepa prilika da se sačuva nešto interesantno. Mnogo su lepi oštri planinski krovovi ali takve od 1985. godine pa na ovamo gotovo da više niko na ZL ne pravi, ne mogu se setiti 3 novije zgrade s oštrim krovovima, verovatno negde ima poneka vikendica. Što dalje to ravniji krovovi, možda jednom budu i skroz ravni kao u gradovima a ne na planini.

Postoji na tržištu i tamnosivi crep koji sliči tradicionalnom drvenom krvu koji se nekada koristio na kućama ove regije. Takav novi crep je koristio Kusturica i vidi se na većini njegovih zgrada na Mokroj gori ali ko će sada naterati stotine kuća i zgrada da menjaju crep. Prvo da ih se natera da promene boju fasade i beli PVC.

Prilozi

• krov.jpeg
    krov.jpeg
    526,7 KB · Pregleda: 4.007
Друг из Беча који има угоститељски објекат у насељу Гајеви (испод Споменика) ми је говорио како је био на састанку локалне самоуправе, предлагао разна решења за довођење страних туриста, манифестације, унификацију градње. Каже да су челници и сами угоститељи толико набеђени да најбоље раде свој посао и да не желе да приме никакву сугестију (менталитет?). Каже, бацио сам време правећи презентације. Рекао ми је још да је за свој објекат ангажовао архитекту за уређење објекта да што више личи на аутентичну Алпску планинску кућу:
IMG_20200525_192709.jpg

Ево једног места у италијанским Алпима на којем сам боравио, архитектура је мање више слична оној новијој на Златибору:
Via Barcis
https://maps.app.goo.gl/i7y2GHQFhAgHAFB58

Pogledajte Obudojevicu, naselje koje ima veće placeve na Zlatiboru - oko 500 kvadrata u proseku. Kuće tamo nisu visoke. Obično su to visoke prizemnice ili prizemlje, sprat i potkrovlje. Deo krivice pada i na onog ko je prostorno planirao razvoj Zlatibora i ovo naselje jer su ulice uzane, kuće načičkane jedne na drugima. Ko napravi ispred kuće parking za goste ne ostane mu baš prostora za zelenu površinu. Koliko tamo ima većeg drveća tipa srebrni bor, bukva i sl? Nema ništa jer nema ni prostora. Najružnije naselje, tamo nikada ne iznajljujem smeštaj jer izgleda kao Busije samo s daleko manjim placevima.

E sada, kako da se prave ove alpske kuće koje imaju dosta veliku bazu na još manjim placevima od onih u Obudojevici? Placevi od 300-400 kvadrata kakve su komunisti parcelisali i prodavali po Palisadu, 25.maju, Karauli, Slobodi? Gde tu da stane parking za barem 4 automobila (npr. vlasnik i 3 apartmana) + zelena provršina, veće raslinje, da ne kažem šuma?

Meni su ove alpske kuće prelepe ali za to treba ispuniti uslove počevši od široke ceste, većih placeva, razmaka između placeva u celom naselju a ne samo u pojedinim delovima, rušenje svih objekata/stopiranje izgradnje ukoliko estatski odudaraju od plana. I to sve je trebalo napraviti pre 50-60 godina kada su se počele praviti prve kuće. Moglo se umesto alpskih kuća graditi samo kuće u stilu starih zlatiborskih vila kao što ih ima par komada u mestu ali se takav se plan morao doneti još u SFRJ jer nije gradnja počela pre 10 godina, pre 10 godina se samo naglo ubrzala ali počela je davno pre.

Zaštićene zelene zone između placeva će uskoro nestati i u ostalim naseljima - za ovo je kriva država a ne lokalna vlast jer je vratila oduzetu zemlju prethodnim vlasnicima umesto da ih je isplatila i ostavila prostor između placeva u svom vlasništvu te na taj način zaštitila ovo područije i osigurala da idalje to područije bude bez građevina. To što je sve manje zelenila i drveća u naselju i što pojedini delovi naselja više ne liče na planinu, za to nije kriva lokalna vlast nego država. Ali je zato lokalna vlast kriva za razne druge stvari; pisali smo ovde kako su se uhvatili Gondole kao pijan plota, zakržljala infrastruktura, smeće, stanje asfalta u pojedinim ulicama..

Prilozi

• ZL.jpg
    ZL.jpg
    536,2 KB · Pregleda: 3.890
  • vila.jpeg
    vila.jpeg
    27,6 KB · Pregleda: 3.892
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=741807#p741807:3rm0abd4 je napisao(la):
laki72 » 24 Мај 2020 04:59 pm[/url]":3rm0abd4]
To naselje postoji mnogo duže nego što je ovakva vlast sa ovakvim investitorskim njuskama turističko naselje pretvorila u jeftinu kopiju novog dela Mirijeva.

Моја породица је тражила да купи плац на Златибору тамо 1997 и 1998. Већ тада је почела озбиљна урбанистичка деградација тог насеља горе изградњом нове Калуђерице на правцу ка Семегњеву ... било је питање момента када ће та деградација са концепта Калуђерице да се трансформише у јефтину копију Миријева.

У старту смо због тога прецртали цело насеље Златибор када смо тражили плац. И одлучили се за место које никада неће бити урбанизовано.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=742714#p742714:2voyemwb je napisao(la):
stf » Čet Maj 28, 2020 9:16 am[/url]":2voyemwb]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=741807#p741807:2voyemwb je napisao(la):
laki72 » 24 Мај 2020 04:59 pm[/url]":2voyemwb]

Моја породица је тражила да купи плац на Златибору тамо 1997 и 1998. Већ тада је почела озбиљна урбанистичка деградација тог насеља горе изградњом нове Калуђерице на правцу ка Семегњеву ... било је питање момента када ће та деградација са концепта Калуђерице да се трансформише у јефтину копију Миријева.

У старту смо због тога прецртали цело насеље Златибор када смо тражили плац. И одлучили се за место које никада неће бити урбанизовано.

Kakve si cene placeva po aru bile tada? Plac na Karauli od 4 ara nedavno otišao za 100k € a mala vikendica našeg porodičnog prijatelja od 60ak kvadrata građena '70.godina za 140k € (legalizovana je ali realno je ili za rušiti ili za uložiti još 10-15k € pa srediti je). Oboje na lepoj lokaciji, udaljene možda 200 metara vazdušnom linijom, od centra 1200-1300m. Vikendice koje na nešto liče se tamo prodaju i po većim cenama. Cene u drugim naseljima variraju koliko se kome žuri prodati.

Ima li neko na forumu ko je trenutno na ZL da udari par slika radova trga? Koliko se čeka zbog zastoja i radova oko Sevojna i dalje do Zlatibora?

Ја сам ишао прошли викенд ,нажалост нисам сликао,али могу рећи да се свука баш активно ради.
Што се тиче радова на путу ,у повратку сам избројао више од 10 семафора и бесмислено је туда ићи.Предлажем овако :
Ибарска магистрала-Боговађа-Мионица-Дивчибаре-Тометино поље-Глумач-Ужице( или Аутопут до Лајковца па Мионица,даље исто...) ...Наравно док трају ови радови од Чачка до Ужица....

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=742758#p742758:2olqmlx5 je napisao(la):
Niko Kažanegra » Čet Maj 28, 2020 11:40 am[/url]":2olqmlx5]Ја сам ишао прошли викенд ,нажалост нисам сликао,али могу рећи да се свука баш активно ради.

Prikačena slika je s Instagrama. Budimo realni, čak i da ne postoji nijedna zgrada oko jezera samo korito jezera i ove brutalističke žardinjere i krnjavi rubnici su odvratni. Nadam se da će to sve porušiti i napraviti nešto pristojno, ovo je bilo zrelo za menjanje pre 15 godina. I onda ljudi stanu pokraj tih žardinjera da se slikaju, baš su lepe - staljingradski stil. :lol:

Verujem da će sam prostor oko jezera daleko lepše izgledati, jedva čakam da vidim. :sesir:

Prilozi

• trg.jpeg
    trg.jpeg
    499,5 KB · Pregleda: 3.550
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=742753#p742753:1h1e3uj4 je napisao(la):
Arcus » Čet Maj 28, 2020 12:14 pm[/url]":1h1e3uj4]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=742714#p742714:1h1e3uj4 je napisao(la):
stf » Čet Maj 28, 2020 9:16 am[/url]":1h1e3uj4]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=741807#p741807:1h1e3uj4 je napisao(la):
laki72 » 24 Мај 2020 04:59 pm[/url]":1h1e3uj4]

Kakve si cene placeva po aru bile tada? Plac na Karauli od 4 ara nedavno otišao za 100k € a mala vikendica našeg porodičnog prijatelja od 60ak kvadrata građena '70.godina za 140k € (legalizovana je ali realno je ili za rušiti ili za uložiti još 10-15k € pa srediti je). Oboje na lepoj lokaciji, udaljene možda 200 metara vazdušnom linijom, od centra 1200-1300m. Vikendice koje na nešto liče se tamo prodaju i po većim cenama. Cene u drugim naseljima variraju koliko se kome žuri prodati.

Ima li neko na forumu ko je trenutno na ZL da udari par slika radova trga? Koliko se čeka zbog zastoja i radova oko Sevojna i dalje do Zlatibora?
Имаш моје слике од пре десетак дана. Ништа се битно није променило, осим што је ров низ Обудојевицу и код "Дунава" напредовао мало.
Прашину је заменила каљуга, а раскопана је сад и улица која повезује трг са аутобуском. Велики кипери и миксери су у свакој, али СВАКОЈ, иоле широј улици
Радова има и на путу много. Заобићи, како Нико каже, а могуће је и до Сушице, до кафане "Код Лоја", од Ужица ићи старим путем и избећи семафоре, заставице, чуњеве, колоне, гребани асфалт, а добити успон, кривине, узак пут, растиње, негде и добар поглед, нешто управо пресвученог пута и нешто рупа. За свачији укус имамо.

Da li su radovi od Užica ka Zlatiboru samo do 15h?

Ne znam do kad su radovi, senafori i čunjevi su 0-24.

Teslin toranj na Zlatiboru - naučno-obrazovni centar

https://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyy ... id=1693201

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=VQ9brF8JV5c[/youtube]

Mišljenja su oprečna, neki govore da će ovaj objekat samo povećati "cirkus" i da mu nije mesto na Zlatiboru. Spominju da bi se objekat trebao napraviti na Rtnju ili u BG. Neki čak kao lokaciju predlažu i Užice zbog hidroelektrane po Teslinom principu. Lično se za Užice se ne slažem ako se setimo kako su devastirali hidroelektranu i uništili onaj vodopad koji ju je pokretao. Elektrana je mrtva u svakom smislu reči a mogla je biti turistička atrakcija toga grada. Problem je također što pojedine opštine i da hoće nemaju novca tako nešto napraviti a očigledno da država nije previše zainteresirana.

Oni koji misle da je dobro da se gradi naučno-obrazovni centar na ZL navode činjenicu da će se na taj način povećati turistička ponuda muzeja i obrazovanja na planini, da će se otvoriti par radnih mesta i biti će opremljene prostorije/muzej za učenje mladih o elektrotehnici i samom naučniku. Pogledao sam komentare i na drugim portalima, oni koji su ZA navode da iako Zlatibor nema nikakve veze s Teslom ipak je on zadužio sve Srbe, svi smo dužni da gradimo muzeje u njegovu čast i da se za njega čuje, svojataju ga i HR i USA. Također navode da ako ostala mesta u Srbiji žele da grade nešto u vezi Tesle sigurno će naći inspiraciju za neki interesantni muzej/lab sobzirom na naučnikov plodonosni rad.

Samo da bude na lepom mestu mada sam siguran da neće biti blizu centra što je dobro naravno.

Prilozi

• 6902616085edf83ec48a00282864062_v4_big.jpg
    6902616085edf83ec48a00282864062_v4_big.jpg
    113,3 KB · Pregleda: 2.828
Bila sam tj prolazila pre 2 nedelje, sve je raskopano, ne može da se prođe strašno izgleda. Nisam uspela da prepoznam Zlatibor doduše nisam bila jako dugo, no svejedno. Bez obzira na iskopine tamo ne bih boravila duže nego u prolazu, a sl put možda ni toliko. Zgrade od 12 spratova, nabacana gradnja grozne estetike, uništili su planinu to više ne može da se popravi niti sanira. Ne vidim ni jedan razlog za posetu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=742859#p742859:3ducx6x3 je napisao(la):
Arcus » 28 May 2020, 17:51[/url]":3ducx6x3]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=742758#p742758:3ducx6x3 je napisao(la):
Niko Kažanegra » Čet Maj 28, 2020 11:40 am[/url]":3ducx6x3]Ја сам ишао прошли викенд ,нажалост нисам сликао,али могу рећи да се свука баш активно ради.

Prikačena slika je s Instagrama. Budimo realni, čak i da ne postoji nijedna zgrada oko jezera samo korito jezera i ove brutalističke žardinjere i krnjavi rubnici su odvratni. Nadam se da će to sve porušiti i napraviti nešto pristojno, ovo je bilo zrelo za menjanje pre 15 godina. I onda ljudi stanu pokraj tih žardinjera da se slikaju, baš su lepe - staljingradski stil. :lol:

Verujem da će sam prostor oko jezera daleko lepše izgledati, jedva čakam da vidim. :sesir:
file.php

Je l' ovo to jezero? Trebalo bi da sam na slici ja na Zlatiboru početkom 80-ih.

zlatibor.jpg

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=746366#p746366:1ui2ehaf je napisao(la):
11030 » Sre Jun 10, 2020 9:21 am[/url]":1ui2ehaf]Bila sam tj prolazila pre 2 nedelje, sve je raskopano, ne može da se prođe strašno izgleda. Nisam uspela da prepoznam Zlatibor doduše nisam bila jako dugo, no svejedno. Bez obzira na iskopine tamo ne bih boravila duže nego u prolazu, a sl put možda ni toliko. Zgrade od 12 spratova, nabacana gradnja grozne estetike, uništili su planinu to više ne može da se popravi niti sanira. Ne vidim ni jedan razlog za posetu.

Raskopano je jer trenutno rade rekonstrukciju trga, jezera, šetališta i dve saobraćajnice. Pisali smo gore o tome šta je sve obuhvaćeno tim zahvatom, trebat će im sigurno 20-30 dana da završe sve i napune jezero. Svaki dan pada kiša na par sati pa poremeti radove, ponekad baciom oko na live kameru s trga.

Trideset godina idem na Zlatibor i stalno je nešto raskopano. Stalno nešto negde curi, stalno je rasturen beton, stalno su rupe i kanali na sve strane i stalno to jadno jezero smrdi.

ALi srećom, Zlatibor je mnogo više od tog kič naselja.

Vrh