[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=741063#p741063:3mdznt56 je napisao(la):
stf » Pet Maj 22, 2020 8:46 am[/url]":3mdznt56]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=740681#p740681:3mdznt56 je napisao(la):
branik » 21 Мај 2020 09:33 am[/url]":3mdznt56]Градња се из центра насеља увелико преселилс и на обод. Нема насеља у коме не ниче бар једна зграда. Све је мање оних лепих у зеленило ушушканих кућица са двориштима. Инвеститори их откупљују не питајући за цену, спајају по неколико таквих плацева, руше, па граде зграде.
Ви и даље причате о једном једином насељу а не о планини, мада сад капирам и концепт туризма на Златибору у главама већине. Значи Краљеве воде су центар, "остатак планине" су Палисад, Караула, Зова?
Не друже, то су засеоци једног те истог насеља. А планина Златибор је и Семегњево, Мачкат, Крива река, Шљивовица, Љубиш ... Дакле, да сваки Београђанин и Новосађанин купе по зграду на Златибору, планину неће уништити. Унишштиће једно једино његово насеље, предвиђено за такав концепт туризма.
Прочитај и остале моје постове. Рекао сам да се градња зграда тренутно шири и на обод насеља, заузимајући место нејадсшеих малих викендица.
Али, писао сам и о градњи по селима, шумама и горама. Нагло се гради и туда. Где има пут и вода, ничу нове куће, разних величина, стилова, идеја... Ускоро ће се и тамо пренамножити и за оне који су побегли тражећи мир, биће да су "џаба кречили". Узео сам за пример Смиљанића закосе и Рибницу. На оба места има воде и куће се због тога групишу. По Златибору нема водовода, већ се изван Вода може имати само изворска вода, али извора нема где неко пожели, или немају капацитет који треба за неколико кућа. Дуж пута од Водица ка Љубишу и Гостиљу се убрзано гради. Логично, воде има у изобиљу у том делу.
Али зато, Рожанство, околина Стопића пећине, налази се на крашком делу, више скоро и нема слободног извора. Тамо нема градње. Како да правиш кућу а немаш воду, или ће те вода коштати випе него кућа?
Али, и тамо где има воде, све те куће немају канализацију, већ индивидуалне септичке јаме. И то ће полако загађивати све изворе који се налазе испод.
Нема планирања, нема идеја да се нешто што свакако постоји смислено каналише, у интересу и људи и планине.
О Златибору и сваком његовом селу могу да пишем сатима. Први сам тај који у насеље улази само када мора, а време проводи на многим местима која још нису откриле широке народне масе.
Тако да, друже, (како се и ти мени обрати) спочитавати мени да од Златибора видим само центар насеља, повелика је глупост!