zexland":i0qsjgb8 je napisao(la):
Natpis " Београдска задруга" je originalan, od kada je zgrada sazidana, nemacki natpis je dosao kasnije za vreme rata. Za natpise se ceka kalup. Jos nije gotovo sve.
Ovo boldovano bi trebalo staviti u naslov teme
čini mi se da se javlja i previše "strahovanja" u vezi sa rekonstrukcijom Zadruge. Ovde je još i super u odnosu na npr. Skyscrapercity forum, gde već žale što Zadrugu nisu okrečili u belo
Ili npr. kada je postavljena ova slika:
Odmah se neko javio da bita "kakve su, bre, ove žute fleke na fasadi?". Naravno, neko mu je odmah odgovorio da je to dekorativno osvetljenje. Car, međutim, nastavlja: "kako, bre, fasada može da požuti od osvetljenja". Naravno, objasne mu da je osvetljenje uključeno i otud žuta svetlost na fasadi. Onda, međutim, počne diskusija o tome "ko još testira danju dekorativno osvetljenej"
Sličnu diskusiju sam imao s jednom koleginicu na Fejsbuku koja je napisala da je skandalozno što je projektom "Beograd na vodi" predviđeno rušenje zgrade Železničke stanice u Beogradu, koja je zaštićeni spomenik kulture. Naravno, krene milion lajkova, ljudi po komentarima pišu "sramota", "skandal", "zločin", "nećemo dozvoliti" itd.
I sad, i ja i vi dobro znamo da nikakvo rušenje zgrade Železničke stanice nije predviđeno. Na kraju rešim da strpljivo otkucam komentar i objasnim kako "Navodni Beograd" ima milion razloga da bude kritikovan, ali ne i zbog rušenja Železničke, jer to jednostavno nije istina - zgrada ostaje, trebalo bi da bude renovirana, a Savski trg bi pretvorili u pravi, reprezentativni trg (što je, po mom mišljenju, jedan od lepšh delova masterplana, jer se time stvara lepa osa Slavija-Nemanjina-Savski trg, tj. dva velika kružna trga sa fontanama i lep bulevar koji ih povezuje). Naravno, na sve sam dobio odgovor: "ne slažem se, projekat je i dalje arhitektonski skandal". Ni ostali komentatori nisu bili blagonakloni.
Ali nije poenta u tome, već čemu to širenej dezinformacija? Zašto se priča o rušenju zgrade Železničke stanice, zašto se priča o nekakvoj najvećoj džamiji na Balkanu, čemu one šovinističke prozivke na račun Rovine Armale???
To mi je apsurdno. Npr. kada čitam kritike koje piše Belka - one su mi smislene, bez obzira što ih piše oštrim tonom i sa velikim žarom, ali ima određenu racionalnu argumentaciju koja se u najvećem delu bazira na zakonima ove države. Ali paranoično hejtovanje zaista ne mogu da podnesem