Šta je novo?

Zemun

slika-znamenitosti-zemuna_slika_O_381553989.jpg
 
Ajd sad Vožde. daj sličicu,😄

Otkud KBC Zemun i veliki park
baš na toj lokaciji ?
Tu u ono doba je bio ozidan ogroman ,,karantin ,, za ljude sa siptomima Kuge ....
 
Za svakoga ko pređe granicu. Bio bolestan ili ne. Tada im nisu bila poznata "neoutuđiva lična prava" kad su zarazne bolesti u pitanju. Pucaju čim te vide izvan ograde.
 
Ajd sad Vožde. daj sličicu,😄

Otkud KBC Zemun i veliki park
baš na toj lokaciji ?
Tu u ono doba je bio ozidan ogroman ,,karantin ,, za ljude sa siptomima Kuge ....
Ево ти чланак о томе, од пре два дана.

TAMNA STRANA ZEMUNSKOG PARKA: Borba protiv jezive pošasti
Izvor: Nportal, 20.02.2024, 07:52
Na mestu današnjeg Zemunskog parka nekada se nalazio prvi srpski karantin.
Mnogi Zemunci ni ne znaju da najveći park u toj beogradskoj opštini krije mračnu tajnu. Tu se, sve do druge polovine 19. veka, nalazio prvi srpski karantin - Kontumac, sazidan kao odbrana od pošasti koja je pokoravala čitavu Evropu.
https://nportal.novosti.rs/vest/75336/zanimljivosti/viral/zemunski-park-karantin-kuga-crna-smrt
 
Mozda nije pitanje za ovu temu...

Zašto je Zemun jedini deo grada koji nema šoping mol? Mislm na tržini centar zatvorenog tipa (kao Ušće, Delta City, Ada Mall...) i da bude lociran blizu centra Zemuna, a ne u Batajnici, Galenici...
 
Ima na periferiji ,, Zemun park ,, a u gradskom jezgru nema zato što ima pameti.
More malih radnjica kafanica i sl koje čine interesatnu šetnju Zemunom, jednostavno bi ne stali u krugu od 2-3 km takvog mola ....
Pustoš ... Vec sada pola Bežaniske je mrtvo....
 
Ima smisla. Ali vidim da je TC Rajićeva na kraju Kneza Mihaila, što je po meni besmisleno.
Ali kažu da nije uništio biznis lokalima iz ulice.
 
Knez Mihailova ulica je specifična ulica i odudara od pravila.
 
Sutra od 10:45 do 11:45 akcija čišćenja parka i sađenja drveća u parku-autobuskoj okretnici na Keju (ulica Petra Markovića). Ovo je u sklopu dana sećanja na omladinske radne akcije posle rata. Skupljaju se oni koji su još živi od brigadira koji su čistili ruševine Beograda i Zemuna i pomogli gradnju čitavog jednog novog grada umesto močvare, ali i oni mlađi od njih, pošto sada više nego ikad postoji potrebu da se očuva osećaj da grad pripada nama, da nije samo skup građevinskih parcela koju neka otuđena vlast deli onima koji im daju pare. Oni koji doprinose imaju prava i da traže. Mada je čudno da ovog oglasa nema na Internetu, da se na njega može naleteti samo slučajno, samo ako prođete pored plakata. Pa bi ga što pre trebalo postaviti na socijalne mreže i razne sajtove sa vestima. Program proslave 1. aprila:


Dan omladinskih radnih akcija, 1. april - IMG_2047.JPG
 
U pravu si, to bi bilo bolje. Međutim iz meni nepoznatog razloga izgleda da žele da sačuvaju onaj auto servis na samom kraju Prve Pruge. On je izgrađen bukvalno na sred ulice Prve Pruge i deo je čitavog niza malih zgrada koje su, verovatno za vreme za vreme Šešelja, iznikle na bivšem travnjaku. Što je neobično, jer isti taj plan predviđa rušenje SVIH zgrada na trasi bivše pruge između Mihajla Pupina i Tošinog Bunara kuda bi trebalo da prođe ulica koja ih povezuje. Prilično sumnjam da će se to desiti, ali dijagonalna veza sa Vrtlarskom je i dalje uglavnom slobodna i taj prostor je bio odavno rezervisan upravo za nju, tako da su to povezivanje lako mogli makar da improvizuju pre početka velikih radova i zatvaranja prolaza kroz centar Zemuna.

Pogledajte prilog 129108

neko vreme nisam bio aktivan ovde pa reko da dam komentar :) zivim bas ovde u kraju i bio sam na uvidu PDR za Retenziju kada je bila pred koronu. Podneo sam i par prigovora, jedan od njih je bio zasto nemamo izlaz direktno na kruzni tok a drugi zasto na retenziji samoj nisu planirani tereni npr ili nesto slicno posto je sada npr dzungla.

Za kruzni tok je prigovor odbijen, i obrazlozen da bi to bilo 5 ukljucenje sto bi bilo nebezbedno a da ima najmanji prioritet.

Za retenziju i terene su nacelno prihvatili ali mora da se ispita uticaj "baznih stanica" po zdravlje (koje su inace na vrhu tornjeva a telefon u dzepu)

Prodje vec 5 godine, e vidim da se nesto promenilo a AD ulica nije deo ovog plana nego nekog koji spaja T6 (zaboravih tacno kako) i tamo je detaljno objasnjen plan od ovog kruznog toga koji se vidi pa na dalje ka Zemunskom parku
 
Hoćeš da kažeš da je plan za ovaj kružni tok izmenjen? Ako je tako, probaj da se setiš kako se zove taj novi plan ili bar koja mu je namena. Možda neki za 2. liniju metroa pošto svakako mora da se radi izmena zbog njega. Ili recimo šta je izmenjeno na planiranom kružnom toku?

pdr-retenzija-zemun-deo-reg-niv-plana-ad-1-jpg.129108
 
Hoćeš da kažeš da je plan za ovaj kružni tok izmenjen? Ako je tako, probaj da se setiš kako se zove taj novi plan ili bar koja mu je namena. Možda neki za 2. liniju metroa pošto svakako mora da se radi izmena zbog njega. Ili recimo šta je izmenjeno na planiranom kružnom toku?

pdr-retenzija-zemun-deo-reg-niv-plana-ad-1-jpg.129108
ne, nego nisu dozvolili da i Prve pruge ima direktan pristup kruznom toku (neko je pisao oko servisa da je sporno) ali zvanicno je problem to sto ne moze da ima 5 ukljucenja kruzni tok pa prve pruge mora u AD da ide. Sto se tice plana, ne mogu da nadjem ali mislim da je imalo veze sa Ugrinovackom i T6 ali kao sto si i sam naveo sa metroom koji je plan viseg reda

na urbelu vidim ovo:
  • kartografski broj:781
  • tip planskog akta PDR
  • broj službenog lista:67/2013
  • datum službenog lista:20-12-2013
  • naziv plana:ODLUKA O IZRADI PLANA DETALJNE REGULACIJE UGRINOVAČKE ULICE OD SAOBRAĆAJNICE T-6 DO BULEVARA MIHAJLA PUPINA, GRADSKA OPŠTINA ZEMUN
  • opština:Zemun
  • faza:
  • datum javnog uvida:
  • link - veza ka podacima:

kao i :

  • kartografski broj:2078
  • tip planskog akta PGR
  • broj sližbenog list:6/2023
  • datum službenog lista:22-02-2023
  • naziv plana PLAN GENERALNE REGULACIJE ŠINSKIH SISTEMA U BEOGRADU SA ELEMENTIMA DETALJNE RAZRADE II. FAZE PRVE LINIJE METRO SISTEMA
  • opština:Zvezdara,Palilula
  • link
 
Poslednja izmena:
@dzodzo2003

Jedna paralela.

Kružni tok na Autokomandi ima 5 uključenja plus tramvaj po sredini. Kružni tok na Slaviji ima 6 uključenja. Kružni tok kod Bogoslovije ima 5 uključenja.
 
Vrh