U Zemunsku luku je pristao veliki putnički brod.
Predlažem da se luka hitno zatvori jer je ono što tamo turisti mogu da vide užasno. Ako oni počnu da pišu svoje utiske i da daju ocene, nikada se nećemo oprati, čak i kad se stvari poboljšaju. Jednom napisano i indeksirano u pretraživačima i raznim numeričkim ocenama trajno ostaje dostupno i trajno ima uticaj.
На шта конкретно мислиш, шта је толико драматично лоше?
Nemam slike, a čini mi se da običan tekstualni opis ne bi bio naročito ubedljiv mnogima koji u glavi nemaju ažurnu sliku kako prostor Zemunske luke i najbliže okoline ustvari izgleda, a naročito kako taj prostor može izgledati nekome sa zapada ko ga prvi put vidi. Pa bolje da to ostavimo za drugi put. Ali iskreno savetujem da se Zemunska "luka" odmah zatvori za strane kruzere.
Obećao sam, pa evo slika. Ovaj put sam imao fotoaparat, pa evo samo malog dela prizora koje mi "ponosno" pokazujemo turistima kao "uređeni trg" i "glavni rečni ulaz" u istorijski grad Zemun, bivšu granicu Evrope i Turske. Meni iz ovoga malo previše liči da se granica Turske u međuvremenu pomerila na sever, a ne obrnuto.
Kad turista i formalno pređe granicu Srbije i stupi na kopno, ovo je ono što vidi. Neko ga doveo direktno u sred parkinga uokvirenog zapuštenim ruševinama.
Ovo je izlaz sa broda i zvanični granični prelaz.
Ali sad nastupa problem, jer turista NE SME dalje da ide pravo. Valjda bi tako uznemiravao automobile na parkingu, ili bi staza kroz parking oduzela još parking mesta koja donose pare. Ili prosto nema gde dalje da ide u tom pravcu, jer dalje nema trotoara. Pa da ne završi na kružnom toku. Nego mora oštro da skrene u levo.
(Neko je namerno i "ilegalno" otkačio jednu barjeru ka parkingu. Ona je inače bila vezana za susedne)
Dalje ga sprovode plastične barjere. Kao sa stočnom sajmu.
Pošto je ponestalo barjera, dalje su šarene trake. Doduše jesu, mada silom prilika, proterali deo parkiranih automobila.
Što dalje ide OVDE
Pravac u kafanu. Pardon, u "baštu".
Ako je turista slučajno baš mnogo tvrdoglav, pa posle desetak koraka kroz Srbiju neće odmah u kafanu, postoji veoma teško vidljivo, bitno uže i oštro skretanje udesno. Koje naizgled vodi, prvo tačno u drvo, a zatim u zid.
Ako je uporan, pa nastavi, i veruje trakama, onda na kraju dolazi do ovog tajnog prolaza.
Ako ide pravo udara u limenu baraku i kante za đubre. Međutim zbog toga je tu lepši, DRUGI ulaz u istu kafanu! Druga šansa. Pa se možda predomisli i ipak uđe.
Da na nastavljam dalje sa kič zidom posle sledećeg naglog skretanja u desno. Pa u levo. Da bi se zatim ponovo našao na DRUGOM parkingu. Zatim druga kafana levo, a desno ulični prodavci kokica i ostalih nezdravih gluposti koje kupuju domaći ali ne i turisti. I tek onda, možda, i samo onaj ko je uporan, dođe do starog dela keja i možda vidi nešto što zavređuje posebno stajanje ogromnog broda i njegovo skupo plaćeno vreme.
Da li vama liči da je svemu ovome mesto baš u ZEMUNU?