Šta je novo?

Zemun

Почиње „Лето на Гардошу”


Традиционална културна манифестација „Лето на Гардошу” почиње 2. јула дечјом представом „Најлепша летња авантура”, саопштено је из Општине Земун.

Под покровитељством ове општине, која је оснивач манифестације, Туристичка организација општине Земун приредила је програме за све генерације.

Укупно 35 садржаја биће приказано на овогодишњој манифестацији – 22. по реду, која траје до 31. августа.

1885559877d2cd243b683cb24ac26ccf_5293867870.jpg


d9f99338aa4fbb69adf8855150fae4c9_4000068216.jpg


 

Почела испорука граћевинских пакета избеглим лицима


На основу пет потписаних уговора за доделу грађевинске помоћи за избегла лица која живе на територији Градске општине Земун испоручена су прва два грађевинска пакета породицама у Батајници и Бусијама, саопштено је из ове општине.

У пројекту Комесаријата за избеглице и миграције учешће је узела и Градска општина Земун, како би помогла трајно решавање стамбеног питања корисника овог вида помоћи.

Градска општина Земун наставља са активностима које директно утичу на унапређење положаја избеглих лица.

 
,,, Почела испорука граћевинских пакета избеглим лицимa ,,

Koliko još vekova ? 👹
 

„Теслин дан” у Земуну


Под покровитељством Градске општине Земун, а у организацији Туристичке организације Земуна, у понедељак 10. јула обележиће се „Теслин дан”. Тим поводом биће уприличена изложба „Теслини доприноси у медицини”, аутора Владимира Јеленковића и Зорана Јовановића Јуса, у Кули на Гардошу. Свечано отварање планирано је за 20 часова.

Препознајући велики значај очувања успомене на Николу Теслу и промоције његовог лика и дела, Општина Земун је уврстила манифестацију „Теслин дан” у програм редовних годишњих манифестација.

Рођендан Николе Тесле, 10. јул, проглашен је Националним даном науке, подсетили су из ове општине.​

28597916789eff68ab7d5a6157ff6826_4617067456.jpg


 

Уређење центра Батајнице


Градска општина Земун наставља са уређењем некатегорисаних путева и саобраћајних површина у јавном коришћењу унутар блокова, па су тако почели и радови на уређењу паркинг-простора у Улици пуковника Миленка Павловића у центру Батајнице, саопштавају из ове градске општине.

Радови се изводе на површини од 650 квадрата и подразумевају припрему терена, асфалтирање и обележавање паркинг-места, као и реконструкцију приступне саобраћајнице. Изградња новог паркинга, који је везан за административни центар где су шалтери озакоњења, писарнице, матичне службе, националне службе за запошљавање и ЈП „Пошта Србије”, олакшаће грађанима Батајнице обављање свакодневних послова.

Такође, у Батајници су у току радови на изградњи 750 метара пешачких стаза у Улици краља Стефана Томаша. Изградњом пешачких стаза, грађанима овог дела Батајнице биће олакшано кретање и свакако се подиже ниво безбедности пешака као учесника у саобраћају.

По завршетку радова, механизација се сели и на друге локације у Батајници где ће се радити на уређењу некатегорисаних путева и пешачких стаза.

6aeb5157ad38dd4ebfe52e9213b37526_1045489236.JPG


3609e62b5f5e40d98f50904a25b7904f_3956722282.JPG


 
Mislim da na vrhu te čelične konstrukcije fali sat
Objekat na 3 fotki je montažni to treba srušiti
Ako lokalcima ne smeta i niko se ne buni ...
Mislim astro da bataja cak ima i svoju temu na forumu
 
Ja iskreno ne mogu da razumem žitelje nekih naselja koji gledaju ovakve stvari svaki dan i očigledno im ne smeta, glasaju za stranku na vlasti. Zaista ne mogu da razumem taj mentalni sklop da ti se okolina raspada i ti tu ne vidiš odgovornost lokalnih vlasti. Očigledno zastrašivnanje u fazonu "ovi drugi su još gori" pali kod tih ljudi.
 
Земун - Господска, пијаца и Пристаниште

Господска из Главне:

Главна из Господске (две слике) - на десно и на лево:Господска према Главној:Господска према Кеју и Пристаништу:

Премештене су тезге из овог дела пијаце ...

.... овде, на трг:

... и овде, у Господску, између МУПа и Школе

ОШ "Лазар Саватић" (десно), гужва у саобраћају:Овде би, поред Старе капетаније, добро дошао или мали парк, или веома широк тротоар на којем би било места за кафанску терасу и с ове стране:

Код ресторана "Венеција":

Први речни брод у Земунском пристаништу - дужине око 50 м:

Речни гранични прелаз - излаз из пристаништа:

Излаз у Земун кроз паркиралиште:
 
Poslednja izmena:
Земун: кеј, Гардош

Овај део Земуна уз Дунав, део старог Земуна и Гардош имају огроман потенцијал за даље уређење и туризам.
Прва ствар коју би ваљало урадити је пешачки коридор од ресторана "Венеција" све до "Радецког" кроз терасе кафана и кроз дивља паркиралишта.

Поглед из кафане "Река" (две слике):

На крају улице је већи дивљи паркинг - уништен је ивичњак, коцка се осипа:

"Радецки" је дотеран и - пун:Старе степенице од Радецког навише су запуштене и без рукохвата; на врху, где је мали видиковац, има ђубрета и нема ограде:

Свуда је пуно кола:

За разлику од Римског бунара на Калемегдану, на ову Кулу се могло попети и после седам увече:

Пропала је подлога у овом делу обновљене старе тврђаве:Загушење у саобраћају ...:... којем, рекло би се, доприносе и комуналци: 
2. septembra 2023. je po drugi put svečano otvoreno Zemunsko pristanište kod zgrade stare Kapetanije. Prvi put su ga svečano otvorili 6. juna 2020. "Svega" tri godine i tri meseca kasnije su ga dakle ponovo otvorili - i verovatno ponovo zatvorili. To bi se moglo zaključiti na osnovu trenutnog stanja koje je vidljivo na ovoj slici. Posle novog "otvaranja" jedina uočljiva promena je ofarbana staza na asvaltu, čisto da se zna gde je prolaz za pešake. Da nam turiste ne bi pregazili automobili na parkingu ... na pristaništu.

IMG_8467.JPG


Čitava saga o "Zemunskom pristaništu" prosto plače za bar nekim prigodnim komentarom, koga ipak nigde u novinama ne možete naći budući da je krajnje ubedljiv primer ili potpune nesposobnosti ili ektremnog "zabole me uvo" pristupa. Stavite se u kožu turiste na kruzeru koji jedva čeka da najzad vidi čuveni Beograd o kome je toliko dobrih stvari čitao na Internetu. Kruzer pristaje u Zemunu, turista izlazi na kopono i vidi ... šta?

IMG_8469.JPG


Prvo što shvati jeste da se ne nalazi u bilo kakvoj "luci" nego bukvalno u sredini privatnog parkinga koji se naplaćuje. Zatim da mu je najblizi i najpečatljiviji objekat, čak i po mirisu, TOI-TOI WC sa otvorenom rupom i bez ispiranja. Ako pogleda u levo, nigde se ne vidi ništa što liči na bilo kakav cilj ili čak običnu stazu kuda bi mogao da krene u obilazak. Još levo od ove slike je ostatak parkinga, iza su neke naoko spojene pomoćne i montažne zgrade, ali tamo nikakvog puta ili staze nema na na vidiku.

IMG_8470.JPG


Kad pogleda pravo, vidi prvo parking, a iza njega neku jezivu ruševinu. Krov čak izgleda i bukvalno opasno po one oko nje. Zbog nečijeg smisla za zavitlavanje turista ili nekog drugog nerazumljivog poriva, izgleda da se ta ruševina zove "Lepi Napulj", ili je bar to ono što piše na njoj. Ako se ohrabri i krene malo napred, ubrzo postaje jesno da je pravo i ispred jedino automobilska raskrsnica sa kružnim tokom, a da neki pravi i široki pešački totari, njemu namenjeni, nisu postali ni malo više vidljivi nego ranije. Ustvari na levo uh uopšte i nema, a na ostalim stranama ili nisu vidljivi ili imaju bukvalno pola metra ili metar, pa nije jesno da li je to servisno-tehnička staza ili privatni posed uz zgradu.

IMG_8489.JPG


IMG_8492.JPG


Kad turista pogleda polu desno i desno, onda to izgleda ovako

IMG_8494.JPG


Ni tamo ne izgleda da postoji bilo kakav trotoar. Sa samog pristaništa jedino je vidljiva naoko beskonačna i ograđena privatna kafanska bašta. Ni na tu stranu ne izgleda da vodi bilo kakva staza niti se vidi bilo kakav zanimljiv objekat koji bi potencijalno mogao biti cilj šetnje.

Da sam ja turista koji takav prizor vidi prvi put, znam da bi bio u totalnoj konfuziji. Šta sad? Zašto su me doveli OVDE? Šta je dizajner prostora zamislio? Da će na izlazu iz broda da me čekaju privatna kola na "parking-pristaništu"? Da će doći helikopter da me izbavi odavde, jer bezbednog pešačkog izlaza - ili bilo kakvog pešačkog izlaza - izgleda i nema?

Ovo je jednostavno sramota monumentalnih razmera. Pristnište nije samo mesto gde se mogu privezati brodovi. Putničko pristanište je i mesto na kopnu koje je uobličeno tako da odgovara potrebama PUTNIKA na tim brodovima. Prvo mora da postoji dovoljan slobodan prostor za ukrcavanje, iskrcavanje, čekanje i skupljanje grupa turista i drugih putnika. Za prtljag. Moraju da postoje klupe. Bar male nadstrešnice protiv kiše ili Sunca. Ostava za kofere, torbe i ruksage (biće redovnih veza sa Beogradom i gradovima duž Dunava). Biciklistička staza. Moraju da postoje administrativne zgrade, turistički biro, table sa mapama, menjačnica. Okolina bi trebala biti privlačna, staze za šetnju i istraživanje grada vidljive, isto kao i lokalne atrkacije ili bar oznake da one postoje i kuda treba ići da bi se do njih došlo. Pristanište je izlog Zemuna, prikaz onoga što se može videti ako se "uđe u radnju" koja ima takav izlog. Mi na samom pristaništu već imamo zgradu stare Kaptanije koja je i napravljena da bi baš tome služila. Zašto se i dalje toleriše Radikalska uzupacija i tobože javnog keja i pristanišne zgrade ako se već ponovo otvara pristanište? Kako su smeli da namerno zagrade pristup Zemunskom keju sa pristaništa ne samo gradnjom koja bi bar trebala biti ilegalna nego i pravim zidom sa simulacijom privatne kapije!? Da naprave dodatne montažne zgrade NA samom KEJU i ispred Kapetanije? Ostave? Ko je zaustavio rekonstrukciju uzvodnog dela keja i privatizovao ga, kad je između ostalog i potencijalna revitalizacija Zemunske luke bila jedan od ciljeva rekonstrukcije uzvodnog dela keja? Pa ne mogu samo da nakaleme metalne šipove na OVAKVU obala i da to onda nazovu "pristanište"!? I da ga onda par puta "otvaraju". Šta se tačno OVDE otvara? Zauzeta obala? Ulica bez trotoara? Parking? Ruševina u centru? Pristanište bez prostora za putnike? TOI-TOI?

Imali su TRI godine da bar pokušaju da simuliraju pravo pristanište. I ništa. Mene bi bila sramota da javno otvaram nešto ovakvo.

06.06.2020


03.09.2023.


Ovako je Zemunsko pristanište izgledalo nekad. Sa broda se ulazilo pravo u pristanišnu zgradu. Ima dva prizemna krila sa natkrivenim i uvučenim prostorom, kao i šetalište između zgrade i reke.

Zemun, Stara kapetanija - IMG_9113cre.JPG


A sa druge strane je veliki prostor za pristup kolima sa prtljagom i raskošni ulaz.

1920. Zemunska Kapetanija.jpg
 
Poslednja izmena:
Pa kad nam je svetinja kafana sklepotina plus parking zato nan je tako ...zbog kafana nece da urade kej i bic stazu na prostoru dobijenom sa novom obaloutvrdom vec drže se divlje bašte od koji se ne može prici do vode ali zato se obećava 2 km obaloutvrde do mosta pupinovog
 

Промоција клубова на Сајму спорта општине Земун


У организацији Спортског савеза Београда, а под покровитељством Секретаријата за спорт и омладину, у суботу и недељу, 9. и 10. септембра, одржаће се Сајам спорта општине Земун.

Свечано отварање Сајма спорта у Земуну је у суботу, у 11 часова, на Богојављенском платоу. Програм се наставља у недељу, 10. септембра, у дворишту Основне школе „Бранко Радичевић” у Батајници.

Посетиоци сајма, пре свега деца школског узраста, путем промоције рада спортских клубова, као и демонстрације и показних вежби, моћи ће да се информишу и одлуче за спорт који ће тренирати.

У сарадњи са Олимпијским комитетом Србије посебан сегмент овог сајма биће и програм „Буди олимпијац” где ће учесници кроз такмичарски програм моћи да се упознају са олимпијским вредностима, идејом олимпизма, али и знаменитостима Београда.

Ова манифестација има за циљ укључивање што већег броја деце у систем спорта, јачање тимског духа, као и стимулисање школске омладине на редовно упражњавање физичке активности.

Сајам спорта у Земуну (и Батајници) биће први у низу општинских спортских сајмова који ће се планираном динамиком до краја године реализовати на територији свих 17 београдских општина, наводи се у саопштењу Секретаријата за спорт и омладину.​

 
Vrh