Šta je novo?

Zapaljeni/izgoreli autobusi GSP-a i privatnih prevoznika od početka 2008

Idemo autobus star 6 godina andre aripa odrzavanje nula
dsc06060.jpg

Po mojoj evidenciji peti IK-218N trajno van saobraćaja, pored 3 koja čekaju motore i jednog koji čeka neki drugi deo...

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=IzomCf4aKYo[/youtube]

Mrzelo me da izlazim i snimi vise, bio sam knap sa vremenom, kad sam se vratio, nema ga.

Beograd: Za godinu dana gorelo čak 17 autobusa
Tokom 2013. i na početku 2014. učestali požari na vozilima javnog gradskog prevoza. GSP: Posle obnove voznog parka, broj incidenata će se drastično smanjiti
BG-autobus-pozar.jpg

PET požara izbilo je lane u autobusima prema evidenciji GSP "Beograd". Ipak, prema dostupnim informacijama, cifra je čak tri puta veća ako se računaju sva vozila javnog gradskog prevoza. Sa 17 "vatrenih" incidenata, 2013. spada među rekordne. U poslednjih pet godina, tako veliki broj požara u javnom gradskom prevozu desio se još 2011.

U GSP kažu da je od početka ove godine zabeležen jedan požar i to pre tri dana na okretnici na Konjarniku, kada je u zglobnom autobusu sa linije 31 izbio plamen. U pitanju je autobus iz 2008. a uzrok požara i procenu štete utvrđuje stručna komisija.

- U toku prošle godine dogodilo se pet požara na vozilima GSP, što je mali procenat ako se uzme u obzir da Beogradom saobraća naših 914 vozila - kaže Slavica Stevanović, menadžer za odnose sa javnošću u GSP "Beograd". - Komisije su detaljno ispitale i utvrdile uzroke svih inicijalnih požara. U većem broju slučajeva, dugotrajni periodi tropskih temperatura su uticali da na autobusima koji su bili više od deset godina u punoj eksploataciji, dođe do samozapaljenja. Poslednji požar tokom prošle godine zabeležen je u oktobru mesecu u Terazijskom tunelu. Dogodio se zbog kvara na elektroinstalacijama. U pitanju je bio autobus iz japanske donacije koji je u 11. godini pune eksploatacije.

Iz GSP dodaju da se u većini slučajeva radilo o srednjim ili manjim materijalnim štetama. Svih pet vozila na kojima su se desili požari je ispitano, popravljeno i pušteno u rad.

U najvećem gradskom prevozniku veruju da će se broj incidenata, posle obnove voznog parka, drastično smanjiti i tvrde da su vozila GSP potpuno bezbedna.

- Do današnjeg dana nije došlo do velikih materijalnih šteta, niti povrede putnika - ističe Stevanovićeva.

HRONOLOGIJA

2014.
4.2. - U Ustaničkoj izgoreo zadnji deo "ikarbusa"

2013.
30.10. - Na Dušanovcu se zapalio motor na "japancu"
21.10. - Na Banjici izbio požar na autobusu na liniji 78
7.10. - Kod Terazijskog tunela izgoreo motor "japanca"
3.7. - Kod Zaklopače se zapalio motor na liniji 303
21.6. - U Kaluđerici manji požar na motornom delu
21.6. - Potpuno izgoreo autobus na liniji 405
18.6. - U Ripnju izgoreo zadnji deo autobusa 405
15.6. - Opet na liniji 405 autobusu izgoreo zadnji deo
10.6. - U Žarkovu se zapalio autobus na liniji 56
3.6. - Zapalio se autobus na liniji 33
1.5. - Potpuno izgoreo autobus na liniji 504
28.4. - Potpuno izgoreo Mercedes na liniji 39
27.4. - Zapalio se motorni deo autobusa na liniji 302
27.4. - Potpuno izgoreo autobus 309 u Kaluđerici
16.3. - Na FAP-u na liniji 94 izgorele instalacije
4.3. - Požar na zglobnom "ikarbusu", na liniji 88
28.2. - U Kumodražu potpuno izgoreo "mercedes" 39

TRAMVAJ ISKOČIO IZ ŠINA

TRAMVAJ na liniji 9 koji se kretao u smeru ka Banjici iskočio je iz šina u Ulici Vojvode Stepe u sredu oko 12 časova. Ekipe GSP su odmah izašle na teren i u najbržem roku vratile tramvaj na prugu. Zbog toga je skoro dva sata tramvajski saobraćaj u ovom delu grada bio potpuno obustavljen.

NOVA VOZILA ZA BOLjI PREVOZ

- KUPOVINOM 83 nova trolejbusa je obezbeđen uredan i veoma komforan prevoz putnika na sedam trolejbuskih linija, tramvajski saobraćaj poboljšan je puštanjem u rad 30 novih tramvaja, a sa 57 novih "Ikarbusovih" vozila i 200 novih "solarisa", autobuski park je znatno obnovljen - kažu u GSP.

Новости

Нашао сам на нету овај снимак, рекао бих да је у питању #128, а њега нема на листи.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=KvRvr7BoExI[/youtube]
Снимак је из 2012 године, а не знам колико је датум постављања снимка тачан :?
Ово би требао да је #857, стави на листу пошто је претходни снимак уклоњен
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Y7tID3QDAWY[/youtube]

Somi, hvala na tim video klipovima.
- Za onaj prvi (i meni deluje da je #128, mada nisam sasvim siguran) ne znamo kada se desilo, pa ga ne mogu uneti u listu.
- Drugi klip za #857 sam ubacio umesto onog dosadašnjeg koji je uklonjen sa Youtuba.

Inače, Novosti su taj svoj članak (naročito onaj deo o hronologiji požara) očigledno bazirale na listi sa prve strane ove teme. Drago mi je da su ti podaci korisni i novinarima :)

A izjave Slavice Stevanović ("menadžera za odnose sa javnošću u GSP Beograd") su sramotne, naročito ono da se u toku 2013. desilo samo 5 požara na vozilima GSP (a mi imamo podatke o najmanje 17), da se "u većini slučajeva radilo o srednjim ili manjim materijalnim štetama" i da "do današnjeg dana nije došlo do velikih materijalnih šteta" (a znamo da im je najmanje 5 vozila totalno izgorelo tokom 2013.). :roll:

Mada, s obzirom da je ona pre dolaska u GSP radila kao jedan od urednika na RTS-u, i to od dolaska Miloševića na vlast pa sve do 2003. godine (izvor: http://rs.linkedin.com/pub/slavica-stevanovic/36/149/334), ovakve izjave i ne treba da nas čude... :roll:

Na Gazeli, oko 16:00 , pravac ka Autokomandi.
Nemam garažni broj, kao ni liniju.
Ne sumnjam da ćemo tokom sutrašnjeg dana saznati
dscbus.jpg

Već piše sve :)
milos.tro":1wlu61ec je napisao(la):
Goreo autobus GSP na autoputu: Vozač ugasio plamen, nema povređenih
M. T. | 26. 02. 2014. - 16:43h izmena vesti 16:43h | Komentara: 0
http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/445755 ... ovredjenih

U GSP autobusu marke "Ikarbus" izbio je danas oko 16 sati požar na autoputu u blizini BIP-a. Kako saznajemo, vozilo je bilo na probnoj vožnji i to na putu ka pogonu "Ikarbus", a na sreću nije bilo povređenih.

Prema nezvaničnim informacijama, plamen je buknuo zbog kvara na instalacijama, a vozač je zajedno sa kolegama iz drugih vozila gradskog prevoza ugasio plamen sa čak pet ili šest protivpožarnih aparata.

Kada su vatrogasci stigli na mesto incidenta požar je već bio ugašen.

Kako saznajemo, autobus garažnog broja 128 pripada pogonu "Kosmaj" i star je više od 10 godina.
Sa teme autobusi :)

Ne pratim toliko tu temu. Našao sam se slučajno u tom terminu, i slikao iz kola u pokretu :)

Ništa loše nisam mislio, samo sam hteo da napišem da imamo informacije :)
Pozdrav!

Ja koliko vidim, to nije Ikarbus nego Fap, a i garazni broj odgovara.

Ми као да пливамо у парама, па можемо да приуштимо оволико штете.. Да ли се ишта предузима по овом питању?

Nebudi najivan nista se nepreduzima imamo viska autobusa za paljenje

Ценим да су криви шверцери.

Hvala svima na prenetim informacijama, uneo sam i ove požare na GB 128 i 1057 u listu na prvoj strani ove teme.

Goreo je i 1033 na izlazu iz garaže, 26.marta. Odmah ugašeno manja šteta je u pitanju.

mi koji nismo registrovani na gsp ne možemo da vidimo sliku.

najbolje kad dođeš kuci ti prebaci sliku da možemo da vidimo...

Vrh