Šta je novo?

Zanimljivosti BG : podaci,mesta,događaji,.....

Modernizacija Mihailovog Beograda
Sredinom devetnaestog veka, posle definitivnog odlaska Turaka, u Beogradu se smestila pozorišna trupa Karla Remaja. Iako je nemačka pozorišna družina svaku drugu predstavu igrala na srpskom jeziku, poseta Šopovićevom kupatilu, gde su predstave održavane, bila je slaba. Kada je Remaji u novinama najavio da namerava da osnuje "srpsko pozorište", mnogi Beograđani su to shvatili kao moralni šamar. Potom se u srpskoj prestonici 17. septembra 1867. godine, pojavilo Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada s predstavama kod "Engleske kraljice", a Remaj se povukao. Novosadske glumce predvodio je Jovan Đorđević. "Engleska kraljica" bila je lokal u pop-Sušićevoj kući u današnjoj Kosmajskoj ulici, u kojoj su se okupljali glumci. Za njihovu zgradu na današnjem Trgu Republike, kamen-temeljac postavljen je 18. avgusta 1868. godine.

Tadašnje posetioce i stanovnike Šićan mahale (kasnije Skadarlije), te godine je zaintrigiralo otvaranje kafane "Dva jelena", kafedžije Joakima, u prostoru nekadašnje Avramove pekare. Brzo se pročula po dobroj hrani i muzici, a taj "imidž" će kafani ostati narednih 150 godina. U Skadarliji nema restorana "mlađeg" od 100 godina. Kafana je postala mesto okupljanja beogradskih boema, glumaca, pisaca i veseljaka.

U jesen 1867. godine, na početku Knez Mihailove ulice, je izgrađen hotel "Srpska kruna", tada najmoderniji u prestonici, iako je bio koncipiran poput nekadašnjih turskih hanova (četvorougaone osnove oko unutrašnjeg dvorišta). Vek i dvadeset godina kasnije, "Srpska kruna" postala je sedište Biblioteke grada Beograda.

U leto 1867. godine, izgrađen je najčudniji hotel u Beogradu. Toma Leko, jedan od rodonačelnika poznate cincarske porodice, koja je Beogradu dala pet doktora i sedam profesora univerziteta, podigao je jednospratnicu na uglu današnjih ulica Zmaj Jovine i Vasine. Nazvana je Kutulin han, ali je odomaćen bio naziv "Zlatan anđeo", za kafanu i hotel od samo jedne sobe! Naravno, hotel je propao, porodica Leko je tu neko vreme stanovala, a zatim, 1894. godine, kuću izdala nekom Moši Avramu, koji je na spratu iznad "Zlatnog anđela" (danas "Stari grad"), otvorio "Prvu kraljevsku srpsku povlašćenu fabriku suncobrana i kišobrana". Nišlija Moša, sklapao je amrele od uvoznih delova i uskoro postao cenjeni beogradski trgovac. Kasnije je sam pravio amrele i to "svadbene" (sa belom čipkom), za seljake (sa jakom, debelom drškom), za dame, dok su Mošini "amrelski specijaliteti" bili kišobrani za puniju gospodu (?) i popove (?).

Emilijan Josimović je predstavio prvi regulacioni plan grada 1867. godine, a u Delijskoj ulici (danas Knez Mihailova 46), izgrađena je prva zgrada dvojne namene: u prizemlju dućani, a na spratu stanovi. Nije prošlo ni mesec dana, a nasuprot kneževog dvora, Tatomir Milovuk, ćuprijski prota, otvorio je prvo dečije zabavište "Moralna škola", namenjeno deci od dve do sedam godina. Drugo svešteno lice, paroh Sušić, koji je na uglu današnjih Kosmajske i Ulice pop Luke, podigao kafanu "Engleska kraljica", odlučio je te 1867. godine, da je ustupi pozorišnim trupama koje su prestale da daju predstave u Kneževoj pivari i kasnije "Srpskoj kruni". Hroničari su zapisali da je 1867. godine, na prostoru od Dvora prema Stambol kapiji, bilo samo nekoliko solidnih kuća, dok su ostalo bile jednospratnice od ćerpiča, blata i ćeramide. Dućani su patosni ciglom, a mengele su bile usred radnje. Vasina ulica bila je poznata po dućanima turskog tipa, u kojima su se smestili sarači, nožari, papudžije, kasapi, bozadžije i kafedžije. Na Velikoj pijaci još je stajalo tursko groblje sa kamenim čalmama. Tu i tamo oko Terazija noću su žmirkali usamljeni fenjeri.
Autor:
E. G.
Izvor: Glas Javnosti
Link: http://www.glas-javnosti.co.yu/clanak/glas-javnosti-19-09-2007/modernizacija-mihailovog-beograda

Tri dana vrućeg salsa plesa
LATINO - Prvi internacionalni Salsa kongres u Srbiji biće otvoren večeras u 22 sata u Plato klubu u „Beograđanki" 5. sprat, uz učešće delegata plesača iz regiona i Evrope, i trajaće tri dana, najavio je direktor kongresa Peđa Garašanin.
- Na kongresu će biti 260 učesnika iz svih zemalja nekadašnje Jugoslavije, Italije, Švedske, Danske i Austrije. Program će obuhvatiti salsa plesne i radionice iz sviranja na perkusijama, koncerte inostranih salsa bendova i nastupe stranih salsa DJ-eva – rekao je Garašanin.
Različitim salsa stilovima podučavaće najpoznatiji svetski instruktori Kubanac Rejnol Prieto, Angelo Ortiz iz Njujorka, začetnik njujorškog salsa stila, i beogradskim plesačima dobro poznat Esteban Isnardija iz Urugvaja.
Ako vreme dozvoli, Beograđani će imati priliku da prisustvuju pravom uličnom karnevalu. Po uzoru na one u Rio de Žaneiru i Havani, prvi ulični karneval, kao prateća manifestacija Salsa kongresa i 41. Bitefa, trebalo bi da bude održan 23. septembra u Knez Mihailovoj ulici.
Salsa je kod nas došla pre tri godine, doneli su je kubanski muzičari i plesači koji su odlučili da ostanu u Srbiji.
Izvor: 24sata
Link: http://www.24sata.co.yu/vesti.php?id=13896

Izbori u Beogradu
Ko o čemu, političari uvek o izborima. Za neke su uvek dobrodošli, za druge nikada, za treće to je prilika kada se narodu "omakne" da pogreši itd. Izbori su skoro vekovna pojava u Beogradu. Zanimljivi su ne samo za aktere koji biraju ili se nadaju izboru, već i za hroničare, koji po pravilu, svaki put uoče neku novu, često iznenađujuću dimenziju relativno jednostavnog posla kao što je izražavanje političke volje.

Novostvorena Kraljevina SHS, 1920. godine, na prvim opštim izborima u Beogradu je doživela svojevrstan politički potres: na izborima za opštinsku upravu, pobedila je Komunistička partija! Dok su se vlasti sabrale, šokirane činjenicom da su stanovnici prestonice izabrali komunističku vlast, preduzimljivi komunisti su formirali opštinsku upravu, koju je predvodio Filip Filipović. Kraljevska vlada nije imala kud nego da "ispravlja narodnu grešku", naloži ministru unutrašnjih dela da poništi izbore i da ukine opštinsku upravu glavnog grada. Na izbore je izašlo bezbroj stranaka i političkih grupacija. Uz bezbroj skandala, podvala i optužbi, izbori su održani i 1923, 1925, i 1927. godine.

U vreme diktature kralja Aleksandra, izbori, od 1931. godine, bili su javni!. Naprimer, Beograđani su dolazili na biračko mesto, dokazivali identitet a zatim, javno, pred biračkim odborom saopštavali za koga glasaju! Žene, ni tada a ni kasnije nisu imale mogućnost da glasaju. To pravo dobiće tek 1945. godine. Na isti način održani su i naredni izbori (1935), a i poslednji u Kraljevini Jugoslaviji, 1938. godine. Što se beogradskih kandidata tiče, narodu su obećavali kaldrmu i rešenje socijalnih problema, dok su konkurenciju uglavnom optuživali za lopovluk, proneveru, korupciju...

Prvi poratni izbori (1945), bili su vrsta referenduma na kojem je građanstvo "biralo" republičko ili monarhističko uređenje. Pojavile su se prve glasačke kutije sa metalnim dnom (namenjena monarhistima) i metalnim kuglicama. Kada je opozicija saopštila da neće da učestvuje zbog presije i nemogućnosti kontrole izbora, komunističke vlasti su radi privida demokratskog izjašnjavanja uvele takozvanu "Ćoravu kutiju", tj. "kutiju bez liste". Metalne kutije, uvedene su radi kontrole političkih protivnika. Poverenici oslobodilaca, stajali su pored kutija i ukoliko bi neko glasao za monarhiju to bi odao zvuk udara kuglice o metalno dno. Poverenici su zapisivali ime glasača, pa je uskoro dotični ili nestajao, ili mu se dešavao niz veoma neprijatnih stvari. U najblažem scenariju, sledilo mu je "prevaspitavanje". Po prvi put, pravo glasa dobile su žene, a izgubili ga predratni ministri i članovi niza organizacija, sa spiska saradnika okupatora. Kako je granica punoletstva spuštena na 18. godina (pre rata - 21), stvoren je uslov da se uz "posebno odobrenje" maloletni pioniri - borci, nađu na biračkom spisku. "Ako su mogli da nose pušku u ratu, mogu i da glasaju", lakonski je objašnjeno ovako izvedeno pravo!

Početkom poslednje decenije dvadesetog veka, u Srbiji je obnovljeno višestranačje. Na izborima 1996. godine, opozicija je pobedila i u Beogradu, ali su tek tri meseca uličnog protestvovanja i pritisak spolja, iznedrili nekakav "Leks specijalis", kojim je vlast "priznala zabunu izborne komisije", a zatim opoziciji vratila ukradeno! "Ćoravih kutija" odavno nema, ali uvek ima "ćoravih kod očiju", kada odlučuju kako da glasaju, ali i kada se saopšte rezultati!
Link: http://www.glas-javnosti.co.yu/clanak/glas-javnosti-20-09-2007/izbori-u-beogradu

Izložba Staro beogradsko sajmište u holu Urbanističkog zavoda grada Beograda do 28. septembra
U glavnom holu Urbanističkog zavoda grada Beograda, Palmotićeva 30, u toku je izložba Staro beogradsko sajmište - 70 godina od otvaranja Prvog beogradskog međunarodnog sajma uzoraka.

Izložba, koju organizuje Društvo urbanista Beograda, otvorena je do petka 28.septembra 2007. godine
Izvor: eKapija

Sa Miloradom Pavićem i Jasminom Mihajlović u šetnji Karađorđevom ulicom
Obrišite prašinu, da vidimo plemstvo
Autor: Tatjana Nježić | 01.10.2007 - 10:53
pavic.jpg

Zavodljiva je ova ulica. Ispod prašine krije odličja plemstva. Ona je prava junakinja mojih priča i mog i Jasmininog romana – rekao nam je poznati pisac Milorad Pavić dok smo sa njim i suprugom Jasminom Mihajlović lagano koračali Karađorđevom ulicom.

Ispod Brankovog mosta, na tramvajskoj stanici Jasmina zaustavlja korak i pogled, tiho se prisećajući svog detinjstva.
- Kao dete, kad god bih ovuda prolazila činilo mi se da sve ovo mora imati veze s nečim kraljevskim. I danas pamtim utiske koje sam kao petogodišnja devojčica stekla. Kasnije, s godinama uvek sam volela da slušam priče o ovom kraju, koji se nekad zvao „mali pijac“, bio centar građanskog Beograda, o Luki Ćeloviću Trebinjcu koji je sagradio ne mali broj zgrada i zadužbina koje se ovde nalaze... Sad je zaboravljen. Došao je iz Hercegovine, bio jedan od prvih srpskih bogataša i mecena. Napravio je prvu berzu u Beogradu, u toj zgradi je sada Geodetski zavod. I današnji hotel ‘Bristol’ je on napravio, samo nikad nismo uspeli da saznamo čemu je onda ta zgrada služila. Neke od zgrada koje je pravio zaveštao je beogradskom univerzitetu...
Koračajući dalje, uz saobraćajnu buku, Milorad i Jasmina se prisećaju iskustava iz svojih ranijih šetnji ovom ulicom, pokazuju na kuću Krsmanovića, pojedine balkone i detalje fasada.
- Neke od ovih kuća su glavni likovi u mojoj knjizi „Priče sa savske padine“ U njima žive junaci mojih knjiga koje sam ja, u tim knjihgama, ubio. Zakazuju mi večeru da bi mi se osvetili - priča Milorad Pavić.
Na pitanje „Blica“ jesu li u tome uspeli Pavić odgovara:“Jesu, udvojili su me.“
- Vidite, ove zgrade su naše neumivene, ogoljene princeze. Doduše, princeze više volimo kad su neobučene... Zaista, kad bi se doterale ove kuće i fasade bio bi to divan skup dvorskih dama - dodaje pisac.
Osvrćući se povremeno oko sebe Jasmina objašnjava kako su izgledale njihove šetnje Karađorđevom, dok je Milorad Pavić pisao „Priče sa savske padine“, kako su dolazili noću jer je preko dana bučno, kako su zavirivali u ulaze i potkrovlja, tražili balkone i prozore koji će postati literarni junaci, kako su ih stanari zbunjeno i sa zebnjom gledali, bojeći se da nisu „neka inspekcija“ ili novi „naprasni vlasnici“.
- Naša zaljubljenost u ovaj kraj razbuktala se jednom književnom igrom. Poželela sam da, kad već ne mogu da stanujem u ovom kraju, između ostalog zbog toga što je takav kakav je, učinim to virtuelno. Izabrala sam da se „uselim“ u Kraljevića Marka 1, inače porodičnu kuću Luke Ćelovića, i, kao što su to nekada ljudi činili, naručila priču. Tražila sam od Milorada da budem glavna junakinja na toj adresi... Platila mu priču. Bilo je vrlo uzbudljivo. On je tu kuću za mene opremio... - priseća se Jasmina.
Pavić dodaje da „u toj kući, Kraljevića Marka 1, ima, između ostalog, jedan vrlo zanimljiv unutrašnji prozor.
- Tokom pisanja, za radnju i tok priče bio mi je potreban prozor. Nisam hteo, mada sam naravno mogao, da to bude imaginaran detalj. Došao sam jedne večeri prilično kasno, ušao u unutrašnjost, razgledao gde god se moglo proći i – našao prozor za kojim sam tragao! Kakvo ushićenje. Bilo je još zanimljivih detalja. Posle je Jasmina napisala priču o tome kako sam ja pisao priču i tako je nastao „Ljubavni roman u dve priče“ koji smo kasnije kod „Čigoje“ objavili – kaže Pavić.
Zastavši na trenutak i pokušavajući da se pokretom ruke zaštiti od buke i prašine, koju su u tom trenutku proizveli par velikih kamiona, poznati pisac reče:
- Danas je ovo jedan od najružnijih krajeva; negdašnja građanska raskoš pretvorila se u tranzitni saobraćaj. Al’... videćemo šta nosi sutra. Znam ja princeze. Probude se, doteraju i prokočopere kad se najmanje nadaš!

Luka Čelović - „sjajan i opasan tip“
Ispred zgrade negdašnje berze u Karađorđevoj 48 razgledamo izbledele natpise kojima nedostaju slova. Zahvaljujući intervenciji „Blicovog“ fotoreportera koji je poželeo da ih fotografiše u enterijeru te zgrade, Jasmina i Milorad, kako su kasnije rekli, prvi put ulaze u njenu unutrašnjost. Izlaze ushićeni i pričaju o impresivnim detaljima unutrašnjosti, ali i o zaboravljenom Luki Ćeloviću.
- Sjajan i opasan tip. Izgradio je više od deset tako divnih zgrada i poklonio ih, kako se to onda govorilo, otečestvu. U jednoj od njih osnovan je i četnički pokret. On je bio i jedan od osnivača. Reč je, naravno, o onom prvom četničkom pokretu, s kraja devetnestog veka - objašnjava Milorad Pavić.
Izvor: Blic Online
Link: http://www.blic.co.yu/beograd.php?id=14741

Pancevacki most aka Most Kralja Petra II
011brw1.jpg

6d1rt4.jpg

Vilsonov trg
1b1bev9.jpg

Zemunski most
179iq3.jpg

8d1bjf7.jpg

Milosa Velikoga
111un2.jpg

Pozorisni trg
128dz7.jpg

yubeogradtheatre2op9.jpg

Sajam
219hz3.jpg

0271gi0.jpg

belgradepostcard25ai9.jpg

Skupstina
saveznaskupstinafederalpc2.jpg

saveznaskupstinafederaluz8.jpg

saveznaskupstinafederaler4.jpg

1754jr0.jpg

Dvor - Kralja Milana
towns2453ve0.jpg

1745ll8.jpg

roimilanac4.jpg

Terazije
tram27nq8.gif

1767he2.jpg

1931169yp6.jpg

Pop Lukina - Zadarska
varoskapijajpgfm4.jpg

Zeleni Venac
pijacazelenivenacmarketsg2.jpg

pijacazelenivenacmarketxe4.jpg

Posta - Zeleznicka
m616jo4.jpg

belgradtramvspirka1eqc7.jpg

Toplicin venac
232313ib2.jpg

Kalemegdan
024206tm1.jpg

Vojna Akademija
1925pcd3775pq3.jpg

Avala
belgradepostcard201938gxv6.jpg

Slike su super :)
Posebno mi se svidjaju one noćne fotke Zemunskog mosta,Terazija i Sajma,kao i pogled na grad sa Starog Sajma.

Sjajne Slike :D

Mogli bi da vrate onu ogradu i park ispred Savezne Skupstine. Izgleda znatno ozbiljnije.

Meni se Kneza Milosa u ovom starom izdanju tako svidjaaa...
Oni drvoredi su bili fantasticni. Podseca me na Andrassy ut. u Budimpesti

Ropstvo u Beogradu

Roblja je u Beogradu bilo od pamtiveka. Verovatno najstariji očuvani zapis o tržištu robova
u našem gradu ostavio je knez Lihtenštajn 1599. godine, navodeći da je video kuću u kojoj su
prodavani zarobljeni hrišćanski ratnici. Knez nije opisao, ili nije video pijacu robova, na kojoj su
veliku prođu imale lepe žene i snažni muškarci.

Jedan od poslanika kraljice Izabele, Pavle Rubikal, koji je nešto ranije posetio Beograd, opisao
je 1540. godine, zastrašujuće scene trgovine robljem. Na posebnoj pijaci zvanoj At pazar
(ugao Uzun Mirkove i Kralja Petra), robovi dobrog izgleda prodavani su goli, poput životinja.
Kupci su mogli da priđu, opipaju „robu“, zagledaju zube, mišiće i uopšte, odmere „kvalitet“, pre
nego što se upuste u cenjkanje. Prodavane su celokupne porodice, ali se kupovalo i pojedinačno.
Očajne i izbezumljene majke zauvek su se rastajale od dece, muževi od žena, braća od sestara.
O tužnim i strašnim sudbinama, pola veka kasnije, svedočio je i baron Vratislav, poslanik
cara Rudolfa Drugog.

Beogradski mitropolit Mojsije, koji je i sam svojevremeno robovao, za račun karlovačkog
mitropolita, isplatio je Turcima 350 groša za otkup slobode roblja 1717. godine.

I u Miloševoj Srbiji, Turci su trgovali robovima, posebno decom. Knjazov poverenik Đorđe
Popović, za račun samog Miloša, kupio je od Turaka osmogodišnje dete, za 1.100 groša.
Tako je knez Miloš sprečio da jedan mali Grk dopadne turskih ruku. Naravno, dečak je
odmah oslobođen.

Inače, smatra se da je oko 100.000 Srba nestalo posle pada Karađorđeve države, od
kojih su mnogi prodati kao roblje širom turske imperije. Sačuvan je podatak da je
5. oktobra 1813. godine, na prodaju bilo izvedeno 1.800 robova, građana našeg glavnog grada.
Mnogi su poslati na tržišta robova u Aleksandriju, Misir ili Anadoliju.

Zato je knez Miloš najpre morao da oslobodi hiljade sužanja koje su Turci oteli pri gušenju
Karađorđeve Srbije. Iz 1816. godine, postoje podaci o tome da je kneževa kancelarija utrošila
znatna sredstva, plaćajući hranu koja se pripremala za beogradsko roblje, u mehani nekog Dukića.
Srbi su „držali za sevap duše, kada oslobode roba hristijanina“. Knez, inače, nije pravio razliku
među nacijama, pa je od Turaka otkupljivao Grke, Vlahe, Cigane i naravno Srbe.
Čak je pomagao otkup roblja u krajevima izvan Srbije. U južnoj Srbiji, u prljavom poslu otimanja i
trgovini ljudima, naročito su se isticala arnautska plemena.

Zna se da je knez 1828. godine, u sred Beograda, otkupio slobodu za tri grčke devojčice
(1,5, tri i pet godina), dovedene ko zna od kuda. Po turskom zakonu, rajetin nije mogao da
ima roblje, ali ukoliko ga je otkupio, morao je da ga pusti na slobodu. Koliko je muka bilo
potrebno da Srbi nateraju Turke, da bar u Srbiji prestanu sa otimanjem roblja, svedoči
knjiga „Turska u Evropi“, u kojoj Ami Bua piše o gorkoj sudbini Beograđanke otete
1840. godine, koja je završila na Aleksandrijskoj pijaci robova! Danas ne postoji ni najmanji
podatak o sudbini možda i stotina hiljada ljudi i žena, koje su Turci tokom pet vekova oteli
u Srbiji i prodali u druge krajeve svog velikog carstva.

Trgovina robljem nestala je tek kada je poslednji turski asker napustio Beograd (1868).
U ovoj tužnoj priči, olakšanje donosi saznanje da je skoro svaki rob bio oslobođen
ukoliko bi prihvatio islamsku veru.
Glas : http://www.glas-javnosti.co.yu/clanak/glas-javnosti-04-10-2007/ropstvo-u-beogradu

^^^ Ovo pitanje o ropstvu u Srbiji, i Beogradu uopste je deo jedne veoma ozbiljne rasprave u istorijskim krugovima o prirodi osmanske vladavine Srbijom. U to vreme su postojali veoma direktni Hatt-ı serifi sultana koji su zabranjivali ropstvo (mada uvijenom serijatskom logikom). Interesantno je da je 1856. cak donesen Hatt-ı Hümayun zakon kojim se izjednacavaju prava hriscanskih manjina sa muslimanima u carstvu, ali zbog opsteg nepostovanja zakona, i krsenja vec zastarelih pravila, za takve mere je bilo isuvise kasno. Osmanska imperija je vec bila u procesu raspadanja pod narodima koji su razvili ili obnovili nacionalnu svest, i sve (zakasnele) reforme Tanzimat perioda su padale u vodu. Meni je fascinantno da je trgovina robljem nestala tek 1868. u Beogradu, a u juznoj Srbiji, verujem i kasnije.
Mozda iz ovoga mozemo dosta toga nauciti o negativnim posledicama zakasnelih reformi ... wink wink :)
Hvala na odlicnom tekstu, dragane!

Hotel Palace super izgleda sa onom kupolom u sredini. Zgradu nisam na prvi pogled ni prepoznao.. Bilo bi lepo da i njoj vrate kupolu

Dizajner Ferarijevih modela gost Beograda
11.10.2007. - 22:32
DIZAJN- Paolo Pininfarina, jedan od vodećih svetskih dizajnerskih magnata u oblasti industrijskog dizajna, predstaviće 25. oktobra u Beogradu neke od proizvoda svog studija. Pininfarina će doputovati povodom otvaranja salona „Eurodom" u Velikom Mokrom Lugu, specijalizovanog za prodaju keramičkih pločica i sanitarija. Istovremeno će promovisati ekskluzivnu liniju „Morfozis", koju je njegov studio „Pininfarina", dizajnirao za italijanskog proizvođača sanitarija „Đakuzi".Studio „Pininfarina", koji Paolova porodica vodi skoro vek, dizajnirao je Ferarijeve modele 250 GTE, 330 GT i 365 GT, F40, F50, „dino",.„dejtona", „testaroš", Alfa Romeov „spajder"... Dizajnirali su nekoliko modela naočara za sunce „Rejban" i kolekciju kuhinjskih aparata Gorenje.
Izvor: 24sata
Link: http://www.24sata.co.yu/vesti.php?id=14718

Nenad":2l0mo5db je napisao(la):
Meni se Kneza Milosa u ovom starom izdanju tako svidjaaa...
Oni drvoredi su bili fantasticni. Podseca me na Andrassy ut. u Budimpesti
U Kneza Miloša su još uvek dupli drvoredi...

Opština Savski venac je izdala jednu, mogu reći, brošuru (30-ak strana) o kulturnoj baštini opštine. Skenirala sam istu, a fajl (46 mb) možete skinuti ovde:
http://www.sendspace.com/file/pox3sw
Neko obučeniji od mene može da uredi slike i eventualno smanji veličinu :) .

Кафане прокоцкале срећу
Ресторани у којима су се некада окупљали новинари, песници, сликари постају места где се новац троши, а срећа не купује
N44108_QhpkAp9R9jzWDGhD2AxolsJljfChpOX8jWz.jpg

Познате градске кафане постале су коцкарнице и кладионице (Фото П. Павловић)

Познате градске кафане биле су места на којима су се окупљали новинари, писци, сликари, а данас оне полако нестају. Мењају боје из топлих у шљаштеће и постају коцкарнице, кладионице, слот клубови… Кафана „Зора” на Тргу Републике постала је „Меридиан” кладионица, „Марш на Дрину” у Душановој, такође. „Прешернова клет” претворила се у слот клуб, „Душанов град” у коцкарницу-кладионицу „Таш”, а „Зона Замфирова” постала је место где се новац троши, а срећа не купује.

Баш о случају ресторана у Душановој улици, „Политика” је писала недавно. Уверавала су нас тада господа из „Меридиана” да немају намеру да ресторан претворе у коцкарницу, кладионицу или нешто слично. Непосредно по објављивању текста са некадашњег „Марша на Дрину” уклоњени су натписи „Слот клуб” и „Кладионица” који су већ пре неколико месеци били постављени. Остао је препознатљиви натпис „Меридиан”. Прашина се слегла, скинута слова су враћена на старо место. И кладионица је ту.

Није било лако тада доћи до надлежних из „Меридиана”, а није ни данас. Позив на једини јавности доступан телефон овог предузећа није дао резултате. Госпођа која се јавила није могла да да коментар, нити одговори на наша питања. Послали смо електронско писмо на адресу која је на сајту „Меридиана” назначена, са молбом да нам се надлежни јаве. Нису се јавили.

Кад је број кладионица у граду тако велики да је тешко утврдити њихов тачан број, логично је запитати се шта је потребно да би неко отворио кладионицу или коцкарницу, јер изгледа да нема ништа лакше од тога.

Потребно је најпре основати правно лице које ће се бавити делатношћу игара на срећу. Дозвола за рад оваквих објеката добија се на основу јавног позива, објављеног у дневној штампи. Уз пријаву на јавни позив потребно је доставити још девет докумената, међу којима су и пословни план правног лица за период од најмање три године и подробни подаци о оснивачима правног лица. Основни капитал оснивача не може бити мањи од 1.000.000 евра, у динарској противвредности. Ради осигурања исплате добитака играчима и измирења обавеза по основу јавних прихода, власници морају имати наменски депозит од најмање 300.000 евра по кладионици или поседовати банкарску гаранцију за тај износ. Кладионице су обавезне и да држави исплате накнаду у висини од пет одсто уплате сваког месеца.

Удаљеност коцкарница и кладионица не сме бити мања од 150 метара од основних и средњих школа. На улазу мора јасно стајати натпис да је забрањен улаз млађима од 18 година. Толико о једноставности.

Број кладионица које не испуњавају последња два услова у Београду није мали. О испуњавању осталих обавеза можемо само да нагађамо.

Истини за вољу, „Пословни простор општине Стари град” јесте послао допис у којем захтева да се на тој локацији не мења основна делатност предузећа (угоститељска). Сличан захтев послат је и ресторану „Прешернова клет” и, ако је судити по изношењу покер апарата из овог ресторана, циљ је остварен. С друге стране, изгледа да се о такав допис „Меридиан” оглушио. Још пре неколико месеци добио је допис у којем се упозорава да не мења основну делатност „Марша на Дрину”. И допис и кладионица су ту, једно је вишак.

„Пословни простор Стари град” има право да раскине уговор у случају промене угоститељске делатности кафана које су у његовом поседу. Велико је питање да ли ће то и учинити. Да ли у Општинској управи верују да је грађанима потребно још коцкарница, кладионица, слот клубова и то баш на местима која имају одређени друштвени, а поједина чак и историјски значај?

Б. Павићевић
[објављено: 14.10.2007.]
Izvor: Politika Online
Link: http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=44108

Beograd nakon oslobođenja 1807.
Kada su oslobodioci 1807. godine ušli u Beograd, zatekli su manje-više napušteno i krajnje zapušteno i ruinirano naselje. Veći deo Turaka je pobegao dok su se preostali sakrili u "mišiju rupu", zaplašeni od moguće osvete Srba. Grad je tada imao oko 10.000 stanovnika, a prema austrijskim izvorima, oko 4.000 ljudi bilo je sposobno da nosi oružje.
Thumb_bgF%20Karadjordje%20oslobadja%20varos%2030%20nov%201806..jpg

Nova vlast smestila se po turskim bogatijim kućama i nekadašnjim sarajima. Zgrade su prepravljane i uskoro udomile Praviteljstvujušči sovjet, Bogosloviju, Opštinu, Veliku školu itd. Zvanična rezidencija srpskog Vožda bila je Pašin saraj, u Gornjem gradu. Međutim, Karađorđe se nastanio u varoši, u konaku dahije Mule Jusufa. U stvarnosti, Vožd je najviše boravio u svom domu u Topoli. U konaku dahije Aganlije, smestili su se vojvode Sima Marković i Pavle Popović, dok je prvi srpski komandant grada, Mladen Milovanović, zauzeo konak Fočić Mehmed age. Trag koji je u Beogradu ostavio ovaj, inače sposoban vojvoda, odisao je otimačinom, pljačkom i nepoštenjem.

Ponašanje pojedinih oslobodilaca Beograda bilo je za svaku osudu. U obesnosti su dostizali dahije, pljačkajući beogradske trgovce, od kojih su mnogi, zbog jevrejskog, grčkog ili cincarskog porekla, prebegli preko reke u Austriju ili Ugarsku. Kalemegdan je ostala pusta, u korov obrasla poljana, a današnje Terazije baruština i pustara. Zanimljivo je da Srbi nisu rušili džamije, kojih je tada bilo mnogo u gradu. Dominirala je Batal džamija, na placu na kojem je danas palata Narodne skupštine.

Impozantan Delijski konak ugostio je prvu srpsku vladu - Praviteljstvujušči sovjet, osnovan na narodnoj skupštini u selu Boraku, dve godine ranije. Nakon manastira Voljevča i Bogovađa, u kojima je Sovjet zasedao tokom borbi po Srbiji, "ustanička vlada" došla je u glavni grad, u palatu koju su čuvali kavazi - Voždu odani, pištoljima i dugim noževima naoružani momci. U blizini se nalazio "Magistrat", ili sud, čiji je glavni sudija bio Karađorđev saborac Radič Petrović. Predsednik suda bio je Petar Ičko (1807-1808).

Jedna od najznačajnijih, ali ne i najreprezentativnijih zgrada ondašnjeg Beograda, bila je topolivnica u blizini kule Nebojše. Tu su opravljani zaplenjeni turski topovi, ali i počelo je sa livenjem novih. Uspostavljanje topolivnice je ovekovečio Sima Milutinović Sarajlija u svojoj "Srbijanki". Najčuveniji topolivac bio je Milosav Petrović, koji je sazidao peć za topljenje gvožđa, iskopao jamu za livenje topova i načinio kovačnicu i alatnicu za gradnju točkova i lafeta.

Na padini prema kuli Nebojši, u 16. veku se nalazila omanja crkva koju su Turci pretvorili u barutanu. Kada su Srbi osvojili Beograd u Prvom srpskom ustanku, magacin je preuređen u crkvu posvećenu Presvetoj Bogorodici. Ovaj skromni hram, narod je nazvao "Ružica" prema narodnoj pesmi "Deoba Jakšića", u kojoj se govori o nekoj crkvi istog imena u beogradskoj tvrđavi.

Na kalemegdanskoj pustolini, između tvrđave i varoši, svakog dana je egzercirala vojska pod komandom Miloja Petrovića. Voždovom naredbom, 14. februara 1809. godine, je uvedena regularna vojska, odvojena od građanske uprave. "Vojni obveznici" postali su svi muškarci od 12 do 70 godina starosti. Naredne godine, u Beogradu je formiran prvi "Srpski konjički puk", odeven u bele pantalone i bluze sa visokim okovratnikom poput ruske konjice. Tada se pojavio i prvi "Voeni ustav".
Link: http://www.glas-javnosti.co.yu/clanak/glas-javnosti-13-10-2007/beograd-nakon-oslobodjenja-1807

KnezMihajlova-Ruskicar.jpg

photo5.jpg

savisinegradbig_edited1.jpg

bgd1vl2.jpg

Izgradnja zgrade tehnickog fakulteta:
1929fudbalskautakmicanautrinitrkali.jpg

Serija slika Trga republike pre, tokom i posle ww2
gajgertogauw2.jpg

jugobankatw7.jpg

zgaristekolaracgg9.jpg

zgaristekafanagajgeros0.jpg

photo3.jpg

pozorisnitrg44jx9.jpg

ruskigrob1945vx7.jpg

pozorisnitrgza1qe8-1.jpg

Međunarodni turnir u skijanju na vodi
Spektakl na Adi
Autor: L. Gedošević | 15.10.2007 - 10:16
ada.jpg

Posle 17 godina na Adi Ciganliji juče je održano Međunarodno prvenstvo u skijanju na vodi - Memorijal „Mladen Parun“. Ni vetrovito vreme, a ni temperatura vode u Savskom jezeru od oko 17 stepeni, nisu omele oko 30 takmičara iz Grčke, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Belgije i Srbije da pokažu svoje umeće na vodi. U generalnom plasmanu najbolji je bio takmičar iz Hrvatske Pavle Zobundžija, dok je Stefan Fekete iz Beograda oborio nacionalni rekord.

- Skijanjem na vodi bavim se od četvrte godine. Otac mi je još tada doneo neke skije, ja sma probao i zavoleo ovaj sport. Osvajao sam većinu naših kupova, državna prvenstva, a prvak Srbije sam i u tri kategorije. Učestvovao sam i na međunarodnim takmičenjima - kaže 16-godišnji Stefan Fekete, koji je juče oborio rekord Srbije vozivši na dve bove, pri brzini od 58 kilometara na sat, sa kanapom dužine 13 metara.
Jedan od najboljih mladih takmičara bio je i Ferucio Munžić (15) iz Hrvatske, koji se ovim sportom bavi već sedam godina.
- Slatka voda je sporija od slane, ali bez obzirana to super sam se proveo. Voda je hladnija u moru nego ovde u jezeru, ali za bavljenje ovim sportom volja je bitnija od vremenskih prilika - kazao je Ferucio, koji se od prošle godine i profesionalno bavi skijanjem na vodi.
Da ovaj sport nije popularan samo među muškarcima objašnjava i Jaka Medja(27) iz Slovenije, koji se skijanjem na vodi bavi poslednjih 15 godina.
- U klubu čiji sam član devojaka ima gotovo isto kao i muškaraca. One se jako dobro snalaze na skijama i uvek su dobrodošle - kazao je Medja koji je pohvalio poligon za skijanje na Savskom jezeru, ali i celu Adu Ciganliju, uz napomenu da sigurno dolazi i naredne godine.
Jedna od retkih devojaka koja je juče skijala bila je i šesnaestogodišna Tijana Vlatković iz Beograda, juniorska šampionka Srbije u ovom sportu.
- Kod nas nema mnogo devojaka koje skijaju na vodi, ali savetujem svima koji imaju mogućnosti da obavezno probaju. Na ideju da skijam došla sam sama, probala sam i nastavila time da se bavim. Ovo jeste skup sport, s obzirom da morate da plaćate benzin za čamac, a ni oprema nije jeftina, ali zaista vredi - kaže Tijana koja je juče imala najbolji rezultat u ženskom plasmanu.
Jučerašnji Memorijal privukao je pažnju i mnogobrojnih Beograđana koji su na Adu Ciganliju došli samo u šetnju, pa su takmičari imali navijače.
Kako kažu iz Saveza za skijanje na vodi, ovo takmičenje je samo je uvod u sledeću sezonu, kada će Memorijal „Mladen Parun“ biti uvršeten u kalendar zvaničnih evropskih takmičenja.

Trka između bova
Staza za skijanje na vodi na Memorijalu „Mladen Parun“ bila je duga 259 metara, sa šest bova, između kojih su takmičari morali da prođu. Čamac koji vuče sijaše kretao se brzinom od 58 kilometara na sat, a dužina sajle za koju se takmičari drže skraćuje se u svakom krugu, sa početnih 18,25 metara na 16 metara u narednom, zatim na 14 metara, i sve manje.
Izvor: Blic
Link: http://www.blic.co.yu/beograd.php?id=16181

Post sa Railfan-a

Kada je otvorena pruga Beograd - Niš, sadašnja stanica BEOGRAD još nije bila gotova; izgradnja je kasnila. Kao prva stanica služila je jedna provizorna zgrada na mestu gde danas stoji Plava Lokomotiva ("Titova lokomotiva"), izmedju Glavne stanice i Pošte. Informacija o danu otvaranja na spomen-ploči na zidu je POGRESNA!!! Informacija je proverena!!! Evo, na narednoj slici vidite tu provizornu stanicu:
338_BEOGRADprovizorna_stanica_2.jpg

U Svetogorskoj 17 obeležava se neobičan jubilej
Prva diskoteka otvorena u kući srpskog ministra
Autor: Ivan Mišković | 27.10.2007 - 06:12
diskoteka-v.jpg

Prva diskoteka u našoj zemlji, tada prva i jedina na potezu od Trsta do Vladivostoka, otvorena je pre 40 godina u Beogradu u Svetogorskoj 17, u podrumu kuće Jevrema Grujića, čuvenog srpskog ministra i političara iz 19. veka. Nažalost, zatvorena je samo posle godinu dana jer je, kako su pisali tadašnji mediji, kvarila naprednu socijalističku omladinu. I nakon zabrane rada diskoteka je nastavila da okuplja beogradski „krem“ sve do danas, pa se s vremena na vreme organizuju tematske žurke.

Lazar Šećerović , potomak Jevrema Grujića koji i danas živi u kući u Svetogorskoj 17, priseća se za „Blic“ šezdesetih i početaka rada diskoteke.
- Ideju da otvore prvu diskoteku na našim prostorima sproveli su u delo veliki zavodnik tadašanjeg Beograda Saša Nikolić, Miki Jelj, moj brat Milan Šećerović i Brana Samardžić. Miki je boravio u Parizu gde je video tada najpoznatiju diskoteku „Kastel“ i po ugledu na nju, u podrumu naše kuće, pokrenuta je diskoteka koja u početku nije imala ime, da bi je vremenom posetioci nazvali po meni „Kod Laze Šećera“. Na otvaranju je bio „krem“ Beograda. Bila je tu Mira Trailović, rediteljka i upravnica „Ateljea 212“, Jovan Ćirilov, čuveni pesnik Dušan Matić, slikar Ivan Tabaković, poznata balerina Lokica Stefanović, jedna od najvećih beogradskih zavodnica Vesna Talvi, Joca Aćin, reditelj filma „Bal na vodi“, čuveni plejboj Šole Plamenac i mnogi drugi poznati i ugledni Beograđani - priča Lazar Šećerović.
U Beogradu su se te godine, zahvaljući ovoj diskoteci, mogli čuti najnoviji svetski muzički hitovi na malim pločama, popularnim „šezdesetpeticama“, i to isti oni koji su se puštali u diskotekama u Londonu i Parizu. Tako je beogradsko urbano društvo uživalo u muzici Roja Orbisona, grupa „Prokol Harum“, „Mudi bluz“, kultne engleske grupe „Holis“ koja je održala koncert „Kod Laze Šećera“.
Diskoteka je bila otvorena od 19 sati do pola sata posle ponoći svih sedam dana u nedelji.
Od kako je počela sa radom diskoteka je trpela veliki pritisak javnosti. Novinski natpisi su bili veoma negativni, sa komentarma da je reč o lošim uticajima sa zapada. Zato je 1968. prvo zabranjena muzika, zatim i igranje, tako da je zatvaranje diskoteke bilo neminovno.
- Na sreću, diskoteka nije prestala da radi, jer smo i nakon zatvaranja veoma često organizovali privatne tematske žurke. Svake godine smo povodom Sajma mode u Beogradu organizovali žurke za manekene i modne kreatore. Sedamdesetih godina našu disoteku su posetila i takva imena svetske mode kao što su Pako Raban i Renato Balestra. Sećam se da su 1971. godine naši gosti bili autori kultnog mjuzikla „Kosa“ Džejms Rado i Džerom Ragni. Nakon Njujorka, Londona i Minhena, došli su u Beograd da pogledaju pozorišnu verziju mjuzikla, u kojoj su u „Ateljeu 212“ igrali poznati glumci kao što su Dragan Nikolić, Branko Milićević Kockica, Miša Janketić i Mira Pejić, a pevao je legendarni Dušan Prelević Prele - završio je priču Lazar Šećerović.
Diskoteka je nedavno renovirana. I dalje okuplja nekadašnji urbani Beograd na uvek interesantnim tematskim žurkama. Do kraja godine u planu je posebna žurka povodom obeležavanja 40 godina prve diskoteke na našim prostorima.

„Kod Laze Šećera“
Diskoteka „Kod
Laze Šećera“ bila je otvorena za
posetioce u
okviru kulturne manifestacije „Dani evropske baštine“ i za nedelju dana ju je obišlo 400 Beograđana, koji su imali priliku da uživaju u unikatnim predmetima i slikama poznatih srpskih slikara iz 19. i s početka 20. veka.
Izvor: Blic Online
Link: http://www.blic.co.yu/beograd.php?id=17592

Vrh