Šta je novo?

Zagađenje urbane sredine i kako ga se rešiti - izduvni gasovi, buka

Ne treba gubiti vreme na svadje.
Ja nisam siguran da s enesto moze postici internet aktivizmom.
MIslim d abi bilo bolje odstampati letke o zagdjenju i bacati ljudiam u sanducice.
Samo kratko o stanju kod nas, opasnostima i uzrocima.
Razobliciti lazi zlocinaca kojima ne smeta trovanje naroda.

БЕОГРАД - Министар за заштиту животне средине Горан Триван изјавио је данас да је квалитет ваздуха у Србији променљив и онакав какав је последњих десетак година, али позвао грађане да верују подацима Агенције за животну средину, која мери квалитет ваздуха по више параметара.

Он је новинарима после скупа о пројекту који се односи на управљање отпадом, рекао да је важно да се разуме који су загађивачи у Србији и међу највеће убројао ложишта и аутомобиле

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=703308#p703308:gwkpho2u je napisao(la):
Zuma » 30 Jan 2020 06:17 am[/url]":gwkpho2u]Gledali smo mapu zagađenja na waqi.info cele zime. Pa je zapadna Evropa, bitno razvijenija od nas i sa svojim ogromnim gradovima praktično svuda "zelena" i nezagađena, samo je Balkan crven i ljudbičast. . .
Situacija danas u 9:00 pokazuje da je i tamo dosta zagađenja :

Takvo stanje u Evropi je isključivo u severnoj Italiji, gde REDOVNO OGLASE ALARM i preduzmu hitne mere za MANJE zagadjenje od Beograda. Ovde se niko ne oglašava. Čak i u Skoplju su uvedene hitne mere kad je zagadjenje JEDNOM doseglo granicu od 175. Koje je u Beogradu redovna pojava. Ovde se niko ne ogrlašava. U Valjevu, Kosjeriću, Užicu, Boru, Nišu.... je još gore. I nikom ništa. Nikakve hitne mere.

REALNO može da se uradi mnogo. Dovoljno je pročitati malo ovaj forum ili N1, Blic i Danas. Na desetine REALNIH predloga.

Evo npr. nešto što može REALNO odmah da se uradi. Domaćinstvima koja imaju priključak na gas (preskupo plaćen) a otkazala su preskup prirodni gas, omogućiti normalne uslove - tj. ukinuti sav harač koji naplaćuje monopolista Srbija-gas i distributeri. REGULISTATI tržitšte gasa!!!!! To je posao vlade i Aleksandra Vučića. Tamo gde postoji monopol, vlast mora da regusliše tržište!!! Ako Angela Merkel može da ide na noge Putinu da bi pregovarala o ceni gasa i posle nekoliko meseci pregovora izboksovala DUPLO nižu cenu od Srbije, MOŽE i MORA i Aleksandar Vučić na noge Putinu. Sa samo jednom temom. Onom zbog koje godišnje posredno prerano umire na hiljade gradjana Srbije. Neverujem da o tome pričamo 2020 godine, to je moralo odavno da bude uradjeno!

Od priuštivosti i cene prirodog gasa zavisi direktno zagadjenje u gradovima Srbije.

Drugi REALAN predlog, provera izduvnih gasova automobila na tehničkim pregledima. Alooooo @@dragane, to se još ne radi u Srbiji!!!! Medju poslednjima u svetu!! Alooooo @dragane. Prestani da troluješ i ovu temu. Ljudi umiru svakodnevno dragane

ма ово није могуће, Београд је најзагађенији град на свету

air-quality.png

air-quality.png

Nema ovde nikakvog "trolovanja"(?!) ili nešto slično, samo iznosim obične činjenice.

Inače, slažem se da Grad dotira priključke na gas i toplovod, kao i da se pooštre sve kontrole zagadjivača, počev od auspuha kola i dimnjaka nekih firmi i radnji.

мени је више пун К кукања о загађењу. јер смо иначе живели у веома чистом ваздуху, и сада је одједном све загађено. тератјте се бре више...

Sad je većina postala svesna toga i šta sad - treba da ćutimo i ne radimo ništa?

Ugradimo skupi filter koji ne radi? Da ćutimo?

Upravo zato što su podaci postali javno dostupni tek od skoro je krenulo da se priča o zagađenju i treba da se priča inače bi nastavili po starom.

Kineske fabrike koje ne poštuje eko norme - da ćutimo?

Loš ugalj - da ćutimo?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=703379#p703379:iwycjfp7 je napisao(la):
JohnnyLee » Čet Jan 30, 2020 11:05 am[/url]":iwycjfp7]мени је више пун К кукања о загађењу. јер смо иначе живели у веома чистом ваздуху, и сада је одједном све загађено. тератјте се бре више...

Vazduh je sve gori i gori svake godine. Ove godine je katastrofalno.

Videli smo da vlada ne zeli da preduzme mere kao sto je provera izduvnih gasova automobila na tehničkim pregledima, zabrana prodaje loseg uglja, zabrana spaljivanja ostataka na njivama u jesen itd. Oni su procenili da na tome nemaju zaradu, nego samo stetu. (seljaci ustede "cak" 20 E po hektaru ovim spaljivanjem useva, toliko o nasim divnim poljoprivrednicima)

Mi od nase vlasti nemamo sta da ocekujemo, osim ako ne uspemo da zainteresujemo strani faktor koji moze da ima interes jer se otrovi prelivaju i na njihove zemlje od nas.

Kineske fabrike, francuske zelezare.... svi ce s ekod nas ponasati kao u kolonijama je rnemam suverenite i jer smo prodati.

Da budemo iskreni, nemamo dokaze da je vazduh gori nego prethodnih godina. Nisam primetio ni jedan izveštaj za 2019 (na Sepinom sajtu imamo do 2018.)

Imamo samo naše tvrdnje da više smrdi nego prethodnih godina, a ova godina je skoro sigurno kritična zbog meteo uslova kojih nije bilo odavno (ove zime još nije bilo pravog snega, što je sigurno višedecenisjak retkost)

Ja mogu da kažem da više smrdi nego prethodnih godina jer trčim često uveče, a maglu naročito volim i tvrdim da više smrdi ove nego prethodnih godina.

Takođe, mali problem je što najgori period (zima) se razbija na 2 izveštaja, tako da ako je početaj 2019. bio "normalan" što se tiče vetra i snega, to će dosta poništiti kraj godine koji je bio katastrofa (u godišnjem izveštaju).

Isto se može desiti i za 2020. ako kraj godine bude vetrovit i snegovit.

управо то. нигде не постоји доказ да је загађење сада горе него ранијих година. само што сада можемо да пратимо преко разних портала и апликација, а раније то није могло

>управо то. нигде не постоји доказ да је загађење сада горе него ранијих година.

Postoje SEPA izvestaji od 2014. iz njih se moze videti kako se situacija pogorsava.
Tada je vazduh bio II kategorije sada je III i IV.

Najgore od svega su ljudi koji govore da nije ništa strašno jer (pazi sad) zagađenje je uvek postojalo.

Postoje mere koje mogu da smanje to zagađenje, ali "problem" je što to košta i ne možeš dobiti poene kod "prostog" biračkog tela koje mora da opipa boljitak, a to su asfalt, blokče, upaljač, kalednar, kilo brašna, šećera i ostale "opipljive" stvari.

Za asfalt mogu i da imam razumevanja, ali da se prodaš za hiljadu dinara, to mi je već za psihopatalogiju.

Mislim da je još na samom početku ove zime i priče o zagađenju jasno utvrđeno ono što nam i zdrav razum sam kaže:

Jedino oni koji pišu po partijskom zadatku mogu implicitno da tvrde da lično žele da budu trovani i nadalje ako je tako bilo i ranije. Tako da tu priču da li je zagađenje povećano ili nije, pa bi zato u drugom slučaju sve moglo biti u redu saopštite svojoj porodici kada dođete kući, pa nam zatim prenesite šta su oni rekli. Vaša porodica je bez sumnje primerenija i važnija publika za takve pismene sastave od Beobuilda.

Невезано за то колико је пораст загађења јако је важно да је фокус стављен на ПМ честице и да постоји свест о њиховој штетности.

Пре више година када су увођене акцизе за ТНГ могло се наћи објашњење како ни ТНГ није наиван јер ослобађа угљен диоксид као продукт сагоревања. То што готово да не ослобађа ПМ честице тада нико није спомињао.

>Za asfalt mogu i da imam razumevanja, ali da se prodaš za hiljadu dinara, to mi je već za psihopatalogiju.

To je veoma cesto kod nas.
Ljudi ponosno kazu kako im je majstor pomogao da prodju jeftinije i sproveo neku cev iz motolja napred, iz koej kulja crn dim, ili skinu filter itd.
Pa nasi seljaci, koji spaljuju strnjiku jer mogu da usted ei do neverovatnih 20E po hektaru na plicem oranju (na gorivu).

To smo mi. Mi svesno biramo da bude ovako. To sto ovde na forumu ima nas 10 ili 15 to ne menja stvar. Drustva funkcionisu po principu velikih brojeva. Vodja to dobro zna. Vidite da i na forumu ima ljudi koji i pored svih iznesenih grafikona, slika i argumenata, ponosno kazu: "Neka, neka me truju, nije to nista, ja verujem u zvanicnu verziju, uvek je bilo tako."

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=703362#p703362:coj09dxl je napisao(la):
dragan » Thu Jan 30, 2020 10:26 am[/url]":coj09dxl]

Inače, slažem se da Grad dotira priključke na gas i toplovod, kao i da se pooštre sve kontrole zagadjivača, počev od auspuha kola i dimnjaka nekih firmi i radnji.

Nije problem cena priključka, već CENA PRIRODNOG GASA (tj."troškovi" koji se dodaju na tu cenu: održavanje prikljucka?! tokom cele godine i razni troškovi distributera koji se prebacuju na krajnje potrošače). Dokaz: domaćinstva koja vec imaju priključak na mrežu gasovoda odustaju jer im je previsoka cena. Država-vlast je tu odgovorna da tu cenu smanji jer je Srbija Gas monopolista. Mnogo više o ovome imaš na prethodnim stranama.

Na primer:
Sa preko 400 kilometara gasovodne mreže, Jagodina spada među najgasificiranije gradove u Pomoravlju, a gas je stigao i u mnoga sela.

Zbog skupoće i sa gasovodne mreže se "skine" godišnje 350 domaćinstava, a mnoga koja ga imaju, ne koriste ga za grejanje.

Novosti

Domaćinsta se prebacuju na ugalj, drva i mazut koji su glavni uzročnik trovanja vazduha zimi.

кукњаве и ламентирања по форумума и друштвеним мрежама свакако неће смањити загађење. а ја само то видим последњих месец дана

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=703476#p703476:1jmihjcc je napisao(la):
JohnnyLee » Čet Jan 30, 2020 4:44 pm[/url]":1jmihjcc]кукњаве и ламентирања по форумума и друштвеним мрежама свакако неће смањити загађење. а ја само то видим последњих месец дана

Pa ne znam sta drugo da uradimo. Mi nismo u stanju da stavimo filtre na elektrane. To mogu samo mocni ljudi na vlasti.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=703476#p703476:2w8d5agc je napisao(la):
JohnnyLee » Thu Jan 30, 2020 4:44 pm[/url]":2w8d5agc]кукњаве и ламентирања по форумума и друштвеним мрежама свакако неће смањити загађење. а ја само то видим последњих месец дана
Cim ste se ti i dragan (i onaj bot Tanja, ciji je upis obrisan) pojavili ovde da nam spocitavate kako "kukamo", znaci da ovo i te kako ima efekta. Kako je na najboljem aerodromu u regionu i u EjirSerbiji? Jel' i dalje nezaustavljivo NAPREDUJEMO

@Zvezdara64
Prestani više da lupetaš i da me svrstavaš ovde u neke grupe, a
ako ti nije jasno šta sam ovde napisao pitaj nekog da ti objasni.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=703055#p703055:2fg0olcm je napisao(la):
dragan » 29 Jan 2020 01:01 pm[/url]":2fg0olcm]Znači, čim ima košave idemo na zezanje, a sutra kad bude smog onda opet na plakanje.

Naravno da kuknjava po forumima i društvenim mrežama pomaže. Zašto se onda priča po medijima o zagađenju? Zašto je Vlada formirala tim, zašto je Trivan ispadao glup po medijima.

Sada svi znaju za bačene pare na filter u Kostolcu, znaju šta su PM čestice i sve ostale stvari.

Vrši se pritisak na vlast i više ne mogu da ignorišu zagađenje.

Ima još par stvari gde je "kuknjava" pomogla (Igor Jurić, pomoć za mnogu decu...).

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=703496#p703496:9ma9hnit je napisao(la):
dragan » Thu Jan 30, 2020 5:33 pm[/url]":9ma9hnit]@Zvezdara64
Prestani više da lupetaš i da me svrstavaš ovde u neke grupe, a ako ti nije jasno šta sam ovde napisao pitaj nekog da ti objasni.

Sam si se svrstao, ja samo primećujem gde si se svrstao. I na drugim temama to primećuju, u konfliktu si sa bar "pola foruma". Ne bi trebao da vredjaš, nije kulturno.

Da se vratimo na temu. I danas je donekle čist vazduh (ne i po merilima WHO). Hvala merama vlade, Aleksandru Vučiću i košavi!

Ti nastavljaš dalje lupetanje o nekom svastavanju, nemaš ti veze sa životom.

A, kada sam pisao o uticaju Vremena na zagađenje, to je za tebe trolovanje?!

Tvoje pubertetsko tamburanje na ovoj temi samo pokazuje ko si ti i šta si ti.

Stigao mi je uredjaj za merenje koncentracije PM čestica. Evo rezultata testa u sobi i na terasi. Lokacija Cerak Vinogradi. Manja vrednost je izmerena u sobi, veća na terasi. U stanu imam i Xiaomi filter vazduha.

d4d935fd933e1c8c1d26cce087175e37.jpg

8937dd846d9621c5203ce86dc4cfcefe.jpg

Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=703313#p703313:2cmhnqhc je napisao(la):
dragan » 30 Jan 2020 06:55 am[/url]":2cmhnqhc]Da, to je možda moguće u Zapadnoj Evropi, ali kao što vidiš nije na Balkanu. A, pošto smo Mi na Balkanu, zato sam i pitao koliko je kod Nas realno moguće smanjenje zagađenja.
https://www.blic.rs/vesti/svet/i-oni-se ... ha/42vpcb2
Jeste, realno je moguće da se i na Balkanu postigne da zagađenje nije više od dozvoljenog nivoa kad ne duva vetar, kao što je bilo moguće i u Evropi koja je to uglavnom već postigla. A moguće je upravo zato što vetar ne duva bitno drugačije na Balkanu nego u ostatku Evrope. Pa svakako nismo hendikepirani meteorologijom, nego time što za razliku od njih mi ne preduzimamo mere protiv zagađenja. Zbog toga je pominjanje "uobičajeno teških zimskih meteo uslova" u kontekstu zagađenja vazduha čista i namerna manipulacija neznanjem naroda. Potpuno je normalno da se MI prilagodimo zimi, a ne zima nama, dakle normalnim zimskim meteo uslovima i da ne zagađujemo više nego što tada može samo da se raziđe, bez pomoći vetra. Kao što su to uradili drugi kod kojih je ista ta zima kao i kod nas, i gde duva ili ne duva isti taj vetar. Ponižavajuće je da u 21. veku Srbi igraju dodolske igre da bi dunuo vetar i da nas totalno amoralni likovi obaveštavaju kako su oni smoreni činjenicom da neko ne želi da ga i dalje truju isto kao što su ga trovali i prošlih godina.

Drugo, pitanje je koji period posmatraš, jer možda je tamo ljubičasto kada je kod nas zeleno, tj. možda i tamo bude prekomernog zagađenja. Sam taj pojam "dozvoljeno zagadjenje" je pomalo čudan, jer to svakako nije i "poželjno zagadjenje". Niko više i ne govori o vazduhu bez zagadjenja u gradovima, jer to praktično nije ni moguće.
Onda možemo da koristimo neutralni izraz "granična koncentracija", sasvim je nebitno kako se to zove. Pošto zavisimo od industrijske civilizacije koja još uvek mora u nekoj meri da emituje otpad u životnu sredinu, to nažalost jeste u izvesnoj meri neizbežno, ali se može držati pod kontrolom da se u tome ne preteruje. I to je jedino što ljudi za sada traže. Da se ne zgađuje više od tih "graničnih koncentracija" pošto znamo da se to MOŽE postići.

Što se tiče zagađenja u Evropi, kad god sam gledao tamo je bilo uglavno sve zeleno ili malo zagađeno, a kod nas su se obično videle ekstremne vrednosti. Ustalom to svako može i sam proveriti. Kliknite na merne stanice u raznim gradovima Evrope na http://aqicn.org pa ćete videti istorijat zagađenja bar godinu dana unazad. Uporedite zatim to sa Beogradom u isto vreme. Evo, kao primer sam napravio poređenje Beograda sa par ogromnih gradova. To ustvari nije fer poređenje prema njima jer su mnogo veći od Beograda, ali svejedno. Čak i tako, i London i Pariz i Hamburg imaju čistiji vazduh od Beograda! Pa šta smo mi onda u njihovim očima? Primitivci? Treći svet? Balkan?

Ovde vidite ukupan broj dana u svakom mesecu u kojima je vazduh pripadao određenoj AQI klasi kvaliteta. Pogledajte broj zagađenih dana u zimskim mesecima u Beogradu, a zatim u Londonu, Parizu ili Hamburgu u tom istom mesecu. A koliko su oni veći u odnosu na nas? I prema broju stanovnika, i prema saobraćaju i prema količini zagađujuće industrije i prema potrošnji energije. A mi još imamo košavu koja nam ponekad pomaže. Pa su ipak bolji od nas. Sramota.

Vrh