[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=703313#p703313:2cmhnqhc je napisao(la):
dragan » 30 Jan 2020 06:55 am[/url]":2cmhnqhc]Da, to je možda moguće u Zapadnoj Evropi, ali kao što vidiš nije na Balkanu. A, pošto smo Mi na Balkanu, zato sam i pitao koliko je kod Nas
realno moguće smanjenje zagađenja.
https://www.blic.rs/vesti/svet/i-oni-se ... ha/42vpcb2
Jeste, realno je moguće da se i na Balkanu postigne da zagađenje nije više od dozvoljenog nivoa kad ne duva vetar, kao što je bilo moguće i u Evropi koja je to uglavnom već postigla. A moguće je upravo zato što vetar ne duva bitno drugačije na Balkanu nego u ostatku Evrope. Pa svakako nismo hendikepirani meteorologijom, nego time što za razliku od njih mi ne preduzimamo mere protiv zagađenja. Zbog toga je pominjanje "uobičajeno teških zimskih meteo uslova" u kontekstu zagađenja vazduha čista i namerna manipulacija neznanjem naroda. Potpuno je normalno da se MI prilagodimo zimi, a ne zima nama, dakle normalnim zimskim meteo uslovima i da ne zagađujemo više nego što tada može samo da se raziđe, bez pomoći vetra. Kao što su to uradili drugi kod kojih je ista ta zima kao i kod nas, i gde duva ili ne duva isti taj vetar. Ponižavajuće je da u 21. veku Srbi igraju dodolske igre da bi dunuo vetar i da nas totalno amoralni likovi obaveštavaju kako su oni smoreni činjenicom da neko ne želi da ga i dalje truju isto kao što su ga trovali i prošlih godina.
Drugo, pitanje je koji period posmatraš, jer možda je tamo ljubičasto kada je kod nas zeleno, tj. možda i tamo bude prekomernog zagađenja. Sam taj pojam "dozvoljeno zagadjenje" je pomalo čudan, jer to svakako nije i "poželjno zagadjenje". Niko više i ne govori o vazduhu bez zagadjenja u gradovima, jer to praktično nije ni moguće.
Onda možemo da koristimo neutralni izraz "granična koncentracija", sasvim je nebitno kako se to zove. Pošto zavisimo od industrijske civilizacije koja još uvek mora u nekoj meri da emituje otpad u životnu sredinu, to nažalost jeste u izvesnoj meri neizbežno, ali se može držati pod kontrolom da se u tome ne preteruje. I to je jedino što ljudi za sada traže. Da se ne zgađuje više od tih "graničnih koncentracija" pošto znamo da se to MOŽE postići.
Što se tiče zagađenja u Evropi, kad god sam gledao tamo je bilo uglavno sve zeleno ili malo zagađeno, a kod nas su se obično videle ekstremne vrednosti. Ustalom to svako može i sam proveriti. Kliknite na merne stanice u raznim gradovima Evrope na
http://aqicn.org pa ćete videti istorijat zagađenja bar godinu dana unazad. Uporedite zatim to sa Beogradom u isto vreme. Evo, kao primer sam napravio poređenje Beograda sa par ogromnih gradova. To ustvari nije fer poređenje prema njima jer su mnogo veći od Beograda, ali svejedno. Čak i tako, i London i Pariz i Hamburg imaju čistiji vazduh od Beograda! Pa šta smo mi onda u njihovim očima? Primitivci? Treći svet? Balkan?
Ovde vidite ukupan broj dana u svakom mesecu u kojima je vazduh pripadao određenoj AQI klasi kvaliteta. Pogledajte broj zagađenih dana u zimskim mesecima u Beogradu, a zatim u Londonu, Parizu ili Hamburgu u tom istom mesecu. A koliko su oni veći u odnosu na nas? I prema broju stanovnika, i prema saobraćaju i prema količini zagađujuće industrije i prema potrošnji energije. A mi još imamo košavu koja nam ponekad pomaže. Pa su ipak bolji od nas. Sramota.