Šta je novo?

Zagađenje urbane sredine i kako ga se rešiti - izduvni gasovi, buka

Niš je oduvek bio gori po zagađenju od beograda, tamo se prošetaš uveče i kad se vradiš smrdiš kao u kotlarnici sa mazutom da si radio...

VIše godišnja dosnignua u smanjenju zagadjenja , anulirana za jedan dan , ostali dani velikog požara u LAu vode u nazad.
Na žalost priroda ima ne prijatna, surova iznenadjenja.😭
Srecom pametnim postupcima gotovo bez velikih ljudskh žrtava.
Da li bi smo i mi bili tako pametni u Bgdu?

Xiaomi Air Purifier 4 Pro.jpeg

Podstaknut diskusijama kako ovde tako i na drugim mestima, danas sam nabavio Xiaomi Air Purifier 4 Pro.

Ovo je pokazao za moju dnevnu sobu kada sam ga upalio i kad je počeo da radi večeras.

Relativno brzo je očistio, za nekih 15 min rada na najbržem modu.

Pogledajte prilog 225598

Podstaknut diskusijama kako ovde tako i na drugim mestima, danas sam nabavio Xiaomi Air Purifier 4 Pro.

Ovo je pokazao za moju dnevnu sobu kada sam ga upalio i kad je počeo da radi večeras.

Relativno brzo je očistio, za nekih 15 min rada na najbržem modu.

Tako visoka vrednost pm2.5 je nenormalna, osim ako nemas loziste u sobi ili nisi palio prskalice.

Или подгревао сарме, без аспиратора или отвореног прозора, и закаснио пар минута да смањиш са шестице на тројку... Можда освештавао собе за Божић.

А хоће вредност да поскочи и приликом сушења веша у затвореном, без све шале.

Kod mene je pop pre par dana osveštao stan i za to vreme uredjaj je poludeo, skoro je bilo 500!

Ume da poludi senzor i ako neko koristi česmovaču za ovlaživač. Samo ako se sipa demineralizovana voda neće vrednost skakati.

Nabavljeni dugotrajnni anticiklon u drugoj polovini januara, iza 17og. 10 ak dana verovatno

kupuj šaomi ili se davi

Pozdrav sa Lanzarotea. Danas nas je pogodila tzv Calima. Juzni vetar koji nosi pesak iz Sahare.

Pm 10 - 500+
Pm 2.5 - 130

Indeks kvalitete vazduha 380

Sunce jedva da se vidi kroz izmaglicu. I na svim prognozama je da se pazimo

U pitanju je "samo" zagađenje NO2, a to je direktno povezano sa sagorevanjem goriva.
Manje automobila i gradskog prevoza (na fosilno gorivo), manja i zagađenost sa NOx.

Mi u Srbiji nemamo i dalje problem sa tom vrstom zagađenja. Eventualno u 29. novembra u Beogradu i to ako baš nema vetra.

Evo i isečka.

no2 2023.png

Uh, što volim kada pogodim ovako iz glave :)

Dobro smo prošli sa ovom anticiklonom i maglom. Vlaga u vazduhu je pomogla.

Sada ide košava par dana pa smo već u februaru.

I preživjesmo još jednu godinu :D

U pitanju je "samo" zagađenje NO2, a to je direktno povezano sa sagorevanjem goriva.
Manje automobila i gradskog prevoza (na fosilno gorivo), manja i zagađenost sa NOx.

Mi u Srbiji nemamo i dalje problem sa tom vrstom zagađenja. Eventualno u 29. novembra u Beogradu i to ako baš nema vetra.

Evo i isečka.

Pogledajte prilog 226398

Uh, što volim kada pogodim ovako iz glave :)
Nešto razmišljam o ovim brojkama i čudim se kako mogu da budu tačne, kada je broj automobila na dizel drastično porastao i kako se smrad zastarelih i loše održavanih dizel motora oseća na svakom koraku kroz grad. Da li je moguće je da taj smrad i azot-dioksid nemaju puno veze jednani sa drugim?

Dobro smo prošli sa ovom anticiklonom i maglom. Vlaga u vazduhu je pomogla.

Sada ide košava par dana pa smo već u februaru.

I preživjesmo još jednu godinu :D
I dalje mi nije bilo jasno kako smo ovako "lagano" prosli proslu nedelju. Od juce i danas su povecane PM2.5 brojke, al pritisak je nizi i ima nesto vise vetra nego prethodnih nekoliko dana.

Nešto razmišljam o ovim brojkama i čudim se kako mogu da budu tačne, kada je broj automobila na dizel drastično porastao i kako se smrad zastarelih i loše održavanih dizel motora oseća na svakom koraku kroz grad. Da li je moguće je da taj smrad i azot-dioksid nemaju puno veze jednani sa drugim?
Ja smrad od saobracaja osecam samo kada je bas bas guzva, tj. kada je kreni-stani situacija jer se tada najvise gasova i emituje.

Ali taj smrad je bas lokalnog karaktera, vec 50m dalje se slabo oseca. Moja teorija je da su te cestice mnogo lakse i da lakse "odlete" (za razliku od PM cestica)

A i vecina automobila ima ekoloski prihvatljive motore sa mnogo manjom emisijom gasova nego pre 20 godina.

Osetim tu razliku jer cesto trcim ili vozim bicikl, pa se bas oseti razlika kada se pridje nekoj opterecenoj rasksnici i kada se malo udaljis od nje.

Vrh