Šta je novo?

Zagađenje urbane sredine i kako ga se rešiti - izduvni gasovi, buka

"Najčistiji" su Banjica II i Lisičji potok sa 135. To sam zaboravio da dodam.​

Sta se to dogadja na mestu gde nice EXPO?

Mala digresija. Ukljucio sam merac pored case vina i dobio alarm za formaldehid.
Ispostavlja se da isparenja alkohola zaglupe senzor za formaldehid koji takodje ima ovaj merac.

Na ulici štipa za grlo kad udahnes vazduh. Možda smam utripovao ali tako deluje

Ja slinavim već metar dana minimum,
znači svaki dan duvam nos ali mi nije zapušen nego konstantno izduvavam,
e sad sline su nekad zelene nekad prozirne - nema pravila...
Ovo mi je inače prva zima u bg-u posle 8god..

1735764375815.png

danas smo dosli do novog rekorda.
Na smrdljivom Vracaru smrdi do neba.
Vecini gardjana se dopada nacin kojim se greju.
Lozi se vise, bila je Nova Godina.

Najfascinantnije je koliko pitanje zagadjenja zanima mali broj ljudi.
Vecini zagadjenje ne smeta.

Poslednja izmena:
Zvuči mi baš paušalno i anegdotalno ovaj zaključak. Ja imam utisak recimo da je zabrinutost zbog ovog zagađenja u porastu među lokalnim stanovništvom.

Zvuči mi baš paušalno i anegdotalno ovaj zaključak. Ja imam utisak recimo da je zabrinutost zbog ovog zagađenja u porastu među lokalnim stanovništvom.
Ja ne vidim nikakve lokalne inicijative vezano za zagadenje, nema protesta vezanih za to.

Nema dok nadstrešnice padaju na glavu. Svesnost postoji ali treba da dodje na dnevni red nakon prioritetnijih pitanja moja se takodje tiču egzistencije.

Nešto kao Rambova izjava: Do 300 eura mjesečno, priča se o nacionalizmu, kad plata pređe 500 – o garderobi i kafani, nakon 3 000 – vremenska prognoza i ljubav!

Ja ne vidim nikakve lokalne inicijative vezano za zagadenje, nema protesta vezanih za to.
Već smo pričali. Ja ti navedem da postoje. Eko straža u beogradu, tvrđava u smederevu, u valjevu postoji ekipa takođe, postoje i drugi.

Eko straža je organizovala proteste sa vise desetina hiljada ljudi u centru bg.

Al ti onda kažeš, a koji su im rezultati. Pa nikakvi. U ovakvom režimu teško da može išta da se pomeri, ali ljudi se bune svuda. Ne većina, ali dosta.

Pa on je najmerodavniji i najkredibilniji da priča o rezultatima i učinku. On je među ljudima u Srbiji koji se najviše trude, najviše cimaju, najviše motivišu, najviše protestuju, najviše glasaju, najviše šire pozitivizam...

sad perio, zbog inverzije i magle (i naravno zagadjenja) se zadrzava CO2, normalno je oko 450-700 u gradu da bude ppm, trenutnoizmerih 930... ovo je bas tragicno, al ljudi nisu svesni uopste.

PXL_20250101_231211054.jpg

Na ulici štipa za grlo kad udahnes vazduh. Možda smam utripovao ali tako deluje
Budi srećan što te samo štipa. Zamisli da si u Sarajevu gde je 455, i koji je na prvom mestu sa duplo većim brojem od drugoplasiranog. Beograd i.a oko 150 prosek, i nije u top 15.​

Poslednja izmena:
Danas sam ukljucio Xiaomi-ja na najace 15 min.
Zaista se oseca promena u vazduhu kad covek dise.
Neverovatno koliko su te cestice nezdrave, one cine da srce i pluca neefikasno rade.

Medjutim, auitomatski rezim preciscivaca je uljuljkivanje.
Bolje je vise puta u toku dana pustiti d afilter radi po 15 min na najace.

Poslednja izmena:
Trebalo bi danas da predjemo iz crvenog u narandzasto pa u zuto i tu da ostanemo neko vreme.

sad perio, zbog inverzije i magle (i naravno zagadjenja) se zadrzava CO2, normalno je oko 450-700 u gradu da bude ppm, trenutnoizmerih 930... ovo je bas tragicno, al ljudi nisu svesni uopste.

Pogledajte prilog 224943
Koliko sam shvatio, ti meris NBGD.
Jel imaju neki delovi koji su zagadjeniji, i neki koji su manje ?

Vrh