Pogledajte prilog 225598
Podstaknut diskusijama kako ovde tako i na drugim mestima, danas sam nabavio Xiaomi Air Purifier 4 Pro.
Ovo je pokazao za moju dnevnu sobu kada sam ga upalio i kad je počeo da radi večeras.
Relativno brzo je očistio, za nekih 15 min rada na najbržem modu.
Tako visoka vrednost pm2.5 je nenormalna, osim ako nemas loziste u sobi ili nisi palio prskalice.
Nešto razmišljam o ovim brojkama i čudim se kako mogu da budu tačne, kada je broj automobila na dizel drastično porastao i kako se smrad zastarelih i loše održavanih dizel motora oseća na svakom koraku kroz grad. Da li je moguće je da taj smrad i azot-dioksid nemaju puno veze jednani sa drugim?U pitanju je "samo" zagađenje NO2, a to je direktno povezano sa sagorevanjem goriva.
Manje automobila i gradskog prevoza (na fosilno gorivo), manja i zagađenost sa NOx.
Mi u Srbiji nemamo i dalje problem sa tom vrstom zagađenja. Eventualno u 29. novembra u Beogradu i to ako baš nema vetra.
Evo i isečka.
Pogledajte prilog 226398
Uh, što volim kada pogodim ovako iz glave
I dalje mi nije bilo jasno kako smo ovako "lagano" prosli proslu nedelju. Od juce i danas su povecane PM2.5 brojke, al pritisak je nizi i ima nesto vise vetra nego prethodnih nekoliko dana.Dobro smo prošli sa ovom anticiklonom i maglom. Vlaga u vazduhu je pomogla.
Sada ide košava par dana pa smo već u februaru.
I preživjesmo još jednu godinu
Ja smrad od saobracaja osecam samo kada je bas bas guzva, tj. kada je kreni-stani situacija jer se tada najvise gasova i emituje.Nešto razmišljam o ovim brojkama i čudim se kako mogu da budu tačne, kada je broj automobila na dizel drastično porastao i kako se smrad zastarelih i loše održavanih dizel motora oseća na svakom koraku kroz grad. Da li je moguće je da taj smrad i azot-dioksid nemaju puno veze jednani sa drugim?