Šta je novo?

Zagađenje urbane sredine i kako ga se rešiti - izduvni gasovi, buka

U principu je za svaku prostoriju potreban po jedan precistac.
To sam proverio meracem.
Po svemu što sam čitao ili gledao na netu, izgleda da ima dosta veze sa konfiguracijom prostora. Za dnevnu + trpezariju + kuhinju otvorenog plana (sve ukupno 30+m2), izgleda da je dovoljno jedan. Tek kada su u pitanju duži hodnici, zatvorena vrata, itd., je potrebno više aparata.

Po svemu što sam čitao ili gledao na netu, izgleda da ima dosta veze sa konfiguracijom prostora. Za dnevnu + trpezariju + kuhinju otvorenog plana (sve ukupno 30+m2), izgleda da je dovoljno jedan. Tek kada su u pitanju duži hodnici, zatvorena vrata, itd., je potrebno više aparata.
U pravu si. Bitno da nema vrata izmedju.

Narocito brzo preciscivaci ociste manje prostorije. Sinoc sam otvorio greskom prozor kupatila i za sekund je unutra bilo 95 mg/m3 Pm2.5. Napravio sam ekesperiment i odneo Xiaomi u kupatilo, ukljucio ga i za minut je doslo do 10.

• Sviđa mi se
Reagovanja: ink
Ja sam planirao da pravim sam tj. Da porucim merače ovih dana sa Alija.

Merač se kači na WiFi i može da kači podatke na AQI sajtove.

Ovako nešto

ESP32 + PMS5003 + Merač Temperature/Vlažnosti/Priska.

Ako nekoga zanima kako je eksperiment prošao neka mi piše pa ću javiti kada bude gotovo 😄

Razmisljao sam o sledecoj ideji:
Zasto ne uvalciti vazduh spolja kroz filter, tj ugraditi ventilator sa filterom u zid ili prozor.
Jer sada je zagadjenje konstantno, citavog dana.

Svi zivimo kao najveci bednici.
Ako barem letnjr vrucine ne mozmeo da smanjimo, ovo je do nas, zapravo do nekompetentne drzave koja kupuje socijalni mir podilazeci populaciji koja lozi cvrsta goriva.

Poslednja izmena:
nije krivo zagadjenje kriv je vetar, to smo apsolvirali na akademiji mladih, jos samo da se uhvatimo u neko kolo i zapevamo dodole dodole mozda i prizovemo neki vetric.
i onda kad se samo setimo kako su nas dusebriznici zatvarali pre par godina, sve pod parolom zdravlja ljudi, a sada cute kao pizde. Lepo se nafatirali para odigrali uloge i sada nista nije bitno

Lud provod na Trgu! 🤟😁
Screenshot_20241231-224702~2.png

Senjak upravo na 204, a Mostar, Autokomanda i Hajd park između 180 i 200.​

ne znam, meni deluje da je svake godine sve gore i gore kad se desi inverzija, da brojke rastu nenormalno... propala drzava

Vrh