Šta je novo?

Zagađenje urbane sredine i kako ga se rešiti - izduvni gasovi, buka

Antracit uglavnom nije pogodan za nase peci i kotlove jer je previse kvalitetan i visoka temperatura bi ih unistila.
Ugalj iz Bosne je sasvim dobar.
Medjutim, lozi i se i vlazno drvo, samo da je jeftino.

Pretrcao sam pola grada, situacija ok, narocito kad krene vetric, malo slajma se skupilo koji sam ispljunuo, posle tusiranja, daleko bolji nego kad sam krenuo.

Ako me nesto tiho ubija, jbg, svi moramo da umremo od necega, subjektivni osecaj posle aktivnog izlaganja vazduhu napolju sat vremena je da se osecam bolje i fizicki i psihicki.

Tako da, istina je negde na sredini, nema razloga ne nastaviti borbu i zalagati se za najbolje uslove za zivot koji uopste nisu tesko ostvarivi, dok sa druge strane, nema ni razlika za toliku paniku i celodnevno razmisljanje i citanje o problemu i nema razloga da se ne izlazi napolje...

Takodje, Beogradjani su definitivno razmazeni, naravno, imaju svako pravo i da budu ako im se prohte, mada mislim da pre svega prave stetu sami sebi.

Beograd je vazdusna banja za gradove u unutrasnjosti, citiram coveka koji mi je dosao pre neki dan u posetu iz malog grada na jugu, a i sam sam posvedocio tome vise puta.

Dakle, borba da, paranoja i panika ne.

Ja danas posle podne bahato: sve prozore i vrata otvorila pa dišem za sve pare.

Nek me zaobiđe politička korektnost : žao mi je tih ljudi koji nemaju pa se na kojekakve otpatke greju ali još mi je žalije ljudi koji ni krivi ni dužni moraju da udišu te otrove koje posledično proizvode navedeni i/ili ovi što pale kablove. Na stranu to što veliki broj njih se tu doselio bez ikakvog prava: kao kad se svojevremeno neki lik naselio u Mitićevoj rupi kod sunčanog sata na Slaviji sa porodicom ( divlje of course) pa ne bi da se seli jer mu je tu zgodno i sve mu je blizu njegovog privr.smeštaja ali eto i to je bilo rešeno tako da bi moglo i ovo. Naravno da nisu oni jedini zagađivači. Da li i ko kontroliše rad toplana, fabrika itd. da li postoje filteri i kakvog su kvaliteta? Danas je bila info. na TV-u da dnevno oboli od raka pluća 20 osoba a umre 13, pa bolje je da ljudi malo hipohondrišu bar u toj oblasti postoji čitav spektar lekova, pomoćnih supstanci, suplemenata (tzv. veselice) itd.a od ovog prvog teško.
Naravno da je zagađenja bilo i ranije: pošto je teča bio iz Valjeva a bio je divan, mi klinci smo jedva čekali da odemo i provedemo deo raspusta tamo, sećam se da kako izađemo iz kola odmah je bila asocijacija kako miriše na Valjevo.

Razmažena sam i eto šta ću: volim da dišem i šetam se bez gas maske, gušt mi je da vidim kuda vozim i/ili prelazim ulicu, nego da postavim konstruktivno pitanje a u skladu sa budžetom namenjenim za ovu oblast...da li postoji neko udruženje poput dodola da se aktivira za strujanje vetrova, može južnih dok se država ne pozabavi malo ovom temom?!

Poslednja izmena:
Ja danas posle podne bahato: sve prozore i vrata otvorila pa dišem za sve pare.

Nek me zaobiđe politička korektnost : žao mi je tih ljudi koji nemaju pa se na kojekakve otpatke greju ali još mi je žalije ljudi koji ni krivi ni dužni moraju da udišu te otrove koje posledično proizvode navedeni i/ili ovi što pale kablove.
Nisu ti ljudi toliko siromasni. Imaju novca za rakiju i letovanja ali loze najeftinije gorivo.

Tqko je. Nije problem toliko ni u državi koliko u ljudima. Mentalni sklop se teško menja da se nešto usicari sa jedne strane kod kupaca a sa druge da se razvija "biznis" kod prodavaca.

U svakom slučaju košava očistila, a severac oko 16h će da donese zeleno svima sa ispod 10 vrednostima

Možda sam suviše mlada, ali da li se iko seća ovolike vejavice u BG-u u novembru? Ikada?
Bar je čist vazduh 😊 jedino što, kako je krenulo, treba nahraniti irvase...🐂

Ovako, na prvu, 2007. je za Arandjelovdan bilo snega koliko ti dusa zeli

I 2009. za Nikoljdan, tada sam na avalskom putu video bar 15 automobila koji su izleteli sa kolovoza

Bila je. Palo je dosta više od očekivanoga, ali će da stane do 22h otprilike.

Tako da će bit lep beo dan sutra :)

Зашто би неко ко живи у стану од 50 квадрата финансирао бољи систем грејања некоме ко живи у кући на 2 спрата са двориштем? Ако желиш да живиш у кући у граду изволи па плати, тај луксуз немају ни милионери у великим градовима света. За оне које одбију да пређу на чист вид грејања треба да се удари дебела еколошка такса од које би се лечиле болести које нам задају
Oво је тачно. Држава ове са кућетинама и котловницама толерише не због тога да би очувала социјални мир већ да би тим ликовима дала илузије да су неке газде а све у замену за лојалност. Дали су им да возе и џипове без дпф филтра. Сад не могу да их спусте на земљу све и да хоће без отпора.

А ако се неко пита како њима не смета смрад, па не смета, типично су то пушачи који време проводе и задимљеним локалним кафана и дим им је природно окружење.

Pretrcao sam pola grada, situacija ok, narocito kad krene vetric, malo slajma se skupilo koji sam ispljunuo, posle tusiranja, daleko bolji nego kad sam krenuo.

Ako me nesto tiho ubija, jbg, svi moramo da umremo od necega, subjektivni osecaj posle aktivnog izlaganja vazduhu napolju sat vremena je da se osecam bolje i fizicki i psihicki.

Tako da, istina je negde na sredini, nema razloga ne nastaviti borbu i zalagati se za najbolje uslove za zivot koji uopste nisu tesko ostvarivi, dok sa druge strane, nema ni razlika za toliku paniku i celodnevno razmisljanje i citanje o problemu i nema razloga da se ne izlazi napolje...

Takodje, Beogradjani su definitivno razmazeni, naravno, imaju svako pravo i da budu ako im se prohte, mada mislim da pre svega prave stetu sami sebi.

Beograd je vazdusna banja za gradove u unutrasnjosti, citiram coveka koji mi je dosao pre neki dan u posetu iz malog grada na jugu, a i sam sam posvedocio tome vise puta.

Dakle, borba da, paranoja i panika ne.

Situacija je ok tokom grejne sezone isključivo kada duva vetar. Kada ga nema vazduh je ekstremno zagađen i smrdljiv kao da smo Indija a ne država u Evropi.

Zamislite da dobijete vlast.
Kako bi ste sprecili gradjane da loze djubre?

Zapravo, ja da postanem vlast prvo što bih uradio je da poukidam sve dosadašnje komunalne policije. Ne zato što ne volim red, jer volim. Nego što ne podnosim korupciju, a oni su jedni od najkorumpiranijih.

Posle bih ili prebacio nadležnosti na nove službe ili vratio KP ali sa novim kadrovima i upravama. Nešto kao što su u Gruziji uradili sa murijom, kad su otpustili pola i napravili reformu iz korena, te suzbili korupciju i haos.

Sa ovakvim korumpiranim i nesposobnim komunalnim policijama se ne može ništa, ne može se sa takvim ološima graditi i unapređivati društvo. Naravno, to važi i za mnoge druge, cela država je trula i štrokava. Nego se ovde osvrćem na komunalce pošto ih pomenuste.

Ja bih zadržao Bele, ali bi im uveo norme i naterao da rade. Svako bi imao svoj reon gde bi ih ujutru dovezao autobus i na kraju radnog vremena taj autobus pokupio. Možda još bolje da moraju da idu gradskim prevozom. Morali bi da rade svoj posao i prijave i pišu kazne za svaki grafit, svaku pukotinu na trotoaru, svaki zapušen šaht, svako đubre van kante, svako govance od kućnih ljubimaca, svaki miris od lošeg ogreva da isprate, izmere emisuju štetnih čestica...

Sve, ali sve zaposlene u kancelarijama bih takođe uposlio. Jedna pauza za ručak, i ostatak vremena non stop rad na prijemu prijava i praćenja toka svake prijave. Nema odgovora nedelju dana - oni sami ponove prijavu i usput idu do pisarnice u 27. marta i tamo predaju prijavu da gradska služba ne radi posao. Onda, svaki dan, da dođu i da se upoznaju sa tokom svakog predmeta.

Sve ono što mi moramo da radimo za njih poslednjih par desetina godina.

Problem je što imaš tu dosta rđavih ljudi, koji bi posle nastavili da miniraju i trule sistem iznutra. Zato nije nečuveno po svetu da se prvo otpusti veliki deo nekog kolektiva, pa ide zapošljavanje iznova, tako da svaki od njih, i svako nov, mora ponovo da prođe proces regrutacije, pregledanja, procene i odlučivanja hoće li dobiti posao.

Još jedan problem uvođenja koncepta komunalne policije u Srbistanu je što su Murija i inspekcije brže bolje dočekali da se više nikada ne late mnogih poslova i problema. To isto mora da se rešava. Inače neće nikad biti funkcionalnog srpskog društva, čak ni da postanemo bogati ko UAE. Pare ništa ne znače ako se kradu i traće, a sistem zakazuje.

Ja ipak volim da prvo kaznim sve povezane sa trenutnim sistemom a koji ne rade svoj posao.

Za takve je najbolja kazna - rad i to baš po PS-u.

A što se tiče preplitanja nadležnosti - neka se prepliću, ali ne smeš da žmuriš na problem, ima da ga rešavaš ako se i samo delom preklapa sa tvojom ingerencijom.

Da, da, znam, utopija i želja za osvetom, ali, šta ću...

Dobro, a ovi sto loze. Kako bi se to utvrdilo. Fotografija dimnjaka?

Cak i bogati ljudi iz centra koji zive u kucama loze vlazno drvo i razni drveni otpad.
Ne bi trebalo da bude milosti.
Treba nam vlast koja ne kupuje popularnost.

Kako se meri emisija štetnih gasova? Postoje uredjaji, ali opet - kada meriti? Uz najavu ili bez?
Potrebno je dosta forenzike, a verovatnoća da spaljuješ djubre u trenutku merenja teži nuli.

Šta se dešava sa stablima i granama koje iseče Gradsko zelenilo? Da li i koliko bi bio čistiji vazduh ukoliko bi se socijalnim slučajevima, onima koji žive u divljim, nehigijenskim naseljima to ustupalo za grejanje? U sebi ću postaviti potpitanje da li bi oni to zloupotrebljavali da preprodaju i zarade neki din. i kako bi se kontrolisalo da i dalje ne lože šta im padne pod ruku. tj.kako kontrolisati i prevenirati mogućnost zloupotrebe.

Vrh