Šta je novo?

Zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima

Je l se sećaš kada je zabranjeno pušenje u firmama i kancelarijama. Nikad nisam radio u nekom kolektivu, a od kad imam svoju firmu nije bilo dozvoljeno, mada obzirom da ne mogu da smislim duvanski dim čak i da sam imao firmu u periodu kad je bilo dozvoljeno kod mene bi sigurno bilo zabranjeno

Da se ja pitam momentalno bi zabranio pušenje u svim objektima (čak i na otvorenom, u letnjim baštama ukoliko postoji i hrana, a ne samo piće), istovremeno bih povećao cene duvansnkih proizvoda za 10x pa ko hoće da puši morao bi da izdvoji ozbiljnu svotu novca, i pored toga ukinuo bih lečenje o trošku države za bolesti koje dobijaju pušači, a za koje se dokaže da su ih dobili zbog dugogodišnjeg pušačkog staža.

S'druge strane uveo bih besplatne programe lečenja nikotinske zavisnosti, pa čak i subvencije y vidu bespovratnih subvencija za ljude koji su prestali da budu pušači sa vesting periodom od najmanje 5 godina (da bi izbegli da ljudi fejkuju da su ostavili cigarete, samo da bi uzeli lovu).

Sve gore navedene zabrane se ne bi odnosile na elektronske cigarete i vejpove bez mirisa ili sa prijatnim mirisom. Takođe i 10x više se ne bi odnosile na to.
To je bilo 2005, 2006. čini mi se. Radio sam u jednoj firmi sa kancelarijom u Domu omladine… Pričalo se tada kako to nema šanse da zaživi itd… Nikada nisam bio pušač, ali nije nešto bilo problema oko toga, nije bilo dima, pušači su se skupljali ispred zgrade.

Elektronska cigara i vejp slično utiče na okolinu, ako stvara zavismost i to bi trebalo zabraniti.

Ja sam nepušač, pa bih uveo totalnu zabranu duvanskog dima na javnim mestima.

Je l se sećaš kada je zabranjeno pušenje u firmama i kancelarijama. Nikad nisam radio u nekom kolektivu, a od kad imam svoju firmu nije bilo dozvoljeno, mada obzirom da ne mogu da smislim duvanski dim čak i da sam imao firmu u periodu kad je bilo dozvoljeno kod mene bi sigurno bilo zabranjeno

Da se ja pitam momentalno bi zabranio pušenje u svim objektima (čak i na otvorenom, u letnjim baštama ukoliko postoji i hrana, a ne samo piće), istovremeno bih povećao cene duvansnkih proizvoda za 10x pa ko hoće da puši morao bi da izdvoji ozbiljnu svotu novca, i pored toga ukinuo bih lečenje o trošku države za bolesti koje dobijaju pušači, a za koje se dokaže da su ih dobili zbog dugogodišnjeg pušačkog staža.

S'druge strane uveo bih besplatne programe lečenja nikotinske zavisnosti, pa čak i subvencije y vidu bespovratnih subvencija za ljude koji su prestali da budu pušači sa vesting periodom od najmanje 5 godina (da bi izbegli da ljudi fejkuju da su ostavili cigarete, samo da bi uzeli lovu).

Sve gore navedene zabrane se ne bi odnosile na elektronske cigarete i vejpove bez mirisa ili sa prijatnim mirisom. Takođe i 10x više se ne bi odnosile na to.

Zabranjeno je negde 2003-04 ja mislim. 2002. se jos uvek uredno pušilo u kancelarijama, na šalterima raznim itd.

Bolje cigara, nego 15 duša
Ako nisi video do sada, njihova kompletna kampanja je dodvoravanje njihovima. Racunaju da ce zadrzati svoje, a opozicija ce se raspasti, da li pre izbora, da li na izborima...

Zabrana pusenja ce obradovati hipstere na Dorcolu koji nece zbog toga sigurno preci da glasaju za SNS, dok ce im se po kafanama po selima, gde su njihovi glasaci, psovati sve po spisku jer su im zabranili da puse.

ja kada se setim, mi na etfu smo pusili u zgradi 2008, i to nije bilo zabranjeno ali nije bilo kulturno, a jbg bili smo st***

sada kada gledam iz ove perspektive totalno suludo

takodje u firmi na nbg 2011 se u dalje pusilo po kancelarijama

E sada da li je bilo dizvoljeno ili nedostatak kazni ne znam, toliko je davno bilo

Sad se setih,2008. godine zaglavim na Klinicki zbog operacije kile. Pitam ja sestre da li moze da se pusi,odgovaraju da moze,samo nemoj da te vidi nacelnik.:ROFLMAO: Ko god je mogao da se popne uz stepenice ka tavanu Prve hirurske mogao je da diminja,bilo je kao u pusnici za meso. Posle operacije nisam mogao da se pentram,tada sam i ostavio pusenje. Malo pre toga,zabranili su pusenje u zatvorenom tamo gde sam radio.

Pre par dana stojim na stajalištu a pored mene jedan koji purnja, u ujednom momentu je ispustio baš puno dima koji mi je završio u licu, imao sam osećaj kao da me je pljunuo pa da treba da reagujem.

Lekari i sestre, su vazda bili hard kor pušači, ništa se tu nije izmenilo do danas.
Deluje kontraintuitivno s obzirom da su oni najupoznatiji sa spektrom zdravstvenih posledica....

A tamo je zabranjeno, sto jasno govori da zabrane mozemo da okacimo macku o rep.

I za vreme korone je bio zabranjen rad ugosteteljskih objekata pa su mnogi radili. Znamo ciji.

Tako da, sve u svoje vreme, sad nesto da zabrane, nista ne bi donelo.

Zabranjeno je i dilovati drogu i biti pandur koji sedi sa dilerima u kolima i gazi i tuce ljude, pa eto ti.

ja kada se setim, mi na etfu smo pusili u zgradi 2008, i to nije bilo zabranjeno ali nije bilo kulturno, a jbg bili smo st***

sada kada gledam iz ove perspektive totalno suludo

takodje u firmi na nbg 2011 se u dalje pusilo po kancelarijama

E sada da li je bilo dizvoljeno ili nedostatak kazni ne znam, toliko je davno bilo
Mislim da više ni u KSTu ne može (preko dana).
Nisam siguran, bio sam jednom, ima sigurno 5-6 godina i nešto mi se čini da nije bilo dima.

Nije mi jasno kako nema dovoljno tržišta za više mesta sa zabranom duvana. Meni nije problem ni da platim kafu 20% više, samo da ne smrdi,
i veliki deo ljudi sa kojima sedim isto misli. I na tih par mesta gde može bez duvana, često je baš puno.
Znam da je to neki moj bubble, ali opet, očekivao bih bar malo veći broj nepušačkih mesta.

Inače, uvek sam mislio da Ameri preteruju sa njihovih 7 metara (ili koliko već) od bilo kojih vrata (što efektivno znači cela Knez Mihajlova na primer),
ali kako sam se totalno odvikao od duvana i kontakta sa istim, jasno mi je.

Pa odvratno je kad se načičkaju na ulaz i duvane, pre neki dan sam to videla ispred lokalnog doma zdravlja kad je padala kiša. To treba rasterivati, i kao po pravilu neke matore babe najviše purnjaju. Isto mi je pregadno kad vidim radnice koje izađu ispred lokala i ko poslednje klošarke pale cigare.

Pa sta sad hocete? Zabranu unutar objekta ili totalni fasizam i zabranu svuda? Znaci da se napravi istorijski napredak i zabrani unutra, opet ne bi valjalo?

Ja bih bio OK sa sledećim:
- Zabrana unutra
- Napolju ne mora zabrana, ali majku mu staru, ako dolaziš u polu-praznu baštu pogledaj malo po stolovima, pa ako možeš gledaj da ne sedneš uz sto gde su nepušači. Pogotovo ako za tim stolom ima dece. OK mi je i da se bašte dele sa par metara razmaka. (čak mi je OK lokal može imati propisno odvojen puštački deo unutra, ali oni dupla vrata, i tek ako je nepušački deo neke veličine)
- Da se predvide piksle za pušače napolju, ali tako da se malo odmaknu od ulaza

Zabrana unutra bi bila veliki iskorak, ali vec vidimo da se zene nazivaju matorim babama koje treba rasterati i poslednjim klosarkama iako ni u tom slucaju zabrane ne bi krsile nijedan zakon, a kamoli sad.

Sve narkomane na prinudno lečenje buahahaha
To bi vec bio ozbiljan korak koji bi samo jako ozbiljna drzava mogla da izvede, bez buahahaha. Bas smo daleko od toga da se svima pruzi profesionalna pomoc, bez da se ismevaju, kao sto ne treba da se ismeva bilo ko kome treba strucna pomoc.

Preteruje se u svemu, kao i obicno kod nas, po toj logici bi mogli i jake parfeme da zabranjujemo itd. Proci pored nekoga ko pusi traje dve sekunde, mnogo vece zlocine nam cine i 00-24h udisemo mnogo gore stvari od dima te cigarete dve sekunde.

Ne moze nista da se radi, a da nije po zakonu, i zaista ako bi se islo do totalne zabrane pusenje svuda, mnogim ljudima bi trebala strucna pomoc, bez ikakvog buahahaha i ismevanja.

Ako neko na radnom mestu ne moze da pusi unutra, a ni napolju, onda mu zaista treba pomoc da to savlada jer to je nesto sto traje uglavnom decenijama i naucno dokazano izaziva tezak oblik i psihicke i fizicke zavisnosti.

Zabrana pusenja unutra je primeren pocetni korak i toga kao zahteva se treba drzati.

Има ли неки студент на теми, да видимо како да убацимо у захтеве. :) Ја, искрено, не видим ниједан други начин.

Та тема није била близу усвајања, чак ни кад се министарство здравља бавило том иницијативом.

Nije mi jasno kako nema dovoljno tržišta za više mesta sa zabranom duvana. Meni nije problem ni da platim kafu 20% više, samo da ne smrdi,

Mislim da ima. Zapravo mislim da je neko ovde kačio mapu sa svim nepušačkim objektima u gradu. Topla preporuka da prelistaš temu da nađeš tu mapu - sad takvih mesta zaista ima dosta (hvala naravno i braći sa severa).

Pa odvratno je kad se načičkaju na ulaz i duvane
Svašta nešto je i meni odvratno pa nema osnovu za zabranu. Jedno je zaštititi ljude koji nisu pušači, a koji rade u ugostiteljstvu (i koji su primorani da u tom prostoru budu kako bi zaradili svoju platu), time što će se zabraniti da ljudi purnjaju na njihovom radnom mestu*, a sasvim drugo nešto je zaštititi senzibilitet nekoga kome je nešto "odvratno".

* To je po meni jedina prava naučno potkrepljena osnova za zabranu, sve ostalo je do "kulture" i šta se nekome sviđa ili ne sviđa.

Мислим да би велики допринос целој овој кампањи (ако она уопште постоји) био када би Кафетерија, као вероватно највећа франшизна кафетерија, одлучила да забрани пушење. Али, док то не буде институционално решено, све ће се сводити на индивидуални избор власника.

Vrh