Šta je novo?

Zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima

Чим се појави неки предлог који је апсолутно користан, логичан и потребан, једино извесно је да нема шансе да буде и реализован. Јпм.

To je za IQOS, to je i gore od pusenja.

Veliki problem sa IQOS-om je što jednostavno smrdi na izmet... Ne znam kako su to pustili na tržište, a da nisu uspeli da ga bolje aromatizuju.

Ne znam da li ima manje pušenja danas, ali je to danas ostala navika siromašnih. Ima i pomodarstva sa ovim tompusima i sl. Svakako ni jedno ni drugo nije više "cool".

Sa promenama načina ishrane i većim udelom šećera u ishrani, što je trend negde od 80-ih, broj malignih oboljenja je u porastu. Pušenje je svakako uzročnik, a onda loša ishrana prepuna (prostih i procesiranih) ugljenih hidrata i šećera, opet odlika siromašne trpeze, pogoduje razvoju malignih tkiva.

Zato nečiji deda-pušač možda i nije zakačio rak (imao eventualno žute brkove i prste), ali ova omladina će u većem procentu nego naše dede da oboljeva od raka. Naranvo, ako se pušenju ne stane na put.

Puši, jede BigMac, pije zašećeren milk-shake nabije insulin do plafona i maligne ćelije u takvom organizmu bujaju. Loša kombinacija, jednostavno.

tornik.jpg

Први коментар за ски центар Торник.

Толико о томе да ће кафићи пропасти ако се забрани пушење.

А да не причам о томе како ћемо да будемо атрактивни странцима који пуше јер ће код нас моћи без забране то да раде. Па ни пушачи не желе да им гардероба заудара на дим.

Био сам ту пре месец дана и баш сам се разбеснео када сам ушао у локал и видео количину дима унутра. Нисам могао да схватим како ти људи прво немају обзира према другима, а онда како је могуће да су дошли чак дотле да би запалили цигарету и уместо да удишу свеж ваздух они удишу дувански дим. Окренуо сам се и изашао, помало тужан.

ma kakva je ovo subverzija beogradske agenture protiv premijum Zlatibora
ne smeta vama dim nego sto se zlatibor razvija
a tek ce da dodju Cohiba, Gurkha, Habano....

Једино што је позитивно у тој причи је то што ће бар пикавци да заврше у пиксли и неко ће то да почисти.

Zabraniti one vejpove ili kako već... dimi se kao kotlarnica, jedino što ima neki odvratan slatkasti miris za razliku od kotlarnice...Mada se i tu situacija popravila, čim ih se zamoli da prestanu, to i učine, ili kada vide da je baš gužva u autobusu npr.

makar ti vejpovi mirišu slatko, dok one elektronske cigare smrde na kanalizaciju.
Nije mi jasno roditelje koji dozvoljavaju da deca purnjaju te hemikalije... Ja već vidim da će ovo biti generacija za 10 godina sa plućnim problemima...

makar ti vejpovi mirišu slatko, dok one elektronske cigare smrde na kanalizaciju.
Nije mi jasno roditelje koji dozvoljavaju da deca purnjaju te hemikalije... Ja već vidim da će ovo biti generacija za 10 godina sa plućnim problemima...
pored vazduha koji udisemo, mislim da cemo svi imati plucne probleme za deset i manje godina...

Једино што је позитивно у тој причи је то што ће бар пикавци да заврше у пиксли и неко ће то да почисти.
Е да, и околина тог кафића је бааааш прљава, гомила ситних комадића разног смећа.

Koje je ovde cherrypick-ovanje na delu...

Pravljena su istraživanja nedavno koja su pokazala da postoje ljudi koji mogu da purnjaju ko TENT a da nikad ne dobiju rak jer im je DNK takav da se ćelije lakše i brže obnavljaju, bar po pitanju disajnih puteva i problema vezanih za njih.

To i dalje ne znači da pušenje ne ubije brdo pušača. Neki, malobrojni, purnjaju ceo život i požive dugo. A većina razvije nešto pre ili kasnije. A još važnije - pušenje ubija i ometa sve oko njih kada su u dometu dima.

Što se mene tiče, neka puši ko god želi u svom domu, napolju, u prirodi (ako mu je to gušt), u lokalima gde ima odvojeni deo, itd... gde god ne ometa nikog drugog i gde nema nepušača. I neka cigarete budu pristupačne cene, jer smatram da punoletna osoba koja puši ali nikad ne pred nepušačima, ima pravo da uživa u svom zadovoljstvu. Ali niko na planeti nema prava da truje druge ljude oko sebe svojim dimom. Niti da priča kako cigarete ne štete. Štete, samo par procenata ima takvu genetiku da može da se urniše njima i da se opet oporave. Kao što ima bolida koji se urnišu alkoholom ali požive dugo jer imaju mutacije i enzime koje brže izbacuju alkohol iz organizma. To ne znači da alkohol nije štetan, samo da oni imaju genetiku koja ga bolje poništava.

P.S.
Za umetnike je i inače uobičajeno da izgledaju mlađe i da žive duže. Zato što u proseku imaju daleko manje stresa, pa i rada, nego većina.

Занимљива је инстаграм страница Има без дима, где промовишу локале где је забрањено пушење.
Ја сам почео да идем само у та места и, ако ништа не друго, не смрдим као пиксла кад се вратим кући.

Док се не усвоји закон о томе (који је беше Даница гурала?), остаје ми/нам да идемо на места где су власници довољно освешћени да су забранили цигаре.

Ima i gugl mapa. Ali dovoljno je sa znaš gde su ruski lokali. Svi su nepusacki

• Sviđa mi se
Reagovanja: ink
Ima i gugl mapa. Ali dovoljno je sa znaš gde su ruski lokali. Svi su nepusacki
Da, bravo za ruje! Ja sam pušač, ali mi ništa ne smeta da izađem napolje da zapalim, te više gotivim ta mesta gde je pušenje zabranjeno.

Jedino što bih dodao je da po pravilu ruski barovi gde se služi alkohol uglavnom dozvoljavaju pušenje, ali gde se služi kafa ili hrana, tamo je zabranjeno zapalit'.

Koje je ovde cherrypick-ovanje na delu...

Pravljena su istraživanja nedavno koja su pokazala da postoje ljudi koji mogu da purnjaju ko TENT a da nikad ne dobiju rak jer im je DNK takav da se ćelije lakše i brže obnavljaju, bar po pitanju disajnih puteva i problema vezanih za njih.

To i dalje ne znači da pušenje ne ubije brdo pušača. Neki, malobrojni, purnjaju ceo život i požive dugo. A većina razvije nešto pre ili kasnije. A još važnije - pušenje ubija i ometa sve oko njih kada su u dometu dima.

Što se mene tiče, neka puši ko god želi u svom domu, napolju, u prirodi (ako mu je to gušt), u lokalima gde ima odvojeni deo, itd... gde god ne ometa nikog drugog i gde nema nepušača. I neka cigarete budu pristupačne cene, jer smatram da punoletna osoba koja puši ali nikad ne pred nepušačima, ima pravo da uživa u svom zadovoljstvu. Ali niko na planeti nema prava da truje druge ljude oko sebe svojim dimom. Niti da priča kako cigarete ne štete. Štete, samo par procenata ima takvu genetiku da može da se urniše njima i da se opet oporave. Kao što ima bolida koji se urnišu alkoholom ali požive dugo jer imaju mutacije i enzime koje brže izbacuju alkohol iz organizma. To ne znači da alkohol nije štetan, samo da oni imaju genetiku koja ga bolje poništava.

P.S.
Za umetnike je i inače uobičajeno da izgledaju mlađe i da žive duže. Zato što u proseku imaju daleko manje stresa, pa i rada, nego većina.
Dobro, bre, sprdam se malo.

Nemam nista protiv zabrane u zatvorenim objektima, sta vise, cekiraj drugu i trecu stranu teme.

Jbg, smeta mi sve više i češće, pa mi polako prorade i emocije kad se pokrene ta priča.

Odeća mi od pušača non stop smrdi na cigarčine. Zato vrtim par istih komada odeće i izgledam skoro kao faking Stiv Mobs (uvek skoro isto). Lepša polovina (sećaš se, ona što je nemam) se cima pa kupuje kao kvalitetnije deterdžente i omekšivače, a ja nikako da joj objasnim da na kraju dana nema poente, jer ću svakako na kraju svakog radnog dana smrdeti na kretenski duvan. I to one najgore krdževine, naspram kojih čak i Drina bez filtera miriše.

I na drugim poljima sam umoran od te epidemije i zavisnosti od duvana, i toga kako utiču na druge oko sebe. Pikavci koje seju svuda, nervoza koja ih hvata čim nisu zapalili 15 minuta, dimčuga svuda, nedostatak kiseonika...

Takođe mi smeta potpuno odsustvo bilo kakve mere. Srbi su i inače rekorderi u svetu po broju popušenih cigareta po pušaču. To se i vidi na svakom koraku. Dimčuge svuda, kašalj, šlajm, pikavci... muka mi je više da trpim to kad god izađem iz gajbe. Ko želi, što se mene tiče, neka duva i lepak, šta god. Ali ne i na prostorima gde ima nepušača i gde ljudi moraju da dele taj prostor, kao što su npr posao, prevoz, lokali... I ne da seju đubre okolo.

Treba one volovodje od komunalaca uposliti da malo drkaju pusace gde god stignu, no, znamo da se to nece desiti posto je i to jedan od segmenata drustva gde se pusta divlji zapad u cilju odrzavanja socijalnog mira

Ocigledno da od ove zabrane nema nista jos neko vreme. Pogotovo u trenutku kada im rejting pici nizbrdo. Znam da nije tema ali da je neko iole pametan imao ovoliku politicku moc, mogao je da od Srbije napravi Garmis-Partenkirhen, a ovi "strucnjaci", kako neleceni voli da kaze, su uspeli da naprave mahalu od cele drzave

Bolje bi izgledala drzava posle dvanaestogodisnje najezde skakavaca nego posle ovih nezasitih glupandera

Meni je prva stvar koju sam zapazio kada sam letos izasao iz aerodromske zgrade bila nesnosan smrad duvana. Leti nikada ne idem u zatvorene lokale, zimi nazalost moram. Lako se covek navikne da ne udise dim kad zivi negde gde je zabranjeno pusenje u zatvorenom i gde mali deo populacije pusi. Ali isto tako i dim vise smeta kada se odviknete od njegovog svakodnevnog udisanja.
Sto se tice “pretnji” pusaca da nece ici u lokale ako se zabrani pusenje mogu se samo nasmejati. Podsecaju me na razmazenu decu. Malo bi se mozda durili mesec dva bi bojkotovali, onda bi se ponovo zazeleli izlazaka i poceli da, kada su u kafiću, izlaze napolje da zapale.

Vrh