Šta je novo?

Zaštita prava potrošača

Ajde i moja dva centa

- Milka je bila i oduvek ce biti skuplja 20-30% od Najlepsih Zelja
- To sto je jeftinija u Suncu, Amanu i cak Lidlu ide preko takozvanih “brokera” koji uzimaju na sleper istog proizvoda nakon popunjavanja kvota po odredjenim trzistima ( pogledajte rokove takodje, ok su ali uvek negde oko 5-6 meseci )
- To sto su jeftinije na pijaci je takodje brokerski sistem ali preko Madjara, i ne, nece vecito ostati 300 dinara na pijaci
- Milka je relativno poslednja poskupela u lancu - NZ su bile vise od mesec dana skuplje
- NZ se nalaze na pijaci po istom principu, imate i grand/don kafu, plazmu, videh cak i Noblice 🤷‍♂️ ne postoji skart koji se prodaje tako kojekude, roba se unistava ako se desi neki defekt a oni su izuzetno retki jer je sama proizvodnja usavrsena do poslednje kockice ( svratite do Starkove prodavnice ispred fabrike pa vidite sta ima )
- NZ nisu nase davnih dana vec Atlantik grupe, sto mu skoro dodje kao uvoz.
- Najbitnije - Kakao masa za Milka proizvode sadrzi minimum 30% kakaa ( kakao masa se kupuje od 2-3 proizvodjaca na trzistu, jedan je Barry Callebaut ( Fabrika kod NS ) i odatle jos jedno povecanje jerbo, cena Kakaa na trzistu pre otprilike godinu dana je bila oko 3000$, danas je ona oko 12000$ sa tendencijom rasta takodje i drugih sirovina ( za proizvod konkretno kao i za ambalaze, plasiranje, prevoz… )
Dodajte na sve to marze velikih ( Delez, Merkator, Univer.. ) koji ne rade ispod 60% plus sve troskove uvoza, eto je na ‘iljadu dindzi - no, trebalo bi to uskoro da se regulise na “pristojniju” cenu, videcemo.
- Lindt kao neki “bolji proizvod” ce biti daleko skuplji jer oni jednostavno nemaju jeftine proizvode i ako su po sastavu identicni, oni imaju skuplju proizvodnju/marketing/plasiranje jer su “premium brend” kao recimo Fererro.
- Simka je bila odlicna, obozavao sam Djanduju ( nugat crem slicna kao Ritter ljubicasta ) vlasnik iste je radio u minusu do poslednjeg centa i na zalost, nestala je, postoji neki krem Simka , videh u maksiju/idei ali ni prici ukusu ( kao eurocrem nekad i sad )

Pitanja? 😂

To što je na pijaci jeftinije je to što verovatno se uvozi na crno, ne plaća porez? Pa zato mogu jeftinije da prodaju?

Ovo nije kafa Vradoviću, nego koktel. Skup je jer je na ski stazi 😉
Ajde i moja dva centa

- Milka je bila i oduvek ce biti skuplja 20-30% od Najlepsih Zelja
- To sto je jeftinija u Suncu, Amanu i cak Lidlu ide preko takozvanih “brokera” koji uzimaju na sleper istog proizvoda nakon popunjavanja kvota po odredjenim trzistima ( pogledajte rokove takodje, ok su ali uvek negde oko 5-6 meseci )
- To sto su jeftinije na pijaci je takodje brokerski sistem ali preko Madjara, i ne, nece vecito ostati 300 dinara na pijaci
- Milka je relativno poslednja poskupela u lancu - NZ su bile vise od mesec dana skuplje
- NZ se nalaze na pijaci po istom principu, imate i grand/don kafu, plazmu, videh cak i Noblice 🤷‍♂️ ne postoji skart koji se prodaje tako kojekude, roba se unistava ako se desi neki defekt a oni su izuzetno retki jer je sama proizvodnja usavrsena do poslednje kockice ( svratite do Starkove prodavnice ispred fabrike pa vidite sta ima )
- NZ nisu nase davnih dana vec Atlantik grupe, sto mu skoro dodje kao uvoz.
- Najbitnije - Kakao masa za Milka proizvode sadrzi minimum 30% kakaa ( kakao masa se kupuje od 2-3 proizvodjaca na trzistu, jedan je Barry Callebaut ( Fabrika kod NS ) i odatle jos jedno povecanje jerbo, cena Kakaa na trzistu pre otprilike godinu dana je bila oko 3000$, danas je ona oko 12000$ sa tendencijom rasta takodje i drugih sirovina ( za proizvod konkretno kao i za ambalaze, plasiranje, prevoz… )
Dodajte na sve to marze velikih ( Delez, Merkator, Univer.. ) koji ne rade ispod 60% plus sve troskove uvoza, eto je na ‘iljadu dindzi - no, trebalo bi to uskoro da se regulise na “pristojniju” cenu, videcemo.
- Lindt kao neki “bolji proizvod” ce biti daleko skuplji jer oni jednostavno nemaju jeftine proizvode i ako su po sastavu identicni, oni imaju skuplju proizvodnju/marketing/plasiranje jer su “premium brend” kao recimo Fererro.
- Simka je bila odlicna, obozavao sam Djanduju ( nugat crem slicna kao Ritter ljubicasta ) vlasnik iste je radio u minusu do poslednjeg centa i na zalost, nestala je, postoji neki krem Simka , videh u maksiju/idei ali ni prici ukusu ( kao eurocrem nekad i sad )

Pitanja? 😂
Baš me je interesovalo ovo za Simku, najbolja čokolada kod nas ubedljivo.
Jedino se ne slažem da je Lindt bolji proizvod pod navodnicima. Svakako je mnogo ukusnija ta cokolada od milke, a siguran sam i kvalitetnija.

Kakao je poskupeo što zbog opšteg rasta cena, što zbog bolesti koja napada biljku kakaovac.

Od Lindta a i švajcarskih čokolada su bolje belgijske:
Leonidas - best buy odlican kvalitet po povoljnoj ceni, širok spektar raznih pralina različitih ukusa.

Neuhaus - vrhunske čokolade, malo skuplje ali kada ih probaš, posle ti milka deluje kao bezukusna šećerna tabla. Dostavljaju besplatno u Hrvatsku, Bugarsku, kod nas još uvek nažalost ne. Imaju fabrike-prodavnice gde možes otići i jesti besplatno koliko hoćeš, a možeš i kupiti u njima čokolade po povoljnim cenama (nešto slično kao fabrika NŽ). Inače lik je bio Švajcarac koji se preselio u Belgiju i izmislio čokoladne praline kakvim ih danas znamo.

Pierre Marcolini - samo za one koji su spremni da izdvoje dobre novce i cene vrhunske čokolade. Najukusniji makaronsi na svetu, a čovek je i više puta bio i proglašavan za svetskog poslastičara godine. Ima i mnogo neobičnih ukusa koji nisu našim nepcima prijemčljivi (ljute, sa nekim začinima i sl) Ali čovek radi “bean to bar” proizvodnju, jednostavno, kvalitetniju čokoladu od ove ne verujem da ćete probati.

Mary -prvi ženski čokolatijer, isto je vrlo skup ali naravno kvalitet odličan.

Kakao je poskupeo zbog bolesti koju šire biljne vaši, a koja uništava biljke i zbog kartela par kompanija koje drže sve uzgajivače. Sve se uvozi iz tri zemlje a sve drži par istih kompanija. Mogu da ubace čoveku čip u mozak i da nateraju ovcu da pravi paukovu mrežu a ne mogu da reše biljne vaške.
To što je na pijaci jeftinije je to što verovatno se uvozi na crno, ne plaća porez? Pa zato mogu jeftinije da prodaju?
I to a i nema hohštaplerskih marži.

Poslednja izmena:
Ma slažem se nego samo kažem kakvim se glupostima ljudi bave a neke druge stvari se zapuštaju. Što se mene tiče nek naprave i GMO kakao koji će biti otporan na tu gamad, pa nek jede ko hoće. A moguće je. Ionako već jedemo đubre i sve i svašta. Ali neće, na kraju dana ipak zarade više od nestašice kakaoa nego od toga da ga izmene da bude dostupan i otporan koliko i banane. (mislim bar da ne mora da raste u tri zemlje i da bude toliko osetljiv)

Ali ne bi ni to bio toliki problem da i ostale hrane nisu pretvorili u luksuz odnosno gurnuli u neke večite nestašice i igrarije. Pirinač luksuz. Paprike luksuz. Banane skoro pa luksuz. Pasulj luksuz. Sve je bogte luksuz danas. Najbolje da jedemo one crne cigle od buba i masti ko iz Snowpiercer-a. Mada biće i to, priča se već i o tome, priprema se raja polako.

Poslednja izmena:
Znaš kako kažu, bube su hrana budućnosti 😀
A bojim se, biće kao u Snowpierceru, bube za narod, a za prvu klasu “luksuzna” hrana koju si naveo malopre 😅

Jedan od besmislenijih bojkota.

Na kraju meseca, koliko god da bojkotujemo, profit će im biti isti jer niko neće manje voziti kola zbog ovog tipa bojkota.

Ne postoji alternativa tipa da kupujemo na nekoj drugoj pumpi jer su cene zakucane i svuda su iste.

Dobro Dule, a šta onda raditi?

Jedina alternativa koja mi pada na pamet, a da je smislena, je blokada svih institucija koje imaju veze sa skupin gorivom. Ali većina ljudi to neće. Draže im da pešače po Srbiji nego da u Beogradu zablokiraju i prisile odgovorne da se malo dovedu u red.

Mislim moj stav je, što se bojkota tiče, bolje išta nego ništa. A vala i što se tiče izbora. Srbi u svemu previše očekuju savršeno i zato na kraju završe ne sa savršenim, nego sa najgorem od svega.

Više bi imalo smisla blokada institucija koje odredjuju cenu akciza i goriva. Pumpe se tu najmanje pitaju jer one ne diriguju cenu akcize i ostalih troškova. Ti možeš da bojkotuješ pumpu ali to neće smanjiti cenu goriva jer su svuda iste niti ćeš moći da ne sipaš ako ti treba. Nabavka je centralizovana. Nije kao sa prodavnicama gde imaš izbor jeftinijih i gde marže igraju glavnu ulogu. Problem je i što ovde ne možemo da uporedimo sa cenama u regionu jer svaka država ima svoju vrednost akcize pa i ne znamo kolike su realne marže. Možemo samo manje voziti auto.

Više bi imalo smisla blokada institucija koje odredjuju cenu akciza i goriva.
Pa na njih sam i mislio.
Pumpe nisu institucije. I nisu jelte ograničene na Beograd. Ali vladina tela jesu i jedno i drugo.

Ja čekam blokadu najvažnijih i odgovornih institucija u Beogradu.

Poslednja izmena:
Treba da se komsije koje imaju kola organizuju i sami svercuju iz Madjarske.
Nije normalno da je na pijaci Lidlova roba iz Madjarske ili cak iz Nemacke jeftinija nego u Lidlu.
Ali slatkise treba izbaciti iz ishrane.

Kada zafali para ti udri po akcizama :) Od 1.og januara akcize su dodatno povećane u odnosu na najavljene. A imamo i primere gde neki uvoznik uveze akciznu robu pod drugom tarifom i ne plati akcizu i tako ostvari dodatnu zaradu.

Vrh