Šta je novo?

Vrtovi Ceraka [stambeni kompleks]

Meni su u koverti za grejanje stigla dva racuna , jedan 1260rsd a drugi 7100rsd, oba su za period od 1.1. - 31.1. , nisam razumela sta to znaci pa ako mozete da mi pojasnite?Grejanje je isto bilo zatvoreno ceo mesec, sem kada se obice stan na kratko.

Kao sto je komsija rekao, obracun vam je radjen na osnovu ukupne potrosnje / kvadratura stana…

Da li ima osnova da se zalimo na januarske racune? Neki se nismo ni uselili, radijatori su zavrnuti, a cifra na racunu nije mala!

Finvest je u kontaktu sa tehničkom službom iz Beogasa .
U principu obracun je trebao da bude po potrošnji merilom .
Zasto to nije odrađeno još nije jasan razlog.
Mi smo dobili dva racuna, za isti period, isto po kv stana, a jedina razlika je sto na jednom pise neravnomerna potrosnja dok na drugom stoji ravnomerna potrosnja. Ta dva kada se saberu dobija se konacni iznos sa treceg papira koji je u tom paketu i potpuno je nerealan obzirom da su radijatori bili zavrnuti...

Interesuje me da li ste Vi pisali reklamacije BG-u ili Finvestu ili i jednima i drugima?

Topla voda se plaća paušalno po kvadraturi (trebalo je po potrošnji ali to nisu uspeli da sprovedu), a grejanje se plaća po potrošnji.

Dobijate u koverti razdvojene račune za toplu vodu i grejanje, a u okviru tih papira imate zbirni iznos koji treba da platite za obe stvari.

U okviru računa za grejanje i toplu vodu postoje fiksne stavke koje idu svakog meseca (tipa održavanje kotla, neke usluge, itd).

U prvoj fazi prvi mesec su bili ogromni računi jer su loše očitali grejanje svima, dok kod vas u drugoj fazi izgleda da obračun nije prilagođen ovim kriterijumima koje sam napisao.

Svakako se žalite, odnosno kontaktirajte upravnika zgrade tj stambene zajednice, Finvest pa će oni peglati šta nije u redu, tako smo barem mi rešavali.

Što se tiče obračuna na računima Beogasa, za to treba tri fakulteta, napisano je jezikom (formulama obračuna) koji nije razumljiv prosečnom čoveku.

Topla voda se plaća paušalno po kvadraturi (trebalo je po potrošnji ali to nisu uspeli da sprovedu), a grejanje se plaća po potrošnji.

Dobijate u koverti razdvojene račune za toplu vodu i grejanje, a u okviru tih papira imate zbirni iznos koji treba da platite za obe stvari.

U okviru računa za grejanje i toplu vodu postoje fiksne stavke koje idu svakog meseca (tipa održavanje kotla, neke usluge, itd).

U prvoj fazi prvi mesec su bili ogromni računi jer su loše očitali grejanje svima, dok kod vas u drugoj fazi izgleda da obračun nije prilagođen ovim kriterijumima koje sam napisao.

Svakako se žalite, odnosno kontaktirajte upravnika zgrade tj stambene zajednice, Finvest pa će oni peglati šta nije u redu, tako smo barem mi rešavali.

Što se tiče obračuna na računima Beogasa, za to treba tri fakulteta, napisano je jezikom (formulama obračuna) koji nije razumljiv prosečnom čoveku.
A kako mislite nisu uspeli da sprovedu da topla voda ide po potrosnji? 🫤 Pa i za to postoje brojila....nisu uspeli ili nisu hteli jer je nekom tako isplativije, kao i za odrzavanje i sve ostalo izgleda? 😆

A kako mislite nisu uspeli da sprovedu da topla voda ide po potrosnji? 🫤 Pa i za to postoje brojila....nisu uspeli ili nisu hteli jer je nekom tako isplativije, kao i za odrzavanje i sve ostalo izgleda? 😆
Tako mi je saopšteno, da su probali to da sprovedu, ali eto nisu uspeli. kao i svi ostali projektu po gradu koji su to pokušali da uvedu... Ne znam dubinu tog tehničkog dela, ali to je situacija na terenu...

Po tome ispada da i 100 eura mesecno je ok, jer imas firme koje nude usluge i po tom cenovniku.
I jos nesto, ja placam na drugom mestu u drugoj zgradi 1000 dinara tekuce i investiciono odrzavanje za 70 m2, i svi smo zadovoljni i uslugom i cenom. i to su ista jaja iz marketa :ROFLMAO:

Na drugim lokacija koje pominjes poput mladenovca, recim dodao bi i gradove unutrasnosti tesko da iko ce placati vise od 1000 - 1500 dinara za tekuce i investiciono odrzavanja. Tesko da je to blizu 5000 dinara.
Kome placate odrzavanje 1000 dinara:)?

Tako mi je saopšteno, da su probali to da sprovedu, ali eto nisu uspeli. kao i svi ostali projektu po gradu koji su to pokušali da uvedu... Ne znam dubinu tog tehničkog dela, ali to je situacija na terenu...
Oni su obavezni da ispune ugovorne obaveze iz kupoprodajnog ugovora! Pre potpisivanja ugovora morali su da obaveste kupce o promeni obračuna, odnosno da topla voda neće biti obračunavana po potrošnji. Budući da to nisu učinili, dužni su da sprovedu dogovoreno, i tu ne treba popuštati.

Da li je normalno da plaćate račune za vodu sa raznim nametima za održavanje, a da ne potrošite ni litar vode? Da snosite troškove za druge?

Ako neko iz Faze 1 moze da nam napise kako su placali leti tj koliko odrzavanje za gas, hvala
Prvo stanari moraju da se organizuju i da traze svoje pravo iz kupoprodajnog ugovora i da topla voda mora da se obracunava po potrosnji, jer u protivnom imacete racune leti za toplu vodu kao da placate grejanje zimi bez obzira koliko vodili racuna o potrosnji drugi mozda nece. Stanari treba da traze da oni ispune ono sto je potpisano jer pod tim uslovima svako od nas je kupio stan i tu nema odstupanja.

Kako je rešeno plaćanje grejanja i tople sanitarne vode Beogasu?
Video sam kalorimetre ali nisam vodomere.
Da li je očitavano nulto stanje kalorimetara, pošto je grejanje pušteno pre nego su nam predali stanove malo pre nove godine.
Takođe, predlog je da se Infostanu plaća smeće, zajednička el. energija, voda i kanalizacija.
Kakva su iskustva stanara sa Faze I i komšija sa Faze II?

Pozzzz
U prvoj fazi to nisu uradili, i racuni su bili veliki i nazalost smo morali da platimo,

Za buduce stanare obavezno pre potpisivanja trazite da proverite nulto stanje kalorimetara .

Oni su obavezni da ispune ugovorne obaveze iz kupoprodajnog ugovora! Pre potpisivanja ugovora morali su da obaveste kupce o promeni obračuna, odnosno da topla voda neće biti obračunavana po potrošnji. Budući da to nisu učinili, dužni su da sprovedu dogovoreno, i tu ne treba popuštati.

Da li je normalno da plaćate račune za vodu sa raznim nametima za održavanje, a da ne potrošite ni litar vode? Da snosite troškove za druge?
Slažem se, imao sam pre više meseci duge prepiske sa direktorkom prodaje, i nažalost ja sam ne mogu to da isteram jer je većina stanara pasivna po pitanju svega... ali svega... da ne pričam o first facility-iju za koje imam poprilične zamerke... i ono što ne razumem, zašto nema skupštine stanara na neko određeno vreme, već se to desilo samo tipa jednom sa novim upravnikom... mora više međusobno da se komunicira da bi se rešavali problemi....

Prvo stanari moraju da se organizuju i da traze svoje pravo iz kupoprodajnog ugovora i da topla voda mora da se obracunava po potrosnji, jer u protivnom imacete racune leti za toplu vodu kao da placate grejanje zimi bez obzira koliko vodili racuna o potrosnji drugi mozda nece. Stanari treba da traze da oni ispune ono sto je potpisano jer pod tim uslovima svako od nas je kupio stan i tu nema odstupanja.
Dobar dan
Da li piše u kupoprodajnom ugovoru da se topla voda obracunava po potrošnji?

Da imate u okviru tehnickog opisa da pise ispred svakog stana bice pozicioniran vodomer za merenje utroska tople vode. Ovim sistemom nema ugradnje bojlera.

Ispada da niti imate bojlere niti obracun tople vode po potrosnji !

Poslednja izmena:
Pa desilo se upravo ono što je hteo investitor> da progura ono što njemu odgovara.
Samo da podsetim da je Upravnik mailom obećao Zapisnik sa Skupštine zajednice koja je sazvana samo par dana pre održavanja.
Pročitajte zakon o Stanovanju i održavanju zgrada u kome piše da je Upravnik dužan da dostavi sve tražene podatke - sve do stanja i prometa računa stambene zajednice: https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_stanovanju_i_odrzavanju_zgrada.html (Od člana 41. je o stambenoj zajednici).
Mi još ne stanujemo u zgradi pa smo opet se interesovali za Skupštinu, jer se tamo donose važne odluke (tražili smo datum, viber grupu stanara itd...) I nismo videli poziv.
Što se tiče grejanja, po računu je stigao obračun na 145kWh (po m2 površine). Radijatori su uglavnom bili zatvoreni od 26.12. kada smo preuzeli stan (iako tada nije očitano nulto stanje!!!). Od 12.01. do 15.02., potrošen je: 1 (jedan!!!) kWh. Gde je kvaka: stanje na kalorimetru je 12.01. (prvo očitavanje) bilo 535kWh, 106,21m3 .i 7716h rada (7716/24=321dan) i to neko hoće da naplati. Naravno da insistiramo da se obračun vrši po potrošnji. Ja čitam svaki put kad obilazim stan i fotografišem. Predlažem da ostali urade isto, makar svakog poslednjeg dana u mesecu. Kalorimetri su sa daljinskim očitavanjem i to što nije prijavljeno firmi koja treba da vrši čitanje (ista firma to radi za Fazu I) prvog meseca od primopredaje je propust nvestitora. Nameran ili slučajan?
Isto je sa brojilima za el. energiju: da li je neko očitao stanje kada je preneo brojilo na sebe? Aneks sa EPS snabdevanjem počinje da važi od 01.03. Zato pamet u glavu da ne bude kao sa grejanjem...
Pitanja za razmišljanje: - Da li stanare interesuje kolika je ukupna mesečna potrošnja gasa koja je ušla u podstanicu?
- Da li Faza II ima svoj kotao i da li se na njemu meri potrošnja gasa?
- Da li se sva količina gasa troši samo za pripremu sanitarne tople vode i za grejanje?
- Kolike su ukupne površine stanova i poslovnog prostora Faze II?
- Zašto se u metalnom ormanu u hodniku gde treba da budu vodomeri/kalorimetri za toplu sanitarnu nalaze samo ventili?
Ove odgovore zna investitor, ali nama treba i dužan je da da Upravnik SZ. A prva skupština je već prošla...Sledeća najdalje za 6 meseci...
Biće borba neprestana...

Pa desilo se upravo ono što je hteo investitor> da progura ono što njemu odgovara.
Samo da podsetim da je Upravnik mailom obećao Zapisnik sa Skupštine zajednice koja je sazvana samo par dana pre održavanja.
Pročitajte zakon o Stanovanju i održavanju zgrada u kome piše da je Upravnik dužan da dostavi sve tražene podatke - sve do stanja i prometa računa stambene zajednice: https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_stanovanju_i_odrzavanju_zgrada.html (Od člana 41. je o stambenoj zajednici).
Mi još ne stanujemo u zgradi pa smo opet se interesovali za Skupštinu, jer se tamo donose važne odluke (tražili smo datum, viber grupu stanara itd...) I nismo videli poziv.
Što se tiče grejanja, po računu je stigao obračun na 145kWh (po m2 površine). Radijatori su uglavnom bili zatvoreni od 26.12. kada smo preuzeli stan (iako tada nije očitano nulto stanje!!!). Od 12.01. do 15.02., potrošen je: 1 (jedan!!!) kWh. Gde je kvaka: stanje na kalorimetru je 12.01. (prvo očitavanje) bilo 535kWh, 106,21m3 .i 7716h rada (7716/24=321dan) i to neko hoće da naplati. Naravno da insistiramo da se obračun vrši po potrošnji. Ja čitam svaki put kad obilazim stan i fotografišem. Predlažem da ostali urade isto, makar svakog poslednjeg dana u mesecu. Kalorimetri su sa daljinskim očitavanjem i to što nije prijavljeno firmi koja treba da vrši čitanje (ista firma to radi za Fazu I) prvog meseca od primopredaje je propust nvestitora. Nameran ili slučajan?
Isto je sa brojilima za el. energiju: da li je neko očitao stanje kada je preneo brojilo na sebe? Aneks sa EPS snabdevanjem počinje da važi od 01.03. Zato pamet u glavu da ne bude kao sa grejanjem...
Pitanja za razmišljanje: - Da li stanare interesuje kolika je ukupna mesečna potrošnja gasa koja je ušla u podstanicu?
- Da li se sva količina gasa troši samo za pripremu sanitarne tople vode i za grejanje?
- Zašto se u metalnom ormanu u hodniku gde treba da budu vodomeri/kalorimetri za toplu sanitarnu nalaze samo ventili?
Ove odgovore zna investitor, ali nama treba i dužan je da da Upravnik SZ. A prva skupština je već prošla...Sledeća najdalje za 6 meseci...
Biće borba neprestana...
Svi stanari zgrade treba da se sloze i cvrsto drze kupoprodajnog ugovora. A u njemu jasno pise sta mora investitor da ispuni ! Ne moze da bilo sta progura sto je mimo ugovora i na stetu kupca.

Jednu priliku , odnosno dve, smo već propustili:
- Zapisnik o primopredaji - nismo uneli primedbu;
- Skupština SZ održana - šta je odlučeno?

Biće borba neprestana...
Nacin na koji su progurali ponudu za FP, kako je "organizovana" skupstina stanara(viber grupa napravljena 4.2 a skupstina bila 6.2 ali naravno da tu nisu obavestili o istoj),koliko ni na jedan mail ne odgovaraju....mi smo odmah rekli bice problematike...
Sto se nas tice, mi racun Beo Gasu nismo i necemo platiti jer su napisali da sacekamo da rade na tome i sad cekamo iskreno...a sveee od sada sto ne bude po kupoprodajnom ugovoru resavacemo preko advokata ako im je tako lakse...

Jednu priliku , odnosno dve, smo već propustili:
- Zapisnik o primopredaji - nismo uneli primedbu;
- Skupština SZ održana - šta je odlučeno?
Po ponudi koju smo dobili pise da se skupstina stanara, odnosno podrska oko organizovanja sastanaka i tih administrativnih stvari moze odrzati i na zahtev. Ukoliko ne budu do 1.3 odgovorili na mailove, mi cemo im traziti da organizuju novi sastanak, jer iskreno upitno je koliko je ljudi i bilo na tom prvom i sta je dogovoreno...za 7000rsd mesecno ja cu im svaku prasku gledati neka budu sigurni 😆

Vrh