Šta je novo?

Vreme i klima u Beogradu

Blago svima koji mogu da izdrže ovo vreme. Kod mene klima radi po ceo dan, jedino je gasim pred spavanje, još uvek ne mogu da spavam sa njom. Najteže mi je kad se buduim sav u znoju i kada se vratim sa posla a stan kao rerna.
Meni treba ovo
Pametna klima može da se programira da radi u skladu sa vašim rasporedom, tako da će se temperatura postepeno povećavati ili smanjivati pre nego što stignete kući.
Mada:

Mane pametnih klima​

• Veliki trošak na početku: Pametne klime su skupe u odnosu na tradicionalne i inverter klima-uređaje, što ih čini manje pristupačnim za kupovinu.
  • Potreba za wi-fi: Pametne klime se obično povezuju sa internetom da bi se omogućilo daljinsko upravljanje, što može biti problem ako nema pristupa internetu ili je veza slabija.
  • Složenost instalacije: Instalacija pametnih klima može biti složena i nije preporučljivo da se to radi samostalno bez stručne pomoći.
  • Nedostatak podrške za stare uređaje: Mnogi proizvođaci ne nude podršku za stare modele, pa je potrebno redovno menjati uređaj kako bi se osiguralo da je softver ažuran i da postoji mogućnost daljinskog upravljanja.
  • Troškovi popravke i traženje majstora: Svi pametni uređaji su skuplji za popravku zbog svojih operativnih sistema. Takođe, posao servisa klime ne možete poveriti bilo kom majstoru.
Ponkad mi je leto u Beogradu daleko teže i depresivnije nego zima u Beogradu

Blago svima koji mogu da izdrže ovo vreme. Kod mene klima radi po ceo dan, jedino je gasim pred spavanje, još uvek ne mogu da spavam sa njom. Najteže mi je kad se buduim sav u znoju i kada se vratim sa posla a stan kao rerna.
Meni treba ovo

Mada:

Ја имам Мидеа климу која је била уграђена при изградњи стана.
Код ње је могуће купити Wi-Fi контролер који се убаци у климу и повеже преко апликације.
Провери да ли је и са твојом то могуће, па ћеш се како тако спасти у овим врућинама.

Siguran sam da postoje pametne utičnice sa tajmerom koje mogu da se nakače na Wi-Fi.

Mnogi možda kukaju da će im račun za struju biti veći, ali život u nerashlađenoj prostoriji (meni je recimo 27 stepeni OK) mnogo više košta.

A i jedna od retkih prednosti života ovde je što je struja jeftina.

Pametne uticnice sa tajmerom nisu najbolje resenje, jer vi prakticno prekidate struju, to je strujni sok za svaki uredjaj.
Uredjaji najcesce crkavaju prilikom paljenja i gasenja, zbog indukovanog strujnog pika.
Mnogo bolji je ovaj integrisani wi-fi kontroler koji je @Aca87 naveo.

Videh danas ekipu u delu mog bloka kako pere ulice. Ono što je žalosno je što ne mogu da angažuju dva radnika da idu sa crevima iza, nego samo jednog.

Ne želim ni da razmišljam kakvo je stanje sa radnicima u Gradskoj čistoći. (a koliko ih ima u upravnoj zgradi)

Screenshot 2025-07-02 124613.jpg

Ko ne može da spava noću kad mu je pretoplo, a boli ga glava kad je klima uključena celu noć, kao ja ova klima je odlično rešenje. Ima i Samsung sličnu ali je duplo skuplja verujem da je dosta kvalitetnija ali i ova Midea radi posao. Vazduh izlazi iz ovih sitnih rupičica tako da nema šibanja vazduha tj ne oseti se ni malo a prostorija je hladna. Ja danju mogu i bez klime ne smeta mi ni 35 stepeni ali noću ne podnosim da mi je vruće i budim se besan i neispavan. Noću je još i struja džabalesku.

Pogledajte prilog 243355
Ko ne može da spava noću kad mu je pretoplo, a boli ga glava kad je klima uključena celu noć, kao ja ova klima je odlično rešenje. Ima i Samsung sličnu ali je duplo skuplja verujem da je dosta kvalitetnija ali i ova Midea radi posao. Vazduh izlazi iz ovih sitnih rupičica tako da nema šibanja vazduha tj ne oseti se ni malo a prostorija je hladna. Ja danju mogu i bez klime ne smeta mi ni 35 stepeni ali noću ne podnosim da mi je vruće i budim se besan i neispavan. Noću je još i struja džabalesku.
Koji je ovo uredjaj, jel ima neki link ?

Običan ventilator dosta pomaže, a troši mnogoooo manje struje nego klima.

Naravno, potrebno je pametno koristiti, naravno kada je baš baš vruće, onda mora i klima, ali dok vazduh nije vlažan (a na sreću nema još vlagurine, što će vrv i @Bender Rodriguez da potvrdi) nije toliko teško.

Ja recimo u jednoj sobi (radna) nemam klimu i ne može nikako ohlađeni vazduh iz ostatka stana da dođe u tu sobu, ali uz pomoć ventilatora koji stoji ispred sobe (i ubacuje svežiji vazduh), rashladi se soba bez problema.

Poslednja izmena:
Meni treba ovo

Mada:

Možeš kupiti IR Smart upravljač. On ima app, u kojoj možeš naći daljinske upravljače za dosta različitih uređaja - može biti da ima tvoj model klime, ili isto tako da naučiš upravljač sa tvojim daljinskim od klime. Posle toga možeš preko app da kontrolišeš klimu kako hoćeš, pali gasi, temperatura, verovatno različita podešavanja. Onda možeš i sa posla, ili ako si blizu kuće, da uključiš klimu i stigneš u prijatan dom.

Ima i na Aliju, ali sam video i da ima nekih prodavnica u Srbiji. Ako se dobro sećam, ako si u Beogradu, ima u Beo Šoping centru u jednoj radnji tih Smart uređaja, ali mi se čini da su cene bile dosta skuplje nego na Aliju, a isti uređaji.

Ja imam jedan sličan ovome, ali ga ne koristim. Za njega mi je bio potreban i Tuya Gateway, za ovaj na linku ti ne treba, samo povežeš na wifi i to je to. Onda možeš sve uređaje, koji imaju IR, isto i da kontrolišeš.

Naravno onda možeš i automatizacije da smisliš, mada za klimu ne treba jer ona sama hladi prema temperaturi. Ali bi mogao na primer podesiti da uključi klimu u 18h npr, odnosno u ono vreme kada dolaziš uobičajeno sa posla.

Usisao si i opeglao u maju i miran si do septembra? 🤣

Peglu sam odneo u Novi Sad i tada shvatio da mi ni ne treba. Sve što lepo stavim da se osuši bude skoro ravno... 🙂

A usisavanje svakako ne radim do kraja leta... Imam svuda parket i pokupim metlom kad krene da se gomila prašina. To je 5 min

@nensav ne znam kakva ti je izolacija, meni je poboljšana pre par godina... Jedini dobar eksterni efekat sns vlasti koji me nije koštao ništa... I ja sad kad spavam oznojim se toliko malo da je nepotrbeno uključivati klimu.

U kupatilu sam oduvek imao odličnu izolaciju, mnogo deblji zid je tamo. Kao u pećini je.

Noći su skroz ok i to je ključno. Može da se otvori prozor u neko doba. Najgore je ono kad je 3 ujutro i napolju 28, otvoriš prozor da ti ulazi 28 stepeni u stan 😆 Videćemo kako će biti sad ovih narednih par dana, ali svakako nakon toga dolazi zahlađenje, nadam se i kiša.

Ja sam se juče smrzao ka p.... na Adi u 4h ujutru sve do 6h... Hteo sam nekim ćebetom da se pokrijem... Ako je bilo 15 stepeni ubi me... Voda znatno toplija ne zeliš napolje jednom kad uđeš... A jutros je verovatno bilo blizu 20 stepeni ipak za par stepeni je tu uvek izjutra hladnije nego u centru.

Mislim da ovo nije bezbedno jer je hidrant pod pritiskom.

Mislio sam da se napravi račva pre hidranta i da novi krak posluži za česmu na nekoj stanici ili parku u blizini.

Hrvati su tako rešili hidrataciju na ustaškom piru. Al se najavljuje neka nagla promena vremena tako da se nadam da će ovaj koncert ostati upamćen u istoriji pod nazivom Zameo ih vjetar 2025...

Jedan radnik sa crevom je malo, ostalo je još dosta smeća ispod automobila, na parking veliki nisu zalazili, pa je između automobila i ispod drveća i dalje gomila suvog lišća i prašine.
A pa to ti je uvek tako. :D
Ceo grad je konstantno prekriven automobilima pa i kada prođu ne mogu lepo da operu sve uz ivičnjake ili po trotoarima jer ne mogu da priđu crevom tj. mlazom.

Noći su skroz ok i to je ključno. Može da se otvori prozor u neko doba. Najgore je ono kad je 3 ujutro i napolju 28, otvoriš prozor da ti ulazi 28 stepeni u stan 😆 Videćemo kako će biti sad ovih narednih par dana, ali svakako nakon toga dolazi zahlađenje, nadam se i kiša.
Bilo lepo dok je trajalo 😁

Šta je ovo u sredu 🥶 posle vidim 10tak dana umereno leto... Do 33 stepena...

Vrh