Ovo su prolećne temperature.Merna stanica u Košutnjaku je noćas očitala najnižu temperaturu od 6.2c
Mislite li da će ikada doći prolećne temperature![]()
U maju imamo temperature iz aprila, u septembru ćemo imati temperature iz avgusta, u novembru iz oktobra, u januaru ćemo imati ono što je trebalo da bude decembar, a u februaru i martu produženu jesen.
Не. Ово време је за Јул месец, а не за Јун. Ужасно је врело и неподношљиво.Da li vam se cini da je vreme ovih dana nekako nezdravo ili je to iluzija jednog matorca (mene)?
Pokušam da se malo šetam juče oko 21 sat. Kuvanje koje nije humano za mene. Nisam matorac. Pakao je još i kad nema bilo kakvog vetra, kao da sam u vakumu.Da li vam se cini da je vreme ovih dana nekako nezdravo ili je to iluzija jednog matorca (mene)?
Kise u junu? Ne bih rekao da je to cesta praksa do sad bilaPokušam da se malo šetam juče oko 21 sat. Kuvanje koje nije humano za mene. Nisam matorac. Pakao je još i kad nema bilo kakvog vetra, kao da sam u vakumu.
Uvek sam navikao da je jul mesec najgori sa najvišim temperaturama, a onda avgust samo što meni lakši taj mesec od jula.
A jun već generalno treba najviše kiše da padne, a ne sad početak izrazito suv što ne daje pozitivan znak.
To je tacno. Beograd je najbolji u julu i avgustu kad svi odu ili na odmor ili nazad u svoja sela. Bas se oseti manjak guzvi svugde i saobracaj normalnije funkcionise. Zato ja uvek idem na odmor u septembru/oktobru kad se svi vrate da iskuliram nov pocetak guzvetina i stresa mamicu imJun je najkišovitiji mesec. Po količini padavina. Maj ga odmah sledi ali ga je debelo nadmašio ove godine, iako je maj po učestalosti kiše, najkišovitiji. Dakle u junu je statistički gledano više kraćih, obilnijih pljuskova i količinski prednjači a u maju je nešto više kišnih dana...
Stepen mog raspoloženja od početka godine do danas je najveći u poslednja 4 dana i da, vremenski je uslovljeno.
Klimu sam uključio 2 puta na po 10 min. Uglavnom sam napolju... Sreća, sreća, radost. Danju jeste malo hevi ali sve je do organizacije, ko ne radi od 9 do 17h, ko ne mora u špicu da se gura i znoji u smeru u kojem svi idu, odlično je... Noći su mirne i tihe, još malo pa će ljudi da se vrate u svoja sela i prapostojbine pa će grad da prodiše i od prenaseljenosti i infrastrukturne/saobraćajne nefunkcionalnosti...
Ako jedan dan temperatura bude 25 pa sutradan 30, onda treci dan opet 30, pa cetvrti dan opet 30 najgori osecaj ce dati taj cetvrti dan iako je 3 dana temperatura ista jer ne moze da se ishladi vec talozi vrelina u betonu/zemlji pa isijava. Zidovi stanova su sad ugrejani, do nedavno su bili ladni. Nista pametno ovde nisam rekao ali toeto.Ima nešto teško uBeogradskomvazduhu u našem regionu, a ne mogu tačno da utvrdim šta.
Kad je krenuo ovaj toplotni talas, meni je prva dva dana bilo skroz ok. Obratio sam pažnju zašto - duvao je vetar i vazduh nije "gušio" napolju na suncu a ni noću.
Već u sredu se to promenilo, i počela je da se oseća težina i gušenje na koži. Međutim bilo je vetra i u sredu, lično sam osetio. A vlaga je u toku popodneva bila jako mala, spadala je i do 30%. Pa je opet bilo teže nego u prva dva dana.
Mislim da sve to ima veze sa vetrom ali ne samo sa njegovom jačinom nego i njegovom temperaturom. Mi ovde nemamo odakle da dobijemo za par stepeni svežiji vetar, koji će kad je na asfaltu osećaj 35-40, da nas u momentu malo rashladi i učini da osećaj bude 30-35.
A i ranije sam pisao da se čini kao da je vetar - čak i onaj "topli" - u Beogradu isčezao. Bilo ga je ovih dana, ali nedovoljno je to. A znam i da kad se zateknem na nekim mestima u BG gde su ranije bile ruže vetrova i večita promaja, da ih sada više nema.
Takođe, u Srbiji leti (kad je 25+) retko kad ima oblaka. Koji jako znače, i za hlad, i za padavine, i za vetar, za sve. Jer donose promene odnosno smenjivanje elemenata i uslova. Nego ili je potpuno čisto nebo i svi smo ko na ringli, ili je neka olujčina koja se nakupila i došla da na nas istovari sve ono što nije padalo mesec dana. Nema te sredine, samo ekstremi. Valjda se i vreme prilagodilo Srbima i njihovom mentalitetu - samo neki ekstremi, ništa između.
I van Beograda je isto, nema dovoljno svežih vetrova. Nebitno dal grad ili selo. Odeš u poljanu gde je sve okolo zemlja i noću i dalje osećaš kako isijava vrelina. Nema vetra da pokrene stvari i osveži malo. Bar ne dok se ne zađe malo više, ka planinskim krajevima.