Šta je novo?

Vreme i klima u Beogradu

Iskreno i ja sam više puta razmišljao, kada bih gledao isključivo klimu i geografiju, gde bih otišao da živim i prvo mi je padala na pamet Češka. A posle mi je pala na pamet i zbog nekih drugih stvari. Ali da, po pitanju klime, ta tamo bi mi bila podnošljivija nego ova ovde sada. Odnosno tamošnja klima mi se čini kao ona kakva je nekada bila ovde.
Isto razmišljam kao i ti što se tiče Češke. Sjajan spoj slovenskog i germanskog koji funkcioniše.

Jel neko proveo u Češkoj godinu dana ili išao tamo u različitim godišnjim dobima? Nije manje ekstremno, jednostavno je u proseku manja temperatura za 4, 5 stepeni i manje je osunčano. Hladnija su, prijatnija i manje ekstremna leta, ali i hladnije su i ekstremnije zime. Slične su i padavine, ali je normalnija raspodela npr. Ja bih lično potpisao da živim u klimi kakva je kod njih od maja, zaključno sa septembrom, drugi deo ni u ludilu, mada primećujem po sebi da mi sve manje prija toplota.

A što se tiče mentaliteta njihovog ovako istorijski, tu mi mišljenje varira od divljenja do prezira zbog bezmudnosti. Sve osvajače su dočekivali cvećem, u fazonu kako su došli, tako će i da odu (a ovamo Hitleru liferuješ oružje). Zato je Prag i sačuvan ovako sa svim stilovima, gotika, barok, klasika, ali u prečniku od 5 km, čak ni komunisti nisu uspeli da us*ru stvar.

el neko proveo u Češkoj godinu dana ili išao tamo u različitim godišnjim dobima?
Nisam u Češkoj ali sam u Ukrajini proveo 4 godine i bio 4 zime. Mislim da su Češka i Ukrajina na +- sličnim pozicijama :)
Po meni Ukrajina ima idealnih 4 godišnjih doba.
-Zima ( od 4 zime, 3 su bile zime, jedna je bila topla ( +-5 stepeni konstantno i snega nije bilo) )
počinje oko novembra i završava se u martu. Noći su jako hladne i ide temperatura i do .-20C. Dve zime su imale snega od decembra do marta. Bukvalno padne sneg i temperatura je konstantno u minusu i ne otopi se sneg do kraja zime.
- Proleće
temperatura postepeno počne da raste pa tako kreće u martu recimo oko 10-15 stepeni, pa poraste do maja do nekih 20-25C. Nema kao kod nas -10 pa 25C...
- Leto
vrlo sunčano sa jako malo padavina. Bude jedan period kada temperature odu na 35+ ali su ti periodi jako kratki. Obično je 25-32C i noći su prohladne. Pada temperatura na 20ak stepeni.
- Jesen
Isto kao i proleće, temperatura sa leta postepeno pada i neka prosečna temperatura je oko 10ak stepeni.

Eto mi smo imali m****... jaka vajda od toga, o Češkoj i njihovom standardu možemo samo da sanjamo.

Naravno, zato i kažem da delom osećam divljenje. O ekonomiji ne treba pričati. Industrija im nikad nije rušena (Škoda, ali i cela mašinska industrija), zadržali su svoju valutu, izbacili komuniste i kompletno odradili restituciju odmah, dakle još pre 30 godina! Onda taj efekat Praga i svetske prestonice kulture (možda i najlepši svetski grad bez mora, da, stavljam ga ispred Pariza). Poređenja radi, pre 35 godina stan u Pragu je bio 2x jeftiniji od sličnog u Beogradu. Vidimo gde smo sad.

Što se same klime tiče, ko kako voli, meni je lepo samo od maja do septembra. Može i klima Kanarskih ostrva tokom cele godine. :ROFLMAO:
Meni jako bitan faktor je i osunčanost, a tu ih šijemo lepo!

Kome je vruće ode na veću nadmorsku visinu, pa je i Srbija dobra. Kad se Elon Mask smiluje da nam najzad uključi Starlink, Internet će biti dostupan bukvalno svuda, struje uglavnom ima, a gradi se i mreža autoputeva. Plus što je unutrašnjost Srbije skoro prazna pa je i smeštaj lako naći ili kupiti. Jedno ograničenje je da se bavite nečim što ne zavisi od fizičke blizine drugih ljudi ili lokacije.

Какви морбидни фанатици, слушам на Н1 неку жену из УНИЦЕФ-а и прича како је ово лето у Европи “најтоплије у историји” и да је 50% деце у Европи осетило “високе фреквенције топлотних таласа” ,
да је у Босни ове године 80% деце осетило “високе фреквенције топлотних таласа” ?!
а да ће до 2050. сва деца у Европи и Свету да осете “високе фреквенције топлотних таласа”
што доводи до озбиљних обољења деце и затајења органа посебно код беба, да ће жене имати компликације у трудноћи итд

позива владе држава на амбициозне планове смањења емисија и да “климатске инвестиције” улажу у децу и младе и климатску адаптацију

а суманути новинар је пита “да ли требамо да будемо више терористички према људима, да спроводимо терор као оруђе да их уплашимо да би схватили колико ће људи умрети”

све оне сулуде мере које смо доживели за време короне су дечија игра у односу на оно што нас чека сад са овим.

Ne secam se kada sam poslednji put gledao vesti, ali juce RTS prenosio kosarku pa na poluvremenu bile vesti i Jorgovanka valjda, samo sam cuo u daljini, objasnjava kako bi mi pobedili inflaciju, ali jbg, vremenske nepogode nas omele 🤣

Sto prilicno jasno objasnjava odakle ovoliki medijski spinovi oko vremena ove godine.

Bio bi hleb 20 dinara, ali super ultra giga turbo celijska tornado cunami oluja nas omela 🤣

4. smo najgori po stopi inflacije u Evropi.

Od medijalne plate 20% fali za prosečnu potrosačku korpu da bi bila kompletna.

Inflacija od 13% u julu 2023. gde nam najveći deo primanja odlazi na hranu se daleko teže podnosi od 8% inflacije u julu 2023. koju podnosi recimo taj gorepomenuti Čeh bezmuda. O Nemcima i Švajcarcima bezmuda da ne upoređujem.

To je Jorgovanka prećutala juče. Jer je u njenom balonu i naprednjačkog taloga koji je dovela sve super. Oni to ne osećaju, a ponajmanje žele da im taj balon pukne.

Ostatak rečnika (iznetih podataka i interpretacije) se prilagođava tome. Smireno i suptilno, sa punim poverenjem, kako samo jedan psi... ovaj Jorgovanka ume.

Da se vratimo vremenu. Nekad je to bila najsigurnija tema. Kad (uvek rečnikom iznivelisan i emocijama uzdržan) Britanac ne zna o čemu će, priča o vrememu, a sad se i to izokrenulo naopačke 😆 Najnesigurniji si kad zucneš nešto o vremenu, troje te poklopi 😁

Dakle prija mi prognoziranih 20-31 narednih 7 dana i pošto češto promaše prognozu nadam se da će im se ova ostvariti!

Malo su noći već sveže.. osećam se kao da je milholjsko leto, oktobar... Kasnije i sviće... Ovo leto mi je baš proletelo... 😐

^ U pitanju je godišnja inflacija merena u julu.. čisto da budem precizan.. Ne umem ekonomski najbolje da se izrazim, Ljubi to bolje ide... al znam kako živim i kako mi grad izgleda. Sramota me je da pokzujem Beograd strancima van 5 ulica po centru...

Evo dobićemo i potpuno nov grad za Expo 2027. Kaže nećemo moći da prepoznamo Beograd.

Obnovi fasade slepče.

Na inflaciju kukaju samo oni koji bi da jedu baš svaki dan ili imaju ispod 150.000, koliko iznosi Beogradska medijana sudeći po nekim prosvetiteljima sa foruma.

а суманути новинар је пита “да ли требамо да будемо више терористички према људима, да спроводимо терор као оруђе да их уплашимо да би схватили колико ће људи умрети”
Да нисмо будалетине ово би и радило. Човек би се запитао да ли он лично може да једе толко мање меса, користи пластике,... колко уживаци високог менаџмента могу да возе децу авионима, једним од своја 4 аута, да кујпују одећу 1 у 4 дана,...
Али пошто нас памет није погледала, а пропаганда грува у другом смеру ја ћу бити љут на сељаке који користе ђубриво јер они и та њихова ст*** највише загађује >:0

ЕДИТ: цензурисано није увреда, него назив животиња, live stock,

Podešavanja cenzurisanih reči su takva da ne prepoznaju kontekst u kome su one napisane. I tu ne može ništa da se promeni, osim da u svakoj prilici bude cenzurisana ili necenzurisana.

Како лако и брзо се путем медија и друштвених мрежа усади неки израз у подсвест људи, сад више није олуја, већ суперћелија.

Koliko se razumem u engleski, piše "superćelijka oluja sa grmljavinom".

Postoji više vrsta oluja, sa prilično različitim tipičnim karakteristikama. Pošto je uvek korisno naučiti nešto novo, ne treba imati ništa protiv uvođenja novih i preciznijih termina - ako se koriste ispravno. Kad to jeste a kad nije slučaj je već drugo pitanje. Pošto je u pitanju pustinja, gde i obična kiša retko pada, oluje sa ovoliko vode i sa ovom jačinom vetra ipak jesu neobične.

Pogledajte ovo. Posednja kiša je padala pre 7 dana, 17. avgusta. A ipak se vlažnost u pikovima i dalje održava između 97% i 87%. A prosečna dnevna je bila između 80% i 60%. Sve to pri vedrom vremenu i jakom suncu, u piku 600 vati po metru kvadratnom i 30 do 35 stepeni. Ovolika vlažnost bi, ako potraje, u budućnosti mogla da bude ogroman problem.

Meteo stanica Kosutnjak, poslednjih 7 dana, 2023.08.24.jpg

Meni vec jeste problem, jer polako treba da razmisljam da nosim drugo odelo za kancelariju da se presvucem. :)
Najvise od svega mrzim ovu vlagu, kao da smo na Tajlandu.
Takođe.
Na stranu znojenje, zamor i frustracija, na to sam se i navikao posle ovoliko decenija. Nego što ne mogu ni normalno da radim svoj posao i da funkcionišem u "radnoj" odeći na ovakvim vrućinčinama. A ne mogu ni da se skoncentrišem, odmah me ometa i čini nervoznim.

Al ajd, još 3 dana... Pa da zatvaramo ovu sezonu (što se tiče dana sa po 30+).

I da, vlagurina jeste ogroman problem. Jedan Singapur ima prosečnu vlažnost od 80%. Beograd ima čak i više od toga. I sve je gori za život.

Poslednja izmena:
Gledam samo prognozu prethodnih dana za ove i naredne dane.. prvo je bilo stidljivih 31, 32, pa onda 33, 34 stepena... sad vidim i do 37, a zahlađenje koje je bilo planirano za vikend je pomereno za utorak...

Produžio se ovaj toplotni talas i intenzivirao..

Baš me zanima septembar kakav će biti.. Voleo bih tropske noći i tada, ali videćemo..

Vlaga manje smeta i manje se oseća ako se češće rashlađuješ. Ja da sam poslodavac neke velike firme, pre vrtića za decu zaposlenih bih napravio bazen u krugu firme.

I neformalno oblačenje. U suštini, kako tebi prija. Al ajde, da održimo neki nivo, preporučeni dres kod za muškarce bi bio polo majica i bermude. Što je prava mera poslovnog i letnjeg.

Gledam samo prognozu prethodnih dana za ove i naredne dane.. prvo je bilo stidljivih 31, 32, pa onda 33, 34 stepena... sad vidim i do 37, a zahlađenje koje je bilo planirano za vikend je pomereno za utorak...

Produžio se ovaj toplotni talas i intenzivirao..

Baš me zanima septembar kakav će biti.. Voleo bih tropske noći i tada, ali videćemo..

Vlaga manje smeta i manje se oseća ako se češće rashlađuješ. Ja da sam poslodavac neke velike firme, pre vrtića za decu zaposlenih bih napravio bazen u krugu firme.

I neformalno oblačenje. U suštini, kako tebi prija. Al ajde, da održimo neki nivo, preporučeni dres kod za muškarce bi bio polo majica i bermude. Što je prava mera poslovnog i letnjeg.

То ме највише нервира што мушкарци на 40 степени морају да носе панталоне у државним институцијама, док жене могу у гаћама да иду,
неко има температуру и на 40 степени мора да обуче панталоне да би ушао у Дом здравља,
пре неки дан звали ме они ментоли из војног одсека и сад ја морам да облачим фармерке да би отишао, само зној лије низ мене.

Vlažnost je veliki problem, sa mene znoj lije posle pređenih 200 metara po ovom vremenu.. I još razmišljam kako mi je teže sada, nego u onom talasu od pre mesec i nešto, mnogo se više znojim, a kiša nije padala neko vreme.. baš čudno.. i nepodnošljivo.

Vrh