Šta je novo?

Vreme i klima u Beogradu

Ne volim kad noću padne ispod 20 jer to pretpostavlja da je u papučama/japankama hladnjikavo po nogama. Volim šorc i majicu i celu noć... Tako da mi je drago da sam u BG jer u manjim mestim tipa Užice teško da može noću bez jaknice da se šeta...

Sa 20 stepeni se i dalje lepo spava ako se lepo rashladi stan pred spavanje. Ne mora da bude leti 15, 16... U oktobru nek bude. Ne smeta mi.

Dakle volim tropske noći i tropske dane. Da sve upeče kao južna Grčka. Da se po rastinju vidi da sam na južnom Mediteranu. Da zuje oni zvrčci po ceo dan. I da ne čujem ni jedan automobil a još manje da udišem to što je po našim standardima dozvoljeno da izađe na kolovoz.

Juče sam ceo dan proveo u prirodi... Stvarno je to ono pravo i mnogo mi je krivo što nije tako tokom cele godine... Bitno je da je voda blizu slažem se, i da si van centra grada, u prirodi, da ne koristiš javni prevoz... Sve to stoji... Barem neki Kipar.. eto tako nešto, barem to...

To postoji samo u pustinjama i sličnim, srodnim klimama i područjima.
viber_image_2023-08-26_06-50-37-863.jpg

Ovo je vrlo redovna pojava u Ukrajini.
Noći su uvek hladne

Gde li je to.. Možda neko Zakarpatje.. Kako je tamo lepa priroda, kao zapadna Srbija.. Siguran sam da leti nema tropskih noći.. Dok sunce izađe u pojedinim kotlinama bude već 9 sati 🙂 Ne znam kakvo im je stanje vlage u toku dana sa svim onim šumama..

Gde li je to.. Možda neko Zakarpatje.. Kako je tamo lepa priroda, kao zapadna Srbija.. Siguran sam da leti nema tropskih noći.. Dok sunce izađe u pojedinim kotlinama bude već 9 sati 🙂 Ne znam kakvo im je stanje vlage u toku dana sa svim onim šumama..
Irpin :) Grad pored Kijeva.
Za 5 godina koliko sam bio ovde, možda je samo jedno leto bilo sparno tokom noći. Inače uvek je prijatno

Хвала свима на одговорима.
@Noki са stop being poor
@MC_ уживо је као привремено док не завршим факс. За случај да ипак не буде привремено ја сам већ почео да вадим пасош и да тражим послове у иноземству

u pravu si, ako moras da napustis svoj grad, bolje je otici u inostranstvo nego u Beograd

• Sviđa mi se
Reagovanja: ika
Plašim se da ćemo za par godina svi naučiti kako se na Srpskom zvanično prevodi "wet bulb temperature".

Danas je odvratnije toplo nego sto je bio ijedan dan ovog leta

Ali malo, 13 km/h. To je bedna količina na ovakve temperature i uslove.

Da stvar bude gora, na susednoj temi na ovom istom podforumu, pre par nedelja sam imao priliku da pročitam od jednog istaknutog forumaša kako je u Beogradu i dalje previše vetra i kako ga treba dodatno smanjiti novim zgradama u obliku zida i kula.

Da stvar bude gora, na susednoj temi na ovom istom podforumu, pre par nedelja sam imao priliku da pročitam od jednog istaknutog forumaša kako je u Beogradu i dalje previše vetra i kako ga treba dodatno smanjiti novim zgradama u obliku zida i kula.
haha, da li je moguce?

Dap, čak nije bilo na susednoj nego na ovoj. Pogledaj 4 i 3 strane ranije (tim redom) i videćeš na šta mislim. Nekima je čak i vetar postao nepoželjan. Kažu previše ga ima u Beogradu.

Па не знам, код мене солидно дува, лета пре 6,7 или 10-ак година су била паклена без икаквог ветра, ово је велики помак, нисам навикао на ветар лети у Београду, било би добро да га увек буде.

@Dzigi Bau
Da živiš na mestu gde je ruža vetrova, kao što je moj slučaj, drukčije bi pisao. Kod mene bukvalno u pojedinim dobima godine bude kao da ne živim u istom gradu kao neko u strogom centru.​

@Vox91
Stalno se u raspravama povlači kako je normalno da se temperatura meri u hladovini i na mestima gde su priroda i prijatnije okruženje. A svega jednom u životu sam čuo da neko spomene da je na suncu znatno toplije i da se pazimo. Odnosno, stalno se iz priče kao nebitno izbacuje da nije isto kada se ide gradom pa se čas bude na suncu, čas u ladovini ili da nije isto boraviti na Trgu republike, Vračaru i sl. u odnosu na Senjak, Košutnjak, Zvezdarsku šumu, pored reke ili u Braće Jerković...​

@Dzigi Bau
Da živiš na mestu gde je ruža vetrova, kao što je moj slučaj, drukčije bi pisao. Kod mene bukvalno u pojedinim dobima godine bude kao da ne živim u istom gradu kao neko u strogom centru.​

@Vox91
Stalno se u raspravama povlači kako je normalno da se temperatura meri u hladovini i na mestima gde su priroda i prijatnije okruženje. A svega jednom u životu sam čuo da neko spomene da je na suncu znatno toplije i da se pazimo. Odnosno, stalno se iz priče kao nebitno izbacuje da nije isto kada se ide gradom pa se čas bude na suncu, čas u ladovini ili da nije isto boraviti na Trgu republike, Vračaru i sl. u odnosu na Senjak, Košutnjak, Zvezdarsku šumu, pored reke ili u Braće Jerković...​

Нисам те баш разумео, рекао сам да код мене често дува ветар.

Pa napisao si da su leta pre desetak godina bila bez vetra, a da sada jesu, a ja sam rekao da to nije 100% tačno i da zavisi od dela grada u kome se nalaziš. Jer kako sam onda osećao vetar u mom kraju, tako ga osećam i danas. Nadam se da je jasnije.​

Bilo je jednom sećam se da je još Jovana Joksimović vodila jutarnji na rts-u... Bilo je 30 ujutru u 6h 🙂 To nikad neću zaboraviti da te noći nije pala ispod 30... Tih dana je bila preko 40 najviša dnevna...

Moj stan je okrenut severu, ako su temperature do 32 stepena klimu ne ukljucujem.
Ja volim da idem napolje, ali ovih dana u kuci je mnogo bolje.

Još danas i sutra samo da izdržimo i posle će moći opet da se živi.

Inače jeste grozno, na stranu znojenje i kuvanje nego što i biljke počinju da crkavaju a i ima mnogo leteće gamadi. Takođe, za razliku od normalnih temperatura, i pored klima uređaja, ne smem ništa da ostavim ni minut van frižidera jer odmah kreće da se kvari ili da se približava kvarenju. Pošto ne može klima da radi non stop, ne može stalno da bude 20 stepeni. Čak se bojim ovih dana i da uzimam gotovu hranu jer em što je pretoplo pa ima bakterija na pretek, em što trenutno hara i stomačni virus. Opet - zbog bolesno visokih temperatura i vlage.

U kupatilu isto rovovski rat i sa letećom gamadi i sa flekama buđi, koliko god ih uklanjao stalno se vraćaju jer imaju toplotu i vlagu a nema dovoljni promaje i milina za njih.

Realno, dosta je bilo.

Poslednja izmena:
Ne volim kad noću padne ispod 20 jer to pretpostavlja da je u papučama/japankama hladnjikavo po nogama. Volim šorc i majicu i celu noć... Tako da mi je drago da sam u BG jer u manjim mestim tipa Užice teško da može noću bez jaknice da se šeta...

Sa 20 stepeni se i dalje lepo spava ako se lepo rashladi stan pred spavanje. Ne mora da bude leti 15, 16... U oktobru nek bude. Ne smeta mi.

Dakle volim tropske noći i tropske dane. Da sve upeče kao južna Grčka. Da se po rastinju vidi da sam na južnom Mediteranu. Da zuje oni zvrčci po ceo dan. I da ne čujem ni jedan automobil a još manje da udišem to što je po našim standardima dozvoljeno da izađe na kolovoz.

Juče sam ceo dan proveo u prirodi... Stvarno je to ono pravo i mnogo mi je krivo što nije tako tokom cele godine... Bitno je da je voda blizu slažem se, i da si van centra grada, u prirodi, da ne koristiš javni prevoz... Sve to stoji... Barem neki Kipar.. eto tako nešto, barem to...
Ти си баш зимогрожљив. Ја без проблема могу шорц и мајицу на све преко 15. Можда баш зато што сам детињство провео у том Ужицу што помињеш. Тамо још нема комараца, увече мало отвориш прозорче и милина за спавање. Међутим могу ти рећи да је сад и тамо појава да буде ноћу 20 или неки степен преко неретка, мада увек је пријатније него у БГ. Климу нема скоро нико, реално ти треба неколико дана годишње а ноћи никако.

Али буди свестан да са годинама код већине опада толеранција на врућине, доста људи знам са таквим искуством а код мене је то баш изражено. Вероватно због тога што сам четврту деценију ушао са 75 кила а сад у дубокој петој имам скоро 100 :) (пре 3-4 сам долазио и до 108 али сам онда схватио да гурманлук може да буде зао господар и мало се обузео)

Ja se zimi ulenjim al evo sad dobro podnosim vrućine... Mislim činjenica je da hvatam krivine... Prođem kroz rashlađenu palilulsku pijacu ne idem okolo kad idem ka centru, a prevruće je... Idem po ladovini... Hidriram se... Ali volim vruće, nema šta...

Da, jako lako mi ode toplota zato ne volim zimu. Moram da se ugrevam. Teže se pokrenem po hladnoći.

Право лето, кад би сваки дан било овако милина, можда само 2,3 степена мање

Vrh