Šta je novo?

Vreme i klima u Beogradu

Eh Kej, ovde se pise o poplavama na Novosadskom putu i Altini, to je par km udaljeno.

Ne znam ti ja to, meni to sve isto u toj ravnici 🤣

Podvoznjak za 25. Maj nikad anije bio poplavljen, sada jeste.
Radikalske zveri su shvatile da ne treba da trose novac na ciscenje odvoda.
Narodu je i ovako dobro.

Redovno čišćenje košta mnogo više nego da se nakon oluje ostavi da se sve slegne prirodnim tokom i da se potroši 0 din.

Naš narod ne naplaćuje svoje nezadovoljstvo. Zato to i prolazi tako.

Podvoznjak za 25. Maj nikad anije bio poplavljen, sada jeste.
Radikalske zveri su shvatile da ne treba da trose novac na ciscenje odvoda.
Narodu je i ovako dobro.
Kod kule Nebojsa mislis? Bilo je poplavljeno. Secam se bilo zatvoreno za kola pre jedno 4-5 godina, ceo parking bio poplavljen

Pošto sam par puta ovde napisao da u oblasti promene klime insistiranje na utiscima umesto na podacima nema nikakvog smisla (pošto je slučajna komponenta vremena drastično veća od one zbog klimatskih promena koja nije slučajna, pa lični utisak ne mora puno da znači), pokušao sam da uz strane podatke o promeni klime pokušam da nađem i zvanične DOMAĆE analize o situaciji kod nas. Ovo se pokazalo kao priličan posao iako smo potpisali međunarodnu obavezu prema UNFCCC-u (United Nations Framework Convention on Climate Change) da im šaljemo takve analize svake dve godine. Na kraju sam shvatio da je Srbija poslednju takvu analizu o klimatskim promenama na sopstvenom tlu uradila još davne 2017. godine, a zatim i to da se zaključci u njoj zasnivaju na podacima od kojih najažurniji potiče još iz 2012. godine. Dakle pre 11 GODINA! U svetu su zbog naleta niza izuzetno toplih godina baš u tom periodu iz stanja klimatske zabrinutosti prešli u stanje klimatske panike. A mi ipak donosimo nekakve strategije iako se poslednje analize o klimatskim promenama na našem tlu odnose na vreme od pre 11 godina! Kakav apsurd.

Pošto najnovijih, zvaničnih i potpunih analiza nema, mogu da ponudim bar ažurni dijagram srednje godišnje temperature u Beogradu. Ažurirao sam tabelu koju sam napravio početkom prošle godine sa podacima do kraja 2022. Uz njega je korisno videti i odnos temperatura Beograda i Srbije (da procenimo veličinu eventualnog uticaja gradskog toplotnog ostrva), i odnos globalnog rasta temperature i rasta kod nas. Ova tri dijagrama bi u kompletu trebala da ponude dovoljno dobar utisak kako stojimo i šta nas čeka.

Srednja godišnja temperatura u Beogradu, 1936-2022

Pogledajte prilog 169104

Da bi se videle promene tokom dužeg perioda korisno je dodati ovaj stari grafik RHMZa. On se završava 2005., ali zato prikazuje i veoma stare arhivske podatke sa Beogradske meteorološke stanice iz perioda kad su merenja kod nas tek počinjala, tj od 1888. pa nadalje. Treba ih gledati zajedno, zato što se ovde vidi šta je bilo tada, a kod mene "šta se desilo posle toga".

Pogledajte prilog 169103

Na kraju je korisno da vidimo kakva je veza temperatura u Beogradu i Srbiji, a zatim i da li smo bolji ili gori od globalnog proseka.

Pogledajte prilog 169102

Vidi se efekat toplotnog ostrva u Beogradu (u odnosu na Srbiju), ali nije previše veliki u odnosu na DRASTIČNU razliku u odnosu na prosek globalnog zagrevanja. Kod nas zagrevanje ide bitno većim tempom od globalnog! I u Srbiji i u Beogradu. Ako u svetu paniče onda zaista ne znam šta bi MI trebali da radimo. Obratite pažnju na mom grafiku, koji obuhvata i ove poslednje godine, da će na završetku 2023. prosečna godišnja temperatura u Beogradu verovatno porasti za skoro 3 STEPENA u odnosu na stanje iz 1985., kad je zagrevanje počelo. Mi ozbiljno moramo da menjamo koncept razvoja čitavog grada, jer ovo više nije naivno i ne može se rešiti usputnim "polu-merema". Ako se ovako nastavi, tempo rasta u Beogradu je 1 stepen na svakih 11 godina! To će vrlo brzo dočekti NAS, a ne tek našu decu kao što su se mnogi zvaničnici izgleda nadali sudeći po urbanističkim potezima koje u Beogradu povlače.

Gledajući ovu analizu shvatio sam da se ipak vredi potruditi se i napraviti ažurno poređenje brzine globalnog zagrevanja i brzine zagrevanja u Beogradu, neko čiji podaci nisu stari 11 godina. Nema smisla čekati još jednu deceniju da se neko kod nas seti da se dešava nešto neobično, pa da u sred klimatskih promena ipak mora češće da se analizira šta se dešava u Srbiji. Poređenje brzina klimatskih promena kod nas i u svetu je važno da bi mogli da "prevedemo" na lokalne prlike šta ono što čitamo u inostranim izvorima. Ako se tamo recimo kaže da nas u svetu čeka promena temperature određene veličine, kolika će onda ona biti kod nas? Pošto to nije isto.

Evo dakle dopunjene verzije brzine promene temperature u Beogradu sa dodatim poređenjem sa globalnim otopljavanjem. Ažurno sa krajem 2022. Na osnovu dijagrama iz prethodne poruke znamo da prosečne temperature u Srbji jesu nešto manje od ovih u Beogradu, ali ne bitno manje.

U Beogradu temperatura raste otprilike 3 puta brže od globalnog proseka, i taj odnos je stabilan i predvidiv već 20 godina!

Ne znam da li smo već treći dvogodišnji izveštaj UNFCCC-u o klimi u Srbiji propustili namerno, zato što neko ne voli da se o ovome priča, ili je u pitanju prosto javašluk, ali meni ovako drastična i brza promena klime izgleda kao jedno od izrazito ozbiljnih pitanja, nešto o čemu MORA da se priča bitno više budući da ćemo na efekte svih eventualnih mera protiv klimatskih promena u Srbiji i Beogradu morati da čekamo decenijama. Nema vremena za dalje odlaganje, a bez opšteg konsenzusa da nešto ozbiljno treba menjati propustićemo trenutak kad nešto uopšte još i MOŽE da se uradi (nova urbanistička pravila, ozbiljnije pošumljavanje, javne površine određenog tipa i namene, problem izvora i vode, novi visokokapacitetni i automatski sistemi zalivanja zelenila, koridori za provetravanje grada, pokrivanje nekih ulica, nove fontane i bazeni, itd). Ne vidim da iko o tome priča. A da li stvarno razmete šta nam sve govori ova kriva ?

Promena-srednje-godisnje-temperature-u-Beogradu-i-poredjenje-sa-globalnim-zagrevanjem-1936-2022.jpg

Poslednja izmena:
Jel možeš malo da suziš kontekst pa da razumemo bolje.;)

Gledajući ovu analizu shvatio sam da se ipak vredi potruditi se i napraviti ažurno poređenje brzine globalnog zagrevanja i brzine zagrevanja u Beogradu, neko čiji podaci nisu stari 11 godina. Nema smisla čekati još jednu deceniju da se neko kod nas seti da se dešava nešto neobično, pa da u sred klimatskih promena ipak mora češće da se analizira šta se dešava u Srbiji. Poređenje brzina klimatskih promena kod nas i u svetu je važno da bi mogli da "prevedemo" na lokalne prlike šta ono što čitamo u inostranim izvorima. Ako se tamo recimo kaže da nas u svetu čeka promena temperature određene veličine, kolika će onda ona biti kod nas? Pošto to nije isto.

Evo dakle dopunjene verzije brzine promene temperature u Beogradu sa dodatim poređenjem sa globalnim otopljavanjem. Ažurno sa krajem 2022. Na osnovu dijagrama iz prethodne poruke znamo da prosečne temperature u Srbji jesu nešto manje od ovih u Beogradu, ali ne bitno manje.

U Beogradu temperatura raste otprilike 3 puta brže od globalnog proseka, i taj odnos je stabilan i predvidiv već 20 godina!

Ne znam da li smo već treći dvogodišnji izveštaj UNFCCC-u o klimi u Srbiji propustili namerno, zato što neko ne voli da se o ovome priča, ili je u pitanju prosto javašluk, ali meni ovako drastična i brza promena klime izgleda kao jedno od izrazito ozbiljnih pitanja, nešto o čemu MORA da se priča bitno više budući da ćemo na efekte svih eventualnih mera protiv klimatskih promena u Srbiji i Beogradu morati da čekamo decenijama. Nema vremena za dalje odlaganje, a bez opšteg konsenzusa da nešto ozbiljno treba menjati propustićemo trenutak kad nešto uopšte još i MOŽE da se uradi (nova urbanistička pravila, ozbiljnije pošumljavanje, javne površine određenog tipa i namene, problem izvora i vode, novi visokokapacitetni i automatski sistemi zalivanja zelenila, koridori za provetravanje grada, pokrivanje nekih ulica, nove fontane i bazeni, itd). Ne vidim da iko o tome priča. A da li stvarno razmete šta nam sve govori ova kriva ?

Promena-srednje-godisnje-temperature-u-Beogradu-i-poredjenje-sa-globalnim-zagrevanjem-1936-2022.jpg
Још кад би могао да даш глобални график за велике урбане средине, верујем да БГ график не би имао велико одступање од тог графика.

Dao sam izjavu za Danas o ovoj problematici:

Zasto ne bojkotujete organe vlasti?

Danas sam za dlaku izbegao pljusak. Taman što sam ušao u 26 u Braće Jerković, minut kasnije počeo je pljusak. Bukvalno su potoci tekli ulicama i toliko jako je padala da se maltene nije videlo kroz prozor. I tako je bilo sve dok nismo stigli do Kalenić pijace. U Bulevaru onaj deo između Vuka i Pravnog, što su raskopali, načisto popavljen, gotovo se izravnao nivo vode sa preostalim kolovozom. Stoje mašine u rovu poplavljene (ništa specijalno), ali slika koja se ne viđa svaki dan.​

Zanimljiv tekst u današnjem Blicu, ali nema reči o klizišttima , a realno je očekivati ih kao aktivnost-reakcija tla pri ovolikim padavinama

,, ..... Postoji li veza između poplava i zemljotresa

Kako su ovih dana u celom regionu i obilne kiše koja stvaraju poplave, postoji bojazan da bi to moglo uticati na aktivnost tla, ali Slavica Radovanović kaže da je teško uspostaviti direktnu korelaciju između zemljotresa i velike količine padavina i poplava.... ,,

Stiže Afrički Neron, bežite ljudi u podrume dok nije kasno.
Samo je bilo pitanje vremena u ovakvoj državi kada će i metorolozi postati starlete odnosno starletani

Stiže Afrički Neron, bežite ljudi u podrume dok nije kasno.
Samo je bilo pitanje vremena u ovakvoj državi kada će i metorolozi postati starlete odnosno starletani

Mediji, ne meteorolozi. MEDIJI to izvlače u naslove i daju apokaliptične interpretacije. Meteorolog Ivan Ristić je uz puno drugih stvari rekao samo to da je anticiklon nazvan Neron. Ništa više. Razloge za novu praksu njihovog imenovanja možete pročitati dole. Pa ko ima komentare o senzacionalizmu u medijima, to može da raspravlja u temi mediji. Zašto bi činjenica da žive od izmišljanja novih šokova svaki dan bila posebno interesantna baš sada i u ovoj temi, i kome je to neka novost? Vesti o ratu u Ukrajini su u šablonu da jedan dan Ukrajinci samo što nisu uništli Ruse, sledeći dan sledi "šokantni obrt", Rusi samo što nisu uništli Ukrajince, dan iza toga ponovo Ukrajinci praktično dovršavaju uništavanje poslednjih ostataka demoralisanih Rusa, i tako oni teraju već 530 dana. Kome je to i dalje interesantno i zašto to stalno ponavljati baš ovde? Omalovažavati meteorologe je samo drugi način za indirektno promovisanje teorija zavera o klimi onda kad više ne postoje argumenti da se to radi otvoreno.

Nije li korisnije pričati o tome kakvo je zaista vreme u ovom trenutku, kakvo očekujemo da će biti zbog klimatskih promena, i kako da na vreme počnemo da se pripremamo za njega?

Poslednja izmena:
Evropa gleda kako Ameri decenijama unazad imenuju svoje uragane pa se sada malo ugleda na to.

PS. Da li je uragan moguć u Sredozemnom Moru... Znam da su okeanske pojave ali globalniklimosj*b...

Neverovatno. Taman napišem kako treba da se pripremamo za klimatske promene - što između ostalog znači bitno više zelenih površina, otvorene blokove, dobar pristup reci, velike javne površine uz nju, dobro provetravanje grada - kad čujem ovo:

Kod muzeja savremene umetnosti na Ušću izgradićemo Prirodnjački muzej, koji će imati dva miliona artifakata, tu ćemo napraviti četvrt kulture ili muzejsku četvrt", dodao je Vučić.

Drugim rečima, žele da unište park Ušće! Prvo su to pokušali Gondolom, zatim nebuloznom seobom mosta direktno na travnjak da bi poslužio kao metalni okvir za prodajni centar, a sada ovo. Opera će da uništi jedan blok zelenila uz SIV, a ovo drugi. Kod Hotela Jugoslavija su zabavni park i cirkusi, a iza SIV-a je njiva za festivale. Na Dorćolskom delu Dunava isto, 5 metara za šetalište i kafanske stolove (zajedno), a bivši široki zeleni pojas do reke će biti izgrađen. To nam je buduće "zeleno priobalje" kad krenu nove verzije užarenog leta u kome je 40 stepeni "sasvim normalno".

Takođe

Predsednik je i pokazao kako će izgledati lokacija kod starog sajma.
"TU ćemo napraviti i onaj veliki točak i to će značajno promeniti izgled grada. Ponudićemo građanima da nam pomognu i kažu šta oni žele sa halom 1 da uradimo", rekao je Vučić.

Kakav sad točak?

Neverovatno. Taman napišem kako treba da se pripremamo za klimatske promene - što između ostalog znači bitno više zelenih površina, otvorene blokove, dobar pristup reci, velike javne površine uz nju, dobro provetravanje grada - kad čujem ovo:

Drugim rečima, žele da unište park Ušće! Prvo su to pokušali Gondolom, zatim nebuloznom seobom mosta direktno na travnjak da bi poslužio kao metalni okvir za prodajni centar, a sada ovo. Opera će da uništi jedan blok zelenila uz SIV, a ovo drugi. Kod Hotela Jugoslavija su zabavni park i cirkusi, a iza SIV-a je njiva za festivale. Na Dorćolskom delu Dunava isto, 5 metara za šetalište i kafanske stolove (zajedno), a bivši široki zeleni pojas do reke će biti izgrađen. To nam je buduće "zeleno priobalje" kad krenu nove verzije užarenog leta u kome je 40 stepeni "sasvim normalno".

Takođe

Kakav sad točak?

E ako si ti napisao, to je Biblija... ali onaj 'Bibлio zografiki', što piše na novogrčkom izdanju Pepe Praseta.

Iz čisto empirijskih izvora - vidljivo znatno težih posledica prethodnih oluja upravo po otvorenim blokovima, što bi naš narod rekao, po VETROMETINAMA poput Novog Beograda nego u ušuškanim sredinama klasičnog gradskog tkiva, jasno je da upravo otvoreni blokovi teže podnose ekstremne vremenske uslove. Praktično sve NB zgrade su na udaru, i samo rubne zgrade i ulice u gradu istorijskog tipa. Tako je meni, na šestom spratu NB Korbizijanštine, grad polomio roletnu i jedno prozorsko staklo. Drveće - haos. U nekoj ranijoj oluji, pre 2-3 godine, baš tu pored, osiguravajućoj kući je spiskano 1.000€ kad mi je gepek na kolima smrskala grana. Zato što je to - vetrometina. U centru, od vetrometina ja znam samo Trg Marksa i Engelsa.

U suštini, i bez empirije, to se moglo i snagom imaginacije, nekakvim misaonim eksperimentom lako zaključiti. Zgrade zaustavljaju i vetrove. Eureka!

...a zaustavljaju i sunčeve zrakë, kroz zrák. Pešačenje po otvorenim blokovima NB do pre neki dan je bilo neizdrživo već oko 8 ujutro. U centru, pređeš na stranu ulice koja je u hladu, i jedino oko podneva si u problemu. I to je hiljadama godina oprobano i položilo sve ispite, za razliku od Korbizijanštine, koja ih je sve popadala.

Ima taj urbanizam, i to.

Eto.

Poslednja izmena:
,,.... Ima taj urbanizam, i to... ,,

Nema, umro 90-tih, 😭
nasledio ga
investicioni urbanizam
ili ti prostijje nazvan
profit urbanizam. 👹

E ako si ti napisao, to je Biblija... ali onaj 'Bibлio zografiki', što piše na novogrčkom izdanju Pepe Praseta.

Iz čisto empirijskih izvora - vidljivo znatno težih posledica prethodnih oluja upravo po otvorenim blokovima, što bi naš narod rekao, po VETROMETINAMA poput Novog Beograda nego u ušuškanim sredinama klasičnog gradskog tkiva, jasno je da upravo otvoreni blokovi teže podnose ekstremne vremenske uslove. Praktično sve NB zgrade su na udaru, i samo rubne zgrade i ulice u gradu istorijskog tipa. Tako je meni, na šestom spratu NB Korbizijanštine, grad polomio roletnu i jedno prozorsko staklo. Drveće - haos. U nekoj ranijoj oluji, pre 2-3 godine, baš tu pored, osiguravajućoj kući je spiskano 1.000€ kad mi je gepek na kolima smrskala grana. Zato što je to - vetrometina. U centru, od vetrometina ja znam samo Trg Marksa i Engelsa.

U suštini, i bez empirije, to se moglo i snagom imaginacije, nekakvim misaonim eksperimentom lako zaključiti. Zgrade zaustavljaju i vetrove. Eureka!

...a zaustavljaju i sunčeve zrakë, kroz zrák. Pešačenje po otvorenim blokovima NB do pre neki dan je bilo neizdrživo već oko 8 ujutro. U centru, pređeš na stranu ulice koja je u hladu, i jedino oko podneva si u problemu. I to je hiljadama godina oprobano i položilo sve ispite, za razliku od Korbizijanštine, koja ih je sve popadala.

Ima taj urbanizam, i to.

Eto.

Nažalost, mislim da je bolje da se radi sve suprotno od ovoga što si napisao. Glavni problem u budućnosti neće biti jak vetar od koga stalno moramo da tražimo zaklon, problem će biti kombinacija toplote i vlage. Zaista jak vetar duva samo nekih 5 ili 10 minuta tokom najgoreg, centralnog dela, retkih, najjačih oluja. Nema smisla praviti čitav grad kao gusti niz zidova koji nas šiti od vetra, samo zbog nečega što se dešava 0,01% vremena. Kao da svi baš tada moraju da obavljaju poslove, tokom središta oluje, pa ceo grad treba izgraditi tako da masovno kretanje i obavljanje posla bude moguće pod zašititom gusto poređanih i visokih zidova. Plus što kanjoni između visokih i gusto poređanih zgrada tada obično usmeravaju vetar kroz "uska grla" tako da on bude još jači nego što bi inače bio, pa ni ta korist ne bi bila velika. Problem polomljenih grana se rešava sađenjem kvalitetnog drveća koje nije previše krto, tj koje ima dovoljnu elastičnost tako da retko strada na taj način.

Zbog toga će kod nas vetar biti tek sekundarni problem budućih klimatskih promena. Glavni će biti kombinacija toplote i vlage. Od ove dve stvari manji procenat vlage je važniji, jer je znojenje osnovni mehanizam termoregulacije našeg tela. Zbog toga se i manja temperatura uz visoku vlažnost teže podnosi od više temperature uz manju vlažnost. U suvim pustinjskim krajevima i u mnogim mestima na jugu vlaga nije velika, pa onda ni zaista visoke temperature nisu toliki problem. A pošto je izvor tog, jedinog preostalog problema, upravo Sunce, oni prave uske ulice, tako da su prolaznici češće u senci. Međutim tamo gde postoji visoka vlažnost ali i češće strujanje vazduha nego u pustinjskim krajevima, postaje bitnije da se grad "otvori". Vetar istovremeno odnosi previše zagrejani vazduh (koji potiče od većeg upijanja i akumulacije toplote u asvaltu i betonu, što pravi toplotno ostrvo) i omogućuje lakše znojenje i termoregulaciju tela. Ovakva kombinacija se lakše podnosi. A to znači otorene blokove i manji indeks izgrađenosti parcele. Zatim, ovoliko na severu Sunce i ne može da bude vertikalno iznad naših glava. Najčešće je dovoljno iskošeno, tako da visoke zgrade jednog velikog grada najveći deo dana pružaju sasvim dovoljnu senku već i zbog svoje visine. Ako su visoke, ne moraju još i da budu blizu jedna drugoj da bi pravile senku. Ostatak neizgrađenog zemljišta na parceli se popunjava drvećem tako da ono pravi dodatnu senku, uz sve druge korisne efekte koje zelenilo ima. Merenja pokazuju da je zbog refleksije sa vrha krošnji i manje akumulacije toplote na tlu ispod njih, temperatura u zelenim krajevima grada može da bude manja i do 6 stepeni. Na taj način se rešava problem upijanja i kasnijeg isijavanja toplote na nivou trotoara, istovremeno omogućuje odnošenje viška te toplote vetrom, i na kraju lakše znojenje zbog strujanja vazduha. Zatvoreni blokovi sa uvek nepomičnim vazduhom i toplotom koja ni noću nema gde da ode su neka vrstu rerne za nesrećne stanovnike koji tu stanuju. Uske ulice mediteranskih gradova uopšte nisu model koji se automatski može preneti na sever i na zaista veliki grad. Previše stvari je sasvim različito.

Ovaj problem inače uopšte nije jednostavan, i zato je u svetu sada skoro obavezno ili ispitavanje makete u vazdušnim tunelima ili bar u modernim paketima za 3D simulaciju strujanja vazduha.

Poslednja izmena:
Vrh