Beki
Professional
- Učlanjen(a)
- 27.10.2015.
- Pohvaljen
- 23.599
Kod kule Nebojsa mislis? Bilo je poplavljeno. Secam se bilo zatvoreno za kola pre jedno 4-5 godina, ceo parking bio poplavljenPodvoznjak za 25. Maj nikad anije bio poplavljen, sada jeste.
Radikalske zveri su shvatile da ne treba da trose novac na ciscenje odvoda.
Narodu je i ovako dobro.
Pošto sam par puta ovde napisao da u oblasti promene klime insistiranje na utiscima umesto na podacima nema nikakvog smisla (pošto je slučajna komponenta vremena drastično veća od one zbog klimatskih promena koja nije slučajna, pa lični utisak ne mora puno da znači), pokušao sam da uz strane podatke o promeni klime pokušam da nađem i zvanične DOMAĆE analize o situaciji kod nas. Ovo se pokazalo kao priličan posao iako smo potpisali međunarodnu obavezu prema UNFCCC-u (United Nations Framework Convention on Climate Change) da im šaljemo takve analize svake dve godine. Na kraju sam shvatio da je Srbija poslednju takvu analizu o klimatskim promenama na sopstvenom tlu uradila još davne 2017. godine, a zatim i to da se zaključci u njoj zasnivaju na podacima od kojih najažurniji potiče još iz 2012. godine. Dakle pre 11 GODINA! U svetu su zbog naleta niza izuzetno toplih godina baš u tom periodu iz stanja klimatske zabrinutosti prešli u stanje klimatske panike. A mi ipak donosimo nekakve strategije iako se poslednje analize o klimatskim promenama na našem tlu odnose na vreme od pre 11 godina! Kakav apsurd.
Pošto najnovijih, zvaničnih i potpunih analiza nema, mogu da ponudim bar ažurni dijagram srednje godišnje temperature u Beogradu. Ažurirao sam tabelu koju sam napravio početkom prošle godine sa podacima do kraja 2022. Uz njega je korisno videti i odnos temperatura Beograda i Srbije (da procenimo veličinu eventualnog uticaja gradskog toplotnog ostrva), i odnos globalnog rasta temperature i rasta kod nas. Ova tri dijagrama bi u kompletu trebala da ponude dovoljno dobar utisak kako stojimo i šta nas čeka.
Srednja godišnja temperatura u Beogradu, 1936-2022
Pogledajte prilog 169104
Da bi se videle promene tokom dužeg perioda korisno je dodati ovaj stari grafik RHMZa. On se završava 2005., ali zato prikazuje i veoma stare arhivske podatke sa Beogradske meteorološke stanice iz perioda kad su merenja kod nas tek počinjala, tj od 1888. pa nadalje. Treba ih gledati zajedno, zato što se ovde vidi šta je bilo tada, a kod mene "šta se desilo posle toga".
Pogledajte prilog 169103
Na kraju je korisno da vidimo kakva je veza temperatura u Beogradu i Srbiji, a zatim i da li smo bolji ili gori od globalnog proseka.
Pogledajte prilog 169102
Vidi se efekat toplotnog ostrva u Beogradu (u odnosu na Srbiju), ali nije previše veliki u odnosu na DRASTIČNU razliku u odnosu na prosek globalnog zagrevanja. Kod nas zagrevanje ide bitno većim tempom od globalnog! I u Srbiji i u Beogradu. Ako u svetu paniče onda zaista ne znam šta bi MI trebali da radimo. Obratite pažnju na mom grafiku, koji obuhvata i ove poslednje godine, da će na završetku 2023. prosečna godišnja temperatura u Beogradu verovatno porasti za skoro 3 STEPENA u odnosu na stanje iz 1985., kad je zagrevanje počelo. Mi ozbiljno moramo da menjamo koncept razvoja čitavog grada, jer ovo više nije naivno i ne može se rešiti usputnim "polu-merema". Ako se ovako nastavi, tempo rasta u Beogradu je 1 stepen na svakih 11 godina! To će vrlo brzo dočekti NAS, a ne tek našu decu kao što su se mnogi zvaničnici izgleda nadali sudeći po urbanističkim potezima koje u Beogradu povlače.
ne, onaj gde ide autobusKod kule Nebojsa mislis? Bilo je poplavljeno. Secam se bilo zatvoreno za kola pre jedno 4-5 godina, ceo parking bio poplavljen
Још кад би могао да даш глобални график за велике урбане средине, верујем да БГ график не би имао велико одступање од тог графика.Gledajući ovu analizu shvatio sam da se ipak vredi potruditi se i napraviti ažurno poređenje brzine globalnog zagrevanja i brzine zagrevanja u Beogradu, neko čiji podaci nisu stari 11 godina. Nema smisla čekati još jednu deceniju da se neko kod nas seti da se dešava nešto neobično, pa da u sred klimatskih promena ipak mora češće da se analizira šta se dešava u Srbiji. Poređenje brzina klimatskih promena kod nas i u svetu je važno da bi mogli da "prevedemo" na lokalne prlike šta ono što čitamo u inostranim izvorima. Ako se tamo recimo kaže da nas u svetu čeka promena temperature određene veličine, kolika će onda ona biti kod nas? Pošto to nije isto.
Evo dakle dopunjene verzije brzine promene temperature u Beogradu sa dodatim poređenjem sa globalnim otopljavanjem. Ažurno sa krajem 2022. Na osnovu dijagrama iz prethodne poruke znamo da prosečne temperature u Srbji jesu nešto manje od ovih u Beogradu, ali ne bitno manje.
U Beogradu temperatura raste otprilike 3 puta brže od globalnog proseka, i taj odnos je stabilan i predvidiv već 20 godina!
Ne znam da li smo već treći dvogodišnji izveštaj UNFCCC-u o klimi u Srbiji propustili namerno, zato što neko ne voli da se o ovome priča, ili je u pitanju prosto javašluk, ali meni ovako drastična i brza promena klime izgleda kao jedno od izrazito ozbiljnih pitanja, nešto o čemu MORA da se priča bitno više budući da ćemo na efekte svih eventualnih mera protiv klimatskih promena u Srbiji i Beogradu morati da čekamo decenijama. Nema vremena za dalje odlaganje, a bez opšteg konsenzusa da nešto ozbiljno treba menjati propustićemo trenutak kad nešto uopšte još i MOŽE da se uradi (nova urbanistička pravila, ozbiljnije pošumljavanje, javne površine određenog tipa i namene, problem izvora i vode, novi visokokapacitetni i automatski sistemi zalivanja zelenila, koridori za provetravanje grada, pokrivanje nekih ulica, nove fontane i bazeni, itd). Ne vidim da iko o tome priča. A da li stvarno razmete šta nam sve govori ova kriva ?
Zasto ne bojkotujete organe vlasti?Dao sam izjavu za Danas o ovoj problematici:
„Govori očigledne stvari dok su ulice poplavljene“: Sagovornici Danasa o Šapićevom apelu građanima da ne izlaze iz kuća kad je nevreme
Drugi put ovog meseca jako i razorno nevreme je pogodilo Beograd, napravilo veliku štetu i izazvalo poplave, kolovozi su bili pod vodom a drveće prelomljeno. Gradonačelnik Aleksandar Šapić je apelovao na Beograđane da u ovakvim situacijam ne izlaze iz svojih domova.www.danas.rs
Stiže Afrički Neron, bežite ljudi u podrume dok nije kasno.
Samo je bilo pitanje vremena u ovakvoj državi kada će i metorolozi postati starlete odnosno starletani
Kod muzeja savremene umetnosti na Ušću izgradićemo Prirodnjački muzej, koji će imati dva miliona artifakata, tu ćemo napraviti četvrt kulture ili muzejsku četvrt", dodao je Vučić.
Predsednik je i pokazao kako će izgledati lokacija kod starog sajma.
"TU ćemo napraviti i onaj veliki točak i to će značajno promeniti izgled grada. Ponudićemo građanima da nam pomognu i kažu šta oni žele sa halom 1 da uradimo", rekao je Vučić.
и даље држи научни ниво у својим наступима. Можете га пратити на инстаграму
E ako si ti napisao, to je Biblija... ali onaj 'Bibлio zografiki', što piše na novogrčkom izdanju Pepe Praseta.Neverovatno. Taman napišem kako treba da se pripremamo za klimatske promene - što između ostalog znači bitno više zelenih površina, otvorene blokove, dobar pristup reci, velike javne površine uz nju, dobro provetravanje grada - kad čujem ovo:
Drugim rečima, žele da unište park Ušće! Prvo su to pokušali Gondolom, zatim nebuloznom seobom mosta direktno na travnjak da bi poslužio kao metalni okvir za prodajni centar, a sada ovo. Opera će da uništi jedan blok zelenila uz SIV, a ovo drugi. Kod Hotela Jugoslavija su zabavni park i cirkusi, a iza SIV-a je njiva za festivale. Na Dorćolskom delu Dunava isto, 5 metara za šetalište i kafanske stolove (zajedno), a bivši široki zeleni pojas do reke će biti izgrađen. To nam je buduće "zeleno priobalje" kad krenu nove verzije užarenog leta u kome je 40 stepeni "sasvim normalno".
Takođe
Kakav sad točak?
E ako si ti napisao, to je Biblija... ali onaj 'Bibлio zografiki', što piše na novogrčkom izdanju Pepe Praseta.
Iz čisto empirijskih izvora - vidljivo znatno težih posledica prethodnih oluja upravo po otvorenim blokovima, što bi naš narod rekao, po VETROMETINAMA poput Novog Beograda nego u ušuškanim sredinama klasičnog gradskog tkiva, jasno je da upravo otvoreni blokovi teže podnose ekstremne vremenske uslove. Praktično sve NB zgrade su na udaru, i samo rubne zgrade i ulice u gradu istorijskog tipa. Tako je meni, na šestom spratu NB Korbizijanštine, grad polomio roletnu i jedno prozorsko staklo. Drveće - haos. U nekoj ranijoj oluji, pre 2-3 godine, baš tu pored, osiguravajućoj kući je spiskano 1.000€ kad mi je gepek na kolima smrskala grana. Zato što je to - vetrometina. U centru, od vetrometina ja znam samo Trg Marksa i Engelsa.
U suštini, i bez empirije, to se moglo i snagom imaginacije, nekakvim misaonim eksperimentom lako zaključiti. Zgrade zaustavljaju i vetrove. Eureka!
...a zaustavljaju i sunčeve zrakë, kroz zrák. Pešačenje po otvorenim blokovima NB do pre neki dan je bilo neizdrživo već oko 8 ujutro. U centru, pređeš na stranu ulice koja je u hladu, i jedino oko podneva si u problemu. I to je hiljadama godina oprobano i položilo sve ispite, za razliku od Korbizijanštine, koja ih je sve popadala.
Ima taj urbanizam, i to.
Eto.