Šta je novo?

Vreme i klima u Beogradu

To šta pričaju političari i "provereni mediji", kao i državne institucije, jedna je strana priče. Druga strana priče je što ovde na forumu imamo nekoliko različitih grupacija mišljenja vezano za klimatske promene. Treća strana priče je obično građanstvo. I kad se sve to stavi na gomilu, dobije se jedno sveopšte vašariše gde se sve dovodi u pitanje. Evo baš malopre naleteh na tekst na B92 koji je preneo odgovor Gradskog zavoda za zdravlje. Čitajući komentare, shvatio sam svi do jednog nisu mrdnuli dalje od naslova i konstatacije da su za smrad u Beogradu odgovorne kore od lubenica. U svakom slušaju, u odgovoru u tekstu se sve vreme podvlači da su mirisi koji se osećaju posledica izuzetno visokih temperatura i da se jedino u takvim okolnostima mogu osetiti mirisi, kao i da vetar pospešuje širenje mirisa sa farmi po obodu grada koje koriste stajsko đubrivo. Pored standardne priče o 25°C - 30°C kao ekstremno visokoj temperaturi, sada dobismo i priču o štetnosti vetra, koja se najlakše rešava stanogradnjom (moja konstatacija), pošto se tako strujanje vetra smanjuje, pa samim tim i širenje mirisa stajskog đubriva, ali i čađi zimi.​
 
A gde je to pisano da su 25-30 ekstremno visoke temperature? Mogu li dobiti linAk ili citat ili nešto... ?
 
Srpski prosvetitelji se u grobu okreću. Sve sam go vernik do vernika. Brojevi im ponovo ne znače ništa. Ni bilo kakvo znanje u doba kad je bukvalno ne dohvat ruke, ako u to treba utrošiti imalo vremena. Samo ko u šta VERUJE. Šta je LIČNO doživeo. Ili da li u to VERUJE njegovo pleme. Napravili smo puni krug unazad do Turaka i njihovog vijaleta.

Mračan je put pred nama ako se tako nastavi.

2Picture2-1024x663.png


Mali podsetnik na vreme Emilijana Joksimovića i njegov pečat.

Савез инжењера и техничара Србије
Као званични печат Удружења предвиђен је печат са урезаном девизом „Број и мера моја вера“ и натписом Удружење српских инжењера.
 
Poslednja izmena:
Kontinentalna klima ne podrazumeva samo Ruski grad. To je baš onako aljkavo sročeno, maltene pa namerno banalizovanje.

Zime su ovde bile znatno jače do sredine 2000ih. Pisao sam o tome već, lično ih se sećam i sećam se tadašnjih vejavica naspram kojih su ove danas zime ništa. Uz to imam i svedočenja roditelja kakve su bile zime 60ih i 70ih. Ima čak i slika.

Dalje, svi vi koji negirate klimatske promene uporno ponavljate da "nije bitno ko je u pravu" a na kraju svaki put temu svedete baš na to. Mislim, da se ne zavitlavamo mi. Vidi se iz aviona.

Pored toga što osećate prezir i odbojnost prema svemu što zapad misli i radi (to je dominantnije u tvom slučaju) odlučili ste da pođete u svojevrstan rat protiv krš medija i novinara - bojkotovanjem svih medija i informisanja generalno (to je Bekijeva fiksacija i hobi). Sa takvim mentalitetom i odbijanjem da se učestvuje u svetu i dešavanjima oko sebe, čovek može samo da postane tuplji i zatucaniji, a njegovi mogući psihički problemi sve gori. Jer se pravi eho-komora u kojoj se jedne te iste misli i ubeđenja ponavljaju i jedne druge pojačavaju i tako u nedogled. Kod tebe je glavni povod za zatvaranje u eho-komoru prezir prema svemu zapadnjačkom, a kod Bekija je njegova beskrajna ljubav prema inatu i buntu bez cilja, kao i želji da se bude poseban. Mislim kod njega je to već prešlo u dublje nivoe, pošto je na moja pisanja na drugoj temi, da je hrana bolesno skupa a kupovna moć narušena, on pisao zajedljive stupidarije u fazonu "pa što jedeš banane zimi hahaha". A malo pre toga je tvrdio kako je aerozagađenje u Beogradu sve produkt medija jer mu je terapeut tako rekao, i kako on džogira po smogu i nije mu ništa. A ja i drugi untermeschovi (ovo zadnje sam ja dodao, nije on izgovorio) samo umišljamo pečenje u grlu, crne naslage u nosu i glavobolje od čađi. Tad sam počeo da uočavam patološki inat i negiranje svega po svaku cenu, dok na kraju nisam uvideo da se radi o tome da je to preraslo u odbrambeni mehanizam od realnosti.

Što se tebe tiče, s tobom imam sličan odnos kao s jednim starijim kolegom s kojim se apsolutno slažem u 1000 tema i životnih filozofija. A onda na nebu ugleda trag iza aviona i krene po 325552. put da mi priča "u jbt danas nas baš prskaju za sve pare". Iako zna da se ne slažemo oko toga i da mi to ide na Vučića. A onda se vratimo u salu i iz zamrzivača vadi zamrznutu flašu vode iz česme koju je zamznuo "da bi je očistio od teških metala koje nam ubacuju u vodovod". Ironično - u PLASTIČNOJ PET FLAŠI... Eto, teški metali nas pobiše, al zato PET mikroplastika je za pijenje vode iz nje svaki dan...👌 Isto tako sam slušao kako treba koristiti samo "organske sapune" (šta god kk to značilo) i da su kreme za sunce prevara i otrov koji izaziva rak kože. A Sunce po njemu inače visi iznad ravne Zemlje... I tako... 🤷 Dakle sve u svemu meni drag čovek, ali kad ga vidim kako ga BalkanInfo i slični degeni i hohštapleri pretvaraju u šimpanzu, zapitam se koliko ću još moći tako. A ja sam pritom vrlo otvoren i trpeljiv prema teorijama zavere i buntu protiv svega.

I mada volim kod sebe tu sposobnost neuroplastičnosti i menjanja stavova i mišljenja (nešto što se danas smatra slabošću), postoje neke tačke nakon kojih ni ja više ne slušam, nego stavljam barikadu i ne dam da se moje mišljenje i stav pomere i za jedan mikron. Epa moram da te ražalostim da nakon gledanja i osećanja šta se dešava sa klimom zadnjih 15ak godina, niko i ništa više ne mogu da me ubede da se nije poremetila i da 8 milijardi alavih nezasitih gluperdi na Zemlji nemaju nikakvog uticaja na njenu klimu i živi svet.

Ti s druge strane pak tvrdiš kako je sve ovo normalno i kako smo mi u fazi smenjivanja Milankovićevih ciklusa koji beše traju po 35 godina. Ja sam ti već napisao - klima je po mom i drugim zapažanjima otišla u k... krajem 2000ih. Ako je to tačno, to znači da će ovako ići sve do 2040. pa će onda krenuti ponovo ka drugom kraju. Pošto je očigledno da ni ti ni ja do daljnjeg nećemo promeniti ništa u svojim stavovima, jedino što nam ostaje je da sačekamo 2050. da prođe 10ak godina od kraja ovog sada ciklusa, pa da vidimo da li je nešto od 2040. počelo da se menja. Ja ne znam gde ću biti 2040, ne znam ni da li ću biti živ, čak ni da li će čovečanstvo biti živo... ali mogu samo da kažem da ako budem, mogu da dođem ovde pa da uporedimo nalaze i zaključke. Pa da vidimo ko je bio u pravu.

Naravno, do tada zadržavam pravo da komentarišem, analiziram i predviđam onako kako mislim, kao što i vi na drugoj strani zadržavate i koristite to pravo. Pa onda jednog dana 2050. možemo svi da se okupimo ovde pa da jednom za svagda odlučimo ko je bio u pravu. Eto. Raspisah se sad, ali jbg, sam si ponovo pokrenuo i usmerio diskusiju u ovom smeru pa evo da ti dam kompletan odgovor.

CD0CFFA4-0883-4CC6-9AAA-5184EF85460F.jpeg
 
A gde je to pisano da su 25-30 ekstremno visoke temperature? Mogu li dobiti linAk ili citat ili nešto... ?
Nigde nije eksplicitno naveden taj podatak, ali se kroz odgovor da zaključiti, jer smo prethodnih dana kada se osećao smrad po gradu, imali upravo pomenute temporeture 25°C - 30°C, a u odgovoru nadležnih se navodi da se smrad oseća samo pri visokim temperaturama. Potražiću link pa kačim.​
 
Aaaa ok ok, sad razumem šta si hteo da kažeš. (y) Nije bilo upućeno nikome ovde nego sprdnja na račun blesavih obrazloženja nadležnih što im se svake godine zapali deponija.
 
Pošto sam par puta ovde napisao da u oblasti promene klime insistiranje na utiscima umesto na podacima nema nikakvog smisla (pošto je slučajna komponenta vremena drastično veća od one zbog klimatskih promena koja nije slučajna, pa lični utisak ne mora puno da znači), pokušao sam da uz strane podatke o promeni klime pokušam da nađem i zvanične DOMAĆE analize o situaciji kod nas. Ovo se pokazalo kao priličan posao iako smo potpisali međunarodnu obavezu prema UNFCCC-u (United Nations Framework Convention on Climate Change) da im šaljemo takve analize svake dve godine. Na kraju sam shvatio da je Srbija poslednju takvu analizu o klimatskim promenama na sopstvenom tlu uradila još davne 2017. godine, a zatim i to da se zaključci u njoj zasnivaju na podacima od kojih najažurniji potiče još iz 2012. godine. Dakle pre 11 GODINA! U svetu su zbog naleta niza izuzetno toplih godina baš u tom periodu iz stanja klimatske zabrinutosti prešli u stanje klimatske panike. A mi ipak donosimo nekakve strategije iako se poslednje analize o klimatskim promenama na našem tlu odnose na vreme od pre 11 godina! Kakav apsurd.

Pošto najnovijih, zvaničnih i potpunih analiza nema, mogu da ponudim bar ažurni dijagram srednje godišnje temperature u Beogradu. Ažurirao sam tabelu koju sam napravio početkom prošle godine sa podacima do kraja 2022. Uz njega je korisno videti i odnos temperatura Beograda i Srbije (da procenimo veličinu eventualnog uticaja gradskog toplotnog ostrva), i odnos globalnog rasta temperature i rasta kod nas. Ova tri dijagrama bi u kompletu trebala da ponude dovoljno dobar utisak kako stojimo i šta nas čeka.

Srednja godišnja temperatura u Beogradu, 1936-2022

Srednja godisnja temperatura u Beogradu, 1936-2022.jpg


Da bi se videle promene tokom dužeg perioda korisno je dodati ovaj stari grafik RHMZa. On se završava 2005., ali zato prikazuje i veoma stare arhivske podatke sa Beogradske meteorološke stanice iz perioda kad su merenja kod nas tek počinjala, tj od 1888. pa nadalje. Treba ih gledati zajedno, zato što se ovde vidi šta je bilo tada, a kod mene "šta se desilo posle toga".

Odstupanje srednje godisnje temperature u periodu1888-2005, Klima Srbije, Rhmz.jpg


Na kraju je korisno da vidimo kakva je veza temperatura u Beogradu i Srbiji, a zatim i da li smo bolji ili gori od globalnog proseka.

Anomalija sredenje godisnje temperature za Beograd, Srbiju i globalni domen, 1961-2012 .jpg


Vidi se efekat toplotnog ostrva u Beogradu (u odnosu na Srbiju), ali nije previše veliki u odnosu na DRASTIČNU razliku u odnosu na prosek globalnog zagrevanja. Kod nas zagrevanje ide bitno većim tempom od globalnog! I u Srbiji i u Beogradu. Ako u svetu paniče onda zaista ne znam šta bi MI trebali da radimo. Obratite pažnju na mom grafiku, koji obuhvata i ove poslednje godine, da će na završetku 2023. prosečna godišnja temperatura u Beogradu verovatno porasti za skoro 3 STEPENA u odnosu na stanje iz 1985., kad je zagrevanje počelo. Mi ozbiljno moramo da menjamo koncept razvoja čitavog grada, jer ovo više nije naivno i ne može se rešiti usputnim "polu-merema". Ako se ovako nastavi, tempo rasta u Beogradu je 1 stepen na svakih 11 godina! To će vrlo brzo dočekti NAS, a ne tek našu decu kao što su se mnogi zvaničnici izgleda nadali sudeći po urbanističkim potezima koje u Beogradu povlače.
 
Poslednja izmena:
A ovaj sto snima je deset metara dalje i normalno prolazi i voda kod njega na putu 2 milimetra. Ali vreme je krivo...
 
Izgleda da će ovakve oluje biti sasvim normalne i prihvaćene uskoro.
 
Pa ovo je bilo normalno ¯\_(ツ)_/¯

Imas gif sa istog mesta koji prikazuje Belvil prosli put kad je bila ona supercelijska, bilo je sto puta gore i to je bila jedna od dve jace oluje koje u proseku Beograd ima otkad je sveta i veka. Ovo danas je obicno nevreme uz kisu i vetar. Uz grad na nekim mestima.

Sta je na ovom gifu gore nenormalno? Ovaj sto je upao kolima u reku, to je do nasih bajnih odvoda...
 
ObiCan LetNJi PljuSaK

Partizan Teleoptik trenutno
20230805_165607.jpg
 
Poslednja izmena:
Па да је уобичајено, баш и није. У Земуну је сат времена након олује када сам покушао да прођем туда саобраћај био готово у потпуном застоју. Дрва на све стране, језера по путевима дубине преко пола метра на сваких 50-ак метара, сви стоје. Пре тога на Новосадском путу, лимени кровови са оба она хотела (Оаза и Семлин) слетели право на пут, срећом остало таман толико простоја да се провуку аутомобили, или је неко раскрчио мало.. Враћао се преко Бежанијске косе више од два сата након олује. Из Марка Челебановића аутомобили ни у то времен не могу лево ни у Хуга Клајна ни у Норвешку/Грчку. На једној стоји заглављен камион у води изнад точкова у другој људи у купаћим извлаче Џип из исто толико дубоке баре. На крају гробља, не може према Темпу, сви се окрећу опет језеро. Враћам се на аутопут код 11. априла па према Змају. Тамо стоје пандури, не може десно на Новосадски, то је било и очекивано има чак и онај Шапићев знак. До Земуна сам морао обилазницом преко Батајнице, и то све 2 и по сата након олује.
Имам и неке слике али из покрета па и нису баш за постављање.
едит:
ево ипак једне са БК:
BK-oluja.jpg
 
Poslednja izmena:
Pa da krivo je vreme sto nam se grad raspada i sto se posle svake kise pretvaramo u veneciju. Taj deo zemun, altina kvantas, b kosa ledine je decenijama u takvom stanju i niko nista ne poduzima, doduse sada je zgodno sto postoji super cell storm, pa vise niko i ne pita zasto ima vode vise nego sto padne kise. Pravda za vesica!
 
@Beki pogledaj IG stranice: 192_rs, serbialive_beograd, moj_beo_grad_ pa razmisli opet da li je normalno
 
Zašto je stao sav saobraćaj u Zemunu (slike iz Vrtlarske ulice):

 
Poslednja izmena:
Vrh