Jedan aspekt klimatskih promena je nestabilno vreme, odnosno narušavanje dosadašnjih pravilnosti i češći ekstremi. Sem temperature, još jedan važan parametar je i količina padavina i vlažnost vazduha. Kad kiše ima malo onda se sve suši i, ako duže potraje, može se pojaviti problem sa hranom. Kad kiše ima mnogo, onda je problem velika vlaga koja drastično pojačava neprijatan efekat povćene temperature zbog globalnog zagrevanja (a za biljke više bolesti). Ove godine imamo priliku da vidimo kako bi recimo kod nas mogao izgledati početak ovog klimatskog procesa za slučaj povećane količine padavina.
Gledam ljude u autobusu: Svi potpuno mokri od znoja i kad kiša ne pada, sa mučeničkim izrazom lica, pa zevaju kao ribe na suvom.
Proteklih sedam dana prosečni procenat vlažnosti se kretao između 80% i 90%
Pogledajte prilog 163583
Kad se pogleda broj dana sa padavinama, vidi se da je ove godine kiša padala prosečno svaki drugi dan (76 dana od 153).
Pogledajte prilog 163584
Bolje da pada svaki dan po malo nego tako kao 2014. Inace bi naje*******ali opet2014 godine je za kratko (i gotovo neprekidno) vreme pala velika količina kiše. Slušao sam nekog čoveka koji rekao da je otprilike koliko je kiše palo u maju da se tada sručilo u svega nekoliko dana.
Setih se sad da je 2003 ili 4 mislim vozač trole pao u nesvest. Nije bio penzos od 70 i kusur, ali jeste 40-godišnjak iz Etiopije. Posle noćnog pljuska podigla se na 36-7 već u 9 ujutru, a zijača naravno grejala.Vlagurina je jedna od najodvratnijih i najgorih faktora zašto je Beograd u letnjim mesecima grozan za život, odnosno zašto sam vazduh ima osećaj težine i sparnosti.
Ali baš sam se juče razmišljao, između 1) dana sa 40 stepeni, bez padavina ali sa vlagom od 70% (što je isto jako teško i odvratno), i 2) ultra vlažnog dana sa preko 80% vlage i temperaturom od 25 pa i 28, ipak radije biram ovu opciju sa vlažnih 28 stepeni.
E sad, ako bi temperatura išla više od toga, od tih 28, a vlaga ostala ista... e onda bih već počeo da menjam stav, odnosno da biram nešto drugo.
Inače zadnjih meseci sam shvatio da naše meteorologe šta god čovek da pita, njima je sve to uvek normalno, odnosno sve im je ''u granicama normale i proseka''.
Ultra mokar maj - sve je to u granicama normale i proseka™
Ultra suv maj (ranije) - sve je to u granicama normale i proseka™
Decembar bez snega - sve je to u granicama normale i proseka™
Sneg u aprilu - sve je to u granicama normale i proseka™
Suša - sve je to u granicama normale i proseka™
Šta god ih čovek pita, za njih je sve uvek u granicama normale i proseka. Najveći yes-meni koje sam video.
Bilo je 2004 palo toliko da mi je na Mostaru (u gMAZ-u 103 na 37) bila voda do kolena. Tramvaj naravno nijeradio. To je bilo samo nekoliko godina pre famoznih poplava upamćenim po čamcima u Vojvode Mišića, mrcvarenjem preko pružnog prelaza kod Careve Ćuprije. Biže vesela repriza, ovog puta sa pumpama u metro stanicama. To je inače idealna staza za stubove ili nasip.2014 godine je za kratko (i gotovo neprekidno) vreme pala velika količina kiše. Slušao sam nekog čoveka koji rekao da je otprilike koliko je kiše palo u maju da se tada sručilo u svega nekoliko dana.
Inače zadnjih meseci sam shvatio da naše meteorologe šta god čovek da pita, njima je sve to uvek normalno, odnosno sve im je ''u granicama normale i proseka''.
Ultra mokar maj - sve je to u granicama normale i proseka™
Ultra suv maj (ranije) - sve je to u granicama normale i proseka™
Decembar bez snega - sve je to u granicama normale i proseka™
Sneg u aprilu - sve je to u granicama normale i proseka™
Suša - sve je to u granicama normale i proseka™
Šta god ih čovek pita, za njih je sve uvek u granicama normale i proseka. Najveći yes-meni koje sam video.