Šta je novo?

Vreme i klima u Beogradu

Дошљак, изгледа да сам био на истом месту, само мало раније. Штета што се нисмо срели.
Аутопут између блока 22 и 23, данас предвече:

Pogledajte prilog 1

Kod Fontane pola zgrada nema sruju, a i rasveta radi polovično

Послато са SM-G800F уз помоћ Тапатока

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=632950#p632950:15ty1z7e je napisao(la):
Дошљак » Ned Jun 23, 2019 8:46 pm[/url]":15ty1z7e]Стање на НБГ после кише. Избегавајте аутопут и железничку.

Ima li nešto u ovom gradu što ne treba izbegavati ?
Ono što nije poplavljeno to je raskopano. :grand:

Код мене у крају на Бежанијској коси, негде око 20 часова (23.јуна 2019.), у мојој улици Недељка Гвозденовића пре раскрснице са улицом Марка Ристића, а код аутобуског стајалишта 2099, се отворила рупа дубине 2 метра на коловозној траци, а гледано у правцу Ледина.

Човек је возећи своју Кију Сид док се приближавао раскрсницу, кад је нагазио на једно благо удубљење у коловозу, нажалост предњим делом кола само пропао ! Како ми је рекао, имао је среће, док је још рупа била мања (неких 1 метар!), да га паук извуче на време, јер је по извлачењу кола из рупе, иста се продубила због подземних вода које су испирале подлогу коловоза. Полиција је дошла брзо, коју је власник Кије позвао, затворила је тај део улице, тако да се саобраћај, а и четири градске линије које туда пролазе (70, 72, 74 и 75) одвијао околним улицама. Београд пут је већ не терену да санирају ову рупу.

Аутомобил је прилично оштећен, поготово лева страна, тако да ће штета бити прилична, предњи трап, летва волана (Кија иначе има осетљиве летве волана !), наплатак сломљен, пнеуматик, предњи браник оштећен, ... Полиција је урадила записник, који ће власник Кије предати осигурању и Београд путу за наплату штете.
Слике су лошијег квалитета јер сам сликао телефоном.

Pogledajte prilog 5Pogledajte prilog 4Pogledajte prilog 3Pogledajte prilog 2Pogledajte prilog 1

Da li treba da se izvuče zaključak da za vremenske uslove u Beogradu ne treba kupovati kia ceed, jer ako upadne u rupu stvorenu kišom, raspašće se kao trula kanta?

Kod mene se desila slična stvar pre par dana. Putari su samo stavili znak, a ova današnja kiša je sprala ko zna koliko peska ispod asfalta.

707a2e50f9348df166b0c69d86ad3e0f.jpg

Послато са SM-G800F уз помоћ Тапатока

Malo me plase posledice ove poplave.
Fotka sa tvitera.

Nešto je zakazalo juče na Novom Beogradu u sistemu kišne kanalizacije. Koliko znam sva voda iz kišne kanalizacije na Novom Beogradu se sliva u retenziju u ulici Džona Kenedija, a odatle se pumpama izbacuje u Dunav. U slučaju većih kiša uključuju se dodatne pumpe, a juče izgleda da dodatne pumpe nisu uključivane.

Bilo bi dobro da neko iz BVK-a jasno navede da li je sistem juče radio u maksimalno projektovanom kapacitetu sa svim pumpama u radu ili je sistem radio ispod svog kapaciteta. Ako je ovo drugo u pitanju, ostavke svih odgovornih pa zatim i krivične prijave zbog teškog nemara, a ako je prvo u pitanju, hitno ulaganje u proširenje kapaciteta sistema.

Sent from my FRD-L09 using Tapatalk

Mozda nisu samo ocistili slivnike na vrijeme ....

Овде, ипак, не мислим да има криваца за било шта. Случајно сам се нашао у Монтипајтоновском положају јуче, усред најгоре олује, превозивши, са седиштем максимално помереним унапред, орман из Икее и замрзнуте шведске ћуфте кроз Миланковићев булевар. Оно није била киша, већ водопад са неба. Видљивост - мања него по најгушћој магли. Међу последњима сам успео да прођем кроз булевар и скренем на издигнути паркинг. На нивоу изнад, на платоу, било је воде до чланака, а имала је где да отекне и отицала је све време.

Написа неко да је и раније било оваквих пљускова - рекао бих да није, бар не у односу на оно што се дешавало на Новом Београду протеклих дана. Био сам и у Југоисточној Азији, и покисао до голе коже, ипак, ово је сасвим ново искуство. Не верујем да постоји канализација која би се са овим изборила, нити да има икаквог смисла (или могућности) оптимизовати капацитете према јуче достигнутим вредностима. Да не грешимо душу, није ни ВеУправа за све крива.

Донедавно смо се хвалили да је аутопут на НБ изграђен у подземним водама, али да никада није био под водом. Свему дође крај, или, што рекао Чарлс Баркли, само си једном девица...

Мислим да је Пантограф сасвим у праву. За садашњу градску власт мислим да је једна од најгорих у историји, али пре нето што се оспе паљба по Весићу, треба погледати у аргументе а то је количина падавина у јако кратком периоду (рецимо до сат времена). Мој утисак је да се оволика количина падавина као што је била јуче у поподневинм часовима али и још два пута у последњих 10 дана не памти. Многи су на твитеру сву кривицу свалили на ове бесмислене радове по БГ, али ти радови не могу никако утицати на поплаве у НБГ тако да то пада у воду.
Ја се сећам 2009. да је на НБГ у кратком времену пала слична количина падавина као и у овим случајевима претходних дана, тада сам био у ТЦ Ушће који су евакуисали а цео Булевар Николе Тесле од Ушћа до Трешњиног цвета је био под водом тако да се вода преливала преко тротоара. Ја сам тад возио стојадина и само сам гледао када ће да овлаже каблове и да ме остави у сред језера, али тврд је то орах :). Тада је била друга градска власт, додуше са Весићем. Весић је костанта.

Ovo je tema o vremenu i klimi, a ne o politici, politikantima i njihovim igricama i pričicama za maloumne...

Извини, али и мене интересује да ли је и у шта отишао опредељени новац за кишну канализацију. Од тога зависи здравље људи и функционисање овога града.

То што ова власт, рецимо, већ шест година не наставља изградњу Интерцептора (а за то време је један његов део могао да буде пуштен у функцију), или што град има све мање непосредних извршилаца (хигијеничара, возача, смећара итд.) није политичарење, већ озбиљно питање.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=633084#p633084:god9l6m5 je napisao(la):
sizif » 24 Jun 2019 09:28 am[/url]":god9l6m5]Извини, али и мене интересује да ли је и у шта отишао опредељени новац за кишну канализацију. Од тога зависи здравље људи и функционисање овога града.

То што ова власт, рецимо, већ шест година не наставља изградњу Интерцептора (а за то време је један његов део могао да буде пуштен у функцију), или што град има све мање непосредних извршилаца (хигијеничара, возача, смећара итд.) није политичарење, већ озбиљно питање.
Negde sam pročitao da je Interceptor zapušten i napunjem muljem od Ada Huje. Da li neko ima informacije da li se radi na izgradnji kolektora u Velikom Selu.

Ништа се не ради још од одласка Ђиласа, колико знам.

А Београд има своју "кртицу" која је задњи тунел прокопала испод Вишњичке. Сад одмара и рђа. Јеби га, није атрактивно за сликање. Лепши је парк у БНВ-у.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=633075#p633075:1687n068 je napisao(la):
direktor » 24 Jun 2019 10:10 am[/url]":1687n068]A uhapsen je zasto jel sto siri paniku ....

Me verujem da je zbog toga. Mislim da ne možeš da budeš uhapšen za širenje panike ako pitaš na šta su potrošene pare poreskih obveznika.

Narodna stranka: Priveden Nikola Jovanović http://rs.n1info.com/Vesti/a494284/Priv ... novic.html

"Govoreći o poplavi na delu auto-putu na Novom Beogradu, Radojičić je rekao da su zbog ogromnih padavina dve crpne stanice ispale iz funkcije i da se, kada su one ponovo profunkcionisale, situacija vratila u normalu."

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=633120#p633120:vmz5miii je napisao(la):
kizami » Mon Jun 24, 2019 11:23 am[/url]":vmz5miii]"Govoreći o poplavi na delu auto-putu na Novom Beogradu, Radojičić je rekao da su zbog ogromnih padavina dve crpne stanice ispale iz funkcije i da se, kada su one ponovo profunkcionisale, situacija vratila u normalu."
Gradonačelnik je potvrdio moje sumnje – juče nisu radile sve crpne stanice koje ispumpavaju kišnu kanalizaciju iz retenzije u Dunav. Sad treba ispitati zašto je došlo do toga. Imali smo prošle nedelje jake pljuskove i potopljene delove Beograda, pričali su mi očevici da je auto put na NBG-u bio potopljen i u toku prošle nedelje. Tako da NISU te dve crpne stanice ispale iz funkcije JUČE nego nisu radile već duže vreme. Znači, znali su sigurno već nekoliko dana da im sistem nije u potpunosti pripremljen za nagle provale oblaka koje imamo poslednje 2 nedelje. I ništa nisu uradili da poprave crpne stanice kako bi sistem kišne kanalizacije na Novom Beogradu bio u punom kapacitetu spreman za nadolazeće padavine.

Za potopljen Novi Beograd je definitivno kriv ljudski faktor, gradonačelnik je razvejao svaku sumnju. A sad treba videti šta će nadležne institucije uraditi, počev od ostavki do krivičnih prijava zbog nemarnosti u radu, jer je šteta ogromna. Ovo je definitivno crvena linija koja ne sme proći bez posledica po odgovorne, neko mora da snosi odgovornost, ne samo da kaže „ja snosim odgovornost“, već da osim moralne odgovornosti tj. ostavke da se ispita i krivična odgovornost od strane nadležnih institucija. Jer se ovde radi o ozbiljnom kršenju procedura i nemarnosti u radu.

Za potopljen Novi Beograd je definitivno kriv ljudski faktor, gradonačelnik je razvejao svaku sumnju. A sad treba videti šta će nadležne institucije uraditi, počev od ostavki do krivičnih prijava zbog nemarnosti u radu, jer je šteta ogromna. Ovo je definitivno crvena linija koja ne sme proći bez posledica po odgovorne, neko mora da snosi odgovornost, ne samo da kaže „ja snosim odgovornost“, već da osim moralne odgovornosti tj. ostavke da se ispita i krivična odgovornost od strane nadležnih institucija. Jer se ovde radi o ozbiljnom kršenju procedura i nemarnosti u radu.

I ja sam pre 20-25 godina pisao ovakav i slične tekstove i slao novinama, koje su mi ponekad i objavile tekstove.
Tada sam bio mlad i zelen, pun entuzijazma i želja za pozitivnim promenama u ovom društvu.
Međutim i nažalost, od tada do sada se ništa promenilo nije, tako da (nastavak znate)...

Naravno da je autoput i prošle nedelje bio potopljen, kao i dobar deo nBg. Ja licno sam isao autoputrm u pravcu auerdroma i kod genexa je isto samo jedna traka bila prohodna. U 38 bloku samo što nisam stao u jednoj od blokovskih saobracajnica. Slicno kao juce, ali ipak malo manje.
Tako da se tada još dodatno zapusila kanalizacija i onda smo završili ovako kako smo

Evo sada kažu iz BVK da je zbog nesttanka struje stao rad crpnih stanica na galovici i ispod gazele juce. Pa zar nemaju oni generatore??

Kako god da ih neko (novinari) pristisne, oni će reći da su ovo nezabeležene padavine i da je normalno da se ovo dešava kada toliko kiše padne.

U neku ruku su u pravu, ali to ne znači da nije baš ništa moglo da se uradi.

Vrh