@Zuma
Mozda si me pogresno razumeo.
Ja (dakle moj potpuno laicki stav) ne negiram da se klima menja. Jos manje sporim da covek ima uticaja. I ne samo covek ,vec sve drugo sto se desava na ovoj nasoj JEDINOJ planetici, nasoj zajednickoj kuci.
I naravno da se niz "lokalnih" dogadjanja ("poremecaja" bi rekli kataklizmicari, a da ne ulazimo u njihove motive za takvu tetminologiju) odrazava i na sira podrucja, regione, kontinente, pa i na celu planetu, dakle ono sto nazivamo globalno.
Meni su samo upitne dve sitnice; razmere svega toga i POVRATNE SPREGE.
Davno, pre vise od 30 godina, profesor Raspopovic je rekao nesto sto sam usvojio kao polaznu istinu u mojim zivotnim stavovima i razmisljanjima:
""U prirodi, sve teži ka ravnoteži""
Pa kao sto je dobar rod zitarica bivao uzrok za ekspanziju populacije glodara, koja je opet posledicno toliko rastuci postala neodrziva i pojela sve zalihe hrane, te se od gladi visestruko smanjila (i tako u krug...),
I kao sto kad o konop okacite kamen pa ga vrtite u krug, dokle god su cetrifugalna i centripetalna sila jednake, problema nema...
Moja sumnja se dakle ne odnosi na to dal smo mi industrijalizacijom uticali, nego KOLIKI je taj uticaj, kao i dal je taj uticaj DOVOLJAN da smo "jaci" od zemljinih mehanizama ravnoteze?
Kolika je ta energija koju smo mi 'dodali' u ceo sistem?
Cini li on 10% sve energije prisutne na planeti zemlji, pa da zaista budemo alarmantno zabrinuti, 1% pa da to izazove odredjenu paznju, ili su u pitanju neki milioniti ili jos manji delovi?
Sto se tice dokaza o kolicini CO2 gasa u proteklih 650 hiljada godina...
Pocetkom 20. veka, nemacki Bayer* je radio na novom leku protiv bolova, jer je stari bio sa dosta nus pojava i stetnih dejstava.
Novi lek je prosao testiranje sa fantasticnim rezultatima i usao u primenu na opste zadovoljstvo kako lekara, tako i pacijenata.
Procenat zadovoljnih je bio apsolutan!
... neko vreme
A onda se uvidelo da to ipak nije tako i lek je danas svuda u svetu na crnoj listi.
Njegovo ime je:
HEROIN
Higijena je pola zdravlja, to se slazemo svi.
Pa stim u vezi, zaprepascuje nas da za razliku od perioda kada smo mi bili bebe, danas se ne savetuje svakodnevno kupanje beba i male dece!
Naprotiv, u nemackoj cete popiti prijavu pedijatrijske sestre ako to budete cinili.
Zasto sam napisao ova dva, mozda banalna primera?
Pa zato sto (ma kako banalni) i oni su vrsta "dokaza" (eto nas opet kod dokaza
) da ma kako masovna bila neka tvrdnja, to nikako ne znaci da je ona ispravna i tacna.
I ne, ne mora biti ni zelja Amerike, niti iluminata, niti sektasa, niti neke od religija...
Moze jednostavno biti zabluda, pa i naucna zabluda.
Zasto pisem, sta mi smeta?
Smeta mi ta agresivna iskljucivost i jos agresivnija propaganda sa apsolutnim insistiranjem na "velikim recima"
Jer iza velikih i bombasticnih reci se obicno krije manje ili vise drugacija sustina.
A recimo da je situacija po tom pitanju zaista zaista toliko alarmantna i da imamo zaista tako izrazen negativan uticaj koji moze dovesti do kataklizme na vecem delu planete Zemlje.
Sta se cini? Dal se "gadja" problem u glavu, ili se bavi marginalnim uzrocnicima, dok se oni glavni iz godine u godinu ne diraju?
Primer:
Koliko jedan avion sa dva mlazna motora oslobodi CO2 po prevezenom putniku?
Postoji li igde u svetu redukcija ili makar taksa koja bi destimulisala avio prevoz? Ili se on iz godine u godinu povecava...
Takodje, namece mi se jos jedno pitanje.
Industrija, onakva kakva je nekada bila (19 - 20 vek) vise uglavnom ne postoji. Protic efekta staklene baste u zadnjih 30 godina preduzimaju se razne mere, pa stotine miliona danasnjih automobila emituju visestruko manje tog gasa u atmosferu.
Pa ipak, rezultata svega toga NEMA. Naprotiv. Jesu li to bila bacena sredstva, jer proizvodnja EURO6 motora SUS, je visestruko skuplje i materijalno, ali i resursima planete?
Jesmo li dzaba zamenili freon r12 i r22 u friziderima?
Utice li na prosecnu temperaturu to sto su nam do poslednjeg m2 objekti zagrejani na 22-24 stepena od 1oktobra do 1 aprila, dok je pre 100 godina bilo normalno da ljudi spavaju u hladnoj nezagrejanoj sobi, a po kucama i stanovima se grejala jedna jedina prostorija, neretko samo uvece?
Uticu li milioni kw elektricne energije u javnoj rasveti, neonima svetlecih reklama, reflektorima, na porast prosecne temperature?
Dok leti sedimo u rashladjenoj prostoriji, utice li nasa spoljna jedinica klima uredjaja iz koje ventilator izduvava vazduh zagrejan na 50-60°C ?
Utice li graficka kartica naseg racunara zagrejana na 40-60°C?
Dakle, ja samo postavljam pitanja.
A postavljam pitanja jer je nadjen jedan krivac i SVI (ne nisu svi, ali su najglasniji i imaju privilegiju da budu najglasniji) krenuli da upiru prstom ka njemu.
O drugim (mogucnim) uzrocnicima porasta temperature, je "jeres" razmisljati?!
E pa meni (valjda sto imam prilicno izrazenu karakteristiku inata)
je upravo to razlog vise da sa odredjenom dozom opreza i preispitivanja gledam na "mejn strim" teze i zakljucke koji se tako agresivno promovisu.
Sent from my LG-D320 using Tapatalk