dane bezanija":f4b51689 je napisao(la):
potpuno se slazem sa prethodnicima u vezi nekih stvari vezanih za propuste u vojvodjanskoj..pre svega mislim na ukinuto skretanje u pere segedinca..za koje smatram da je potpuni promasaj sto je onako ostavljeno...ali sta je tu je...ostavljeno je ono malo kod pijace
Ова реченица од Дане Бежаније ме подсетила на нешто што сам одавно написао као концепт у рукопису, оставио га са стране за касније да препишем у поруку и поставим са сликама, али ето заборавих пословне и приватне обавезе,..
Док сам пратио реконструкцију и изградњу Војвођанске улице, био сам у прилици да видим план-цртеж тог дела улице који се реконструисао и градио. На жалост није ми било дозвољено да сликам тај план-цртеж, а један детаљ на цртежу ми је привукао пажњу, који сад желим да изнесем, а раније нисам могао. Реч је о једном „детаљу“ који није изграђен/урађен, а да бих објаснио о чему се ради искористићу моје слике које сам снимио баш због тога, а док се још радила ова улица.
Планом реконструкције и изградње друге траке Војвођанске улице , било је предвиђено да се код броја 28 изгради улица (1+1) која би спајала Војвођанску и Пере Сегединца. Та улица или боље речено уличица, би била као нека „замена“ за ону затворену улицу код бензинске пумпе (или код солитера). Требало је да се изврши откуп те/тих кућа (пошто их има три) под бројем 28, да се сруше и уради та улица/уличица ! Пошто није било пара у градској каси тадашње градске власти, одустало се од изградње ове уличице, а сигурно би сам откуп коштао „ко Светог Петра кајгана“.
Сам извођач радова (Страбаг) је предлагао да се онда не затвара постојећа улица код бензинске пумпе, али инвеститор и пројектант нису то желели ! Нешто размишљам да су можда чак и пројектанти превидели да ту постоје те куће ! Урађено је то што је урађено, а сви знамо шта, излаз на Војвођанску из Пере Сегединца код зелене пијаце Стара Бежанија.
На сателитским снимцима Гугла и Бинга (стари снимак) се види да су под бројем 28 у питању три куће, а можда она кућа до Пере Сегединца и припада тој улици јер ту исто има улаз, а те три куће су трабало да се руше по том плану, а који ето није остварен. Да ли у тим кућама живе њихови власници или станари са станарским правом или можда подстанари, то не знам, то можда знају наши чланови Белка, Слоба0111948, Дане Бежанија, Бежанинац, НБГ Сити или већ....
Иначе у том заједничком дворишту је и кућа која је, бар по мени, једна од најлепших старих кућа у Војвођанској. Додуше доста је оронула, али се види да је грађена са стилом.
Број 28 у Војвођанској се налази преко пута ове стамбене зграде, односно тачно би се поклапили ова уличица која од ове зграде улази у Војвођанску и та уличица која је трабало да се гради. Иначе планом није било предвиђено да се ту уради и као нека мања раскрсница, јер би онда требало да поставе и семафори ! (само не опет семафори).
На слици сам означио стрелицом кућу /куће под бројем 28
То је та кућа
Улаз у двориште из Војвођанске. Гвоздена капија је јако лепа и интересантна. Само се види да је све јако запуштено (на жалост).
Улаз у то исто двориште, али из улице Пере Сегединца. Снимак је гугл „поглед са улице“
На сателитском снимку Гугла и Бинга сам означио ту уличицу која је „требало да се гради“. На Бингу је само стари снимак још док је била стара Војвођанска улица.
За крај ево и једне слике коју је снимио члан НБГ Сити (неће се сигурно љутити што је искоришћавам за објашњење) и која исто лепо показује положај те куће, а ту сам означио и положај "уличице у перспективи".
Ко зна можда је и изграде једног лепог дана.